Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pudełko MacBook'a

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 Mazi

Mazi
  • 9 posts
  • SkądKRK

Posted 05 July 2007 - 11:34

Witam

zamierzam kupic MB w USA i mam takie pytanko: chcialbym przewiesc takze pudelko i zastanawiam sie jak.

Bardzo bym was prosil o podanie wymiarow pudelka po MacBook'u.

Czy moglbym przewiesc pudelko w bagazu podrecznym (LOT - ekonomiczna, a nie biznesowa) ??

Czy MB podlega ocleniu jezeli nie jest nowy a juz uzywany w Stanach (tzn kupie noiwy ale bede go uzywal) ??

Jezli tak, to ile wynosi clo (chodzi mi o %)??

Ocleniu podlega sam MB czy takze inne rzeczy ktore tam kupie (myszka, plecak na laptopa, Speck SeeThru) ??

Czy MB nieoclony podlega gwarancji ??

edit: czy moglby ktos podac strone z adresami serwisow apple ??

z gory dziekuje za informacje

#2 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 05 July 2007 - 12:18

Bardzo bym was prosil o podanie wymiarow pudelka po MacBook'u.

Nie mam pod ręką miarki, ale na oko (a raczej na dłoń) to 50cm x 50cm.

Czy moglbym przewiesc pudelko w bagazu podrecznym (LOT - ekonomiczna, a nie biznesowa) ??

Jak Ci się zmieści to czemu nie :)

Czy MB podlega ocleniu jezeli nie jest nowy a juz uzywany w Stanach (tzn kupie noiwy ale bede go uzywal) ??

Podlega procedurze celnej i ovatowaniu.

Jezli tak, to ile wynosi clo (chodzi mi o %)??

Cło 0, ale podatek do 22% ;)

Ocleniu podlega sam MB czy takze inne rzeczy ktore tam kupie (myszka, plecak na laptopa, Speck SeeThru) ??

Wszystko zależy od celnika i od tego czy mu wszystko będziesz pokazywał.

Czy MB nieoclony podlega gwarancji ??

Jeśli został wwieziony nielegalnie to teoretycznie nie. Ale z drugiej strony jest coś takiego jak gwarancja międzynarodowa. Sam nie wiem... mój przeszedł procedurę celną, ale w SADzie nie wymagali tych papierków przy pierwszej naprawie.

Mangalia 4, Warszawa ;)

#3 PGC

PGC
  • 1023 posts

Posted 05 July 2007 - 12:37

Pudełko ładnie się składa i rozkłada.

#4 Mazi

Mazi
  • 9 posts
  • SkądKRK

Posted 05 July 2007 - 12:51

lutecki --> 50x50 ?? kurde a moglbys zmierzyc ?? do torby wejdzie mi 45 (46 max) :/ hmm - 50x50x?? (wys. x sze. x gleb.) ile ma glebokosci ?? no wlasnie zamierzalem mu pokazac co najwyzej MacBook'a a reszte przemilczec :) 22% - troche duzo :/ :/ :/ czyli w Warszawie jest jedyny serwis ?? PGC --> sklada ?? o moglbys napisac mi wymiary po zlozeniu ??

#5 nicomsw

nicomsw
  • 728 posts

Posted 05 July 2007 - 12:54

Wyjmij sobie MBP z pudełka włóż do plecaka z zasilaczem i myszką. A jeśli tak bardzo chcesz to sobie wyślij pocztą/kurierem pudełko do polski, razem z brudnymi skarpetkami ;)

#6 lukas

lukas
  • 565 posts
  • SkądKTW

Posted 05 July 2007 - 13:13

37x39x8,5cm
->to wymiary pudełka od MacBook'a - jest naprawdę małe;)

---- Dodano 05-07-2007 o godzinie 14:22 ----

Można nawet chyba dać do naprawy w dowolnym sklepie iSpot - oni to wysyłają do Warszawy. Twój najbliższy iSpot - Kraków, Galeria Krakowska (przy głównym dworcu kolejowym), poziom -1
  • MacDada likes this

#7 Mikołaj

Mikołaj
  • 124 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 July 2007 - 13:33

A wwożąc takiego MacBook'a można powiedzieć celnikowi, że się kupiło w Polsce (np.) i że jest używany itd. Czy będzie chciał dowodu zakupu? Przecież pełno ludzi lata z laptopami, albo nawet desktopami (jak na dłuższy czas). Napewno nie mają papierów na ten sprzęt. Chyba za każdym razem jak nie mają papierów cła nie płacą?

#8 nicomsw

nicomsw
  • 728 posts

Posted 05 July 2007 - 13:41

Heh, a skąd będzie celnik wiedział gdzie został kupiony? i ile czasu używany? Laptop to urządzenie przenośne. Jeszcze mnie nigdy celnicy (nawet białoruscy) za laptopa nie gnębili.

#9 Mazi

Mazi
  • 9 posts
  • SkądKRK

Posted 05 July 2007 - 14:18

A wwożąc takiego MacBook'a można powiedzieć celnikowi, że się kupiło w Polsce (np.) i że jest używany itd.

dokladnie takie cos chcialem im/mu sprzedac ;)

tylko mam nadzieje ze potem jezeli niestety bede musial oddac do serwisu bo cos nawali (TFU, tfu, tfu :!: :!: :!: ) to przyjma :) nie po to kupuje rozszerzenie gwarancji na 3 lata aby potem nie mogl z niej korzystac

a czy Was (Tych ktorzy sprowadzili MB) pytaja o te papierki za oclenie czy cos w tym stylu ??

(wiem ze lutecki'ego nie zapytali i sie bardzo ciesze, moze mnie tez nie zapytaja jakby co :] )

37x39x8,5cm - super !!! spokojnie wejdzie :cool:

#10 PGC

PGC
  • 1023 posts

Posted 05 July 2007 - 14:45

sklada ??

Tak, możesz pudełko złożyć i je nie niszczyć, będzie płaskie na około 2x grubość kartonu tak więc prawie w ogóle miejsca w walizce nie zajmie. Laptopa przewoź koniecznie w podręcznym a nie zasadniczym. Nie płaci się nic na cle, ze stanów to tak na oko to co 3 polak przywozi laptopa :)

#11 Mazi

Mazi
  • 9 posts
  • SkądKRK

Posted 05 July 2007 - 15:03

Tak, możesz pudełko złożyć i je nie niszczyć,

bardzo dobrze :]

będzie płaskie na około 2x grubość kartonu tak więc prawie w ogóle miejsca w walizce nie zajmie.

a co sie zwieksza po zlozeniu ?? wysokosc czy szerokosc ??

Laptopa przewoź koniecznie w podręcznym a nie zasadniczym.

taki mam zamiar (w See Thru a ten w small Evolution :) )

myslicie ze bedzie dobrze zabezpieczony ??
pewnie bede obchodzil sie z nim jak z jajkiem no ale czemu nie :P

#12 lukas

lukas
  • 565 posts
  • SkądKTW

Posted 05 July 2007 - 15:45

[I]37x39x8,5cm
- super !!! spokojnie wejdzie :cool:

To dodaj mi plusika do reputacji, specjalnie zmierzyłem;)

#13 Mazi

Mazi
  • 9 posts
  • SkądKRK

Posted 05 July 2007 - 17:02

lukis -->
yyy jestem tu nowy :) wcisnolem ten "czarny portrecik" czy jak to sie tam zwie ale nie zmienilo Ci sie z jednego na dwa :/ klikajac jeszcze raz wyskakuje komunikat ze nie moge dodawac punktow reputacjii 2 razy za ten sam post wiec chyba jest wszystkoi ok

a moglbys mi podac jeszcze wymiary zlozonego pudelka ?? bylbym wdzieczny

#14 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 06 July 2007 - 00:02

Klikając, dodajesz autorowi punkt reputacji, a pod awatarem pokazywany jest autorytet (poczytaj w dziale technicznym forum).

#15 spectre

spectre
  • 55 posts
  • SkądBiałystok

Posted 08 September 2007 - 10:57

Witam, czy dając MacBook'a czy MacBook'a Pro do serwisu laptop musi byc w orginalnym pudełku ? Czy bez pudełka nie przyjma ?

#16 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 08 September 2007 - 11:09

Powinni przyjąć. Najlepiej zadzwoń do serwisu i się zapytaj.

#17 spectre

spectre
  • 55 posts
  • SkądBiałystok

Posted 09 September 2007 - 11:06

Hej wniosek może być tylko jeden. Sprzęt Apple rzadko się psuje dla tego nie wiadomo czy potrzebne jest oryginalne pudełko czy nie hehe. PS. Ale może ktoś zawoził swój sprzęt do serwisu ?

#18 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 09 September 2007 - 12:22

To pudełka się przechowuje? Ja Mac'i kupiłem w Polsce, w iSpocie, i kartony to były pierwsze rzeczy które leciały na śmietnik. Gdybym tak chował każdy karton od sprzętu RTV, AGD itd który kupuje, to albo bym musiał magazyn wynająć, albo skarbówka by na mnie usiadła, że jakiś nielegalny skup makulatury mam ;) A jak mi padł iMac, to pierwszy lepszy (zgodnie z rozmiarami) karton od sąsiadów + torba i jechane. Nie było problemów. Widać, sensownie liczy się sprzęt i karta gwarancyjna.

#19 bles

bles
  • 216 posts

Posted 09 September 2007 - 16:41

Ja nie kumam jak mozna placic clo jak wieziesz lapa na wlasny uzytek:) ja jak lecialem z Alaski do Polski to przechodzilem 4 odprawy i za kazdym razem z podrecznego wyciagalem 3 laptopy :) w tym dwa nowe nie smigane macbooki jeszcze w tych bialych scierkach owiniete (jak sa nowe w pudle). Nikt nawet sie nie pytal o te kompy. Raz widzialem jak gosc na podreczny wzial amplituner warty tyle co samochod i tez nie mial problemow.

#20 makim

makim
  • 75 posts
  • SkądChicago/Warszawa

Posted 15 June 2008 - 14:55

pudelko nie jest do niczego potrzebne,
ani pudelko ani dokumenty celne nie maja nic wspolnego z gwarancja

gwarancja-numer seryjny pod bateria

ja tez potrzebuje pudelko od macbook white, jesli ktos ma na sprzedaz chetnie odkupie

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users