Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pages - myślniki, problem [nie wiem jak fachowo nazywa się ta opcja ;d]

• This topic is locked This topic is locked
5 replies to this topic

#1 Szaden

Szaden
  • 252 posts

Posted 19 March 2012 - 23:38

W Wordzie, jak pisałem, to automatycznie zmieniało mi myślniki z krótkich na takie dłuższe i cieńsze... Niestety nie umiem włączyć tego samego w Pages…
Wiem, że Pages obsługuje oba typy myślników, bo jak skopiowałem tekst z pliku wordowskiego to były oba typy...

Załączam screena z dwoma typami myślników :P
http://desmond.image....jpg&res=medium

jak widać, myślniki na początku zdania są krótkie, a te w środku długie :)
W Pages robi mi wszędzie krótkie i te dłuższe muszę kopiować i wklejać...

#2 Gregory

Gregory

• 2734 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 20 March 2012 - 00:30

Jeśli chcesz wpisać myślnik, naciśnij Alt-Shift-minus. Nie tylko w Pages — to działa we wszystkich programach.

#3 McTom

McTom

All work and no play...

• 3827 posts

Posted 20 March 2012 - 01:39

Apple - Support - iWork.com
Apple - iWork - Find out how to use Pages, Numbers, and Keynote.
Apple - Support - Pages

#4 Szaden

Szaden
  • 252 posts

Posted 20 March 2012 - 16:27

Gregory, dzięki:) a ty McTom, nie bądź taki do przodu :P Czego ja będę szukać w tych poradnikach? Opcji długich myślników? Przecież to śmieszne I fajnie, że dbasz o mój rozwój intelektualny każąc mi przejrzeć 3 angielskie poradniki w poszukiwaniu opcji, która nie wiem, jak się nazywa... uwierz mi nie jesteś pomocny, a wręcz przeciwnie takie komentarze z gatunku Ctrl+C/Ctrl+V możesz sobie darować i fakt, że jesteś modem, nie ma tu nic do rzeczy :P

#5 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 March 2012 - 21:39

Szaden, jak nie wiesz jak się opcja nazywa, to wystarczy np. na ling.pl/translate.google.pl wpisać "długi myślnik", aby otrzymać zwrot "long dash". Po wpisaniu tego w google otrzymałem odpowiedź: https://discussions..../thread/3751527
sprawdź, bo jest użyteczna.
MacTom, po prostu, w sposób dla Ciebie niezrozumiały, chciał napisać: więcej samodzielności.

#6 Szaden

Szaden
  • 252 posts

Posted 20 March 2012 - 23:11

hmmm... bardzo pomocna opcja:) dzięki ale w życiu bym nie pomyślał, że ona może się tak nazywać. Za dużo lat spędzonych z Officem, gdzie nazwy opcji w żaden sposób nie są związane z ich wyglądem/funkcjonalnością :P i wybaczcie emocje, ale kiedy pod dwóch godzinach męczenia programu dostajesz taką odp, to czasem ciężko się opanować

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users