Final Cut Pro X - multicam angle, widok timeline
Rozpoczęty przez
pajczur
, 08 mar 2012 19:25
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano 08 marca 2012 - 19:25
Witam wszystkich miłośników nowego FCPX
Mam dwa problemy:
1. Czy w oknie "timeline", "project", lub jak kto woli, możemy wyświetlić "ratings", czyli "favorite" lub "rejected". Może ktoś się zdziwić po co mi widzieć w projekcie "rejected", ale może być tak przecież, że w oknie "events" zaznaczę część jakiegoś klipu jako "rejected", a potem mimo wszystko użyć ten fragment w projekcie.
2. Tu problem jest bardziej skomplikowany do wytłumaczenia. Edytując multicam, możemy przenieść clip z jednego "angle" do innego i ten angle, który został pusty możemy skasować. W ten sposób możemy po kolei połączyć wiele "angle" i utworzyć jeden zawierający wiele klipów. Moje pytanie brzmi: czy można to zrobić szybciej, np. zaznaczyć kilka "angle" na raz i wybrać opcje połącz w jeden "angle".
Pytam o to, gdyż miałem taką sytuację, że w pięciu klipach oznaczyłem sporo fragmentów (o wiele więcej niż pięć, przykładowo 20) jako "favorite". Następnie w przeglądarce "events" ustawiłem widok tylko "favorite". Wtedy widzimy wszystkie oznaczenia favorite jako oddzielne klipy (czyli 20 klipów). Zaznaczyłem wszystkie te klipy i utworzyłem "multicam". Fcpx utworzył multicam., w którym jest 20 kątów ("angle"), a ja bym chciał aby tych kątów było tyle ile klipów czyli 5.
Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano 09 marca 2012 - 13:26
Witam ponownie,
mam jeszcze jedną sprawę.
Niestety posiadam tylko jeden monitor i czasami brakuje mi przestrzeni. Podczas pracy nad projektami filmowymi często jest tak, że na jakiś czas nie potrzebuję okna "events" czy głównego okna "viewer". Z tego co wiem, nie da się ich wyłączyć (ukryć), ale przyszło mi na myśl, że skoro w Lion OSX można tworzyć wiele biurek (desktop), to może dałoby się wykorzystać je jako oddzielne monitory? Czy ktoś słyszał o takim rozwiązaniu?
Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych