Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Liceum vs Technikum

• Please log in to reply
45 replies to this topic

#1 kicak

kicak
  • 3 posts

Posted 29 February 2012 - 19:35

Cześć. Jak w temacie nie mogę się zdecydować. Interesuje się programowaniem (php, html itd. - uczę się trochę w domu jak mam czas) i chciałbym iść do szkoły która pomoże mi rozwijać pasję ale nie wiem czy opłaca się iść do technikum na 4 lata (czy nauczą mnie coś tam)? Czy może wybrać LO?

#2 dredg

dredg
  • 2452 posts
  • SkądVendin les Béthune

Posted 29 February 2012 - 19:41

Pytanie gdzie chcesz isc pozniej?

#3 kicak

kicak
  • 3 posts

Posted 29 February 2012 - 19:46

Jakieś studia informatyczne

#4 bartg

bartg
  • 259 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 29 February 2012 - 19:52

Liceum cię lepiej do matury przygotuje oraz będziesz rok wcześniej w stosunku do liceum

#5 Jim_X

Jim_X
  • 20 posts

Posted 29 February 2012 - 19:54

Technikum zapewni Ci o wiele łatwiejszy start na studiach inżynierskich. Jako absolwent LO, mogę śmiało stwierdzić, że jest to "poczekalnia" a profile są raczej fikcyjne.

#6 kicak

kicak
  • 3 posts

Posted 29 February 2012 - 19:58

Czyli lepiej wybrać LO?

#7 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 29 February 2012 - 20:00

ja żałuję że wybrałem liceum profilowane (logistyka) a nie technikum,po liceum mam tylko maturę,a po technikum miałbym łatwiej ze startem na studiach technicznych,a teraz techników /inżynierów potrzebują wszędzie,a tak...mam maturę i problemy z pracą

#8 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 29 February 2012 - 20:28

Tylko technikum ! w razie czego masz zawod w garsci od razu (roznie zycie Ci sie moze potoczyc po sredniej)

#9 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 29 February 2012 - 20:36

Ja kiedyś wybrałem technikum, potem studia i nie żałuję.

#10 olafejs

olafejs
  • 1035 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 29 February 2012 - 21:01

Zrób LO żeby odbębnić nudne przedmioty zrobisz to idziesz zaocznie na technika informatyka a między czasie jeśli jesteś rozgarnięty i posiadasz jakiekolwiek kwalifikacje to zarabiasz kasę by nie być do 30 na utrzymaniu rodziców.

#11 sheeple

sheeple
  • 204 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 February 2012 - 21:40

Z technika łatwo jest zrobić ekonomistę lub informatyka. Odwrotnie raczej się nie da.

#12 Cintulek

Cintulek
  • 2128 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 03 March 2012 - 14:18

Witaj. Ja jestem w 3-ciej gimnazjum, będę wybierać się dalej ukierunkowany na Informatyka - wybieram Technikum - why? Zobacz - przez trzy lata uczysz się wszystkiego - bazy danych, grafika, programowanie, zarządzanie systemami, składanie komputerów (to ostatnie to jak idziesz na TeleInformatyka [jak mniemam]) i w czwartym roku wybierasz sobie ukierunkowanie i na tym właśnie skupiają się Twoje zajęcia praktyczne, taki będziesz mieć potem zawód - ale i tak będziesz Technik Informatyk/TeleInformatyk - masz od razu zawód, pracę znajdziesz w try miga, albo sam założysz firmę - mi się takie coś podoba.

#13 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 03 March 2012 - 14:53

Od strony informatycznej to ani w liceum ani w technikum niczego się nie nauczysz bo nauczyciele nie mają o tym pojęcia [wyjątek to licea gdzie "hobbistycznie" uczą doktoranci]. Skoro planujesz studia informatyczne to najlepsze co możesz zrobić to pójść do liceum z dobrą matematyką, a douczać się dalej w domu.

#14 Cintulek

Cintulek
  • 2128 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 03 March 2012 - 14:55

@Tojot - ale też zależy co będziesz robić dalej - znam osobę, która uczyła się tylko i jedynie jednego języka - Flex - teraz zarabia blisko 250tys funtów na rok, a po studiach nie jest.

#15 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 03 March 2012 - 15:17

Ależ oczywiście, są też inne drogi, ale podejrzewam że ten twój znajomy nie nauczył się flexa w technikum.

#16 Cintulek

Cintulek
  • 2128 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 03 March 2012 - 15:32

A no nie. :) Każdy może "sam z siebie" uczyć się jakiegoś języka podczas nauki i w technikum i w liceum i nawet jeżeli jest w technikum weterynaryjnym. :P

#17 rafaello87

rafaello87
  • 403 posts
  • SkądBielsko - Biała

Posted 07 April 2012 - 21:46

@Tojot - ale też zależy co będziesz robić dalej - znam osobę, która uczyła się tylko i jedynie jednego języka - Flex - teraz zarabia blisko 250tys funtów na rok, a po studiach nie jest.

Tak tylko na marginesie Flex to cała technologia, a nie język. Języki we Flexie to AS i mxml.

Jeżeli Twój kolega zarabia 250 000 funtów per annum, to albo:
a) nie sypia,
B) już nie jest programistą

Nauczenie się składni danego języka nie jest specjalnym wyczynem. W liceum czy technikum można się co najwyżej "otrzeć" o podstawy Pascala i przy dobrych wiatrach C++. Ale to samo(a nawet lepiej) można zrobić znajdując w internecie tutoriale. Żadna szkoła, czy to liceum, technikum czy studia nie zrobi z nikogo programisty. Programowanie to trochę więcej niż klepanie składni. Trzeba się nauczyć w sposób efektywny rozwiązywać problemy, umiejętnie korzystać z gotowych rozwiązań, odpowiednio organizować sobie pracę, ciągle się douczać.

W kontekście programowania, szkoła uczy złych nawyków. Jest totalnie oderwana od rzeczywistości. W biznesie czas to pieniądz i niejednokrotnie za pewne rozwiązania, które zostaną pochwalone przez nauczyciela/wykładowcę, można dostać w pracy burę, że się zmarnowało na to za dużo czasu.

Sądzę, że programista oprócz umiejętności programowania powinien mieć szeroką wiedzę na wiele tematów, a już na pewno chłonny umysł by szybko przyswajać "nowości". Dla ambitnej osoby, bycie "szeregowym" programistą powinno być etapem przejściowym. Jeżeli nie pomyliłeś się o jedno '0' (piszę do kolegi @Cintulek), to Twój kolega musi mieć wyższe stanowisko niż zwykły programista. Może wysoko postawiony project menager, może szef jakiegoś działu w dużej firmie. To pokazuje, że warto w swoim wykształceniu zwracać uwagę również na umiejętności zarządzania (i nie tylko).

Wiem, że wybiegam trochę w przyszłość, ale warto by niektórzy wiedzieli, na co się chcą pisać:) Wiem, że programowanie jest fascynujące, ale gdy już opanujecie pewne techniki, to ciągłe pisanie podobnych rzeczy, może przyprawić o mdłości;p Osobiście uważam, że ciężko być szeregowym programistą przez wiele lat - łatwo się wypalić. Nie myślcie o tym do jakiej szkoły iść, żeby nauczyć się programowania, ale o tym co ze zdobytą(i to najlepiej we własnym zakresie) wiedzą chcecie w przyszłości robić. Jeżeli ktoś z was nie ma chęci uczyć się nowych rzeczy, języków prog., technologii nie niech się lepiej w ogóle za to nie bierze. Dynamika zmian w tej branży jest spora. Ja do niedawna(jeszcze kilka miesięcy temu) pisałem głównie aplikacje/strony w ActionScript 3, a dziś działam w Html/JS/PHP/MySQL i na dokładkę w objective-c.
Jak już się czegoś nauczycie, to pomyślcie jak tą wiedzę sprzedać:)

#18 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 posts

Posted 07 April 2012 - 21:57

Ja polecam mat-fizy, tam uczą pewnego sposobu myślenia przydatnego potem w informatyce, przygotują dobrze do matury z fizyki i matematyki i łatwo się po nich dostać na odpowiednie studia. Obsługiwać narzędzia (języki programowania) nauczyć się można samu lub na studiach.

#19 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 07 April 2012 - 22:19

Przydatny temat ;). Osobiście też stoję przed takim wyborem i chyba także wybiorę technikum. Poza tym nie da się uniknąć douczania się w domu na własną rękę - jeśli chodzi o informatykę to dobrze wiem, że szkoła wszystkiego nie nauczy. Mnie to osobiście kręci i choć na razie traktuję to jako hobby, to mam zamiar iść dalej w tym kierunku i pracować także w informatyce.

#20 bartek001b

bartek001b
  • 1104 posts
  • SkądWłocławek

Posted 07 April 2012 - 22:53

Ja też raczej wybiorę technikum pnoeważ , jest tam profil technik cyfrowych operacji graficznych :D Oferta wręcz dla mnie stworzona, ale także złożę podanie do ogólniaka na wszelki wypadek To nowy kierunek kształcenia technicznego określany jako zawód szerokoprofilowy, umożliwiający specjalizację pod koniec procesu kształcenia. Szkoła określa umiejętności specjalistyczne, biorąc pod uwagę potrzeby regionalnego rynku pracy i zainteresowania uczniów. W trakcie nauki uczeń powinien zdobyć wiedzę i umiejętności niezbędne do wykonywania następujących zadań zawodowych: przygotowania publikacji i prac graficznych do drukowania, obsługiwania cyfrowych systemów produkcyjnych stosowanych w poligrafii, przygotowania prezentacji graficznych i multimedialnych, wykonywania i wdrażania internetowych projektów multimedialnych, prowadzenia procesów drukowania. O cyfrowych procesach graficznych Absolwenci technikum są przygotowani do pracy przy szeroko pojętym procesie wytwarzania produktów poligraficznych począwszy od ich planowania aż do kontroli jakości procesów i produktów. Technik cyfrowych procesów graficznych jest potrzebny w każdej niemal agencji reklamowej oraz we wszystkich firmach wydawniczych. Od jego umiejętności zależy bowiem ostateczny wygląd ulotek, prospektów, gazet, czasopism kolorowych oraz książek. Dyplom zawodowy potwierdzający posiadane kwalifikacje technika cyfrowych procesów graficznych będzie uprawniał do podjęcia pracy w przemyśle poligraficznym, wydawnictwach, agencjach reklamowo-wydawniczych, na stanowiskach wymagających projektowania procesu technologicznego produkcji określonego wyrobu poligraficznego i wykonywania składu tekstu. Absolwent może znaleźć zatrudnienie w: szeroko pojętych multimediach, jak studia reklamowe (reklama zewnętrzna, udział w kampaniach reklamowych, projektowanie gadżetów reklamowych), rozrywce i sztukach pięknych, studiach grafiki, studiach fotografii cyfrowej, edukacji (komputerowe kursy szkoleniowe, publikacje encyklopedii itp.), inżynierii (projektowanie maszyn bądź pojazdów motoryzacyjnych), przemyśle (wzornictwo przemysłowe, materiały do szkoleń zawodowych dla pracowników, reklama i sprzedaż produktów), badaniach naukowych (tworzenia modeli i symulacji komputerowych), w zakładach poligraficznych, w tym przy projektowaniu opakowań, drukowaniu cyfrowym i dalszej obróbce, obsłudze cyfrowych systemów zarządzania drukarnią.

#21 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 posts

Posted 07 April 2012 - 23:02

Ja się dałem nabrać na taką atrakcyjną opiskę w czasach kiery królował Pentium III, kiedy zamiast LO wybrałem liceum profilowane o profilu zarządzanie informacją. Brzmiało ekstra. Znajdowało się ono w ZSE nr.36 im. M. Kasprzaka - najlepszym zespole szkół technicznych w woj. mazowieckim, uczyliśmy się exela, htmla i baz danych różnych obsługiwać (nie mylić z budowaniem). Więcej na temat baz danych nauczyłem się na przedmiocie technologia informacji na SGH niż tam. Największym bólem takich wynalazków jak mój, czy ten który ty przytoczyłeś, to brak ram programowych nauczania i tworzenie autorskich, które są nieefektywne. Nauczyciele będą się na twoim roczniku uczyć, jak uczyć innych.

#22 lordon

lordon
  • 248 posts
  • SkądŁódź, Poland

Posted 08 April 2012 - 01:23

Ja dopiero 1 GIM za rok :/ ale spoko temat właśnie zamierzam iść na INFORMATYKĘ :D a będzie na WIN czy na MAC ? :D :D :D

#23 rafaello87

rafaello87
  • 403 posts
  • SkądBielsko - Biała

Posted 08 April 2012 - 09:19

Przydatny temat ;).
Osobiście też stoję przed takim wyborem i chyba także wybiorę technikum. Poza tym nie da się uniknąć douczania się w domu na własną rękę - jeśli chodzi o informatykę to dobrze wiem, że szkoła wszystkiego nie nauczy. Mnie to osobiście kręci i choć na razie traktuję to jako hobby, to mam zamiar iść dalej w tym kierunku i pracować także w informatyce.

Pierwsza zasada - szkoła(w kontekście programowania) nie nauczy cię NICZEGO pożytecznego. Zapamiętaj:)

Ja polecam mat-fizy, tam uczą pewnego sposobu myślenia przydatnego potem w informatyce, przygotują dobrze do matury z fizyki i matematyki i łatwo się po nich dostać na odpowiednie studia. Obsługiwać narzędzia (języki programowania) nauczyć się można samu lub na studiach.

Tu się zgodzę z mat. - fizem. Na studiach nie nauczysz się jednak programować. Trzeba to robić samemu. Jeżeli już coś opanujesz to warto się wkręcić na jakieś praktyki, lub jako junior developer. Nawet jeżeli nikt nie będzie Ci chciał zapłacić, to będzie to najlepsza szkoła:)

Ja też raczej wybiorę technikum pnoeważ , jest tam profil technik cyfrowych operacji graficznych :D
Oferta wręcz dla mnie stworzona, ale także złożę podanie do ogólniaka na wszelki wypadek (...)

Traktuj ten opis z przymrużeniem oka ;) Dobrze, że nie napisali, że NASA się będzie dobijać drzwiami i oknami by Cię zatrudnić:)

Największym bólem takich wynalazków jak mój, czy ten który ty przytoczyłeś, to brak ram programowych nauczania i tworzenie autorskich, które są nieefektywne. Nauczyciele będą się na twoim roczniku uczyć, jak uczyć innych.

Brak ram programowych nauczania, nie jest problemem. Powiem nawet, że daje nadzieję, że czegoś się będzie można nauczyć:) Centralne programy nauczania powodują, że każda szkoła uczy odobnych rzeczy, które są o jakieś 30 lat przestarzałe.

Prawdziwym problemem jest brak odpowiedniej kadry. Trudno się jednak dziwić, że specjaliści wolą zarabiać kasę, tworząc przy tym ciekawe rzeczy, niż użerać się z dzieciakami w szkole.
Jedyną szansą mogą być prywatne szkoły. Tyle że dziś mają one nieuczciwą konkurencję ze strony nieefektywnych, cholernie drogich, publicznych szkół. W normalnych krajach, gdzie rola państwa w finansowaniu szkolnictwa jest mocno ograniczona, szkoły są opłacane bezpośrednio z pieniędzy rodziców uczniów i z kasy sponsorów. Sponsorzy wymagają, by uczyć rzeczy potrzebnych i takich które rynkowi(i tym sponsorom) są potrzebne. Wtedy nie uczysz się na informatyce Pascala, a na studiach nie programujesz sterowników Siemensa sprzed kilkunastu lat, których już nikt komercyjnie nie używa.

Z tego wszystkiego to już najlepiej idzcie na mat. - fiz. Jest szansa, że się czegoś nauczycie.

#24 bercow

bercow
  • 618 posts

Posted 08 April 2012 - 10:18

Ukoniczylem tech inf. i osobiscie odradzam ta szkole. Jezeli chodzi o programowanie to w programie, pascal, delphi, cpp, VB (Java jej nie mialem), i to wszystko w 4 lata,a wiec nic. Jezeli mowia o php, czy html, zaczyna sie od zera, na specjalnosci grafika i aplikacje webowe, czyli skonczysz na hmm tabelkach xD Jezeli dotkniesz php, dojdziesz do petli ... moze. Bardzo fajny kierunek opisal @bartek001b, ale jezeli interesuje Ci programowanie, czy to "zwykle" czy webowe, najlepszym rozwiazaniem bedzie tech elektroniczne. Dlaczego ? Z bardzo prostego powodu. Po LO umiesz duzo, z matmy, ale tez duzo, ale wszystko to co nie potrzeba, konczac elektroniczna (elektryczny to inna bajka), wiesz juz cos wiecej o pochodnych calkach, liczbach zespolonych, wszystkiego od czego zaczyna (powinna) zaczac sie matma na studiach, i to w zastosowanaich napewno blizszych informatyce, niz Ci ktory poprostu je licza, konczac LO. Czy nauczylem sie czegos w tech. w grafiki tak, ale nic co bylo by mi przydatne, tzn. pomacalem corela, ale mam andzieje, ze ostatni raz w zyciu, napisalem cos tam w AS, troche jakis pierdol w Flash, ale tez nie chce do tego wracac, oborgramowanie biurowe xD no wlasnie, gdyby np. VB z programowania w biurowego sie zazebialo, moze cos by to dalo, tak nic... Przedmiodow jest wiele, ale naprawde nie polecam tech inf, jezeli myslsiz o studiach, tam nie ma matmy, a ona bedzie wazna, program jest kpina.

#25 Majkpe

Majkpe
  • 394 posts

Posted 08 April 2012 - 14:22

Jeśli jesteś ambitny, to idź do liceum, odbębniaj swoje i kształć się w swoim zakresie. Czasy są takie, że wszystko znajdziesz w internecie 1 kwinieciem palca, bez wychodzenia z domu. A jak jesteś ambitny totalnie i lubisz ryzyko rzuć szkołe po 18 urodzinach i poświęć się kompletnie danej dziedzinie. Do odważnych świat należy. aha, idąc do liceum jesteś narażony na stada urodziwych dziewcząt, czego raczej nie zaznasz w technikum. :) Dlatego kombinacja uczenie się we własnym zakresie+liceum+podrywanie wyjdzie najlepiej :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users