Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Internet] Jakie programy dla webmasterów (HTML, CSS, grafika) ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 zasina

zasina
  • 159 postów
  • SkądKrobia / Gostyń

Napisano 11 lipca 2007 - 12:22

Po przesiadce na Maca, zacząłem szukać programów, którymi mógłbym edytować swoje strony WWW. Na Windowsie robiłem to za pomocą Adobe Dreamweavera i Fireworksa. Są one jednak dla mnie za drogie, a i tak nie wykorzystywałem ich możliwości w 100%. Czy znacie jakieś makowe odpowiedniki dla nich, które pozwolą mi tworzyć same strony (HTML+CSS) oraz grafikę na ich potrzeby? Interesują mnie aplikacje freeware lub płatne, ale za niewygórowaną cenę. Jestem estetą, więc zwracam uwagę na wygląd interfejsu. Z czego Wy korzystacie? :)

#2 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 11 lipca 2007 - 12:42

Ja korzystam z iWeb (pakiet ilife 06)
Prosty, prawie jak "granatem od pługa" oderwany ;)
Zapisuje strony w XML'u z tego co wiem ale specem nie jestem. W każdym razie nawet strony z grafiką błyskawicznie się otwierają, nie wiem jak to jest zrobione bo podobne strony pisane w http://tacosw.com/ chodzą wolniej.
Kiedyś próbowałem wciągnąć się w HTML ale jak zobaczyłem co to jest to dałem sobie siana. Tu nic nie muszę wiedzieć a szybką stronę umiem srobić ;)
Dlatego jak się na tym znasz to z pewnością wyciśniesz z tego jeszcze więcej.
Poza tym możesz tam zrobić, jak dla mnie, wszystko: podłączać grafikę, filmy, dźwięki.
Moim zdaniem to NR 1.
Już nie daleko wersja 2, w pakiecie iLife 07. Może być ciekawie ;)

#3 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 11 lipca 2007 - 12:57

Coda + pixelmator (może w końcu wyjdzie ;)) Całość 100$ ;P

#4 WooKy

WooKy
  • 22 postów
  • SkądPoznan

Napisano 11 lipca 2007 - 14:09

W kwestii kodu polecam tandem textmate+cssedit.
  • voitek lubi to

#5 after.design

after.design
  • 54 postów

Napisano 11 lipca 2007 - 20:47

Do php używam Zend Studio 5.5, jednakże można używać eclipse z wtyczkami do php (jeżeli ktoś przełknie to IDE). Do HTMLa, CSS, JavaScriptu polecam jednak Aptane, bardzo fajnie się pracuje w tym środowisku.
  • zasina lubi to

#6 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lipca 2007 - 23:10

Na 100% można polecić TextMate. Na 90% Coda - ale wciąż jeszcze ma problemy z kolorowaniem składni i ogólnie trochę bugów jest. Tym niemniej Coda jest pełnym środowiskiem, jedynie bez WYSIWYG'a. Coda - 79$; TextMate - 39€

#7 darkest

darkest
  • 92 postów
  • SkądWrocław / Warszawa

Napisano 13 lipca 2007 - 23:19

do kodu - darmowe Komodo Edit i Smultron.

#8 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 13 lipca 2007 - 23:23

A może Freeway? - http://www.softpress.com/

#9 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 18 lipca 2007 - 12:14

Damn... Moze mi ktos powiedziec dlaczego Coda jest platna? :-( Strasznie mi sie podoba ten soft. Co z najblizszym l&f polecicie? Bo patrzylem na powyzsze ale jakos... niespecjalnie mnie przekonuje. A eclipse za to zbyt KOBYLASTY :-/

#10 Adler

Adler
  • 572 postów
  • Skądznad Czeskiej hranicy

Napisano 18 lipca 2007 - 12:17

Damn... Moze mi ktos powiedziec dlaczego Coda jest platna?

Głupszego pytania nie słyszałem... Ludzie opamiętajcie się!

#11 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 18 lipca 2007 - 15:07

Ech... Czy uwazasz ze pytania retoryczne nalezy jakos specjalnie "oznaczac"? Jak rowniez umieszczac przy nich "*" i na dole dokladny opis logiki? W sumie nie oczekuje odpowiedzi wiec nie trudz sie pisaniem.

#12 zasina

zasina
  • 159 postów
  • SkądKrobia / Gostyń

Napisano 20 lipca 2007 - 10:58

Cieszę się, że na forum jest tylu webmasterów :) Spodobała mi się Aptana - przypomina nieco Dreamweavera ;) Mam tylko problem - mimo określenia w head kodowania znaków na ISO Cetralna Europa, program wyświetla mi krzaczki. Co zrobić, by to poprawić? Muszę się jeszcze przyjrzeć Komodo Edit i Freeway. Jeśli chodzi o program graficzny to myślalem o zinstalowaniu Gimpa, ale coś mi nie wychodziło z X11. Poszukałem więc i zdecydowałem się na ChocoFlop - całkiem przyjemny program z ładnym interfejsem :) Pozdrawiam

#13 suchy

suchy
  • 137 postów
  • SkądŁaziska Górne (k. Katowic)

Napisano 21 grudnia 2007 - 23:24

@zasina: stosuj utf-8 nie iso, w kodowaniu daj ut-8 oraz sam plik zapisz w utf-8 powinno być dobrze, porzuć wszelakie wyswigi bo tym sie niczego nie nauczysz... no chyba, ze nie chcesz sie uczyc :-D niemniej jednk iweb zrobilo na mnie spore wrażenie

#14 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 22 grudnia 2007 - 04:13

... iweb zrobilo na mnie spore wrażenie

Tak samo na mnie, a jak jeszcze ktoś jest specem w XML'u to na pewno można robić cuda.

#15 Sołtys

Sołtys
  • 43 postów
  • SkądCzarna Łąka

Napisano 13 lutego 2008 - 18:58

Ja korzystam z iWeb (pakiet ilife 06)
Prosty, prawie jak "granatem od pługa" oderwany ;)
Zapisuje strony w XML'u z tego co wiem ale specem nie jestem. W każdym razie nawet strony z grafiką błyskawicznie się otwierają, nie wiem jak to jest zrobione bo podobne strony pisane w Taco Software - Taco HTML Edit for Mac OS X chodzą wolniej.
Kiedyś próbowałem wciągnąć się w HTML ale jak zobaczyłem co to jest to dałem sobie siana. Tu nic nie muszę wiedzieć a szybką stronę umiem srobić ;)
Dlatego jak się na tym znasz to z pewnością wyciśniesz z tego jeszcze więcej.
Poza tym możesz tam zrobić, jak dla mnie, wszystko: podłączać grafikę, filmy, dźwięki.
Moim zdaniem to NR 1.
Już nie daleko wersja 2, w pakiecie iLife 07. Może być ciekawie ;)

A ktoś wie, jak w iWeb utworzyć pustą witrynę bez korzystania z tych kilku szablonów?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych