Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Programowanie w VS Xcode i różne bibilioteki graficzne .

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 05 July 2007 - 16:06

Witam ! Mam pytanie .... język c++ jest jeden , jedynie biblioteki graficzne , więc jeżeli napisze jakiś program w c++ buliderze , lub w Visual studio to czy po zrobieniu struktury ( wyglądu , interface ) w xcode i skopiowanie kodu , po drobnych oczywiście zmianach program będzie działał ? Czy są programy , co tłumaczą projekty z windowsa na maca ? Czy istnieją jakieś inne biblioteki graficzne łatwe w użyciu i między platformowe tzn. będą działały na Macu , Linuxie i Windowsie ?

#2 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Posted 05 July 2007 - 16:49

polecam przeczytanie dokumantacji do xCode

#3 quaint

quaint
  • 250 posts
  • SkądKoszalin

Posted 05 July 2007 - 17:07

z przenosnych biblotek na pewno jest qt

#4 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 05 July 2007 - 17:20

polecam przeczytanie dokumantacji do xCode

A gdzie znajdę ? Maca JESZCZE nie mam , a i czy po polsku ? Może i angielski jakoś umiem i dogadam się i film po angielsku oglądnę ale czy specjalistyczną dokumentację zrozumiem to nie wiem ;p

#5 randir

randir
  • 5 posts
  • SkądL'Aquila / Gdansk

Posted 05 July 2007 - 21:45

Borykam się właśnie z tym samym problem. Po moich bojach z dokumentacją mogę Tobie zasugerować abyś skorzystał z bibliotek multi platformowych (tzn tworzysz jeden kod, który możesz skompilować w rożnych środowiskach .. i tu od razu polecam QT4) Może aż, tak przyjemnie jak w Borlandzie Builderze sie nie programuję ..ale po długich poszukiwaniach to najleprzy multiplatformowy substytut.

A to ,ze jeszcze nie masz Maca, nie przeszkadza temu żebyś zaczął Tworzyć kod pod windowsem,.. a dokonczyc mozesz go na Macu .. i to jest najwieksza zaleta QT

kurs QT4 po polsku: [url]http://free.of.pl/q/qtmoux/intro.php[/url]

#6 marioc64

marioc64
  • 9 posts

Posted 11 September 2007 - 19:21

Jest jeszcze wxWidgets, ma tą zaletę, że jest to tak naprawdę wrapper na różne natywne GUI. Pod Windowsem używa WinAPI, pod Linuksami GTK a pod OSX Cocoa. Otrzymujesz w pełni przenośny kod i natywnie wyglądający program na różnych platformach. WxWidgets można by porównać do Javowego SWT, biblioteka posiada dodatkowo klasy do wieloplatformowej obsługi wątków, socketów ... etc ...

#7 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 11 September 2007 - 21:05

C++ jest jeden, fakt, ale biblioteki nie. Inne są dla windowsa, inne dla Mac OS X. Windows używa WinAPI, a Mac OS X Carbon(dla c++) lub Cocoa(dla Objective-C). Carbon powoli przestaje być wspierany, ale długo jeszcze będzie. Jak ktoś ma zamiar programować w OSX, to bez Cocoa ani rusz.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users