Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

PowerMac G5 11,2 - nie widzi wifi z modemu Aster

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 olgaolga

olgaolga
  • 20 postów

Napisano 14 marca 2012 - 11:11

Witam, Posiadam Power Mac G5 11,2 z systemem Leopard X. Mam go od wczoraj i jestem totalnie zielona w temacie Apple więc z góry przepraszam za głupie pytania :) Mam modem Aster Thomson z wifi. Niestety Mac nie wykrywa w ogóle tego połączenia. Pierwsze pytanie: nie wiem czy w standardowym wyposażeniu tego modelu (G5, 11,2 dysk 160gb, 7gb RAM) jest karta AirPort ale! wchodząc w programy>narzędzia mam aplikacje AirPort. Po wyszukiwaniu stacji bazowych - nic nie ma. Nie wyszukuje. Jak sprawdzić, czy komputer posiada kartę AirPort? Czy do połączenia z internetem przez wifi niezbędna jest ta kostka do kontaktu Apple AirPort? Czy nie? I wreszcie... Jak skonfigurować połączenie wifi z PowerMac G5 i modemem Aster Thomson? IPhone normalnie łączy mi z internetem przez wifi tego modemu. Będę wdzięczna za jakakolwiek informacje. Proszę mówić jak do Łosia:) jestem totalnie zielona! Dzięki i pozdrowienia!

#2 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 14 marca 2012 - 11:58

Preferencje systemowe -> Siec. Tam zacznij i zobacz czy widac polaczenie Airport. Mozesz tez zaznaczyc wowczas opcje "Pokazuj status Airport w pasku menu" - znaczaco ulatwi Ci to zycie.

#3 olgaolga

olgaolga
  • 20 postów

Napisano 14 marca 2012 - 12:16

Nie mam połączenia AirPort (świeci sie na blado szaro, nie da rady zaznaczyć) Mam tylko Ethernet i "inne" do wyboru.

#4 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 14 marca 2012 - 12:53

To oznacza, że nie masz w komputerze karty AirPort, w związku z tym, Wifi nie będzie działać. Masz 3 wyjścia : 1. Dokupić kartę (potrzebna mniejsza, 54Mb) - allegro, ebay... 2. Kupić dongla WiFi na USB - pozostaje kwestia tego, że nie każdy będzie chciał działać. 3. Podłączyć komputer kabelkiem - albo do modemu, albo do AP...

#5 olgaolga

olgaolga
  • 20 postów

Napisano 14 marca 2012 - 13:28

Mam po PC kartę sieciowa Pentagram ale po wyłożenia jej do portu USB Mac jej nie wykrywa. A po wyłożenia płyty CD i kliknięciu w setup.exe mówi mi, ze nie wie w jakim programie otworzyć ten plik. Kolejne moje pytanie; czy w standardowym wyposażeniu tego G5 nie powinno być karty sieciowej? Jak już kupię AipPort - gdzie mam ja włożyć?

#6 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 marca 2012 - 13:35

Ja kupiłem ostatnio oryginalny AirPort za 7 dyszek i antenę za dwie i działa bez problemu :)

#7 magmac

magmac

• 1 170 postów

Napisano 14 marca 2012 - 16:42

1. Zupełnie możliwe, że OSX w Twojej wersji nie wykrywa tej karty WiFi - sprawdź, czy na stronie producenta nie ma sterowników dla Twojej wersji systemu. 2. Plik exe na Mac OS X... Tak się nie da... Szczególnie ze sterownikami - potrzebujesz sterwników dla Maka a nie dla PC (Windowsa) 3. Kartę wkłada się w odpowiednie złącze w środku komputera, podłącza się przewód anteny a z tyłu komputera podłącza się antenę (jest odpowiednie gniazdo).

#8 olgaolga

olgaolga
  • 20 postów

Napisano 14 marca 2012 - 19:57

wygrywam raz jeszcze system. pojawił sie taki ekran: "Jak sie łączysz? Wybierz sposób połączenia komputera z internetem modem kablowych modem dsl sieć lokalna (Ethernet) moj komputer nie ma połączenia z internetem"

#9 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 marca 2012 - 20:23

Mało który powermac był sprzedawany z wifi więc musisz dokupić coś takiego:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#10 magmac

magmac

• 1 170 postów

Napisano 14 marca 2012 - 20:50

wygrywam raz jeszcze system.

Zupełnie niepotrzebna robota. Twój komputer nie ma karty WiFi więc, nie możesz korzystać z internetu poprzez WiFi. Albo kabelek, albo szukaj karty na Allegro lub Ebay'u.

Pa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych