Alternatywa dla AirPort Express
Napisano 08 lipca 2007 - 19:04
Chciałbym w mieszkanku załozyc siec bezprzewodową i nie byc uzaleznionym od długości kabli jak z moim Macbookiem lece sobie i smigam po necie. Dlatego szukam elternatywnego sprzętu dla AirPort Express AirPort Extreme http://www.apple.com.pl/airport/
Co możecie polecic co zarazem bedzie współpracowało z Macbookiem i z PC.
Dobre .. niezawodne ... i tanie.. takie coś najlepsze w kategori CENA/JAKOŚĆ .. z góry dzieki
Napisano 08 lipca 2007 - 19:17
Napisano 08 lipca 2007 - 19:37
Ale tylko z OpenWRT - na oryginalnym sofcie maja ponoc mase problemowAsus WL-500G Premium
Ja polece Netgear'a RageMax - w tej cenie nie ma nic co by tym routera (sa 2 modele - 1 z ADSL drugi bez) dorownywalo.
Napisano 08 lipca 2007 - 19:58

Napisano 08 lipca 2007 - 20:00

Napisano 08 lipca 2007 - 20:39
ale w domu mam Linksys'a WAG200g (modem do neostrady, router, switch i Wi-Fi w jednym). Działa dobrze, ale zdarza się że na lampkach wszystko gra, status interfejsu jest UP, a internetu nie ma !!! Pomaga restart urzadzenia (zwykle miekki). Ale to może być wina telekomunikacji. Poza tym obsługuje 3 komputery (Mini, iBook, Toshiba Satellite), i daje rade bez najmniejszych problemów. Jestem zadowolony z tego zakupu. Kolega moj rowniez ma Linksysa i rowniez jest zadowolony. Zatem jest to (raczej) dobra inwestycja. Firmy NetGear nie znam, ale Bartosz Skowronek (blog.fotogenia.info) miał doczynienia z ową firmą, a wspomnienia opisał*tu: http://blog.fotogenia.info/?p=587
Napisano 08 lipca 2007 - 21:52
Napisano 08 lipca 2007 - 22:06
Ale tylko z OpenWRT - na oryginalnym sofcie maja ponoc mase problemow
Wprawdzie nie używałem długo na oryginalnym sofcie, ale problemów nie zauważyłem.
Teraz chodzi na firmware Olega - robi za serwer plików (samba), printserwer (podpięta drukarka na USB Brother HL-2030 - działa bez problemu z OSX i Windowsem), ściąga torrenty. Można podpiąć kamerkę (sprawdzałem - działa) i kartę dźwiękową na USB (nie sprawdzałem).
Oczywiście typowe zastosowania routera też spełnia

W sumie, to linuxowy serwer

Napisano 09 lipca 2007 - 00:05
Oświećcie mnie bo nie wiem. Czym się różni Airport Express od AP-eków? Jak czytam tego pierwszego posta to dochodzę do jakiś przypuszczeń że AE to nie AP, tylko coś innego. Pomijam design i kolor.
Airport Express to Access Point z serwerem drukarki USB i AirTunes czyli bezprzewodowym połączeniem audio dla Maków
- PGC lubi to
Napisano 09 lipca 2007 - 18:51
Napisano 07 września 2007 - 20:57
Napisano 08 września 2007 - 17:49
hej...
Odnowię wątek bo sttuacja się troszeczkę zmieniła, w związku ze zmianą mieszkania. Do poniedziałku przenosze się na nowe i jestem zmuszony coś kupić żeby obsłużyło 4 komputery PC stacjonarne i jeszcze mojego MacBooka bezprzewodowo. Czekam na szybki odzew.
Każdy markowy router będzie dobry, a ze względu na rodzaj łącza musisz wybrać albo ruoter bezprzewodowy "zwykły" czyli z wejściem Ethernet (do kablówki) albo router bezprzewodowy ADSL, czyli z modemem (do Neo i podobnych).
Nie kupuj Access Pointa gdyż ten NIE rozdziela łącza na kilka komputerów - służy tylko do rozszerzenia istniejącej komputerowej sieci Ethernet (na kablach) zawierającej już jakiś router (przewodowy). Wszystkie obecnie sprzedawane routery bezprzewodowe mają 4 wyjścia kablowe czyli akurat dla Twych stacjonarnych PC (choć możesz im przecież wstawić karty bezprzewodowe).
Powodzenia
Napisano 08 września 2007 - 20:18
Napisano 08 września 2007 - 22:12
wszystkie obecnie sprzedawane routery bezprzewodowe mają również 4 wyjścia kablowe
nie wiem jak można jaśniej?
Fachowo: każdy obecnie sprzedawany tzw. router bezprzewodowy spełnia TRZY funkcje:
1 - router (rozdziela łącze logicznie)
2 - switch/hub (rozdziela kablowe wyjście routera fizycznie - 4 gniazdka)
2 - access point (łącze bezprzewodowe)
PS
Do UPC należy kupić urządzenie BEZ obsługi ADSL, czyli bez wbudowanego modemu
- pioo lubi to
Napisano 09 września 2007 - 00:04
Powtarzam:
wszystkie obecnie sprzedawane routery bezprzewodowe mają również 4 wyjścia kablowe
...
PS
Do UPC należy kupić urządzenie BEZ obsługi ADSL, czyli bez wbudowanego modemu
Oki juz wiem... zmyliła mnie informacja od Ciebie żebym nie kupował AP a teraz juz wiem że chodziło Ci zebym nie kupował samego AP tylko kupił AP razem w ruterem

Mam tylko teraz problem jaki kupic?? Czy wszystkie bedą działały poprawnie??
Ostatnio na www.benchmark.pl pojawił się test Netgear WGR614
Może jakieś propozycje??
Napisano 09 września 2007 - 00:10
Może jakieś propozycje??
[URL="http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywna/U_S_Robotics/sieci_bezprzewodowe/sieci_bezprzewodowe_802_11g__MAXg_125Mb/s_/US_Robotics_MAXg_Wireless_Router/pelny,id,21450/"]http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywna/U_S_Robotics/sieci_bezprzewodowe/sieci_bezprzewodowe_802_11g__MAXg_125Mb/s_/US_Robotics_MAXg_Wireless_Router/pelny,id,21450/[/URL]
Mam i nie narzekam.
Napisano 09 września 2007 - 05:42
http://www.komputron...pelny,id,21450/
Mam i nie narzekam.
Hmmm... troszeczke drogo.... a coś najlepszego w kategorii cena/jakość??
Jakieś wypasione funkcje nie są mi potrzebne np. serwer drukarki itp.
Ważne zeby łatwo się konfigurował i działał sprawnie przez długi czas

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych