Czy istnieje możliwość zdublowania czy przeniesienia głównego paska narzędzi dla aplikacji (tego, który zawsze pokazuje się na górze) tak, aby był widoczny na drugim monitorze?
Dlaczego chcę to zrobić? Mały przykład:
- na 2 monitorze mam odpalonego klienta poczty - Thunderbird'a
- pasek narzędzi znajduje się na 1 monitorze, więc gdy np. chcę wejść do konfiguracji programu muszę to zrobić na 1 monitorze
- eleganckie menu programu wysuwa się z głównego okienka Thunderbirda, czyli na 2 monitorze...
Takie to jakoś mało wygodne :-)

[Dual display setup]Pasek główny na górze
Started by
woocash
, 11 Jul 2007 18:17
8 replies to this topic
Posted 11 July 2007 - 18:17
Posted 11 July 2007 - 19:36
przeniesc mozna go bez problemu - na obrazku masz czarno na szarym
napisane co trzeba zrobic

nie wiem tylko czy to jest dokladnie to czego potrzebujesz

nie wiem tylko czy to jest dokladnie to czego potrzebujesz
- woocash likes this
Posted 11 July 2007 - 19:48
Ooo słusznie, tej opcji nie zauważyłem, dzięki :-)
Ale mi raczej chodziło o to żeby przenieść tylko pasek thunderbirda, czyli w praktyce pewnie trzeba bby go było zduplikować. Tak aby aplikacje otwarte na 2 monitorze na nim właśnie miały swój pasek, a te otwarte na 1 monitorze miały go na swoim.
Tak z ciekawości - można zamienić monitor główny z dodatkowym? Chodzi o to, że np, nawet jak przeniosę pasek na 2 monitor i choćby chcę film obejrzeć na Fullscreenie to i tak musze dawać Japco+Shift+F a nie samo Japco+F
Posted 11 July 2007 - 19:54
Złap za monitor na obrazku i przeciągnij, powinny się zamienić 
---- Dodano 11-07-2007 o godzinie 18:54 ----
Zresztą tak jest napisane nad nimi...

---- Dodano 11-07-2007 o godzinie 18:54 ----
Zresztą tak jest napisane nad nimi...
Posted 11 July 2007 - 19:56
OK, wtedy zamieniają się miejscami, a nie "rolami" tzn tym głównym zawsze będzie matryca laptopa, a dodadkowym podpięty do macbooka monitor...
Posted 11 July 2007 - 19:58
A nie da rady kliknąć na tym monitorku prawym klawiszem myszy i wybrać główny ekran? Zdaje się że tak było w Classicu.
Posted 11 July 2007 - 20:02
glownym staje sie ten monitor na ktorym jest akurat menubar
Posted 11 July 2007 - 20:13
Hmmm trochę popróbowałem i wygląda na to, że albo czegoś nie zauważyłem, albo znalazłem błąd w QT.
Jak to wygląda: bartosz ma rację twierdząc, że głównym jest ten monitor z menubarem. Front Row, CoverFlow w Itunes itd działają faktycznie na tym monitorze, który akurat ma menubara ustawionego.
Natomiast quicktime działał mi po wciśnięciu Japco+F zawsze na monitorze MacBooka. Co ciekawe wcześniej tego nie widziałem ale w preferencjach jest możliwośc wybrania na którym monitorze ma się fullscreen odtwarzać - i to nie zmienia się z automatu - trzeba to (po przesunięciu menubara) zamienić ręcznie). Problem polegał na tym, że u mnie te symbole ekranów nie zawsze się pojawiają - własnie przed chwilą zauważyłem, że po prostu po zamianie monitorów miejscami trzeba od nowa QT odpalić, bo inaczej nie widać tych miniaturek i nie da się nic przestawić :-)
Swoją drogą to jest b. wygodne. Mam tam ustawione odpalanie Fullscreena na 2 monitorze. Jeśli jest on podłączony film wyświetla mi się na zewn. właśnie, a jeśli go nie ma, to normalnie na laptopie :-)
Entuzjazm mi się włączył, ale nie rozwiązuje to problemu źródłowgo, czyli możliwości sklonowania menubara/wrzucenia po jednym na każdy monitor.
Posted 11 July 2007 - 20:31
A czy ktoś wie czy da się zduplikować dock'a i właśnie menubar tak aby był wyświetlany na monitorze laptopowym i zewnętrznym, dla przykładu jeśli na zewnętrznym monitorze kliknę na docka na jakąś aplikację to otwiera się ona na zewnętrznym monitorze, zaś na laptopowym to otwiera się na laptopowym.
Czy ktoś zna jakiś soft który potrafi coś takiego
?
Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users