Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Alternatywa dla AirPort Express

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 lipca 2007 - 19:04

Witam

Chciałbym w mieszkanku załozyc siec bezprzewodową i nie byc uzaleznionym od długości kabli jak z moim Macbookiem lece sobie i smigam po necie. Dlatego szukam elternatywnego sprzętu dla AirPort Express AirPort Extreme http://www.apple.com.pl/airport/
Co możecie polecic co zarazem bedzie współpracowało z Macbookiem i z PC.
Dobre .. niezawodne ... i tanie.. takie coś najlepsze w kategori CENA/JAKOŚĆ .. z góry dzieki

#2 Kaizen

Kaizen
  • 193 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 lipca 2007 - 19:17

Asus WL-500G Premium

#3 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 08 lipca 2007 - 19:37

Asus WL-500G Premium

Ale tylko z OpenWRT - na oryginalnym sofcie maja ponoc mase problemow

Ja polece Netgear'a RageMax - w tej cenie nie ma nic co by tym routera (sa 2 modele - 1 z ADSL drugi bez) dorownywalo.

#4 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 lipca 2007 - 19:58

A mógłbyś poda dokładną nazwę tego Netgear'a RageMax ?? Bo nie mogę nic na allegro znaleśc :(

#5 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 lipca 2007 - 20:00

Polecam Netgear, tak jak kolega powyzej. Kilku znajomych posiada, uzywa i chwali ;) Prostota konfiguracji, ladny (subiektywnie) design i przystepna cena.

#6 pszemek40

pszemek40
  • 44 postów
  • Skądświętokrzyskie

Napisano 08 lipca 2007 - 20:39

Doświadczenia mam nikłe

ale w domu mam Linksys'a WAG200g (modem do neostrady, router, switch i Wi-Fi w jednym). Działa dobrze, ale zdarza się że na lampkach wszystko gra, status interfejsu jest UP, a internetu nie ma !!! Pomaga restart urzadzenia (zwykle miekki). Ale to może być wina telekomunikacji. Poza tym obsługuje 3 komputery (Mini, iBook, Toshiba Satellite), i daje rade bez najmniejszych problemów. Jestem zadowolony z tego zakupu. Kolega moj rowniez ma Linksysa i rowniez jest zadowolony. Zatem jest to (raczej) dobra inwestycja. Firmy NetGear nie znam, ale Bartosz Skowronek (blog.fotogenia.info) miał doczynienia z ową firmą, a wspomnienia opisał*tu: http://blog.fotogenia.info/?p=587

#7 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 08 lipca 2007 - 21:52

Oświećcie mnie bo nie wiem. Czym się różni Airport Express od AP-eków? Jak czytam tego pierwszego posta to dochodzę do jakiś przypuszczeń że AE to nie AP, tylko coś innego. Pomijam design i kolor.

#8 Kaizen

Kaizen
  • 193 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 lipca 2007 - 22:06

Ale tylko z OpenWRT - na oryginalnym sofcie maja ponoc mase problemow

Wprawdzie nie używałem długo na oryginalnym sofcie, ale problemów nie zauważyłem.

Teraz chodzi na firmware Olega - robi za serwer plików (samba), printserwer (podpięta drukarka na USB Brother HL-2030 - działa bez problemu z OSX i Windowsem), ściąga torrenty. Można podpiąć kamerkę (sprawdzałem - działa) i kartę dźwiękową na USB (nie sprawdzałem).
Oczywiście typowe zastosowania routera też spełnia :)
W sumie, to linuxowy serwer :)

#9 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 09 lipca 2007 - 00:05

Oświećcie mnie bo nie wiem. Czym się różni Airport Express od AP-eków? Jak czytam tego pierwszego posta to dochodzę do jakiś przypuszczeń że AE to nie AP, tylko coś innego. Pomijam design i kolor.

Airport Express to Access Point z serwerem drukarki USB i AirTunes czyli bezprzewodowym połączeniem audio dla Maków
  • PGC lubi to

#10 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 09 lipca 2007 - 18:51

Ja mam router D-Link i jest super. Zasięg nawet u sąsiadów.

#11 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 września 2007 - 20:57

hej... Odnowię wątek bo sttuacja się troszeczkę zmieniła, w związku ze zmianą mieszkania. Do poniedziałku przenosze się na nowe i jestem zmuszony coś kupić żeby obsłużyło 4 komputery PC stacjonarne i jeszcze mojego MacBooka bezprzewodowo. Czekam na szybki odzew.

#12 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 08 września 2007 - 17:49

hej...

Odnowię wątek bo sttuacja się troszeczkę zmieniła, w związku ze zmianą mieszkania. Do poniedziałku przenosze się na nowe i jestem zmuszony coś kupić żeby obsłużyło 4 komputery PC stacjonarne i jeszcze mojego MacBooka bezprzewodowo. Czekam na szybki odzew.

Każdy markowy router będzie dobry, a ze względu na rodzaj łącza musisz wybrać albo ruoter bezprzewodowy "zwykły" czyli z wejściem Ethernet (do kablówki) albo router bezprzewodowy ADSL, czyli z modemem (do Neo i podobnych).
Nie kupuj Access Pointa gdyż ten NIE rozdziela łącza na kilka komputerów - służy tylko do rozszerzenia istniejącej komputerowej sieci Ethernet (na kablach) zawierającej już jakiś router (przewodowy). Wszystkie obecnie sprzedawane routery bezprzewodowe mają 4 wyjścia kablowe czyli akurat dla Twych stacjonarnych PC (choć możesz im przecież wstawić karty bezprzewodowe).
Powodzenia

#13 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 września 2007 - 20:18

Juz wiem coś więcej. W bloku gdzie się przeprowadzam dostawcą internetu jest UPS. Do mieszkania jest juz podprowadzony kabel ... kwestia teraz podłączenia jakiegoś szpeja zeby mozna było sygnał rozdzielić w sumie to na 5 komputerków ... 4 PC kablowo lub bezprzewodowo i mój MB na bezprzewodowym. Co do odpowiedzi "LASERmana" mam pytanie bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Czy nie ma czegoś takiego 2 w 1 czyli żeby był to ruter przewodowy (dla 4 PC podłączonych za pomocą kabla) i jakiś Access Point dla MB lub ewentualnie w przyszłości dla PC z odpowiednią kartą bezprzew. No chyba że ktoś ma inną propozycje. PS. Tak na przyszłość ... czy można troszeczke jaśniej w opisie?? Nie jestem fachowcem od sieci przewodowych i bezprzewodowych a moja praktyka ograniczała się do tej pory na podpinaniu switch'y i tym sposobem dzielenia sygnału. Z góry dzięki za info.

#14 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 08 września 2007 - 22:12

Powtarzam:
wszystkie obecnie sprzedawane routery bezprzewodowe mają również 4 wyjścia kablowe

nie wiem jak można jaśniej?

Fachowo: każdy obecnie sprzedawany tzw. router bezprzewodowy spełnia TRZY funkcje:
1 - router (rozdziela łącze logicznie)
2 - switch/hub (rozdziela kablowe wyjście routera fizycznie - 4 gniazdka)
2 - access point (łącze bezprzewodowe)

PS
Do UPC należy kupić urządzenie BEZ obsługi ADSL, czyli bez wbudowanego modemu
  • pioo lubi to

#15 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 września 2007 - 00:04

Powtarzam:
wszystkie obecnie sprzedawane routery bezprzewodowe mają również 4 wyjścia kablowe
...
PS
Do UPC należy kupić urządzenie BEZ obsługi ADSL, czyli bez wbudowanego modemu

Oki juz wiem... zmyliła mnie informacja od Ciebie żebym nie kupował AP a teraz juz wiem że chodziło Ci zebym nie kupował samego AP tylko kupił AP razem w ruterem :P To w sumie juz duzo wiem.
Mam tylko teraz problem jaki kupic?? Czy wszystkie bedą działały poprawnie??

Ostatnio na www.benchmark.pl pojawił się test Netgear WGR614
Może jakieś propozycje??

#16 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 09 września 2007 - 00:10

Może jakieś propozycje??

[URL="http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywna/U_S_Robotics/sieci_bezprzewodowe/sieci_bezprzewodowe_802_11g__MAXg_125Mb/s_/US_Robotics_MAXg_Wireless_Router/pelny,id,21450/"]http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywna/U_S_Robotics/sieci_bezprzewodowe/sieci_bezprzewodowe_802_11g__MAXg_125Mb/s_/US_Robotics_MAXg_Wireless_Router/pelny,id,21450/[/URL]
Mam i nie narzekam.

#17 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 września 2007 - 05:42

http://www.komputron...pelny,id,21450/
Mam i nie narzekam.

Hmmm... troszeczke drogo.... a coś najlepszego w kategorii cena/jakość??
Jakieś wypasione funkcje nie są mi potrzebne np. serwer drukarki itp.
Ważne zeby łatwo się konfigurował i działał sprawnie przez długi czas :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych