Router który jest na schemacie jest takim jaki mam teraz, oczywiscie on wyleci i stanie jakiś nowy i tu pytanie pierwsze jaki to ma być router, Dom powierzchni 200m 2 poziomy, dotychczasowy router Linksysa WAG200 wystarczał do www.
Kolejna kwestia to dysk, jestem przed zakupem i myślę o serwerze NAS Synology ds 212j z 2x2TB.
Zastosowanie dysku:
-Biblioteka filmów HD
-iTunes Serwer
-Biblioteka zdjęć
-Time machine
-miejsce na różne dokumenty
1. Jaki router wybrać?
2. Czy dokonałem właściwego wyboru dysku do moich potrzeb?
3. na ile realne jest odtwarzanie filmu HD z dysku sieciowego na macu mini po WIFI?
4. W jakim formacie jest ten dysk, FAT32, Mac OS kronikowany? Chodzi mi o maksymalną wielkość jednego pliku przechowywanego na dysku, jak wiadomo FAT32 poniżej 4Gb w związku z czym odpadają pewne filmy HD, a z kolei jeśli Mac OS kronikowany to chyba odpada by powiedzmy przychodny Windows go zobaczył?
5. iTunes Server, na czym to tak naprawdę polega, komputer/iTunes musi być włączony żeby odtwarzać jego muzykę na innych czy nie?
6. Czy aby używać Time machine na tym dysku muszę utworzyć specjalną partycję do tego?
7. Jaki jestem wstanie uzyskać transfer wrzucając/odczytując jakieś pliki na ten dysk sieciowy po WIFI z MacBookaPro (mid2009)?
zakładając że router będzie działać w tej nowej technologii "802.11n" i wszystkie inne komputery również po za chyba właśnie moim MBP który działa w technologii max 802.11g?
Pytań narazie tyle, będę wdzięczny za każdą pomoc troche tego nie ogarniam. A testy które czytałem tego dysku sieciowego nie odpowiadają na moje pytania.