witam
od niedawna jestem posiadaczem mackbooka pro (core2duo), kupiłem też karte M-Audio Firewire 410, zaistalowałem najnowsze drivery ze strony m-audio i teraz mam problem: u kolegi, ktory również jest posiadaczem tej karty w zakładce hardware w mikserze jest możliwość ustawienia latencji, u mnie niestety nie. Czy jest to związane z tym, że nie mam sterowników ASIO czy czegoś w tym stylu? Szukałem tego w necie i jakoś nie moge znaleźć (a z tego co wiem, chyba są darmowe). Chcę użyć BFD i Stylusa do grania na elektrycznych bebnach w połączeniu z akustycznymi ale teraz latencja nie bardzo na to pozwala. Dodam jeszcze, że nie mam żadnego softu w postaci Logica czy czegoś podobnego. Te wtyczki chodzą mi w GarageBand, a tam wg pomocy, nawet po ustawieniu Ducking Amount na 0 i tak jest latencja, w Utilities Audio Midi Setup jest ustawione Firewire 410, czyli wszystko niby jest ok, ale latencja zostaje (taka kolo 512). Jak to zniwelować? Czy bede potrzebowal bardziej profesjonalnego softu (Logic ma chyba te sterowniki ASIO)?
Z góry dziękuje z odp.

Problem z latencją
Rozpoczęty przez
lukas111
, 05 lip 2007 12:01
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 lipca 2007 - 12:01
Napisano 05 lipca 2007 - 20:27
Witam,
Nie wiem jak jest w GB od dłuższego czasu nie używam tego softu , kiedyś tylko go krótko testowałem.
Na 100% możesz ustawiać latencje w Logic i PT LE. Oba softy chodzą z Twoim Interface M-Audio FW 410.
A możesz Ducking Amount ustawić np. na -512 ? (minus !! ) ??
Albo coś w tym rodzaju ?
Jeśli to pokonasz to przedstawię Tobie inna opcje jak synchronizować sygnał MIDI z Audio tak żeby nie było opóźnień.
Generalnie musisz sygnał MIDI ustawiać na (- minus ) w ten sposób żeby jak uderzysz jednocześnie w akustyczny instrument i MIDI (np. Stylus) po włączeniu REC oba sygnały
miały ten sam początek jako już nagrane audio Tracki..
Metoda prób i błędów można dokładnie to synchronizować.
Oczywiście pewne opóźnienie miedzy tym co będziesz grał w realu, a tym co się będzie np. nagrywało będzie, ale oba sygnały Audio z akustycznej perki i MIDI z np. ze stylusa będą już się nagrywały jako synchronizowane.
(pewną drogę i Audio i MIDI muszą pokonać zanim zostaną zarejestrowane - cudów nie ma)
Krotko mówiąc to zabawa z delay-em MIDI i AUDIO. Wszystko da się synchronizować !!!
Nie wiem czy to jasne co napisałem ?
Jeśli nie to pytaj dalej.
pozdrowienia
ps. Gratuluje dobrego wyboru Stylus to mój ulubiony soft .
Napisano 09 lipca 2007 - 09:08
Latencja 512 sampli to przy próbkach 16/44,1 to ok 11-12ms. Ustaw w Audio midi setupie audio out na 44100/2-16bit {wyzsza rozdzielczość większa latencja} Do bębnów musisz mieć sporo RAM-u, tak abyś mógł wyłączyć disc streaming w opcjach wtyczek z których korzystasz. Do szybkiego grania chyba będziesz musiał pomyśleć o innej karcie.
Napisano 24 września 2009 - 22:24
Z moim Powerbookiem G4 1,67 i Abletonem 5 używałem kilka interfejsów np. M-audio 410, Mbox2, presonus Inspire i jeszcze kilka innych. I szczerze najlepiej chodzi Ableton na wbudowanej karcie: 2in2out, 96khz, bufor 251sampli i mam latencję 6ms. Tego na żadnej karcie nie udało mi się uzyskać. Kiedyś miałem maczka Tower G4 500mhz z kartą Digidesign pci Digi 001. To była klasa. Jak chcesz korzystać z zewnętrznych źródeł dźwięku np. mikrofonu czy gitary z odsłuchem na żywo i jeszcze używając wtyczek np. w Abletonie to nie ma szans zagrania równo z latencją powyżej 10ms.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych