Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pytanie o drukarkę/skaner - jakie urządzenie wybrać

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 18 February 2012 - 13:24

Witam,
szukam drukarki która miałaby następujące funkcje:
  • drukowanie via WiFi
  • drukowanie dwustronne
  • skanowanie dwustronne
  • drukowanie w kolorze
Szczerze powiedziawszy to najbardziej mi zależy na dużej wygodzie w skanowaniu. Na obecną chwilę mam urządzenie Brother DCP-7030 i urządzenie nie sprawdza się jeśli chodzi o skanowanie dużej liczby dokumentów. Natura rzeczy jest taka, że często wykonuję skany dużej ilości dokumentów potrzebuję urządzenia które umożliwi mi skanowanie dużej ilości dokumentów w zautomatyzowany sposób. Jednym słowem, kładę plik kartek do skanowania naciskam guzik na urządzeniu na Mac’u uruchami się program i łączy te strony w jeden plik PDF, jak np. w ExactScan chodzi mi o to żeby maksymalnie uprościć ten proces.

Żeby doprecyzować, chciałbym mieć taką funkcjonalnośc jak tutaj opisano via WiFi. Czyli w praktyce, kładę plik kartek na urządzenie wchodzę do jednego albo drugiego programu i skanuje te strony do PDF’a siedząc na kanapie bez podłączenia do drukarki.

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 18 February 2012 - 14:05

Masz jakieś preferencje co do metody druku? Drukujesz dużo czy mało? Potrzebujesz druku w kolorze?

#3 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 18 February 2012 - 15:27

Doprecyzuj preferencje tutaj: Drukarki atramentowe - Epson

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 18 February 2012 - 16:47

A co ten post wnosi do dyskusji?

#5 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 19 February 2012 - 21:37

Masz jakieś preferencje co do metody druku? Drukujesz dużo czy mało? Potrzebujesz druku w kolorze?

Potrzebuję druk w kolorze, nie drukuję dużo za to mam coraz więcej dokumentów które muszę skanować (kopię notatek, kwity, umowy). Wolę mieć kopię elektroniczne w PDFach niż trzymać w domu kilka segregatorów.

---------- Wpis dodano o 20:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:33 ----------

Doprecyzuj preferencje tutaj: Drukarki atramentowe - Epson

Przeglądałem drukarki EPSON’a wcześniej. Myślę, że model BX305F może się sprawdzić. Nie mam niestety możliwości sprawdzenia dołączonego oprogramowania. Kluczem do sukcesu jest rozwiązanie gdzie będę mógł daną drukarkę obsługiwać zdalnie i korzystać z automatycznego dwustronnego skanera siedząc na kanapie w salonie albo innym miejscu w domu. Czy da się to zrobić z tym modelem?

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 19 February 2012 - 22:10

Zgodnie z opisem, do którego link sam dołączyłeś to urządzenie nie ma WiFi nie ma też dupleksu - więc nie spełnia wymagań jakie chciałeś zrealizować. Postawiłeś wysoko poprzeczkę bo urządzenia drukujące dwustronnie nie zawsze mają dwustronne skanowanie. Ja osobiście używam Brother MFC-9840CDW i to urządzenie ma wszystkie funkcje, których oczekujesz. Nie jest już produkowane ale jest następca: MFC-9970CDW-także wyposażone we wszystko to czego oczekujesz. Jednak to jest całkiem inna półka cenowa niż Epson na którego zwróciłeś uwagę. Gdybyś zrezygnował z dwustronnego skanowania i drukowania to polecam Brother MFC-9320CW - także działa bezprzewodowo, skanuje bardzo fajnie a jak coś ma 2 strony to zawsze można zeskanować najpierw parzyste a potem nieparzyste strony.

#7 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 19 February 2012 - 22:17

Dzięki za rzeczową odpowiedź. Faktycznie, Brother MFC-9840CDW to trochę za dużo. Wygląda potężnie tak swoją drogą, nie za bardzo się nadaje do domowego biura :) Dwustronne skanowanie via WIFI to najważniejsza rzecz na obecną chwilę. Tak swoją drogą, jeśli drukarka nie ma WiFi mógłbym dokupić jakiś hub i ją udostępnić w ten sposób ale wolałbym tego uniknąć, zawsze to dodatkowy wydatek.

#8 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 19 February 2012 - 22:44

HUB a dokładniej to Switch (bo HUBów się już w zasadzie nie produkuje) nie uczyni z urządzenia USB urządzenia bezprzewodowego - mam nadzieję, że jesteś tego świadom. Nawet stosując print server (czyli robiąc z USB sieć lub WiFi) nie ma gwarancji, że skanowanie będzie działało bezprzewodowo i bez sprawdzenia tego w konkretnej konfiguracji nie ryzykowałbym. Dupleks jest w urządzeniach wyższej klasy a dupleks przy skanowaniu jest jeszcze rzadszy. Małe szanse byś znalazł coś realizującego taką funkcjonalność w kwocie <2500pln

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users