Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook bez systemu - co dalej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Field

Field
  • 7 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 09 lipca 2007 - 07:51

Witam serdecznie, Niedawno stałem się właścicielem MacBooka (takie białe małe coś). Dostał mi się w rozliczeniu od kontrahenta, ktory zalegał mi z płatnościami i likwidował działalność. Niestety poza pudełkiem, zasilaczem pilotem i takimi innymi na Maku nie ma systemu i nie ma płytek instalacyjnych. Teraz pytanie, czy wchodząc do cortlandu i kupująć system tudziez nabywając go na allegro, normalnie go zainstaluje? Czy będą jakies problemy? Z makami nie mam niestety zbyt wielkiego obycia, stąd pakiet pytań do Szanownych Państwa :)

#2 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 09 lipca 2007 - 07:55

Możesz pobrać nawet z torrent'a i będzie ok, nie da się kupić Mac'a bez OS'a więc posiadanie samego mac'a jest równoznaczne z posiadaniem licencji na dany OS. Jeśli masz pudło to powinieneś mieć też płytki chyba, że poprzedni właściciel chce je sprzedać za 100zł na allegro ;>

---- Dodano 09-07-2007 o godzinie 08:56 ----
A ... i korzystaj z wyszukiwarki takich tematów było mase ;)

#3 Field

Field
  • 7 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 09 lipca 2007 - 08:05

UPS Zatem przepraszam, za wszczecie alarmu w nowym temacie. Juz ide wyszukiwac info o systemie. System mam pobrany z emule'a i wypalony na PC i niestety nie chce sie podnosic :(

#4 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 09 lipca 2007 - 08:17

Sklepowy Tygrys jest na PPC więc na MacBooku nie pójdzie. Musisz znaleźć kogoś z identycznym modelem MB i skopiować płyty. Płyty dedykowane do innych komputerów Apple nie będą działać.

#5 Field

Field
  • 7 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 09 lipca 2007 - 09:24

Czyli kupując płytki do MacBook'a z 2007 nie zainstaluje go na MacBooku z 2006 ? No to mam zagwozdkę :(

#6 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lipca 2007 - 09:27

inaczej, napisz dokladne dane Twojego MB, o ile je znasz, i moze znajdzie sie ktos zyczliwy na forum, w wiekszosci przypadkow nie ma problemu

#7 Field

Field
  • 7 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 09 lipca 2007 - 09:33

MacBook 1.83GHz/1GB ram/60GB HDD i pewnie cala reszta ospzretu ktory mak ma w sobie czyli wifi/kamerka/firewire/lan/USB/napęd Combo. To chyba wszystko co wiem :)

#8 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 09 lipca 2007 - 09:41

Numer seryjny mile widziany ;) Masz nie standardową konfigurację z tego co widać ;) Numer powinien być na pudle.

#9 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lipca 2007 - 09:50

tu masz link do torrenta skoro jestes prawowitym posiadaczem tego maczka i co swiadczy ze masz go legalnie to mozesz legalnie zassac go z torrenta, komputer jest gwarancja autentycznosci

---- Dodano 09-07-2007 o godzinie 10:51 ----

tu masz link do torrenta skoro jestes prawowitym posiadaczem tego maczka i co swiadczy ze masz go legalnie to mozesz legalnie zassac go z torrenta, komputer jest gwarancja autentycznosci

pospieszylem sie wycinam adres podaj numer najpierw

---- Dodano 09-07-2007 o godzinie 10:52 ----
thx chilon:)

#10 wirus

wirus
  • 398 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 09 lipca 2007 - 10:05

Numer seryjny mile widziany ;) Masz nie standardową konfigurację z tego co widać ;)
Numer powinien być na pudle.

do czego ci numer chcesz sprawdzić czy kradziony? dziwne podejście po prostu kolega niech napisze czy ma procesor core duo czy core 2 duo bo są dwie wersje macbooków a konfiguracja jest standardowa z tego co napsiane.

#11 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lipca 2007 - 10:12

ja wiem czy dziwne? jezeli jest legalny to chyba zaden dla niego problem, a z drugiej strony chcialbys zeby Cie ktos pozbawil Twojego maczka a potem szukal pomocy jako uczciwy obywatel?

---- Dodano 09-07-2007 o godzinie 11:13 ----
musisz przyznac ze sposob pozyskania maczka dosc zadko spotykany

#12 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 09 lipca 2007 - 10:19

do czego ci numer chcesz sprawdzić czy kradziony? dziwne podejście po prostu kolega niech napisze czy ma procesor core duo czy core 2 duo bo są dwie wersje macbooków a konfiguracja jest standardowa z tego co napsiane.

1Gb w najtańszej wersji to standard ? Jak ja kupowałem MB to one miały po 512MB.
A co do kradzionego MB, nawet na to nie wpadłem ale tutaj:
http://www.chipmunk....applemodel.html
można wyciągnąć dodatkowe informacje na temat sprzętu właśnie po tym numerze.
No ale skoro już wspomniałeś to kolega też może by chciał wiedzieć czy sprzęt jest legalny.

#13 Field

Field
  • 7 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 09 lipca 2007 - 10:24

Juz wszystko wiem, zostało mi objaśnione przez peracownika Cortland'u. system sprzeda mi Cortland, po wczesniejszym sprawdzeniu czy sie normalnie uruchomi i zabootuje itp. Co do autentycznosci, legalnosci sprzetu zanim go wzialem posprawdzalem numery na niemieckich i polskich serwisach apple i na myapple.pl rowniez. Widze, ze uzytkownicy maka (niektorzy) dziwnie podchodza do tematu komputerow - odgórne założenie nielegalności. Do mojego G4 kupionego w SADzie zgubilem zasilacz, (zreszta sprzedałem go za pośrednictwem tutejszej giełdy) pan w sklepie w katowicach nie chcial mi go sprzedac, zanim nie sprawdzil SN, a tak usilnie i nachalnie chciał ten numer, ze zastanawiałem się czy nie wyrwie mi torby a mnie nie postawi pod sciane :) Dzieki wszystkim za info o systemie.

#14 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lipca 2007 - 10:28

http://www.torrentsp...Install_DVD_JaS
stad zassij system nie musisz go kupowac wystarczy ze masz latopa apple legalnie i juz jest legalny

#15 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 lipca 2007 - 10:35

http://www.torrentsp...Install_DVD_JaS
stad zassij system nie musisz go kupowac wystarczy ze masz latopa apple legalnie i juz jest legalny

No akurat link, który podałeś prowadzi do systemu Mac OS-X przerobionego aby dał się zainstalować na pecetach. Dla MacBook-a się nie nadaje :shock:

#16 Field

Field
  • 7 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 09 lipca 2007 - 10:36

W calkowitej prawie nieznajomosci tematu systemow w maku i ich instalacji wybiore jednak wyjscie najprostsze - zrobi to serwis, ktory sie na tym zna. Bo jak sam zaczne gmerac, to moze z tego wyjsc "misja na marsa" :)

#17 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lipca 2007 - 10:41

ehh to maja sle kategorie posegregowane, powiem mleko to poprawi:) no jak chcesz tam nie ma zadnej filozofii, jak chcesz to moge Ci nawet swoje kopie przeslac

#18 glub

glub
  • 980 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lipca 2007 - 10:46

może nich kolega pójdzie do kontrahenta i powie mu płytkch.

#19 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 09 lipca 2007 - 10:50

Krzyfar: sklepowy tygrys pojdzie na macbooku o ile jest minimum 10.4.6 bo od tej wersji zaczely wychodzic uniwersalne ;) sprawdzalem na wlasnej skorze :D

#20 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 14 lipca 2007 - 10:25

Krzyfar: sklepowy tygrys pojdzie na macbooku o ile jest minimum 10.4.6 bo od tej wersji zaczely wychodzic uniwersalne ;) sprawdzalem na wlasnej skorze :D

A to ciekawostka :)

Na stronie dalej nic nie piszą o Intelach.

Wymagania
Komputer Macintosh z procesorem PowerPC G3, G4 lub G5
Wbudowany FireWire
256 MB pamięci RAM
3 GB dostępnej przestrzeni na dysku twardym (4 GB w przypadku instalacji narzędzi dla developera)

http://www.apple.com.../techspecs.html

#21 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 14 lipca 2007 - 10:55

---- Dodano 09-07-2007 o godzinie 08:56 ----
A ... i korzystaj z wyszukiwarki takich tematów było mase ;)

jesli pouczasz kogos z korzystania z wyszukiwarki to podaj odrazu wyniki takiego zapytania, Wiem wiem beznadzieja ale obroncy morlanosci na forum za nie podanie wynikow t mi ostrzezenie :/...ciekawe czy z Tobą bedzie inaczej?

#22 marad_co

marad_co
  • 450 postów
  • SkądEU

Napisano 16 lipca 2007 - 10:37

Oj chyba nie masz racji

#23 Darek.Wojtasik

Darek.Wojtasik
  • 13 postów
  • SkądLubuskie

Napisano 20 lipca 2007 - 00:34

Oj chyba nie masz racji

Napewno nie masz racji. Wersji universal nie ma w sprzedaży, przerabiałem to, tzn. kupiłem, na pudełku jest napisane wyraźnie : Tylko do procesorów PPC, próbowałem zainstalować na Inteloskim macbooku - nie działa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych