Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zablokowano nagle mojego Iphone 3gs 5.0.1

• Zamknięty Temat jest zamknięty
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 arturszym1981

arturszym1981
  • 8 postów
  • SkądLondyn

Napisano 11 lutego 2012 - 23:13

Witam serdecznie. Potrzebuje pilnie pomocy! Zaczne od początku. Kupiłem Iphona 3gs na ebay'u jakies 4 mies temu. Wszystko dzialalo bez zarzutów, aż do dzisiaj. Nagle telefon stracił sieć i niestety ale nie mogę wykonywać żadnych rozmów czy wysyłać smsów, to samo dotyczy sie przychodzacych rozmow i smsow:( Pojawił sie komunikat brak sieci i że telefon nie jest dozwolony? Czyżbym kupił kradziony telefon? ale czemu dopiero po kilku miesiacach został zablokowany? i mam pytanie co moge teraz zrobić i czy w ogole jest szansa zeby cokolwiek cos z tym zrobic? dziekuje za kazda pomoc!

#2 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 11 lutego 2012 - 23:18

Widocznie kupiłeś kradziony.. został namierzony i zablokowany, dodany do czarnej listy.

#3 arturszym1981

arturszym1981
  • 8 postów
  • SkądLondyn

Napisano 11 lutego 2012 - 23:23

niestety ale na to wszystko wskazuje:( Kupując go sprzedawca zapewniał, że jest nowy i że nie był jeszcze używany, co tak też było. więc pewnie został skradziony ze sklepu lub hurtowni? czyli w takiej sytuacji pozostaje mi nic innego jak go tylko wrzucić do rzeki?

#4 iRaff

iRaff
  • 71 postów
  • SkądManchester UK

Napisano 11 lutego 2012 - 23:37

czesto w UK ludzie sprzedaja telefony z przedłużenia umowy i po pewnym czasie zgłaszają do ubezpieczyciela kradzież - spróbuj napisać do sprzedającego i do ebaya. gdybyś potrzebował wiecej info napisz na priv :-)

#5 Pekus12

Pekus12
  • 369 postów
  • SkądM-ka

Napisano 12 lutego 2012 - 11:11

Jedź z tym na policje i powiedz jaka sprawa. To może się nie doczepią do ciebie. A tak jak cie namierzą to jesteś ugotowany

#6 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 lutego 2012 - 11:37

Jedź z tym na policje i powiedz jaka sprawa. To może się nie doczepią do ciebie. A tak jak cie namierzą to jesteś ugotowany

Naprawdę złota rada... Jak oddasz na policję to się raczej od razu możesz pożegnać ze swoim urządzeniem

Najpierw napisz do gostka na e-bay

#7 iRaff

iRaff
  • 71 postów
  • SkądManchester UK

Napisano 12 lutego 2012 - 11:44

nie prawda - prawdopodobnie osoba która sprzedała ten telefon wyłudziła ubezpieczenie - będzie mieć problemy
ale fakt najpierw napisz do sprzedawcy

Naprawdę złota rada... Jak oddasz na policję to się raczej od razu możesz pożegnać ze swoim urządzeniem

Najpierw napisz do gostka na e-bay

#8 Pekus12

Pekus12
  • 369 postów
  • SkądM-ka

Napisano 12 lutego 2012 - 12:26

Ale jak Go dorwą, a dorwą na pewno, to poleci za paserkę. A tak? Kupiłem myślałem że czysty ale zaczęło się dziać takie coś no to poszedłem na policje zgłosić. A jak sobie zostawi, czy jak pisał wyrzuci do rzeki to namierzą go.

#9 442ad7a801

442ad7a801
  • 49 postów

Napisano 12 lutego 2012 - 16:23

Ciekawy temat. Jakim cudem można zablokować komuś telefon?

#10 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 lutego 2012 - 16:51

Znaczy bardziej ciekawe jest to, że istnieje sobie ta cała czarna lista, ale przecież ona obowiązuje na terenie UK Nie wiem co się musiało wydarzyć, żeby sprawa ta dotarła do Polski

#11 Pekus12

Pekus12
  • 369 postów
  • SkądM-ka

Napisano 12 lutego 2012 - 17:53

No jak to co? gość kupił telefon z ebay, czyli załóżmy z UK. Potem sprzedający zgłosił kradzież na terenie UK, no to wpisali go na czarną liste i blokują imei a to już nie zależnie gdzie telefon się znajduje

#12 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 12 lutego 2012 - 17:59

To tak raczej nie działa, telefon zablokowany nie działa tylko na terenie danego kraju, czyli jeśli ktoś go zgłosił w UK to tam nie będzie działał, tu w PL nie będzie z nim żadnych problemów.

#13 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 12 lutego 2012 - 18:21

Na pewno nie idz z tym na policje!! założą ci sprawę o paserke! i zle na tym wyjdziesz! osobiscie mialem tak samo i dostalem 6 miesiecy w zawieszeniu na 2 lata! chory kraj chore prawo! a policja to nie udaczniki! sproboj najpierw skontaktowac sie ze sprzedajacym. jak nic z tego nie wyjdzie to telefon do rzeki! bedziesz stratny ale przynajmniej bedziesz mial swiety spokoj!

#14 Pekus12

Pekus12
  • 369 postów
  • SkądM-ka

Napisano 12 lutego 2012 - 20:11

Nie założą mu sprawy o paserkę jeśli dobrowolnie się zgłosi. Ale jeśli tego nie zrobi, a dorwą go, to wtedy mu założą sprawe o paserke i pewnie coś jeszcze znajdą. Wrzucić telefon do rzeki tak? A to przypadkiem u operatora nie siedzi skąd najczęściej przez ostatnie miesiące telefon logował się do sieci? Wystarczy że to sprawdzą, a sprawdzą na pewno i gościu ma porobione. A tak to bedzie czysty.

#15 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 12 lutego 2012 - 20:23

Tak uważaj, jutro o 06.00 z buta w drzwi i kominiarze w domu, darcie mordy, gleba, gleba!!! Zakują Cię i samych w gaciach wyprowadzą a tam już tłum dziennikarzy będzie czekał i wieczorem masz bankowo swoje 2 minuty w wiadomościach. Ale bzdury, sprawdzanie logów, policja, prokurator, sędzia i kto jeszcze za GSem wartym 700zł? Nikt dupska nawet zza biurka za nim nie ruszy, no chyba że ten GS był narzędziem jakiejś zbrodni.

#16 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 lutego 2012 - 22:46

Co nie zmienia faktu, że strasznie dziwna sprawa z tym zablokowaniem w Polsce

Jak kolega kajus01 potwierdził, telefon blokowany jest tylko na terenie danego kraju

Ale mam lepsze rozwiązanie. Niech kolega wgra od nowa soft przez iTunes - może to wina oprogramowania. Zrób tak zwane RESTORE

#17 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 12 lutego 2012 - 23:08

Dokladnie, restore może pomoże, może też uszkodzenie płyty głównej i sieci nie łapie, tylko skąd wtedy te dziwne komunikaty, możesz też na allegro wykupić usługę sprawdzenia czy jest na czarnej liście, zapłacisz pietnastka i już wszystko wiesz iPhone 4 4S 3GS Sprawdzenie kradziony Czarna Lista (2109724372) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#18 arturszym1981

arturszym1981
  • 8 postów
  • SkądLondyn

Napisano 13 lutego 2012 - 00:15

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie. Pozwoli to na łatwiejsze zrozumienie tego, co chcesz przekazać.
Przeczytaj koniecznie [URL="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]TO[/URL].

---------- Wpis dodano o 23:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:42 ----------

Dzięki za wszystkie komentarze. Dla wyjaśnienia telefon jest zblokowany w Anglii a nie w Polsce. Ja cały czas mieszkam w U.K. Telefon nie działa od wczoraj i tak naprawdę wciąż nie znam powodu dlaczego tak się dzieje? Kupiony 4 mies temu na angielskim eBayu. Zapłaciłem za transakcje pay palem. Mam na to dowody, jak również dowody transakcji dokonanej na ebayu(historia sprzedaży), wiec czemu mają mnie zamknąć za jakąś paserkę? W opisie transakcji byla informacja, że jest to nowy, nieużywany iPhone. Otworzono pudełko zeby tylko zrobić zdjęcie. O takiego iPhone mi chodziło kiedy go kupowałem. Żeby uniknac kradzionych telefonów nie zdecydowałem sie na używanego. Jutro wybieram sie do salonu 3 bo w takiej sieci działał ten telofon zeby dowiedziec sie dlaczego przestał funkcjonować. Może ktoś miał już taki problem lub zna kogoś o takim przypadku? Chodzi mi o wskazówki co powinienem zrobić? Jak pisalem telefon posiadam od ponad 4 miesiecy. Niech sprwdza kiedy została pierwszy raz użyta moja karty sim w tym iphonie, kiedy pierwszy raz został odpalony iTunes z mojego komputera, żeby zgrac muzyke na iphona... Przecież takie rzeczy chyba można sprawdzić? Jeśli ktoś zgłosił kradzież tego telefonu to chyba nie 4 mies temu? Czyżby az tyle czasu policja badz inne służby potrzebowaly, zęby mnie namierzyc i go zablokować? Musiało to być chyba zgłoszone niedaweno a ja jestem posiadaczem jego od kilku miesięcy. Co Wy o tym sądzicie? Pozdrawiam.
P.s. Pozdrowienia dla Pana Moderatora...

#19 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 13 lutego 2012 - 07:51

... czemu mają mnie zamknąć za jakąś paserkę?...

Nie bój się mieszkasz w normalnym kraju. Jesteś niewinny dopóki nie udowodnią ci winy.

#20 arturszym1981

arturszym1981
  • 8 postów
  • SkądLondyn

Napisano 13 lutego 2012 - 15:48

Właśnie wróciłem z salonu 3. Niestety tam mi powiedzieli ze telefon nie jest kupiony u nich i że mi w niczym nie pomogą:( Mam zgłosić się z tym problemem do sprzedawcy. Obok salonu ''Trójki'' był inny salon ''CARPHONE WAREHOUSE'' i człowiek z tego salonu powiedział mi, że telefon nie jest zgłoszony jako kradziony, ale dla 100% pewności lepiej będzie jak pójdę na policje, żeby tam sprawdzić go, bo ich informacje czasem są mylne. Jeśli nie jest zgłoszony jako kradziony to czemu w górnym rogu na ekranie wciąż jest informacja ''no service''? Czyżby był zepsuty?

#21 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 13 lutego 2012 - 16:07

Właśnie wróciłem z salonu 3. Niestety tam mi powiedzieli ze telefon nie jest kupiony u nich i że mi w niczym nie pomogą:( Mam zgłosić się z tym problemem do sprzedawcy. Obok salonu ''Trójki'' był inny salon ''CARPHONE WAREHOUSE'' i człowiek z tego salonu powiedział mi, że telefon nie jest zgłoszony jako kradziony, ale dla 100% pewności lepiej będzie jak pójdę na policje, żeby tam sprawdzić go, bo ich informacje czasem są mylne. Jeśli nie jest zgłoszony jako kradziony to czemu w górnym rogu na ekranie wciąż jest informacja ''no service''? Czyżby był zepsuty?

Możliwe ze został zgłoszony jako zagubiony. Mój znajomy zgubił iPhone, dostał nowego. Po 2 tygodniach znalazł tamtego pod siedzeniem w samochodzie. Teraz ma iPhone i dodatkowo iPoda :)

#22 Pekus12

Pekus12
  • 369 postów
  • SkądM-ka

Napisano 13 lutego 2012 - 16:24

Może faktycznie przejdź się z tym na policje, przynajmniej będziesz miał 100% pewności czy jest zgłoszony albo coś.
Ewentualnie kup sobie to sprawdzenie z aukcji którą ktoś tu podał. Zawsze coś pomoże

#23 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 13 lutego 2012 - 18:24

Sprawdzenie na allegro to koszt 15zł. Będzie pewność. Może uszkodziła się antena lub pada płyta główna :/

#24 arturszym1981

arturszym1981
  • 8 postów
  • SkądLondyn

Napisano 14 lutego 2012 - 13:56

Miałem dziś iść z nim na policję ale wczoraj z nudów zrobiłem JB bo myślałem, że może to coś da i Iphone teraz totalnie zwariował. Więc chwilowo jestem zablokowany przez inny problem Jak tylko uda mi się go rozwiązać, bezzwłocznie udam się z nim na komisariat. A na razie dziękuję wszystkim za informacje i komentarze. Jeszcze się odezwę więc proszę nie zamykać tego wątku.

#25 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 lutego 2012 - 14:03

Poki co zamykam, skoro rozwiązujesz problem z jb w innym temacie, jeśli trzeba będzie otworzyć proszę pisać na PW.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych