Mam problem z połączeniem MacBooka z routerm DLink DSL-God kilku 604T poprzez WIFI. Jeżeli na routerze nie mam ustawionego żadnego szyfrowania to jest OK.
Jeżeli jednak w routerze ustawię szyfrowanie WEP to MacBook nie może się z nim połączyć pokazując komunikat "There was an error joining the selected AirPort network." Hasło wpisuję prawidłowo - sprawdzałem to wielokrotnie, tym bardziej że używam do łączenia się z routerm również notebooka z Windows XP i tam nie ma żadnych z tym problemów. MacBooka używam od kilku dni, a Windowsa od lat. Problem z Mackiem uniemożliwa mi szyfrować sieć WIFI. Może ktoś miał już taki problem.

Problem z MacBook i router DSL-G604T
Rozpoczęty przez
MacALA
, 07 lip 2007 21:22
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 lipca 2007 - 21:22
Napisano 07 lipca 2007 - 21:45
WEP to wredna sprawa, lepiej załóż WPA personal jeśli możesz. Podajesz hasło i gotowe a przy WEP są jakieś szyfrowania, wpisujesz hasło potem "generate" i powstaje Ci jakiś dziki kod.
Napisano 07 lipca 2007 - 22:01
Dokładnie, jako rzecze Witos.
WPA Personal + zafiksowane w routerze MAC adresy komputerów i masz spokój
Napisano 08 lipca 2007 - 20:38
Dziękuję za odpowiedzi. Ponieważ jestem nowym użytkownikiem MacBooka nie wiem jak sprawdzić jaki mój MacBook ma Mac Adres? W PC była to komenda ipconfig /all. A jak w MacBooku?
Nie ustawiałem też nigdy szyfrowania WAP. Co powinienem wprowadzić w odpowiednie pola konfiguracyjne routera? Widzę następujące pola do ustawienie:
Sekcja 802.1x
- Server IP adress:
- Port:
- Secret:
Sekcja PSK hex
- Hex:
Sekcja PSK string:
- String:
Napisano 08 lipca 2007 - 22:13
mam dokladnie taki sam komplet.
mac adres maka -> system prefs -> network -> airport -> confgure i tam bedzie airport id.
w routerze dajesz w psk string swoje haslo i to wszystko, reszty nie ruszasz.
psk hex jest do podania hasla w postaci szesnastkowej - jest to uzywane zamiennie z psk string.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych