Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy Iphone 4 8GB czy Używany Iphone 4 16GB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 syly

syly
  • 21 postów

Napisano 16 lutego 2012 - 19:28

Witam jak widzicie jestem tutaj nowy.Mój problem polega na tym, że nie wiem co robić.Mam okazje kupic Iphone 4 16GB za 1600zł, pudełko, papiery wsio jest stan techniczny 100% sprawny, a wizualnie też jak NOWY,małe przetarcie na srebrnej ramce, ale tego praktycznie nie widac.Fabrycznie bez SimLocka, gwarancja producenta 7 miesięcy.I druga oferta jaką mam to kompletnie NOWY Iphone 4 8GB, pudełko zafoliowane jeszcze no po prostu nówka nie otwierany, ale tak jak napisałem 8GB i simlock na orange ( w sumie i tak tylko tej sieci używam) . Mój problem polega na tym, że nie wiem na co sie zdecydować dodam też, że nigdy nie miałem Iphone był by to mój pierwszy telefon z jabłuszkiem.Proszę o jakies rady, bo nie mam pojęcia co robić.Niby tylko 100zł róznicy, ale różnica jest NOWY 8gb lub jednak używany 16gb.Przeznaczyłem sobie powiem szczerze max 1700zł.Więcej nie jestem w stanie zapłacic piszę dlatego żeby mi tu ktoś nie napisal, że za 1900 kupię nowy i 16GB :] z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam PS : juz kilka, chłopaków tutaj z forum podpowiedziało, żeby wziąć używany, ale 16GB.Jeżeli moge zapytam jeszcze was ile wam trzyma bateria pisząc tylko smsy czy dzwoniąc?Pan który chcę sprzedac tego używanego mówi ze 2-3 dni, więc to chyba słabo co? i jak sie nim bawiłem tzn wchodziłem na chwile w rózne aplikacje typu Ipla itp to w ciągu hmm 30 min z 48% spadła na 41%.Niewiem czy to tak już jest czy poprostu w nim jest zjechana bateria, proszę o podpowiedzi z góry dziękuje !

#2 Slithered

Slithered
  • 189 postów

Napisano 16 lutego 2012 - 19:50

Bierz 16gb, 8gb na iPhone to zdecydowanie za mało. Wrzucisz na niego swoją muzykę i zostanie miejsca jedynie na kilka aplikacji. Nie wspominając juz o tym, że fotki i filmy, które bedziesz nim robił też zajmują nieco miejsca. Od baterii nie oczekuj cudów - 2 dni jak na dzisiejsze smartfony to wręcz rewelacyjny wynik przy intensywnym użytkowaniu. Sam swoją czwórkę ładowałem codziennie przy prawie ok.30-60min zabawy aplikacjami/grami, godzince lub więcej na przeglądaniu internetu, ok.30-60min rozmów i od 20sms wzwyż. Zawsze włączone wifi i poczta w pushu ustawiona na 3 konta.

#3 syly

syly
  • 21 postów

Napisano 16 lutego 2012 - 23:39

No właśnie on mi mówił, że 2-3 dni to bez intensywnego użytkowania, więc pewnie jak intenstwnie bym używał to może ze 2 dni.Mowił, ze raz mu upadł ale bumperze, ale widziałem go na żywo oczywiście to tak jak mówie stan wizualny to jak nowy tylko małe zatarcie na ramce, a od strony technicznej to mówi ze wszystko działa, tylko no ta bateria mnie martwi.JailBreak nie był robiony dodam.Nie mam pojęcia już co robić wrr, nie lubie takiej sytuacji

#4 djksyy

djksyy
  • 272 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 16 lutego 2012 - 23:58

Jeśli chcesz telefon z baterią na 2 tygodnie to poszukaj nokii 6310i. Każdy iPhone będzie trzymał około 2dni normalnego użytkowania zmienia się czas jego pracy w zależności od intensywności wykonywanych na nim prac, 2 dni to w zupełności normalny wynik.

#5 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 lutego 2012 - 23:59

A ja jako esteta, polecam Ci całkowicie nowy telefon. Chociażby dla samej frajdy zdjęcia z niego folii i myśli, że jesteś jego pierwszym użytkownikiem i nikt wcześniej go nie eksploatował ani nie porysował oraz fakt gwarancji, która zacznie płynąć dopiero po pierwszym podłączeniu. A dla muzyki zawsze możesz sobie kupić ipoda których ceny są śmiesznie niskie. Twój wybór.

#6 syly

syly
  • 21 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 00:07

AdrianoSprinter, własnie podobne mam myślenie.Jednak mieć coś od nowości super sprawa.No, ale zawsze coś za coś jednak te 8GB mniej :( Może ceny spadną i uda mi sie kupić 16GB nowy za 1700 zł, ale chyba mało realne co?

#7 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 lutego 2012 - 00:12

A ja jako samozwanczy ekonomista odradzam oba zakupy bo 16GB bez simlocka to sie kupuje za 1450, góra 1500 zl. Szukaj dalej, albo targuj sie z ceną za tą 16stke ;)

---------- Wpis dodano o 00:12 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:09 ----------

8GB w iPhone to jak 20 litrowy bak w ferrari, wiec ten model walkowerem przegrywa, przynajmniej dla mnie.

#8 syly

syly
  • 21 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 00:15

Homer myślisz że to wygórowana cena? oczywiście, że rozglądam się ciągle na allegro.Ale po 1600 to chodzą lombardowe z rysami i jednak jest to ryzyko kupna widząc tylko zdjęcia na PC.Tutaj widziałem na żywo ten telefon i naprawde stan jest bardzo dobry, rysek nic tylko na ramce czarnawe zatarcie mało widoczne.Zawsze byłem nie zdecydowany, ale teraz to normlanie masakra.Co chwile zmieniam zdanie ;[ ;[

#9 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 00:34

8GB w iPhone to jak 20 litrowy bak w ferrari, wiec ten model walkowerem przegrywa, przynajmniej dla mnie.

Nie jeżeli masz zawsze przy sobie 16gb nano na ręce a telefon służy Ci tylko do dzwonienia ( ewentualnie robienia fotek i sporadycznego, ale naprawdę sporadycznego przeglądania neta, bo nie wyobrażam sobie żeby robić to często bo wtedy min ekran. 4.7 albo tablet;) Jeżeli nie chce ipoda to i tak poleciłbym 8gb. Realnie bedzie miał 6,5 pewnie. Z czego 2,5 na apsy (angry birdy i pierdoły nawet tyle nie zajmuję , i proszę nie mówić że 2gb to nawigacja zajmuję, kto będzie iphona jako nawigacji używać skoro 5' nawigacja kosztuje 240zł) 2gb na muzykę i 2 gb na różne dokumenty;) Muzyki choćbyś miał 10gb to i tak synchronizacja z itunes jest tak banalna że codziennie mógłbyś sobie kosztem kilkunastu sekund wymienić albumy....

I dodam ,że ja bez wachania wziąłbym nówkę.. Tak jak ktoś wyżej napisał... To tak jak byś wchodził do nowego auta pachnacego jeszcze salonem...

#10 syly

syly
  • 21 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 00:53

No własnie apple ma tyle aplikacji, że nie wiem czy te 8 by wystarczyło co do zdjęc to zawsze mialem ich mało na telefonie ;P internet, często sprawdzał bym wyniki sportowe :) niestety obstawiam ^^ dziekuje wam bardzo panowie za wasze opinie.Co prawda ja i tak niewiem co robić, ale to już mój problem wy napisaliscie jakie macie zdanie co prawda są podzielone, ale zawsze jakas pomoc

#11 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 lutego 2012 - 13:09

AdrianoSprinter, własnie podobne mam myślenie.Jednak mieć coś od nowości super sprawa.No, ale zawsze coś za coś jednak te 8GB mniej :( Może ceny spadną i uda mi sie kupić 16GB nowy za 1700 zł, ale chyba mało realne co?

Pewnie, że realne. Ja sam w listopadzie kupiłem nówkę zafoliowaną 16GB fabrycznie bez simlocka za 1700zł.

#12 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 lutego 2012 - 13:22

ach ten odwieczny problem - 8GB czy 16GB. Oczywiście, że 16GB lepsze, ale tylko wtedy, kiedy będziesz wykorzystywał te 16GB :)

#13 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 lutego 2012 - 14:13

Kupisz 8GB, będziesz załował, że nie kupiłeś 16GB. Kupisz 16GB, będziesz żałował, że nie kupiłeś 32GB. Kupisz 32GB i tak czy siak w końcu dobijesz go na max'a. Apetyt rośnie w miare jedzenia, coraz więcej apps'ów (a potrafią mieć już po 1.5 GB), filmy w 720p, zdjecia, muzyka. W 2000 roku miałem komputer z dyskiem 40GB i instalowałem gry ważące góra 300MB i zachodziłem w głowe jak i kiedy ja to zapełnie. Czasy się zmieniają bo dzisiaj mam 4 dyski o łącznej pojemności prawie 6TB i bardzo szybko zapełniają się muzyką, filmami w HD, instalkami gier itd.

A jak ktoś kupuje smartphone po to, żeby z niego dzwonic i pisać sms'y to niech sie zastanowi czy to ma sens.

---------- Wpis dodano o 14:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:12 ----------

Pamietaj, że masz jeszcze 5GB w chmurze za darmo ;)

#14 syly

syly
  • 21 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 20:40

Pamietaj, że masz jeszcze 5GB w chmurze za darmo

Nie rozumiem o_O ;> ?

AdrianoSprinter poważnie kupiłes nowy 16GB za 1700? dobrze trafiłeś :( też tak chce

#15 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 lutego 2012 - 20:46

Nie rozumiem o_O ;> ?

AdrianoSprinter poważnie kupiłes nowy 16GB za 1700? dobrze trafiłeś :( też tak chce

Tak trafiłem. Musisz po prostu pytać, pytać i jeszcze raz pytać. Kolega Homer miał na myśli usługę iCloud dzięki której możesz przechować za darmo 5GB danych w "chmurze". Mimo to jeśli masz na tyle duże zapasy gotówki o których pisałeś zaopatrz się w nowy telefon, a nie używki. Chyba, że od jakiegoś najlepszego przyjaciela, bo Polakom z góry nie powinieneś zbytnio ufać.

#16 JJ79

JJ79
  • 116 postów
  • SkądDania

Napisano 17 lutego 2012 - 20:50

Wstrzymane się, odłóż trochę wiecej i kup nówkę z 16 na pokładzie. Jakby nie było pamiętaj, że tu pamięci nie rozszerzysz. 2 dni to rewelacja. Przeszedłem miesiąc temu z Androida na iPhone 4s. Śpisz co dnia :) miej blisko łóżka ładowarkę i ładuj kiedy idziesz spać. Jeśli chodzi o iPhone w końcu załapałem skąd bierze się ta fascynacja, ale nie jestem tego w stanie wyjaśnić - paradoks :). Życzę powodzenia w wyborze i radości z użytkowania.

#17 syly

syly
  • 21 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 20:56

Ok w takim razie polowanie na Iphone 4 16 GB w dobrej cenie, może sie uda..

#18 miko454

miko454
  • 181 postów
  • SkądBydgoszcz, PL

Napisano 17 lutego 2012 - 21:39

skąd jesteś kolego? :)

#19 KamilRonek

KamilRonek
  • 219 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 lutego 2012 - 21:42

hmm a może :
Iphone 4 16GB real foto bezlocka najtańszy GW (2123296210) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
iPhone 4 16gb White + dodatki (2149784289) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#20 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 22:00

Ja mam ipada 32gb i mam zajęte 5gb, aplikacji chyba z 4 ekrany, w tym kilka dużych. Chętnie odsprzedam 16gb :P Proponuje ci kupić sobie coś poręczniejszego do słuchania muzyki. Oglądanie filmów na iphone to absurd, tak więc 8gb powinno ci starczyć.

#21 syly

syly
  • 21 postów

Napisano 18 lutego 2012 - 00:41

miko454, jestem z Mazur. KamilRonek, komentarze sprzedającego odstraszają... i nie rozumiem po co ludzie piszą NOWY, a pod spodem, ze mają kilka rysek - odpada. Jak Nowy to NOWY zafoliowany :) PS : Bardzo dziękuje za pomoc, naprawde nie spodziewałem sie takiego klimatu na tym forum !

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych