Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki zamiennik baterii A1189 do MacBook Pro 17" early 2008 (no unibody)?

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 darekpoznan

darekpoznan
  • 213 posts

Posted 19 March 2012 - 10:37

Czy ktoś kupował na All...gro baterię do MBP 17" - model A1189 na ogniwach firmy MOVANO?
Na innej aukcji widziałem też na ogniwach LG, Sanyo lub Panasonic.

Kupiłem 14 m-cy temu oryginał i właśnie mi padł - spuchł, więc nie widzę sensu kupna ponownie oryginału...

Jakiego zamiennika szukać - proszę o informację od osób które nabyły zamiennik o wybranej baterii i użytkują ją już jakiś czas.

#2 Matahari87

Matahari87
  • 51 posts
  • SkądRadom

Posted 19 March 2012 - 12:35

Zainwestuj lepiej w oryginal.

#3 DanielF

DanielF
  • 5764 posts
  • SkądSiedlce

Posted 19 March 2012 - 13:36

Apple wymieniał baterie, te co puchły były produkcji SONY. Sprawdź czy jest jeszcze program naprawczy i czy jeszcze wymieniają. Jeśli nie to masz 24 m-ce rękojmi od daty zakupu.

http://myapple.pl/ma...na-baterie.html

#4 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 March 2012 - 14:09

Ja kupiłem zamiennik z Ebaya, wyglądający do złudzenia jak oryginał. Produkcja - tajemnicza firma "SMP". Cena? 130 zł wyszło z przesyłką ;) Działa już sobie dobrze pół roku, 100 cykli i zdrowie 97% :)

#5 darekpoznan

darekpoznan
  • 213 posts

Posted 19 March 2012 - 15:20

Program wymiany się już zakończył, a bateria po gwarancji (rękojmię sprzedawca w Ogólnych Warunkach Sprzedaży wykluczył), więc szukam zamiennika.

#6 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 March 2012 - 15:31

W większości przypadków lepiej brać oryginał, natomiast jak zamiennik, to nie chiński. Podróbkę też odradzam. Jest trochę zamienników niemieckich i tajwańskich, one lepiej działają. Movano to trochę loterii, szybciej 4world (white energy?).

#7 darekpoznan

darekpoznan
  • 213 posts

Posted 19 March 2012 - 15:57

do @ virgin71 możesz podać nazwy/marki zamienników niemieckich i tajwańskich? znalazłem na ebay jakieś niemieckie (chyba) DILL i MTEC - nic nie wiem o tych markach/firmach...

#8 peeotr

peeotr
  • 8 posts
  • SkądKraków

Posted 23 April 2012 - 06:36

Nie kupię oryginału! Miałem dwie oryginalne baterie A1189, obydwie nie wytrzymały dłużej niż półtora roku. Obie używałem zgodnie z zaleceniami Apple, chciałem, żeby jak najdłużej działały. Niestety, obie spuchły, ale chwilę wcześniej obie zaczęły zrywać zasilanie i MacBookPro po prostu "pyk" - i ciemny ekran, koniec pracy - bez ostrzeżenia, bez usypiania itd. Co gorsza - puchnąc zaczęły blokować przycisk od trackpada i po prostu nie dało się pracować. Zacząłem się bać, że uszkodzą delikatne kabelki i scalaki, które widać w gnieździe baterii. Więc nawet jeśli baterie trzymały jeszcze zasilanie nie tak najgorzej, to i tak nie dało się ich używać. Ta ostatnia wytrzymała tylko.... 199 cykli... W amerykańskim sklepie apple.com te orygialne baterie mają najgorsze z możliwych opinii. Ludzie są na nie wściekli. Ja też. Rozmawiałem 20 minut z polskim oddziałem Apple i według nich to "normalne zużycie baterii". Powiedziałem sobie, że za 700 zł nie kupię oryginału, bo to jest bubel po prostu. W Lenovo mojej żony bateria od 4 lat działa świetnie. Kupiłem zamiennik whitenergy za niecałe 300 zł (sprzedaje go m.in. komputronik), mam go jakiś miesiąc i wszystko działa bardzo dobrze. Oczywiście system wskazuje że bateria "wymaga naprawy", ale prawdę mówiąc mam to gdzieś, bo praca wróciła do normy, komputer stał się przewidywalny, wskaźnik naładowania nie wariuje, a przy 0% system grzecznie usypia. Tylko trochę krócej wytrzymuje bateria - jakieś 2,5 godziny.

#9 darekpoznan

darekpoznan
  • 213 posts

Posted 23 April 2012 - 10:50

kupiłem na All....o od sprzedającego mobilesolutions_ bateria podobno na ogniwach Samsung - kosztowała mnie 249 zł z przesyłką Z wyglądu może b. delikatnie różni odcieniem srebrnego (a może jestem przewrażliwiony...) W tej chwili mam 13 cykli i 100% sprawności - żadnych informacji o konieczności naprawy nie mam.

#10 peeotr

peeotr
  • 8 posts
  • SkądKraków

Posted 07 May 2012 - 06:15

Bateria mi się rozkręca, rozładowuję ją do końca, potem ładuję ma maksa, i teraz wytrzymuje prawie 3,5 godziny :-)

#11 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 May 2012 - 09:44

Miałem dwie oryginalne baterie A1189, obydwie nie wytrzymały dłużej niż półtora roku. Obie używałem zgodnie z zaleceniami Apple, chciałem, żeby jak najdłużej działały. Niestety, obie spuchły, ale chwilę wcześniej obie zaczęły zrywać zasilanie i MacBookPro po prostu "pyk" - i ciemny ekran, koniec pracy - bez ostrzeżenia, bez usypiania itd.

Spuchnięte baterie podlegają darmowej wymianie od Apple.

#12 franz84

franz84
  • 238 posts

Posted 07 May 2012 - 10:13

Ja kupiłem zamiennik z Ebaya, wyglądający do złudzenia jak oryginał. Produkcja - tajemnicza firma "SMP". Cena? 130 zł wyszło z przesyłką ;) Działa już sobie dobrze pół roku, 100 cykli i zdrowie 97% :)

SMP to jest wlasnie to co jest oryginalnie w niektórych macbookach, czyli kupiłeś oryginał :cool:

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users