Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wybór systemu podczas bootowania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Visar

Visar
  • 11 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 18:37

Mam zainstalowany windows 7 na bootcampie i podczas włączenia startował mi albo Lion, albo Windows 7 w zależności od ustawień. Po zainstalowaniu uaktualnienia EFI (macbook pro mid 2010) które pozwala na instalowanie systemu przez WiFi teraz przy każdym uruchomieniu komputera wyświetla się menu z wyborem systemu i z konfigurowaniem WiFi. Jak można powrócić do wcześniejszej sytuacji, aby po włączeniu nie pytał o to który system uruchomić, tylko go uruchamiał.

#2 domciok13

domciok13
  • 51 postów

Napisano 28 lutego 2012 - 18:31

przez bootcamp control (masz w panelu sterowania, w programie pierwsza zakladka to system z ktorego ma wchodzic jako 1st)

#3 Visar

Visar
  • 11 postów

Napisano 03 marca 2012 - 22:31

No właśnie tutaj jest problem, załóżmy, że wybieram w bootcamp control, że ma wchodzić Lion. Teraz restart systemu i przy uruchomieniu pojawia się menu z 3 opcjami do wyboru (Lion, Windows, Rescue) gdzie domyślnie jest zaznaczony Lion, ale trzeba jeszcze kliknąć w ikonę. Poza tym, zanim będzie można kliknąć jeszcze trzeba poczekać aż się uaktywni combo z WiFi i dopiero wtedy wszystkie kontrolki są aktywne. Wcześniej po wyborze systemu w bootcamp control w ogóle nie pojawiało się to menu tylko system się od razu uruchamiał. Jest możliwość powrotu do takiego trybu działania?

#4 miksvea

miksvea
  • 11 postów
  • SkądSztokholm, SE

Napisano 04 marca 2012 - 00:25

Też zastanawiam się jak to zrobić ,z win korzystam raczej rzadko.

#5 123kasiapatrzy

123kasiapatrzy
  • 32 postów
  • SkądWodzisław Śląski/Katowice

Napisano 16 marca 2012 - 01:21

Mam podobny problem, zainstalowałam Win XP na moim iMacu, ustawiłam w preferencjach by automatycznie włączało mi OS X no i tak robi. Gdy chcę jednak przy włączaniu uruchomić XP naciskam klawisz opcji i powinien się pojawić dysk Boot Campa (Windows) i macintosh HD. Ale... zamiast tego mam tylko wielką kłódkę i pole do wpisania hasła. (Te, które ustawiłam na XP i OS X nie działają, gdy je tam wprowadzę). Nie potrafię więc przejść do XP, który tam zainstalowałam. Czy ktoś z Was wie dlaczego tak się dzieje? Wszystko zainstalowałam według instrukcji, którą wydrukowałam z asystenta Boot Campa jednak tam nie ma takiego rozwiązania. Chciałabym by albo móc swobodnie przejść do XP naciskając klawisz opcji przy włączaniu komputera albo by zawsze mieć możliwość wyboru przy uruchamianiu go. Ktoś z Was może mi poradzić jak to zrobić? :)

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 16 marca 2012 - 01:46

To jest hasło Open Firmware.
Macintosh Security Site -> Open Firmware Password Protection Mac OS

#7 123kasiapatrzy

123kasiapatrzy
  • 32 postów

Napisano 16 marca 2012 - 02:09

To jest hasło Open Firmware.
Macintosh Security Site -> Open Firmware Password Protection Mac OS

Dziękuję, jednak nadal nie wiem co z tym zrobić. Nie rozumiem wszystkich poleceń z linka, który podałeś. Wbrew pozorom nie każdy zna angielski równie dobrze jak polski. :)
Mógłbyś nieco przybliżyć ten temat i wyjaśnić co należy zrobić? Byłabym wdzięczna.

#8 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 16 marca 2012 - 09:35

Disabling Password Protection

1) Boot into the Open Firmware. (Command + Option + O + F)

2) Type "setenv security-mode none" and press return.

3) Enter in the password at the password request prompt and press return.

4) Then type "reset-all" to restart the computer.

Force Removing Password Protection

1) Add or remove DIMMs to change the total amount of RAM in the computer.

2) Then, the PRAM must be reset 3 times. (Command + Option + P + R).

Czyli :

Aby usunąć hasło OF :

1. Uruchom komputer trzymając klawisze Command-Option-O-F - Jabłko, Alt, O i F.
2. Wpisz : setenv security-mode none
3. Wprowadź hasło i naciśnij return.
4. Wpisz : reset-all
5. Komputer się zrestartuje, hasło zniknie.

Aby usunąć hasło, nie znając go :

1. Dodaj lub usuń jedną z kości pamięci w komputerze (w sensie fizycznie wyjmij),
2. Zresetuj PRAM uruchamiając komputer z wciśniętym Command + Option + P + R
3. Pkt. 2 wykonaj 3 razy.

Pozdrawiam,

#9 123kasiapatrzy

123kasiapatrzy
  • 32 postów

Napisano 16 marca 2012 - 11:51

Czyli :
Aby usunąć hasło, nie znając go :

1. Dodaj lub usuń jedną z kości pamięci w komputerze (w sensie fizycznie wyjmij),
2. Zresetuj PRAM uruchamiając komputer z wciśniętym Command + Option + P + R
3. Pkt. 2 wykonaj 3 razy.

Jakbym znała to hasło wydawałoby mi się to łatwiejsze. Usunąć jedną z kości pamięci?
Nie za bardzo wiem o co w tym chodzi...

#10 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 marca 2012 - 12:21

A nie Ty założyłaś to hasło?

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 16 marca 2012 - 14:59

Czego nie rozumiesz w usunięciu jednej kości pamięci? No... wyjmujesz kość pamięci, nie? ;-)

#12 123kasiapatrzy

123kasiapatrzy
  • 32 postów

Napisano 19 marca 2012 - 22:44

A nie Ty założyłaś to hasło?

No właśnie nie.

Czego nie rozumiesz w usunięciu jednej kości pamięci? No... wyjmujesz kość pamięci, nie? ;-)

Nie każdy jest informatykiem albo się zna. Nie wiem czym jest ta kość pamięci ani skąd ją mam wyjąć. Jestem kobietą, dlatego pytam, ale widać, że forum nie jest po to, by ktoś pomógł tylko by zadawał głupie pytania...

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 20 marca 2012 - 13:06

Nie da się napisać prościej niż 'wyjmij kość pamięci'. Pamięć, w sensie RAM. Rozkręcasz komputer i wyjmujesz.

#14 Sebol

Sebol
  • 501 postów

Napisano 20 marca 2012 - 20:56

No właśnie nie.

Nie każdy jest informatykiem albo się zna. Nie wiem czym jest ta kość pamięci ani skąd ją mam wyjąć. Jestem kobietą, dlatego pytam, ale widać, że forum nie jest po to, by ktoś pomógł tylko by zadawał głupie pytania...

Proszę, poradnik Apple dot. wymiany pamięci iMac: wyjmowanie i instalowanie pamięci

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych