Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MS Word - konwersja do PDF z aktywnym spisem treści i odwołaniami

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 19 February 2012 - 21:13

Witam,
pracuję w Wordzie (2011) nad dużym dokumentem z rozbudowanym spisem treści oraz dużą ilością tabel i wykresów. Chcę zapisać dokument w PDF z aktywnym spisem treści i odwołaniami. W tekście znajduje się duża ilość odwołań do tabel i wykresów. Jak wiadomo w trakcie konwersji do PDF w Wordzie na Mac’u metadata ginie i PDF nie zawiera aktywnych linków w spisie treści i odwołaniach. Na dzień dziejszy korzystam z kilku rozwiązań, żadne nie jest wygodne ani funkcjonalne:
  • Otorzenie dokumentu w OpenOffice i zapis w PDF
  • Otwarcie dokumentu w MS Word dla Windows i konwersja
Zastanawiam się czy ktoś znalazł bardziej praktyczne rozwiązanie tego problemu? Może istnieje jakiś dobry program, który przetwarza potrzebne informacje żeby stworzyć dokument z aktywnymi linkami?

#2 tto

tto
  • 9 posts

Posted 25 October 2012 - 12:21

Drodzy, Mam ten sam problem, może ktoś znalazł już jakieś rozwiązanie. Czy to problem Microsoft Word 2011 dla Mac? Pozdrawiam, T

#3 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 05 November 2012 - 19:42

Ja przesiadam się na Windows za jakiś czas. MS Office to standard a wersja na Mac'a jest uboższa, szczególnie jeśli chodzi o zaawansowaną pracę w Excel'u dużo dodatków i makr działa tylko pod Windows. SPSS chodzi kiepsko pod Mac'iem. Niektóre moduły do Stat'y nie chodzą pod Mac'iem w ogóle, Forex na Mac'u to nędza. Ogólnie do poważnej pracy analitycznej Mac się nie nadaje, beznadziejny eksport do PDF z Word'a to tylko kropla w morzu. Na pocieszenie za to z iPhoto można wysłać fotki na fejsa :)

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 05 November 2012 - 20:17

1. Do tworzenia i edycji PDF służy tylko Adobe Acrobat

How to Create Active Links in PDF Documents | eHow.com

2. Nie wiem na ile skuteczne:

To activate a hyperlink in Pages:
1. Highlight the entire link in pages
2. Open the inspector, click the second to last icon, Link Inspector.
3. Click Enable as a Hyperlink.
4. Chose Link to: Webpage
5. Fill in the URL line as needed.

https://discussions....tart=0&tstart=0

#5 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 05 November 2012 - 20:32

Ja przesiadam się na Windows za jakiś czas. MS Office to standard a wersja na Mac'a jest uboższa, szczególnie jeśli chodzi o zaawansowaną pracę w Excel'u dużo dodatków i makr działa tylko pod Windows. SPSS chodzi kiepsko pod Mac'iem. Niektóre moduły do Stat'y nie chodzą pod Mac'iem w ogóle, Forex na Mac'u to nędza. Ogólnie do poważnej pracy analitycznej Mac się nie nadaje, beznadziejny eksport do PDF z Word'a to tylko kropla w morzu. Na pocieszenie za to z iPhoto można wysłać fotki na fejsa :)

VMware parallels i office win na tym postawić i jazda, mac jest dobry do wszystkiego po za graniem i to akurat mnie się podoba

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24335 posts

Posted 05 November 2012 - 23:16

Możecie się skupić na temacie konwersji ms word do pdf? To nie jest wątek 'czy mac jest wporzo'.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users