Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z MacBook i router DSL-G604T

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacALA

MacALA
  • 30 postów

Napisano 07 lipca 2007 - 21:22

Mam problem z połączeniem MacBooka z routerm DLink DSL-God kilku 604T poprzez WIFI. Jeżeli na routerze nie mam ustawionego żadnego szyfrowania to jest OK. Jeżeli jednak w routerze ustawię szyfrowanie WEP to MacBook nie może się z nim połączyć pokazując komunikat "There was an error joining the selected AirPort network." Hasło wpisuję prawidłowo - sprawdzałem to wielokrotnie, tym bardziej że używam do łączenia się z routerm również notebooka z Windows XP i tam nie ma żadnych z tym problemów. MacBooka używam od kilku dni, a Windowsa od lat. Problem z Mackiem uniemożliwa mi szyfrować sieć WIFI. Może ktoś miał już taki problem.

#2 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 07 lipca 2007 - 21:45

WEP to wredna sprawa, lepiej załóż WPA personal jeśli możesz. Podajesz hasło i gotowe a przy WEP są jakieś szyfrowania, wpisujesz hasło potem "generate" i powstaje Ci jakiś dziki kod.

#3 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 07 lipca 2007 - 22:01

Dokładnie, jako rzecze Witos. WPA Personal + zafiksowane w routerze MAC adresy komputerów i masz spokój

#4 MacALA

MacALA
  • 30 postów

Napisano 08 lipca 2007 - 20:38

Dziękuję za odpowiedzi. Ponieważ jestem nowym użytkownikiem MacBooka nie wiem jak sprawdzić jaki mój MacBook ma Mac Adres? W PC była to komenda ipconfig /all. A jak w MacBooku? Nie ustawiałem też nigdy szyfrowania WAP. Co powinienem wprowadzić w odpowiednie pola konfiguracyjne routera? Widzę następujące pola do ustawienie: Sekcja 802.1x - Server IP adress: - Port: - Secret: Sekcja PSK hex - Hex: Sekcja PSK string: - String:

#5 quaint

quaint
  • 250 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 08 lipca 2007 - 22:13

mam dokladnie taki sam komplet. mac adres maka -> system prefs -> network -> airport -> confgure i tam bedzie airport id. w routerze dajesz w psk string swoje haslo i to wszystko, reszty nie ruszasz. psk hex jest do podania hasla w postaci szesnastkowej - jest to uzywane zamiennie z psk string.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych