Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

The Settlers 7 a INTEL 3000 HD GRAPHIC

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 areknmecom

areknmecom
  • 16 postów

Napisano 28 lutego 2012 - 14:38

Witam.

Czy Settlersi 7 pójdą na moim MacBook'u Air z połowy 2011 r ?? Chodzi mi o kartę grafiki. Oficjalne wymagania gry: [url=http://ubisoft-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/13146/~/minimalne-wymagania-sprz%E4%99towe-dla-the-settlers-7%3A-path-to-a-kingdom]Minimalne wymagania sprzętowe dla The Settlers 7: Path to a Kingdom[/url]. Niestety, nie ma tam kart Intela, ale swoje pytanie nie tracąc w dalszym ciągu nadziei motywuje tym, że jedna z pozycji w Mac App Store, dokładnie gra Call of Duty 4 działa na moim Macku pomimo wyraźnego wpisu mówiącego o tym, że karty intela nie są obsługiwane... Drugi przypadek z Mac App Store to gra Civilization V [url=http://itunes.apple.com/us/app/civilization-v-campaign-edition/id439924718?mt=12]Mac App Store - Civilization V: Campaign Edition[/url] gdzie również jest napisane, że karty INTELA 3000 nie są obsługiwane, a następnie w najnowszej wersji gry 1.0.3 jest na pisane poniżej "Improved stability on Intel HD3000 GPUs"

Jak to w końcu jest ?? :-\

#2 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 lutego 2012 - 14:49

Akurat Settlers 7 ma dużo tekstur i mi na MBP z GT330 256MB się cięło, a na 9600GT z 512MB przy tych samych ustawieniach nie więc niestety raczej nie liczyłbym że ta gra będzie chodzić bez czkawki :( No może jakoś na minimalnych ustawieniach ale wtedy jest to graficzne "mydło".

#3 areknmecom

areknmecom
  • 16 postów

Napisano 28 lutego 2012 - 14:56

Akurat Settlers 7 ma dużo tekstur i mi na MBP z GT330 256MB się cięło, a na 9600GT z 512MB przy tych samych ustawieniach nie więc niestety raczej nie liczyłbym że ta gra będzie chodzić bez czkawki :( No może jakoś na minimalnych ustawieniach ale wtedy jest to graficzne "mydło".

Intel HD 3000 ma 384 MB więc myślę, że źle nie będzie z płynnym działaniem... Ale czy w ogóle uruchomię ją na tej karcie ??

#4 DRIZTEST

DRIZTEST
  • 36 postów
  • SkądWodzisław Slaski, Katowice, Poland, Poland

Napisano 28 lutego 2012 - 15:45

To nie jest ani komputer ani grafika do gier na HD3000 to grafika w procesorze i nadaje sie do plynnego przelaczania miedzy oknami i to najlepiej jak rozdzielka nie jest 2560 bo juz wtedy mozna zauwazyc rwanie. Przykro mi ale nie tedy droga.

#5 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 lutego 2012 - 19:54

Intel HD 3000 ma 384 MB więc myślę, że źle nie będzie z płynnym działaniem... Ale czy w ogóle uruchomię ją na tej karcie ??

Ta pamięć jest pobierana dynamicznie z pamięci operacyjnej RAM komputera. Ta karta nie ma własnej pamięci.
Kolega powyżej napisał do czego ona się nadaje ale jak chcesz z G twaróg kręcić to Twoja sprawa.

#6 areknmecom

areknmecom
  • 16 postów

Napisano 28 lutego 2012 - 21:16

Ta pamięć jest pobierana dynamicznie z pamięci operacyjnej RAM komputera. Ta karta nie ma własnej pamięci.
Kolega powyżej napisał do czego ona się nadaje ale jak chcesz z G twaróg kręcić to Twoja sprawa.

Tez nie oczekuje Bog wie czego na tej karcie... Tym bardziej, ze GTA SA mi tnie czasami na dosc niskich detalach... Ale chcialbym sie tylko dowiedziec, czy ja WOGOLE URUCHOMIE, majac na mysli specyfikacje co do kart...nie chodzi mi o wydajnosc...

#7 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 28 lutego 2012 - 21:23

Wlaczyc sie powinno, jak bede mial chwile to skopiuje z imac'a i zobacze... ale granie na air to porazka, nawet prostackie gry rozgzewaja go do czerwonosci co owocuje wysokimi obrotami wentylatora, a nie jest to zbyt przyjemne :P w settlersach to ten air chyba odleci, nazwa nie jest przypadkowa :P ps nawet na imacu ta gra dziala slabo (instalowana z plytki wersja pc/mac)

#8 areknmecom

areknmecom
  • 16 postów

Napisano 28 lutego 2012 - 21:29

Wlaczyc sie powinno, jak bede mial chwile to skopiuje z imac'a i zobacze... ale granie na air to porazka, nawet prostackie gry rozgzewaja go do czerwonosci co owocuje wysokimi obrotami wentylatora, a nie jest to zbyt przyjemne :P w settlersach to ten air chyba odleci, nazwa nie jest przypadkowa :P

ps nawet na imacu ta gra dziala slabo (instalowana z plytki wersja pc/mac)

Wiem... Na COD lub GTA SA pracuje jak startujacy Boeing 747 :-D I szału w jakosci nie ma... Byle by sie przynajmniej wlaczyla, bo ja kupilem, a dopiero potem zaczolem zastanawiac sie ;-)

#9 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 marca 2012 - 01:23

na air KAŻDYM nie ma grania, co innego na Pro. Od 2011 MBP 15'' i 17'' nie są już takimi słabeuszami :)

ja bałem się grać bo plastiki się mocno zużywają od temperatur powyżej 90 stopni, a podczas grania na air to 95 stopni nie jest niczym dziwnym.

#10 rEvis

rEvis
  • 708 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 27 marca 2012 - 16:53

Trochę dziwnie kupować Aira i myśleć o graniu w coś bardziej złożonego niż Angry Birds. W piątek mam zamiar kupić swojego pierwszego MacBooka - właśnie Aira i wiem, że moja przygoda z grami skończy się do czasu zakupu konsoli, czyli najprawdopodobniej dopiero do PS4.

#11 areknmecom

areknmecom
  • 16 postów

Napisano 27 marca 2012 - 22:09

Trochę dziwnie kupować Aira i myśleć o graniu w coś bardziej złożonego niż Angry Birds. W piątek mam zamiar kupić swojego pierwszego MacBooka - właśnie Aira i wiem, że moja przygoda z grami skończy się do czasu zakupu konsoli, czyli najprawdopodobniej dopiero do PS4.

Nie kupiłem Aira do grania tylko do pracy.... Do grania mam PS3 i uważam, że lepszego tandemu raczej nie ma... Tylko nie ma tej gry na PS3 a PC już daaaaaawnooo temu sprzedałem ;-)

#12 ones

ones
  • 213 postów

Napisano 31 marca 2012 - 12:10

Ja mam intel hd 3000 512 mb , zobaczymy jak tu będzie śmigać.. też czasem lubię po pracy w coś pograć i się "odstresować".. :)

#13 areknmecom

areknmecom
  • 16 postów

Napisano 31 marca 2012 - 14:25

Ja mam intel hd 3000 512 mb , zobaczymy jak tu będzie śmigać.. też czasem lubię po pracy w coś pograć i się "odstresować".. :)

U mnie ta gra poszła... ;-) Co prawda wszystko na LOW ale działa, i można była dość przyjemnie sobie w nią pykać, dopóki nie pojawiły się na trzeciej planszy artefakty ;-)

Chyba to będzie najlepsze rozwiązanie ;-)

[url=http://www.purepc.pl/sprzet_pc/karty_graficzne/ces_2012_msi_gus_ii_czyli_zewnetrzna_karta_graficzna_dla_laptopa]CES 2012: MSI GUS II czyli zewnętrzna karta graficzna dla laptopa | PurePC.pl[/url]

#14 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 31 marca 2012 - 14:38

Jak to ma byc odpowiedzią na zapotrzebowanie mocy GPU, to proponuję przeczytac to zdanie: "przepustowość z założenia odpowiadać ma PCI-Express 2.0 x4". Efekt taki, że układ GPU będzie czekał w nieskończoność na wymianę danych pomiędzy nim, a CPU i podsystemem pamięci. Skończy się na tym, że żadne wymagające tytułu nie będą mogły rozwinąć skrzydeł, bo bez względu na to, jaku układ zastosuje się w tym pudełku, jego prędkość będzie tylko częściowo wykorzystana. Reszta zostanie praktycznie niewykorzystana z racji zbyt małych mozlwiości łącza TB. Pisalismy swego czasu o tym w innym temacie, że TB nie jest i nie będzie alternatywą nawet dla średnio wydajnych układów GPU stosowanych w desktopach czy nawet laptopach. Nie wspomnę, że linia x4 PCI-E jest wolna, bardzo wolna. Dodatkowo nowości wymagają PCI-E 3.0 Kupowac takie pudło by pograć w Setlers??? Chory pomysł.

#15 areknmecom

areknmecom
  • 16 postów

Napisano 31 marca 2012 - 14:43

Jak to ma byc odpowiedzią na zapotrzebowanie mocy GPU, to proponuję przeczytac to zdanie: "przepustowość z założenia odpowiadać ma PCI-Express 2.0 x4".
Efekt taki, że układ GPU będzie czekał w nieskończoność na wymianę danych pomiędzy nim, a CPU i podsystemem pamięci.
Skończy się na tym, że żadne wymagające tytułu nie będą mogły rozwinąć skrzydeł, bo bez względu na to, jaku układ zastosuje się w tym pudełku, jego prędkość będzie tylko częściowo wykorzystana. Reszta zostanie praktycznie niewykorzystana z racji zbyt małych mozlwiości łącza TB.
Pisalismy swego czasu o tym w innym temacie, że TB nie jest i nie będzie alternatywą nawet dla średnio wydajnych układów GPU stosowanych w desktopach czy nawet laptopach.
Nie wspomnę, że linia x4 PCI-E jest wolna, bardzo wolna. Dodatkowo nowości wymagają PCI-E 3.0
Kupowac takie pudło by pograć w Setlers??? Chory pomysł.

By pograć w Settlers ?? Nie. Za drogie. Zgadzam się, że to jest chory pomysł. Ale dla zapaleńców starszych tytułów, co mają tylko Aira, jakimś rozwiązaniem by to było...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych