Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Napęd CD/DVD raz czyta płyte DVD raz nie. Czyste płyty po chwili wypluwa.

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Adam O

Adam O
  • 19 posts
  • SkądPuławy, PL

Posted 24 February 2012 - 00:21

Witam Mam taki problem ostatnio z napedem dvd/cd po wlozeniu dvd raz ja czyta raz nie trzeba probowac pare razy ja wlozyc az ja w koncu przeczyta. czyste plyty po okolo 30 sekund mulenia wypluwa. Nie moge nagrac zadnej plyty cd czy dvd. Stalo sie to z dnia na dzien. Czy jest to objaw umierajacego napedu czy moze wina lezy gdzie indziej ? serdecznie pozdrawiam. Adam

#2 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 24 February 2012 - 00:59

Standard. Norma. Te napędy już po pół roku mają problemy. Taki już urok maków.

#3 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 posts

Posted 24 February 2012 - 01:03

Witam

Mam taki problem ostatnio z napedem dvd/cd po wlozeniu dvd raz ja czyta raz nie trzeba probowac pare razy ja wlozyc az ja w koncu przeczyta.

czyste plyty po okolo 30 sekund mulenia wypluwa. Nie moge nagrac zadnej plyty cd czy dvd. Stalo sie to z dnia na dzien.

Czy jest to objaw umierajacego napedu czy moze wina lezy gdzie indziej ?

serdecznie pozdrawiam.
Adam

Mi po dwóch latach padł napęd, zaczynał tak samo jak twój. Nie martw się, jesteś na czasie, najnowsze maki mają w ogóle go nie mieć:)

#4 Adam O

Adam O
  • 19 posts
  • SkądPuławy, PL

Posted 24 February 2012 - 01:13

aaa wiecie moze gdzie dorwac tani naped;p? allegro? boo z tego co widze to nie naleza do tanich;p narazie sobie podlacze zewnetrzy.

#5 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 February 2012 - 16:09

Kup płytę do czyszczenia napędów szczelinowych/napędów w radiach samochodowych

#6 NoneZ

NoneZ
  • 249 posts
Posted 24 February 2012 - 17:15

Czy ktoś to testował? Artykuły komputerowe – Chip.pl
Z jakim skutkiem?

#7 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 posts

Posted 25 February 2012 - 00:28

ja testowałem takie coś, mi nie pomogło.

#8 qura12

qura12
  • 467 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 25 February 2012 - 15:08

Mój to jest jakiś cudowny, mam MBP z 2009 i SuperDrive nadal działa :D Co prawda też wypluwa czyste płyty ale zauważyłem, że to zależnie od tego jaka płyta, Verbatimy wypluwa, Soniaki łyka jak młody pelikan ;)

#9 UKEN_TV

UKEN_TV
  • 19 posts
  • SkądLublin

Posted 27 February 2012 - 13:49

Niestety czyszczenie w tym wypadku przeważnie nic nie daje. Napędy montowane w tych macbook'ach szczególnie jeśli chodzi o modele Matsushita ( panasonic ) dość szybko padały, wadliwe lasery. Najlepsze wyjście to wymiana napędu. O nowy model raczej ciężko na internecie, a używki chodzą średnio od 150 zł do 250 zł. Najtaniej powinno być na Ebay angielskim albo bezpośrednio z Hong Kongu. Pozdrawiam.

#10 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 February 2012 - 14:34

Najlepsze wyjście to kupienie za te 150-250 zł (a nawet za 100!) zewnętrznego napędu na USB, który będzie działał sto razy lepiej i dłużej, niż wbudowany superdrive.

#11 Adam O

Adam O
  • 19 posts
  • SkądPuławy, PL

Posted 03 March 2012 - 20:01

dawno mnie nie bylo... wiec tak rozebralem Maćka. Laser przeczyscilem wacikiem delikatnie nasaczonym spirytusem (niby spirytus to zlo bo matowi powierzchnię) ale pomoglo. Dzisiaj juz wypalilem 6 plyt dvd i 4 plyty cd i jest jak najbardziej wszystko ok. Pozdrwiam.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users