Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konwersja obrazów RGB do CMYK

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 metal_man

metal_man
  • 489 postów
  • SkądChorzów

Napisano 04 marca 2012 - 16:53

Witam, istnaieje jakiś darmowy program, ktory przerobi grafike zapisana w profilu RGB do CMYK i przerobi go na odcienie szarosci?

#2 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 04 marca 2012 - 17:37

fotoszop w wersji trial

#3 metal_man

metal_man
  • 489 postów
  • SkądChorzów

Napisano 04 marca 2012 - 19:22

A jakiś inny program? Nowy Pixelmator umożliwia taką konwersję?

#4 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 04 marca 2012 - 21:22

Zrobisz to bez problemu systemowym ColorSync Utility!

#5 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 04 marca 2012 - 21:39

Co najwyżej przypniesz profil wyjściowy ale plik będzie rgb... Jeśli się mylę to mnie oświeć jak to zrobić.

#6 leondtp

leondtp
  • 4 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 05 marca 2012 - 16:01

[URL="http://www.gimp.org/"]GIMP[/URL] zrobi to i wiele wiele innych rzeczy, za free :)

#7 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 06 marca 2012 - 10:48

jesteś pewien? za pomocą plugina można zrobić separacje a nie kompozyt w przestrzeni cmyk.

#8 Kosmoski

Kosmoski
  • 51 postów
  • SkądBytom

Napisano 06 marca 2012 - 11:17

To Gimp obsługuje już cmyka?

#9 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 06 marca 2012 - 12:41

A gdzie tam, no chyba że na poziomie windowsowego photostylera z 1992 roku.

#10 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 07 marca 2012 - 13:01

Co najwyżej przypniesz profil wyjściowy ale plik będzie rgb...
Jeśli się mylę to mnie oświeć jak to zrobić.

Bez problemu konwertuje do wskazanego profilu CMYK.
Ważne by unikać zapisywania w formacie JPEG. Jak zapiszesz TIFF to jest OK.
Dołączona grafika

#11 metal_man

metal_man
  • 489 postów
  • SkądChorzów

Napisano 10 marca 2012 - 10:15

To mam jeszcze pytanie - jak dokument worda zapisać do PDF z profilem CMYK? Istotne jest tutaj usunięcie wszystkich kolorów a zostawiliśmy WYŁĄCZNIE czarnego.

#12 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 10 marca 2012 - 12:40

Czy ty czasem nie próbujesz przygotować publikacji do druku, w Wordzie? To nie wróży nic dobrego...

#13 metal_man

metal_man
  • 489 postów
  • SkądChorzów

Napisano 10 marca 2012 - 12:50

Wiem, ze nie wróży... Z Wordem mam same złe wspomnienia ale takie otrzymałem polecenie i nijak mi z tym polemizować... Sam natomiast jestem tutaj zoltodziubem :/ jakieś wskazówki? Ew. Jakiś program? Scribus czy QuarkXPress?

#14 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 10 marca 2012 - 14:56

Quark lub InDesign. Ale chyba nie ma sensu strzelać z armaty do komara... Scribus nie jest mi znany, ale wygląda na to, że został stworzony właśnie do takiej roboty. W przeciwieństwie do Worda...

#15 metal_man

metal_man
  • 489 postów
  • SkądChorzów

Napisano 12 marca 2012 - 20:05

A wie ktos jak (JAK) zmienić kolorowy (CMYK) obraz na obraz czarno biały (CMYK)? Walczę ale nie potrafie tego ogarnąć. Konwersja ma ustawić kolory C, M, Y na 0 a tylko K ma posiadać jakieś wartości.

#16 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 13 marca 2012 - 09:40

CMYK z pustymi kanałami CMY jest błędem produkcyjnym w prepress. W takich przypadkach stosuje się grafiki w skali szarości (greyscale) o określonym dla danej techniki druku przyroście punktu rastrowego (dot gain).

#17 ater

ater
  • 29 postów

Napisano 13 marca 2012 - 09:51

A wie ktos jak (JAK) zmienić kolorowy (CMYK) obraz na obraz czarno biały (CMYK)? Walczę ale nie potrafie tego ogarnąć. Konwersja ma ustawić kolory C, M, Y na 0 a tylko K ma posiadać jakieś wartości.

image -> adjust -> black&white -> maximum black następnie konwersja do cmyk poprzez custom. Generowanie czerni maximum.
Oczywiście można od razu dokonać konwersji poprzez custom cmyk ale wówczas należy "ręcznie" usunąć z kanałów cmy to co w nich zostanie.

---------- Wpis dodano o 09:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:49 ----------

CMYK z pustymi kanałami CMY jest błędem produkcyjnym w prepress. W takich przypadkach stosuje się grafiki w skali szarości (greyscale) o określonym dla danej techniki druku przyroście punktu rastrowego (dot gain).

Zgadza się ale niejednokrotnie zachodzi potrzeba wykonania takiej operacji. Chodzi głównie o skanowane teksty.

#18 metal_man

metal_man
  • 489 postów
  • SkądChorzów

Napisano 13 marca 2012 - 17:54

A co jeśli powiedziano mi, ze dokument ma byc przygotowany w taki sposob aby w druku pobieral wylacznie czarny tusz? RGB laczy wszystkie kolory. W b&w bedzie korzystal wylacznie z tuszu czarnego?

#19 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 13 marca 2012 - 19:34

Kombinujesz jak koń pod górkę. Zrób zwykłego PDF-a a potem poproś kogokolwiek kto ma pod ręka Acrobata Pro o optymalizację. Operacja trwa parę sekund i po problemie. Każda normalna drukarnia wykona Ci to za darmo bez mrugnięcia okiem.

#20 ater

ater
  • 29 postów

Napisano 13 marca 2012 - 19:49

A co jeśli powiedziano mi, ze dokument ma byc przygotowany w taki sposob aby w druku pobieral wylacznie czarny tusz? RGB laczy wszystkie kolory. W b&w bedzie korzystal wylacznie z tuszu czarnego?

Wg "przepisu", który Ci podałem w CMYK-owym pliku użyty zostanie tylko czarny. W pozostałych kanałach nic nie ma.
Z drugiej strony zastanawiam się po cholerę komuś CMYK skoro chce tylko czarny??? Co to za drukarnia? Jaka technika druku?

Najlepiej zrób jak sugeruje Świeży i będziesz spał spokojnie.

#21 leondtp

leondtp
  • 4 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 14 marca 2012 - 16:56

Oki metoda na konwersje plik PDF z modelu CMYK na Grayscale w Adobe Acrobat. Otwierasz PDF.
Wybierasz z menu: Advanced > Print Production > Preflight
W oknie Preflight wybierasz: PDF fixups > Convert to grayscale
Jak w opisie: (Converts all colors (including spot colors) in the current PDF document to grayscale.)
Przycisk Execute
Zapisz plik, to wszystko.
Jak chcesz mozesz sprawdzic kolory w pliku poprzez: Wybierasz z menu: Advanced > Print Production > Output Preview
To wszystko.

#22 metal_man

metal_man
  • 489 postów
  • SkądChorzów

Napisano 14 marca 2012 - 17:51

No wlasnie ze skladem nie mam zbyt duzo wspolnego a projekt sie ciekawy przytrafil :) Tak czy inaczej, sedno sprawy to tak przygotowac dokument do druku aby drukarka nie korzystala z kolorow a wylacznie z tuszu/tonera czarnego. Dlatego podchodze do tego tak ostroznie :) Dzieki za pomoc :)

#23 canko

canko
  • 35 postów
  • SkądPoznan,PL

Napisano 24 kwietnia 2012 - 22:02

Polecam "Phixr" Online Photo Editor ;) szybko, łatwo i przyjemnie bez instalowania ! Dużo fajnych opcji (kolory, efekty itp) prostych w użyciu i konwersji ! Osobiście używam i żałuje tylko że na iPadzie nie działa ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych