Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Program do zgrywania plików z aparatu (Canon 7D)

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 .piotrek

.piotrek
  • 71 posts

Posted 19 February 2012 - 23:18

Jestem nowym uzytkownikiem OsX'a. W Windowsie po podlaczeniu aparatu pojawial sie on w "moim komputerze" jako dysk. W Lionie nic sie nie pojawia natomiast zdjecia moge zgrywac przez np. Adobe Bridge. Problem zaczyna sie wtedy kiedy musze na odpowiednio sformatowana karte wrzucic aktualizacje aparatu. Jak zrobic zeby miec do niej dostep tak jak w windowsie?

#2 TheOktik

TheOktik
  • 405 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 19 February 2012 - 23:26

A po włożeniu karty w czytnik nie pojawia Ci się dysk?

#3 .piotrek

.piotrek
  • 71 posts

Posted 19 February 2012 - 23:32

nie korzystam z czytnika bo nie chce mi sie go ze soba nosic (czytnik kart CF)

#4 jacekkk

jacekkk
  • 91 posts
  • SkądZawiercie

Posted 20 February 2012 - 08:01

Przecież możesz użyć dostarczonego z aparatem EOS Utility (działa w 10.7 bez problemów). Zgrasz też systemowym importem zdjęć, Adobe Bridge lub Lightroom'em. Aktualizację firmware zrobisz także przy pomocy EOS Utility i nie musisz nic wrzucać na kartę.

#5 Pedro407

Pedro407
  • 597 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 February 2012 - 08:45

Ja zgrywam Aperturem, chociaż uważam, że generalnie czytnik kart jest zupełnie dobrym rozwiązaniem. Przeciętny czytnik waży może z kilkanaście do kilkadziesiąt gram, Twój aparat waży prawie kilogram bez żadnego obiektywu i gripa, więc nie przesadzaj, że nie cce Ci się go nosić.. A zaleta dodatkowa jest taka, że zwyczajnie wygodniej jest mieć podpięty do komputera taki mały czytnik niż cały wielki aparat - ktoś poruszy komputer i aparat leci na glebę (chyba, że używasz stacjonarnego, ale wtedy gdzie miałbyś ten czytnik nosić?).

#6 jacekkk

jacekkk
  • 91 posts
  • SkądZawiercie

Posted 20 February 2012 - 08:55

A zaleta dodatkowa jest taka, że zwyczajnie wygodniej jest mieć podpięty do komputera taki mały czytnik niż cały wielki aparat - ktoś poruszy komputer i aparat leci na glebę (chyba, że używasz stacjonarnego, ale wtedy gdzie miałbyś ten czytnik nosić?).

Czasami niechęć do czytnika może mieć nieco inne podłoże - każde wyjęcie i ponowne włożenie karty CF prowadzi powolutku do zużycia slotu w aparacie. W przypadku amatorskiego focenia jest to praktycznie bez znaczenia, ale np. zawodowiec wykonujący dziennie setki strzałów jest w innej sytuacji. Miałem w rękach 1D z rozwalonym slotem CF i to raptem po roku używania i wyjmowania/wkładania karty po kilka razy dziennie.

#7 tmkszlc

tmkszlc

• 1846 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 20 February 2012 - 09:47

Lightroom, zresztą skoro masz 7D to pewnie znasz narzędzia typu Lightroom, Aperture. Można tu przecież zgrywać zdjęcia i pewnie o tym dobrze wiesz : )

#8 TheOktik

TheOktik
  • 405 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 20 February 2012 - 11:41

Czasami niechęć do czytnika może mieć nieco inne podłoże - każde wyjęcie i ponowne włożenie karty CF prowadzi powolutku do zużycia slotu w aparacie. W przypadku amatorskiego focenia jest to praktycznie bez znaczenia, ale np. zawodowiec wykonujący dziennie setki strzałów jest w innej sytuacji. Miałem w rękach 1D z rozwalonym slotem CF i to raptem po roku używania i wyjmowania/wkładania karty po kilka razy dziennie.

a wtykanie usb kilka razy w tygodniu nie niszczy gniazda? Wszystko się zużywa.
Ja mam łatwiej w Canon 550d bo mam SDHC, które można wetknąć w macbooka albo iMACa bez żadnych dodatkowych klamotów. Na myśl o szukaniu kabla, którego nie mam i nie chce mieć pod ręką szlag mnie trafia. Precz z wszelkimi kablami w domu ! :)

Co do pierwotnego pytania, mój 550d widziany jest bez problemu jako dysk przenośny - jest to do ustawienia w menu aparatu jak ma być widoczny. W 7D nie powinno być inaczej

#9 jacekkk

jacekkk
  • 91 posts
  • SkądZawiercie

Posted 20 February 2012 - 12:06

a wtykanie usb kilka razy w tygodniu nie niszczy gniazda? Wszystko się zużywa.
Ja mam łatwiej w Canon 550d bo mam SDHC, które można wetknąć w macbooka albo iMACa bez żadnych dodatkowych klamotów. Na myśl o szukaniu kabla, którego nie mam i nie chce mieć pod ręką szlag mnie trafia. Precz z wszelkimi kablami w domu ! :)

Slot karty CF, to 50 dość delikatnych pinów i naturalne zużycie (+ryzyko uszkodzeń) postępuje o wiele szybciej niż w przypadku USB, gdzie masz 4-żyłowy kabel. Lepiej zamęczyć na śmierć czytnik za kilkadziesiąt złotych niż gniazdo w aparacie za parę tysięcy :-)
Ok, starczy tego OT :-)

#10 .piotrek

.piotrek
  • 71 posts

Posted 20 February 2012 - 17:32

Argument jest zupelnie inny. Bardzo czesto zdjecia/filmy zgrywam poza domem no i latwiej mi podlaczyc kablekiem aparat niz nosic ze soba i czytnik kart i aparat. Rozumiem ze moze wydawac sie to smieszne, ale raczej staram sie redukowac ilosc rzeczy w moim plecaku i to nie ze wzgledu na wage tylko nie chce zeby moj plecak przypominal damskiej torebki :) Płyte z EOS Utility zgubiłem dawno temu no bo w windzie nie byl mi do niczego potrzebny. Ku mojemu wielkiem zaskoczeniu Canon nie udostepnia samego programu tylko aktualizacje:/ Teraz mam Macbooka i chce updatowac soft w aparacie i nie za bardzo mam jak. A do jednego update'ejta nie bede kupowal czytnika. @TheOktik Jakbys mogl mi powiedziec w ktorej zakladce to znalazles bo przekopalem caly aparat i sie tych opcji nie doszukalem.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 20 February 2012 - 17:44

A wiesz, że Macbook ma wbudowany czytnik kart? ;-) A nie dobra, fail. To są jakieś CF dziwaczne, przepraszam.

#12 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 20 February 2012 - 17:51

ftpd, ale wiesz że w ten czytnik nie wejdą karty CF? ;) osobiscie nie widze roznicy pomiedzy noszeniem kabla, a noszeniem czytnika - jedno i 2gie trzeba ze soba zabrac. ja korzystam z czytnika bo jest znacznie szybszy niz sam aparat w czasie zgrywania, do tego nie blokuje w ten sposob aparatu - moge robic zdjecia na innej karcie gdy pierwsza sie zgrywa. pierwszy raz slysze zebys cos sie zuzywalo w czasie wkladania i wyjmowania karty - wykonywalem ta czynnosci tysiace razy i wszystko dziala. ale jak ktoś dupowaty i źle karte wklada to faktycznie moze powyginac bolce ;) a soft do zgrywania i obrobki - lightroom

#13 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 20 February 2012 - 18:02

W ramach ograniczania zbędnych rupieci typu kabelki i czytniki może takie rozwiązanie ? Bezprzewodowa karta pamięci SanDisk® Eye-Fi™

#14 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 20 February 2012 - 19:17

Panowie, ale Canon 7D jest na karty Compact Flash a nie SD, podobnie jak inne zaawansowane aparaty nie tylko tej marki. Poza tym Eye-Fi jest takie sobie i ma zbyt slabe transfery do pracy na dużych RAW'ach.

#15 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 20 February 2012 - 19:35

Przeszkoda to żadna, można przecież zastosować adapter CF > SD (chociaż CF Eye-Fi też istnieją), ale skoro rewelacja to nie jest - poprzestałbym na firmowym czytniku jakichś "kieszonkowych" rozmiarów.

#16 chrzanek

chrzanek
  • 99 posts

Posted 20 February 2012 - 19:43

[QUOTE=.piotrek;1823449]...Płyte z EOS Utility zgubiłem dawno temu no bo w windzie nie byl mi do niczego potrzebny. Ku mojemu wielkiem zaskoczeniu Canon nie udostepnia samego programu tylko aktualizacje:/ ...

jest lekarstwo na tą przypadłość. Istnieje możliwość zainstalowania oprogramowania wykorzystując plik aktualizacyjny. Wujek google wytłumaczy Ci jak

#17 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 20 February 2012 - 20:28

Sposoby na instalacje DPP - Canon Board

#18 .piotrek

.piotrek
  • 71 posts

Posted 21 February 2012 - 03:09

wlasnie nie chcialo mi sie z tym pierniczyc bo nie mam czasu ostatnio ale widze ze innej opcji nie ma. Takze dzieki wielkie za pomoc i zabieram sie za DPP.

#19 leon_g5

leon_g5
  • 101 posts

Posted 22 February 2012 - 01:05

Żartujesz chyba, w tej chwili zużywam 4 Nikona na karty CF (D1, D200, D300s oraz D700) i wszystko może pójść, ale nie slot. A kartę wyjmuję po parę-parenaście razy dziennie. Prędzej kupisz nowszy aparat niż gniazdo szlag trafi. Uwierz. :) Ktoś Ci jakiś bajeczek naopowiadał, żeby usprawiedliwić się, że wkładał kartę odwrotnie do gniazda. W kręgu swoich kolegów po fachu fotoreporterów jak na razie nie słyszałem o takiej przypadłości. Także spokojna głowa.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users