Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

ATV 2 i odtwarzanie muzyki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 Netty

Netty
  • 123 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 09 lutego 2012 - 07:48

Hej, Mam pytanko do posiadaczy, bo jakoś nie udało mi się wygooglować odpowiedzi. Chciałbym wykorzystać ATV 2 do streamowania muzyki z iUrządzeń lub MacBooka do zestawu stereo. A teraz pytanko: - czy za każdym gry chcę posłuchać muzyki razem muszę włączać TV, grzebać w menu, czy może ATV np. po wyłączeniu w trakcie odtwarzania muzyki i po ponownym włączeniu pamięta, że był ustawiony na muzykę? Zakładam też, że jakość muzyki jest wysoka po transmisji wi-fi i przejściu przez wyjście optyczne? Pozdrowienia, netty

#2 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 10:32

wystarczy ATV uspić. Za pomocą Airplay można przesyłać z iDevice, z każdego komputera, który ma iTunes..

#3 Netty

Netty
  • 123 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 09 lutego 2012 - 19:24

no to dzwoń do Appla po prowizje, bo mnie przekonałeś do zakupu :-) Dzięki, netty

#4 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 21:22

No właśnie na tym wyjściu optyczmym polega problem. Apple TV 1 generacji ma wyjście optyczne oraz wyjścia analogowe stereo na cinch. Apple TV 2 ma wyjście HDMI i tylko optyczne. Jestem na etapie szukania rozwiązania dla wyjścia optycznego tzn gdzie to u diabła podłaczyć??? Jaka wieża/głośniki, może ktoś poleci?
Na pocieszenie znalazłem jedynie to:
http://www.wrig.pl/k...er-fiio-d3.html

#5 nemonick

nemonick
  • 129 postów
  • SkądManchester/Wroclaw

Napisano 09 lutego 2012 - 23:08

ampituner z wejsciem optycznym?

#6 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 23:09

ampituner z wejsciem optycznym?

A konkretnie?

#7 nemonick

nemonick
  • 129 postów
  • SkądManchester/Wroclaw

Napisano 09 lutego 2012 - 23:28

Amplituner, Audio - Ceneo.pl podejrzewam ze wiekszosc z tych takowe wejscie posiada a jak nie to pewnie posiadaja wejscie i wyjscie HDMI a przez HDMI dzwiek tez pojdzie cyfrowo, dodatkowo HDMI moze przesylac wieksze ilosci danych niz kabel optyczny

#8 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 10 lutego 2012 - 00:31

znalazlem to:
eBay - New & used electronics, cars, apparel, collectibles, sporting goods & more at low prices około 2 razy mniej (75zł) łącznie z przesyłką niż najtańszy w PL (VAT, marża, itd). Niech żyje handel międzynarodowy...

#9 Netty

Netty
  • 123 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 10 lutego 2012 - 07:04

Marriu, jak patrze na to urządzonko i jego cenę to myślę, że będziesz bardzo rozczarowany efektem.

#10 marcus02

marcus02
  • 171 postów

Napisano 10 lutego 2012 - 16:52

można też doposażyć się w takie urządzenie:
Konwerter S/PDiF (analogowo cyfrowy) - 2xRCA, marki LINDY 70408 :: AVstore.pl - Audio i video dla domu i firmy
i wtedy też nie musisz kupować nowego amplitunera, choć cena dość wysoka :(

#11 marcogal

marcogal
  • 20 postów

Napisano 10 lutego 2012 - 17:45

...Jestem na etapie szukania rozwiązania dla wyjścia optycznego tzn gdzie to u diabła podłaczyć??? Jaka wieża/głośniki, może ktoś poleci?

Może do pc wyposażonego w kartę dźwiękową z serii X-Fi ?

Dołączona grafika

#12 meiss

meiss
  • 1 345 postów

Napisano 11 lutego 2012 - 00:46

Bez przesady, mamy 2012, nie 1912 rok. Już rzadko co nie ma wejścia optycznego, nawet najtańsze zestawy kina domowego. P.S. Po co od razu cały komputer do odtworzenia dźwięku? Jak chcesz tanio (a co za tym idzie nie najwyższej jakości) to pogooglaj za glosnikami Sweex 2.1 arena. A z trochę droższych, ok 350 zł masz stereo Genius SP-HF2020 60w, z pilotem i nie zależne od komputera. Plus wiele innych rozwiązań w wyższej cenie

#13 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 11 lutego 2012 - 16:28

Właśnie, wydawało by się, że mamy XXI wiek. I mało co MA wejście optyczne. Gdyby było mnie stać na kino domowe za 1000 zł, mikrowieżę z wejściem optycznym za 800 zł to nie kupowałbym Apple TV za złotych 450...

#14 BatMan

BatMan
  • 414 postów
  • SkądKościerzyna

Napisano 11 lutego 2012 - 16:33

To może lepiej kup Airporta Express i też będziesz bezprzewodowo słuchał muzyki taniej ;)

#15 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 11 lutego 2012 - 16:47

Normalnie załamka. Pytam o głośniki z wejściem optycznym ewentualnie konwerter z dźwięku cyfrowego na analogowy, bo Steve Jobs wymyślił, że ludzie nie potrzebują już dźwięku analogowego W OGÓLE a Wy mi piszecie o alternatywnych formach podłączeń. Myślałem, że któryś z Was ma ten sam problem co ja: analogowe głośniki z wejściem mini jack i Apple TV 2 (czarne) i podpowie mi, jak zrobić, żeby dźwięk z ATV2 a nie z innych urządzeń płynął kablami a nie przez wifi... Wiem, że ATV1 można podłączyć do głośników (miałem tak dotychczas). Ale ja chciałem podłączyć ATV2 do analogowych głośników, przez złącze cinch, mini jack, jakieś pomysły (oprócz powyższych)?

#16 meiss

meiss
  • 1 345 postów

Napisano 11 lutego 2012 - 17:40

No chłopie, podalem ci dwa przykłady głośników z wejściem optycznym i pilotem, jedne za 135 zł, drugie za 350. To chyba nie dużo, szczególnie te pierwsze. Jak byś nie mógł ich znaleźć, to daj znać wystawie ci takie na Allegro. ;)

P.S. Zdecyduj się:

Normalnie załamka. Pytam o głośniki z wejściem optycznym....... Ale ja chciałem podłączyć ATV2 do analogowych głośników przez złącze cinch, mini jack?

Bo już nie wiem, co ci doradzić.

#17 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 14 lutego 2012 - 19:23

Kupilem w amazon.co.uk przejściówkę FII Digital to Analog Audio Converter - 192kHz/24bit Optical and Coaxial DAC - FiiO D3 Z przesyłką do Polski wyszło taniej (25,99 funtów), niż kupić w Polsce (149 zł+ przesyłka) w najtańszym sklepie. Dam znać, jaka jest jakość dźwięku, jak dojdzie do mnie i podłączę do aktywnych głośników.

#18 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 20 lutego 2012 - 15:10

P.S. Przejściówka dotarła. Podłączyłem. Kabelek Toslink za 14 zl z reala i zestaw głośników analogowych działa. Mam wrażenie, że dźwięk z ATV2 puszczony do tego konwertera (wielkości pudełka od zapałek) jest nieco czystszy niż puszczony bezpośrednio z chinch w ATV1 - mimo, że głośniki te same. Jakby brak szumu charakterystycznego dla urządzeń audio analogowych.

#19 ziemowitdziki

ziemowitdziki
  • 21 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 marca 2012 - 11:33

Też jestem przed wyborem: Apple TV3 czy Airport Express i najbardziej w tym zależy mi na AirPlay. Od razu wybrałbym Apple TV ale to wyjście optyczne mi nie pasowało oraz, że starsze MacBooki z nadchodzącym OSem nie będą mogły wykorzystać mirroring'u bezpośrednio do Apple TV (choć mogłem coś źle zrozumieć) co mnie wkurzyło bo ja mam starszego MacBooka początek 2008 i nie zamierzam go zmieniać. Tak samo jak sprzętu stereo, który jest bardzo dobrej klasy, kupiony parę ładnych lat temu za duże pieniądze, ale nie ma wejścia optycznego. Dużo więc szukałem, wiele osób ma podobny "problem" i wiele osób wskazuje jako dobry i tani konwerter z Apple TV na analoga ten sam co poleca Marriu - Fiio D3. Opisują go jako konwerter z dobrym brzmieniem, wiec nie powinno się czuć różnicy. Więc jeśli komuś zależy na Apple TV, Airplay a ma wejścia analogowe RCA we wzmacniaczu to jest to chyba najlepsze rozwiązanie. Konwerter jest do kupienia w PL za około 150 zł. Oczywiście do tego jakieś dobre kable, tu 2: rca i optyczny, myślę, że to też trochę kasy, więc całkowity koszt zakupu Apple TV nam rośnie. Ja zdecyduję się chyba na Airport Express, iPad w zupełności mi wystarczy do przeglądania zdjęć, youtube itp a filmy mam z odtwarzacza dvd/dvix.

#20 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 08 marca 2012 - 23:18

Ja powiem tak: Miałem ATV1 i dźwięk z RCA na mini Jack do głośników aktywnych. Potem kupiłem ATV2 i kilka dni katowałem się koszmarną kombinacją aż w końcu kupiłem to Fiio D3, czyli konwerter z optical do analog. Moim zdaniem to jest to samo, tzn ten sam dźwięk co po RCA szedł z ATV1. A co do Macbooka to jest inny wątek w tym dziale o AirParrot, czyli streamowanie z Macbooka. Co do streamowania dźwięku ze starego macbooka, to dopóki będzie on obsługiwał stary lub nowy iTunes (ktory z kolei obsługuje Airplay) to nie obawiałbym się niczego. Bo jeśli Macbook ma iTunes co obsługuje Airplay to niezależnie od jego wieku Airplay jest (na razie) Airplay - to samo, niezależnie od źródła czy ATV docelowego... Po prostu będzie działać. Pytanie o mirroring jest następujące: Na cholerę Ci updatować iOS, skoro macbook nie obsłuży mirroringu z nowszą wersją?!

#21 ziemowitdziki

ziemowitdziki
  • 21 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 marca 2012 - 09:46

Chyba nie zrozumiałeś o czym napisałem, rozumiem że iTunes itd będzie działać z AirPlay o to się nie martwię, i nie nowy iOS a OS X, i właśnie o to mi chodzi, że mirroring nie będzie działać ze starymi macami... i nie choleruj tu do mnie proszę ;-)

#22 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 09 marca 2012 - 13:20

Być może pierwszej części nie zrozumiałem, ale co ma mirroring do starych maków? Mirroring to lustrzane odbicie na ATV tego, co jest w w iDevice. Co innego mirroring przy użyciu specjalnej aplikacji/programu AirParrot, dzięki któremu da się zrzucić obraz z maka na ATV. Ale to nie ma nic wspólnego z iOS. Co do starych maków to one zwyczajnie nie dadzą radę "mirrorować" ze względu na słaby sprzęt raczej. Przypuszczam, że oprogramowanie nie ma tutaj nic do tego...

#23 Meduza

Meduza
  • 736 postów
  • SkądTønsberg, NO; Los Angeles, USA

Napisano 09 marca 2012 - 14:56

przecież on nic nie wspomnial o iOS? ;o

#24 korzonekX

korzonekX
  • 84 postów

Napisano 13 lutego 2016 - 21:33

witam

mam glosniki firmy Logitech gdzie slucham sobie muzyki laczac sie poprzez bluetooth (czyli wlaczam na macbooku bluetooth , automatycznie mi sie to sparuje i slucham muzyki)

a chcial bym teraz to wszystko jest polaczyc z apple tv , macie jakis pomysl ?

rezultat jaki chce osiagnac - apple tv wlaczane i dzwiek nie z telewizora tylko z glosnikow Logitecha

#25 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 30 marca 2016 - 17:34

Witam na moim Apple TV2 w radiu, w dziale classcal jakieś kilka dni temu zniknęła stacja RMF Classic......jest tylko RMF Muzyka Filmowa, może zmieniła dział ???, nie mogę znaleść tej stacji......

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych