Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co sądzicie na temat rezygnacji Apple z napędów optycznych w macbook'ach ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
199 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Co sądzicie na temat rezygnacji Apple z napędów optycznych w macbook'ach ? (0 użytkowników oddało głos)

1. Dobrze (122 głosów [73.49%] - Zobacz)

Procent z głosów: 73.49%

2. Źle (44 głosów [26.51%] - Zobacz)

Procent z głosów: 26.51%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Jasiex16

Jasiex16
  • 129 postów
  • SkądPolska

Napisano 18 marca 2012 - 14:30

Ja sądzę, że to złe posunięci. W air'ach nie ma to chociaż w nowych MacBook'ach Pro mógłby być. Jakiś program zainstalować z płyty a tak to pozostaje kupienie za 500 PLN zewnętrznego napędu. Co o tym sądzicie ?

#2 lenson

lenson
  • 34 postów

Napisano 18 marca 2012 - 14:55

Moim zdaniem bardzo dobrze jest , wywalić te napędy , bo niepotrzebnie zajmuje to dość dużo miejsca w komputerze , w ramach tego miejsca można by wrzucić chociażby większy dysk twardy :)

Co do twojej ceny za napęd , to chyba jakieś pomówienia są
bo zewnętrzny napęd na USB można kupić już za 80zł
Pierwsze linki na allegro
NAPĘD ZEWNETRZNY DVDRW NA USB WYPRZEDAŻ FVAT (2186072545) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
APPLE MACBOOK PRO SUPER DRIVE ZEWNĘTRZNY NAPĘD (2191378102) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - oryginalny napęd apple kosztuje 250zł , więc skąd cena 500zł u ciebie w poście ?

#3 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 18 marca 2012 - 14:57

500 zł? Nawet oryginalny superdrive kosztuje 419 zł (w iSpot). Ja kupiłem rok temu Samsunga za 125 zł (nowy, FV) i do tej pory użyłem go raz, tak więc dla mnie rezygnacja z napędów jest jak najbardziej uzasadniona. Wolę lżejszego laptopa i/lub większą baterię.

#4 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 18 marca 2012 - 15:09

to jest złożony problem - z jednej strony nie używam napędu do oprogramowania, back-up'u itp., ale z drugiej strony jak kupuję płytę z muzyką to chciałbym ją mieć gdzie posłuchać - więc w przyszłości albo będę zmuszony do kupna zewnętrznego napędu albo osobnego sprzętu do tego celu, co mnie zupełnie nie interesuje, bo lubię mieć wszystko w jednym miejscu. W dodatku wieży/radia nie zabiorę przecież ze sobą w podróż, liczy się wygoda. No ale cel jest wiadomy - po co wam napędy skoro macie iTunes Store. Tylko, że nie każdy lubi kupować muzykę jako pliczki w internecie.

#5 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 18 marca 2012 - 15:27

Ja sądzę, że to złe posunięci.
W air'ach nie ma to chociaż w nowych MacBook'ach Pro mógłby być.
Jakiś program zainstalować z płyty

Kiedy ostatnio instalowałeś coś z płyty? Ja - pomimo szczerych chęci nie potrafię sobie przypomnieć...

a tak to pozostaje kupienie za 500 PLN zewnętrznego napędu. Co o tym sądzicie ?

500PLN? o_0 Pierwsze zapytanie w googlu:
ASUS Napęd DVD-/ RW 8x , zewnętrzny, USB, retail - porównaj ceny - NOKAUT.pl
Blue Ray:
BR reader 4xBR, 8xDVD, 24xCD, retail, USB 2.0, zewn. (PX-B120U) w Morele.net
Za 500PLN to już absolutnie pełny wypas:
Camino.pl- Blu-ray Asus SBW-06C2X-U Slim Black USB 2.0

---------- Wpis dodano o 15:27 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:23 ----------

No ale cel jest wiadomy - po co wam napędy skoro macie iTunes Store. Tylko, że nie każdy lubi kupować muzykę jako pliczki w internecie.

Ile miejsca zajmie Ci taki napęd w torbie?
Camino.pl- Blu-ray Asus SBW-06C2X-U Slim Black USB 2.0
Jeśli zamiast tego dostaniesz baterię +3h pracy bez zasilania zewnętrznego (powiedzmy 10h na baterii łącznie w MBP) to... Apple, bierz moje pieniądze!!!

#6 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 marca 2012 - 15:44

@gtatarkin w pełni popieram Twoje ostatnie słowa w sprawie większej baterii kosztem napędu. Po za tym napęd CD/DVD to już relikt przeszłości. wolę kupić dysk zewnętrzny o pojemności 1T lub 2T i zmieszczę tam tyle danych w postaci filmów że by mógl konkurować z nie jedną wypożyczalnia filmów DVD. Dziwię się tylko że niektórzy producenci oprogramowania nadal stosują CD. Taniej mi się wydaję jest produkować i tworzyć zapis oprogramowania na SD karcie niż na CD.

#7 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 18 marca 2012 - 16:16

Taniej nie jest umieszczac oprogramowanie na kartach pamieci zamiast na plytach. Koszt tloczenia plyty jest liczony z groszach, natomiast zapelnienie karty pamieci(vide PS Vita) to juz koszt zlotowek(bardzo duzej ilosci). Oprogramowanie dostarczane na Kartach pamieci bedzie jeszcze bardzo dlugo duzo drozsze niz to dostarczane na zwyklych plytach.

#8 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 18 marca 2012 - 16:29

Ja uwazam, ze to bardzo dobry pomysl!

#9 Jasiex16

Jasiex16
  • 129 postów
  • SkądPolska

Napisano 18 marca 2012 - 17:09

Większość chociażby gier, programów jest na płytach więc i tak pozostaje kupno. Na szczęście w iMac'ach są wciąż napędy

#10 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 18 marca 2012 - 17:17

Taniej nie jest umieszczac oprogramowanie na kartach pamieci zamiast na plytach.

Koszt tloczenia plyty jest liczony z groszach, natomiast zapelnienie karty pamieci(vide PS Vita) to juz koszt zlotowek(bardzo duzej ilosci).

Oprogramowanie dostarczane na Kartach pamieci bedzie jeszcze bardzo dlugo duzo drozsze niz to dostarczane na zwyklych plytach.

Dużo droższe, tzn o tą złotówkę?

Przecież i tak cena nośnika, nawet jeżeli to byłaby karta SD, to malutki ułamek ceny softu. Na pewno wyższe są koszty fizycznej dystrybucji.

#11 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 18 marca 2012 - 17:50

Koszt tloczenia plyty wynosi 19 groszy. Koszty umieszczenia oprogramowania na 8 GB karcie pamieci wynosza 29 zlotych. CD-Projekt parenascie miesiecy temu rozwazal eksperymentalny sposob rozpowszechniania gier na pendrive'ach badz na kartach pamieci. Zrezygnowano z tego dlatego ze ostateczny koszt wzroslby o 120% w porownaniu do obecnego stanu. Malo ludzi sobie zdaje sprawe z tego jak GIGANTYCZNY impakt dla CALEGO ekosystemu elektronicznego, spowoduje cos tak prozaicznego jak usuniecie napedow optycznych z urzadzen.

#12 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 18 marca 2012 - 17:54

Ale wraz z popularyzacją nowych form dystrybucji oraz nośników ich ceny będą spadać. Kto jeszcze pamięta ile kosztowały pierwsze nagrywarki/płyty?

#13 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 18 marca 2012 - 18:07

Źle, dobrze. Zależy dla kogo. Dla Apple dobrze, bo pewnie nie będzie miejsca na drugi dysk, a ten podstawowy będzie zabezpieczony jak w iMakach czy AIR. CZyli kasa za wszelkie udoskonalenia. Dla użytkowników, brak możliwości wyboru. Korzystanie z drogich rozwiązań na FW800 i TB. Teraz można zamiast napędu drugi dysk sobie włożyć, co bardzo się przydaje.

#14 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 18 marca 2012 - 18:10

z tym drugim dyskiem to też zależy - jednemu się przyda, drugiemu nie. W ogóle coraz bardziej się przekonuję, że temat napędu to temat rzeka, bez pointy i dobry materiał na niekończącą się dyskusję ;)

#15 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 18 marca 2012 - 18:15

Jak dla mnie CD/DVD/BR w kompie to relikt przeszłości, na razie jeszcze sprzęt AV się w tym broni, mam na razie nagrywarkę dvd czy odtwarzacz BRD, ale też po mału skłaniam się na wywalenie tego na rzecz jakiegoś pudełka z HDD 1-2TB i porobienia sobie kopii płyt dla własnej wygody na taki dysk - więc też mi chyba i to zniknie z okolic telewizora. Co do apple to powinni po prostu wyprowadzić na zewnątrz (istniejący już notabene w środku) port natywny dysku - czyli esata i przestać robić szopki z FW/TB czyli jak dla mnie przejściówki do esata.

#16 iAdasiek

iAdasiek
  • 1 239 postów

Napisano 18 marca 2012 - 18:19

Jakby dawali gratis (a nawet nie gratis xD) bezprzewodowy napęd to byłoby super. Oczywiści w design takim jak ma Air.

#17 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 18 marca 2012 - 18:25

Czy Wy nic nie rozumiecie? ;) OK mamy zewnętrzny napęd podpinamy sobie i jest git... ale to pokazuje Apple w jaką strone my chcielibyśmy, aby szło. Oni nawet nie wypuścili OSX'a na płycie. Niby zrobili partycje recovery. Super. Tylko co jak dysk mi padnie? Wymienie go i będe chciał zainstalować system? No dobra moge sobie przygotować USB z partycją recovery. OK, tylko co jeżeli nie mam internetu albo mam bardzo wolny net (bo mam)? Bo spryciarze z Apple wymyślili, aby OS X pobierał się...Gz... Jescze w poprzednim Airze dołączyli nawet USB z instalacją SL. Gdyby chociaż ta cała Partycja Recovery miała w sobie już tą instalacje... Może od razu zrezygnujmy z komputerów zrobmy sobie wirtualne komputery... Albo nie wywalmy wszystkie porty najlepiej włącznie z zasilaniem...Jeżeli w nowych Pro nie będzie napędów DVD to myślę, że chyba zmienię opinię o Apple, bo w Air z oczywistych powodów go nie ma...

#18 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 18 marca 2012 - 18:33

...a tak to pozostaje kupienie za 500 PLN zewnętrznego napędu...

napęd typu slim spokojnie dostaniesz za ok 220 zeta,ale rezygnacja z napędu to pomyłka...niektórzy zapewne korzystają z napędów optycznych,może nie często,ale korzystają....chociaż żeby zgrać muzykę z CD albo zarchiwizować swoje dane.....a tak...muszą korzystać z pendrajwów albo szukać muzyki na necie...albo po prostu Apple rozpowszechnia tręd na wywalanie z laptopów co się da,lub chce wyzbyć się zawodnego dziadostwa które tak usilnie nam wciskało

#19 gpspl

gpspl
  • 177 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 marca 2012 - 18:53

Jak dla mnie to życie bez napędu.... co to za życie, jak zainstalować gry na Bootcampie???? Jak szybko i bez kombinowania zainstalowaź windows'a???? ( kombinowanie to wyjmowanie dysku ub bawienie się z parelsem). Oczywiście zawsze to więcej miejsca bez napędu, no ale więkrzość gier potrzebuje płyte by zapalić.. Jest steam gdzie nie trzeba płyty ale wiele ngier - starych, nadal potrzebuje płyte i jedyny sposób to crack.... Ale przykładów o grach.. no ale po to kupiłem MBP by grać i składać filmy.

#20 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 18 marca 2012 - 19:01

Nie oszukujmy się- płyty CD/DVD są tanie (jak i napędy) i bardzo popularne. Producenci nie zrezygnują z tego tylko dla tego, że Apple ma "widzimisie". Płyty CD/DVD są standardem podobnie jak i USB. I niestety Thunderbolt, FireWire nigdy nie będzie bardziej popularne niż USB.[COLOR="Silver"]

---------- Wpis dodano o 19:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:00 ----------

#21 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 18 marca 2012 - 19:07

W mobilnych przenośnych urządzeniach zajmują za dużo miejsca. Jako kompromis do pierwszej serii macbooków bez napędu mogli by dać napęd zewnętrzny :) A ja mam dużo filmów i muzyki ba kasetach to mogli by zamiast napędu wstawić czytnik kaset z autorewersem żeby nie przewijać ołówkiem.

#22 bartek001b

bartek001b
  • 1 104 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 18 marca 2012 - 19:11

Mogliby zrobic podzialke Dysk 500gb HDD I zamiast napędu dysk systemowy 64gb SSD wtedy nowy sprzet byłby znacznie szybszy

#23 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 18 marca 2012 - 19:55

Brak blu-ray skazuje nas na niewolnictwo iTunes. Albo konieczność dokupowania zewnętrznego napędu. Jakość pendrive nadal mnie zadowala. Mam już kilkanaście padniętych (różnych firm). Jakby mi tak padł pakiet Adobe to byłoby przekichane. Tu Apple też chce wymusić by programy były rozpowszechniane przez MacApp Store.

#24 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 18 marca 2012 - 21:09

Niby jak wymusić skoro większość oprogramowania ściąga się z internetu? Jak Ci się porysuje albo pęknie płyta z pakietem adobe to masz problem. Pendrive i tak był by bezpieczniejszy i długo-trwalszy.

#25 lenson

lenson
  • 34 postów

Napisano 18 marca 2012 - 21:24

Ja myślę że powinni wprowadzić tam taką hmm , kieszeń ? w której można by sobie wymieniać elementy które potrzebujemy akurat , czytaj: 1. napęd cd/dvd 2. dodatkowy dysk twardy 3. większa bateria I na bazie tych 3 rzeczy mozna by kupowac mbp :) Ewentualnie zawsze mozliwosc pozniejszego dokupienia elementow i wkladanie i wyciaganie jak sie chce i kiedy chce

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych