Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak działa lokalizacja w Macbookach?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 04 marca 2012 - 16:17

Pytanie pewnie idiotyczne i odpowiedź jest prosta jak budowa cepa ale nigdzie nie mogę znaleźć nic na ten temat... Na jakiej zasadzie Macbook "wie" gdzie jest? Chodzi mi o to jak np. używam google maps to mogę wyznaczyć trasę od "bieżącego położenia." Przecież one nie mają odbiornika GPS, a lokalizacja po IP może co najwyżej sprawdzić, że moim dostawcą internetu jest UPC... Nie jestem maniakiem prywatności ale to mnie bardzo zaciekawiło

#2 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 04 marca 2012 - 16:25

kiedyś myślałem, że właśnie po IP, ale kilka miesięcy temu sie przeprowadziłem (inne województwo), mam inne IP, a nadal pokazuje mi starą lokalizację i to nawet dość dokładnie.

#3 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 04 marca 2012 - 16:29

A ja właśnie zmieniłem położenie o jakieś 150km i dalej pokazuje baaaardzo dokładnie

#4 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 04 marca 2012 - 16:32

dlatego zastanawiam się czy przypadkiem Airport nie miesza mi czegoś

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 marca 2012 - 16:41

Na podstawie sieci które znajdują się w okolicy. Zła lokalizacja po przeprowadzce to też pewnie wynik tego - sieć zmieniła swoje położenie, ale nie zostało to zapisane w bazie z której korzysta sprzęt.

#6 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 04 marca 2012 - 16:49

Roberto, możesz trochę rozwinąć? Bo nadal nie rozumiem co to ma do lokalizacji z dokładnością do kilku metrów.

#7 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 marca 2012 - 17:09

Skyhook: > Home
do kilku? mnie tam zlokalizowało z dokładnością do 100. kilkoma bym tego nie nazwał.

ogólnie - albo ludzie podają, albo telefony zbierają informacje (było o tym głośno swojego czasu) o sieciach w danej lokalizacji - na podstawie adresów MAC, mocy sygnały, etc. ustalana jest pozycja po prostu.

jak człowiek chce podać:
Skyhook: How It Works > Submit Wi-Fi AP

#8 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 04 marca 2012 - 17:34

No rozumiem, coś jak przy lokalizowaniu telefonów triangulacja, tak to się chyba nazywało. Teraz jestem w Nowej Soli, nieduże miasto i mam tak, że kropka jest praktycznie idealnie w tym miejscu gdzie jestem na prawdę ale obszar zaznaczony na niebiesko to promień jakiś 30m. Natomiast jak jestem we Wrocławiu promień nie przekracza 10 metrów.

#9 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 04 marca 2012 - 18:04

To dość proste, apple zbiera info iphonami (które mają gps) i robi bazę pozycja geo + ssidy i mac-ki AP-ków które słyszy. To w formie zanonimizowane trafia do ich bazy. Podobnie zrobiło google ale swoimi samochodami. W przypadku gdy sprzęt nie ma gps, ale ma sieć, wystarczy zapytać tej bazy aby podała jaką szerokość i długość geo ma taki ssid + mac i już :) Oczywiście przeprowadzając się przeniosłeś AP-ka w nową lokalizację - i cały misterny plan w p... :) ale po paru dniach się to poprawi jak iphone wyśle dane do apple.

#10 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 04 marca 2012 - 18:29

ale po paru dniach się to poprawi jak iphone wyśle dane do apple.

u mnie problem polega na tym, że nie zaktualizowało się od 3 miesięcy. gdy lokalizuję iP po GPS to jest ok, ale z kolei iPod Touch lokalizuje się po wifi i pokazuje mi starą lokalizację. Tak samo z macbookiem. Śmiem twierdzić, że to jest wina Airportu (mimo, że go przywracałem do fabrycznych)

#11 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 marca 2012 - 19:29

gieza - jest to wina starego wpisu w takiej bazie, nie airportu.
spróbuj uaktualnić wpis na Skyhook: How It Works > Submit Wi-Fi AP i tyle.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych