Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MBP 15" jaki dysk wybrać powyżej 500GB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 dawid_wojcik

dawid_wojcik
  • 211 postów
  • SkądPiekary Śląskie, Poland

Napisano 09 lutego 2012 - 22:01

Witam serdecznie wszystkich pytanie jak w temacie obecnie w moim MB Pro 15" model (MB134LL/A (2.5 GHz)) mam zamontowany na złączu SATA taki dysk Western Digital WD5000BEVT 500GB 5400rpm itd ale zaczyna mi brakować miejsca znalazłem kilka dysków powyżej 500 GB na podmiankę lecz mają opis iż działają na złączu SATA2 z tego co udało mi się odczytać na google itp SATA, SATA2 i SATA3 to tylko urojenia oznaczeń wszystkie dyski z serii SATA działają pod złączem SATA tyle że będą działały z mniejsza przepustowością gdyż złącze SATA obsługuje transfer danych max do 1,5Gb/s a nie jak to jest w SATA2 3Gb/s bądź SATA3 6Gb/s. Dobrze to zrozumiałem iż jeśli zamontuje w swoim MB dysk z złączem Sata 2 1TB to po prostu będzie działał z taką prędkością jak gdyby był na złączu SATA lecz cała jego powierzchnia będzie dostępna i będę mógł korzystać z całego 1TB?

Przykłady dysków które mnie interesują by je podmienić:
WD CAVIAR SCORPIO 750GB 2,5" WD7500BPVT NOWY! (2094484556) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
bądź
1TB WD SCORPIO BLUE 8MB SATA WD10TPVT FV SKLEP Wwa (2110584310) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Bardzo proszę o opinię specjalistów.

#2 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lutego 2012 - 23:03

TYLKO I WYŁĄCZNIE SCORPIO BLACK.
Specjalnie użyłem Caps Locka.
Miałem dokładnie te same dyski (oba), które podlinkowałeś - jeden i drugi jest masakrycznie wolny, po jakimś czasie poszły na Allegro. Moja nauczka - nigdy nie patrz na transfer, tylko na czas dostępu, bo to on jest najważniejszy. Im niższy, tym lepiej. Kilka milisekund różnicy w czasie dostępu pomiędzy scorpio blue a black (jakieś 5ms zbadane samodzielnie) sprawiły, że komputer uruchamiał się ~30 sekund, zamiast ponad dwóch minut, o pracy i uruchamianiu programów nie wspomnę (photoshop: 5s vs 30s).
Aktualnie posiadam Scorpio Black 750GB (model sobie wygooglujesz, bo, z tego co wiem, jest tylko jeden) i jestem BARDZO bardzo zadowolony.
Przez długi czas myślałem o hybrydzie od Seagate, ale ostatecznie uznałem, że nie ufam takim "wynalazkom" i kupiłem tego blacka. Mój najlepszy zakup, jeżeli chodzi o dyski do laptopów.

#3 dawid_wojcik

dawid_wojcik
  • 211 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 23:49

Wielkie dzięki za odp. Rozumiem w takim bądź razie iż w/w doświadczenia są związane z wymianą dysku w MB Pro takim jak mój i nie mam co się obawiać z kompatybilnością interfejsu. Znalazłem takiego blacka o tym pisałeś:

WD CAVIAR 2.5'' 750GB 16MB 7200 BLACK WD7500BPKT (2100287820) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
lub
WD CAVIAR 2.5'' 750GB 16MB 7200 BLACK WD7500BPKT (2083409923) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

????

#4 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lutego 2012 - 00:00

http://www.skapiec.p.../8/comp/1925977

#5 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lutego 2012 - 10:04

Tak, to ten. Jest genialny. Ogólnie unikaj wszystkiego na 5200/5400 rpm, to już nie ta era, żeby takie dyski były wydajne ;) Widzę, że ceny tego dysku nareszcie spadły (w "kryzysie" dochodziły do 1000-1200 zł), więc nie ma się co zastanawiać :)

#6 dawid_wojcik

dawid_wojcik
  • 211 postów

Napisano 10 lutego 2012 - 12:25

Ale na dwa pytania jeszcze musicie mi udzielić odpowiedzi. Jak będzie z tą przepustowością na złączu dysk faktycznie będzie cały widoczny ale jego pełna prędkość dostępu będzie ograniczona i drugie czy to prawda że dyski 7200 rpm są o wiele głośniejsze od 5200?

#7 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 10 lutego 2012 - 12:39

Dyski 7200rpm są dużo głośniejsze i dużo bardziej wibrujące niż 5400rpm. Dlatego właśnie wcale się nie zgadzam z opinią ex3v. Rożnica w prędkości jest, ale czy aż taka duża to bym nie powiedział. Chcesz szybkości to SSD. Zaraz ktoś pewnie napisze, że 7200 wcale nie są takie głośnie - kwestia gustu. W cichym pomieszczeniu mojego 5400 w zasadzie nie słychać, 7200 słychać cały czas, że o wibracjach nie wspomnę.

#8 dawid_wojcik

dawid_wojcik
  • 211 postów

Napisano 10 lutego 2012 - 12:51

I tutaj właśnie główna rzecz mi zależy właśnie na ciszy na prędkości nie bardzo a raczej na ciszy i pojemności a SSD to jeszcze kosmos zbyt drogie i mają zbyt małą pojemność jeśli chodzi o takie w mojej dostępnej cenie.

#9 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 10 lutego 2012 - 13:03

Ja mam podobne priorytety i też właśnie chcę wymienić dysk w moim macu. Zrobiłem mały risercz w poszukiwaniu jak najcichszych dysków i z tego co się dowiedziałem to bardzo ciche są Hitachi Travelstar - Apple montowało takie seryjnie w swoich laptopach.
W moim MBP jest dysk Samsung i jest praktycznie bezgłośny, moja żona ma podobnego maca tylko o rok starszego i tam jest Toshiba, no i ten dysk już słychać. Nie jest może jakiś bardzo głośny, ale cały czas słychać jego szum.
Mój brat wrzucił do swojego MBP 15" dysk 7200 też chyba Samsunga, ale ten oprócz szumu jeszcze wibrował. Szybko zmienił na 5400 - Hitachi właśnie. Bezgłośny.
Ja chcę do siebie taki kupić: Hitachi TravelStar 5K750 500 GB (5400, 8MB, Serial ATA/300) - Benchmark.pl - Sklep internetowy Są jeszcze takie 640 i 750.

#10 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lutego 2012 - 13:31

Cokolwiek nie kupisz - patrz się na czas dostępu. Jeżeli chodzi o hałas - przerabiałem naprawdę dużo dysków, zarówno tych laptopowych, jak i zewnętrznych czy 3,5" - ten Black wcale do głośnych nie należy, powiedziałbym nawet, że jest cichszy niż 5200/1tb blue po kilku miesiącach pracy, a za głuchego się nie uważam ;) Też się bałem trochę hałasu (który mi de facto i tak ostatecznie nie przeszkadza) oraz wibracji - jedno i drugie w przypadku tego dysku jest na bardzo znośnym poziomie.
Poza tym odpowiedz sobie na pytanie - czy wolisz, żeby komputer działał cicho, czy żeby komputer działał szybko? Ja wybieram to drugie.
Spójrz sobie ostatecznie na ten ranking:
Dyski twarde wewnętrzne 2,5 cala - rankingi, testy, produkty, wyniki, specyfikacja, recenzje - Chip.pl

z dysków, które są tylko talerzowe, black 750gb wygrywa.

#11 dawid_wojcik

dawid_wojcik
  • 211 postów

Napisano 10 lutego 2012 - 14:00

Przeanalizowałem sobie chyba wszystkie produkty z strony WD bo mam zaufanie do tej firmy gdyż już od dawna stosuję ich dyski. Wyszło mi iż chyba kupię to cacuszko
Untitled Page

Z tego co udało mi się doczytać wszystkie blacki maja kilka atutów szybkość i okres gwarancyjny lecz są o kilka db głośniejsze średnio o 4-5 db, natomiast blue pomimo tego ze są wersje 1TB mają bufor nie 16 jak to w blackach lecz 8 i odczyt 5400 rpm lecz okres gwarancji to tylko 36 mies świetnie wszystko widać na tej stronie

http://www.wdc.com/p....aspx?segment=1

trzeba również zwrócić uwagę na dwie wersje 1TB blue jeden jest głośniejszy od drugiego i co ważne blacki mają wyższy poziom temperatury pracy i spoczynku od blue ale to pewnie wina tego iż szybciej pracują co wiąze się z duzo wiekszą szybkością pracy tależy itd itd.

Jednak wybiorę albo 750 albo 1TB Blue ale bardzo ci dziękuję za pomoc ex3v

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych