Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sieć domowa, serwer NAS, biblioteka multimediów, iTunes serwer, Time machine

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 czarny_mc

czarny_mc
  • 173 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 lutego 2012 - 18:37

Wzór sieci jaką chce stworzyć:

Dołączona grafika

Router który jest na schemacie jest takim jaki mam teraz, oczywiscie on wyleci i stanie jakiś nowy i tu pytanie pierwsze jaki to ma być router, Dom powierzchni 200m 2 poziomy, dotychczasowy router Linksysa WAG200 wystarczał do www.

Kolejna kwestia to dysk, jestem przed zakupem i myślę o serwerze NAS Synology ds 212j z 2x2TB.
Zastosowanie dysku:

-Biblioteka filmów HD
-iTunes Serwer
-Biblioteka zdjęć
-Time machine
-miejsce na różne dokumenty

1. Jaki router wybrać?
2. Czy dokonałem właściwego wyboru dysku do moich potrzeb?
3. na ile realne jest odtwarzanie filmu HD z dysku sieciowego na macu mini po WIFI?
4. W jakim formacie jest ten dysk, FAT32, Mac OS kronikowany? Chodzi mi o maksymalną wielkość jednego pliku przechowywanego na dysku, jak wiadomo FAT32 poniżej 4Gb w związku z czym odpadają pewne filmy HD, a z kolei jeśli Mac OS kronikowany to chyba odpada by powiedzmy przychodny Windows go zobaczył?
5. iTunes Server, na czym to tak naprawdę polega, komputer/iTunes musi być włączony żeby odtwarzać jego muzykę na innych czy nie?
6. Czy aby używać Time machine na tym dysku muszę utworzyć specjalną partycję do tego?
7. Jaki jestem wstanie uzyskać transfer wrzucając/odczytując jakieś pliki na ten dysk sieciowy po WIFI z MacBookaPro (mid2009)?
zakładając że router będzie działać w tej nowej technologii "802.11n" i wszystkie inne komputery również po za chyba właśnie moim MBP który działa w technologii max 802.11g?

Pytań narazie tyle, będę wdzięczny za każdą pomoc troche tego nie ogarniam. A testy które czytałem tego dysku sieciowego nie odpowiadają na moje pytania.

#2 jacekkk

jacekkk
  • 91 postów
  • SkądZawiercie

Napisano 08 lutego 2012 - 22:27

Tak na szybko: 1. Nie wiem jaki masz układ domu, ale 2 poziomy czasami ciężko ogarnąć jednym punktem wifi. Szczerze polecam routery Zyxel, np. P662 (mają system op. Zynos, który pozwala na bardzo elastyczną konfigurację). Także Netgear jest godny uwagi. Nie polecam Linksysa, bo Cisco ma tylko w nazwie :-). Dla poprawy zasięgu wifi można zastosować małe i sprytne extendery sygnału od Netgear'a. 2. IMHO wybór bardzo dobry, ale to tylko moja subiektywna opinia. 3. O HD (1080) przez wifi możesz spokojnie zapomnieć - nawet na wifi "n" to nie ma szans na sukces. Filmy w 720 teoretycznie przez wifi można oglądać (oczywiście na "n", bo "b/g" odpada). Osobiście mam między moim NAS'em, a komputerem i konsolą (w innym pokoju) połączenie 1Gbit na skrętce - szybko i pewnie (na szczęście pociągnąłem kable na etapie wykańczania domu ;-) ). 4. Synology formatuje dysk jako EXT3 i nie ma to żadnego znaczenia dla komputerów i urządzeń, które z tego korzystają (w sensie możliwości obsługi danego formatu). Max. plik na EXT3 to 2TB, a wielkość bloku to 4KB (o ile dobrze pamiętam). 5. Serwer iTunes na Synology "widać" w iTunes na Macu jako bibliotekę udostępnioną. Tak samo można ją podłączyć na iPadzie i iPhone. Działa to całkiem dobrze. 6. Do Time Machine możesz stworzyć osobną partycję, ale nie musisz - wystarczy stworzyć na dysku dedykowany udział o odpowiednim rozmiarze i uprawnieniach. 7. Ciężko oszacować transfer po wifi - dużo zależy od jakości linków pomiędzy urządzeniami, jakości radia i anten w routerze itd. Prawdę mówiąc, to wifi i NAS jakoś nieszczególnie do siebie pasują. Przerabiałem to i ostatecznie działam na kablach. W przypadku stacjonarnego Mini i konsoli PS3 to specjalnie nie przeszkadza. W iPhone i iPadzie nie wykorzystuję aż tak dużo funkcji mojego NAS'a (jedynie jakieś radio internetowe, odtwarzanie muzyki, albo dostęp do kamer ), więc wifi jakoś tam daje radę. Miało być krótko i szybko ;-)

#3 Editor Kubala

Editor Kubala
  • 54 postów

Napisano 08 lutego 2012 - 23:42

ad 3. A mi filmy po wifi w HD 1080p śmigają bez problemu. Mam Airport Extreme i do niego podłączone kilka dysków.

#4 czarny_mc

czarny_mc
  • 173 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 lutego 2012 - 00:45

4. Synology formatuje dysk jako EXT3 i nie ma to żadnego znaczenia dla komputerów i urządzeń, które z tego korzystają (w sensie możliwości obsługi danego formatu). Max. plik na EXT3 to 2TB, a wielkość bloku to 4KB (o ile dobrze pamiętam).

Jak to tylko 2GB? Czyli nie ma opcji żebym wrzucił tam plik o wielkości 8GB? Jak to możliwe :(

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 00:50

2 TB, nie GB. Więc się nie masz czym przejmować ;)

#6 czarny_mc

czarny_mc
  • 173 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 lutego 2012 - 00:54

Ajajaj! Oczy bolą, za dużo pracy przy kompie :)

#7 jacekkk

jacekkk
  • 91 postów
  • SkądZawiercie

Napisano 09 lutego 2012 - 08:10

ad 3. A mi filmy po wifi w HD 1080p śmigają bez problemu. Mam Airport Extreme i do niego podłączone kilka dysków.

Moja opinia o odtwarzaniu 1080p przez wifi jest oczywiście czysto subiektywna, ale nie jest odosobniona, bo naprawdę mało osób może pochwalić się idealnym odtwarzaniem takiego materiału po radiu. Idealnym, czyli przez cały film nie będzie ani jednego zacięcia, a przewijanie będzie szybkie i sprawne. U mnie na dobrym sprzęcie (AP'ki Netgear z serii ProSafe) niestety czasami jest czkawka, choć pewnie wielu osobom by to nie przeszkadzało - ja nie akceptuję nawet jednego zacięcia (w kinie nic się nie tnie ;-) ) i stąd moja opinia.
Warto rzucić okiem na stronę www.pronas.pl - fajne forum użytkowników Synology
Być może Airport Extreme jest lepsze od konkurencji ;-) (choć pewnie na tym samym chipsecie Broadcom).

#8 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lutego 2012 - 09:41

Wszystko zależy od filmu. Może być film w HD, który pójdzie po wifi, a może być film w SD, który pójdzie z prędkością 1 kl/s. Wszystko zależy od magicznego słowa "Bitrate". Jeżeli film w HD ma bitrate do 10-15mbps (megaBITÓW na sekundę), co już jest bardzo dobrą jakością w przypadku h.264, to nie będzie problemów z jego odtwarzaniem (jeden bajt to 8 bitów, jeżeli film ma 15 MBit to znaczy, że pobiera w przybliżeniu 15/8 czyli ~1,9 megabajta na sekundę, co nie jest jakimś gigantycznym transferem. Ostatecznie wszystko zależy od tego, w jaki sposób będziesz chciał film odtwarzać. Jeżeli urządzenie, do którego puszczasz film, obsługuje kodek, w którym jest on zapisany, to film pójdzie właśnie z takim bitrate i nie ma problemu. Jeżeli nie - komputer/serwer dlna będzie dekompresował film i wysyłał masakryczne ilości danych - wtedy już może być problem.
  • easymike lubi to

#9 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 10:29

Synology teraz formatuje partycje domyślnie jako ext4. Do multimediów w domu i szybkiej sieci która ma przesyłać spore ilości danych - tylko Gigabit Ethernet, WiFi na etapie rozwoju na jakim jest obecnie niezbyt się do tego nadaje. Serwer iTunes w Synology i podobnym sprzęcie jest bardzo fajny, ale obsługuje tylko muzykę, bez okładek i innych bajerów. Może lepiej byłoby zrobić NAS z Maca Mini skoro i tak go masz i jest przy TV? Dodatkowo wszystko łatwo udostępnić ustawiając kilka rzeczy na Macu.

#10 czarny_mc

czarny_mc
  • 173 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 lutego 2012 - 13:58

Wszystko zależy od filmu. Może być film w HD, który pójdzie po wifi, a może być film w SD, który pójdzie z prędkością 1 kl/s. Wszystko zależy od magicznego słowa "Bitrate". Jeżeli film w HD ma bitrate do 10-15mbps (megaBITÓW na sekundę), co już jest bardzo dobrą jakością w przypadku h.264, to nie będzie problemów z jego odtwarzaniem (jeden bajt to 8 bitów, jeżeli film ma 15 MBit to znaczy, że pobiera w przybliżeniu 15/8 czyli ~1,9 megabajta na sekundę, co nie jest jakimś gigantycznym transferem.
Ostatecznie wszystko zależy od tego, w jaki sposób będziesz chciał film odtwarzać. Jeżeli urządzenie, do którego puszczasz film, obsługuje kodek, w którym jest on zapisany, to film pójdzie właśnie z takim bitrate i nie ma problemu. Jeżeli nie - komputer/serwer dlna będzie dekompresował film i wysyłał masakryczne ilości danych - wtedy już może być problem.

Dzięki za sugestię! ;)

Generalnie to i tak jest kupowane na zapas z myślą o przyszłości w której za mniej wiecej kilka miesiecy sie przeprowadzam do domu w którym wlasnie instalujemy sieć normalną po skrętce. Ale jak narazie potestuje to po sieci ;)

Serwer iTunes w Synology i podobnym sprzęcie jest bardzo fajny, ale obsługuje tylko muzykę, bez okładek i innych bajerów. Może lepiej byłoby zrobić NAS z Maca Mini skoro i tak go masz i jest przy TV? Dodatkowo wszystko łatwo udostępnić ustawiając kilka rzeczy na Macu.

A idzie zrobić NAS z Maca mini?
No i pytanko co w sytuacji jak mam załóżmy całą bilbliotekę na tym dysku sieciowym Synology, i do mojego MBP podpinam iPhone i chce na niego zgrać jakąś muzykę? Moge to zrobić bezpośrednio z tego serwera czy muszę to zgrywać na kompa a następnie na iPhone?

#11 gasky

gasky
  • 78 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 lutego 2012 - 15:30

Dzięki za sugestię! ;)

Generalnie to i tak jest kupowane na zapas z myślą o przyszłości w której za mniej wiecej kilka miesiecy sie przeprowadzam do domu w którym wlasnie instalujemy sieć normalną po skrętce. Ale jak narazie potestuje to po sieci ;)

A idzie zrobić NAS z Maca mini?
No i pytanko co w sytuacji jak mam załóżmy całą bilbliotekę na tym dysku sieciowym Synology, i do mojego MBP podpinam iPhone i chce na niego zgrać jakąś muzykę? Moge to zrobić bezpośrednio z tego serwera czy muszę to zgrywać na kompa a następnie na iPhone?

Niestety jeśli masz muzę tylko na serwerze to nie da się jej synchronizować z i-urządzeniami. Czekam już od kilku wersji iT na taką możliwość, ale prawdopodobnie się nie doczekam - Apple woli iść w kierunku iT Match.

Można kombinować z przeniesieniem całej biblioteki na dysk sieciowy i wymuszaniem montowania takiego zasobu na stałe w maku/pc z iTunesem ale ma to swoje wady:

1. Nie można na raz korzystać z tej samej biblioteki na dwóch urządzeniach
2. Jak uruchomisz iTunes, kiedy nie będziesz miał fizycznego dostępu do NAS-a z biblioteką, wszystkie ustawienia mogą pójść w las.

Niestety jak już wspomniałem wyżej Apple wcale nie chce pomagać użytkownikom w tworzeniu własnej małej chmury - wolą tworzyć własną -globalną.

#12 czarny_mc

czarny_mc
  • 173 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 lutego 2012 - 15:55

@gasky Dzięki za info! Dobra, prawie wszystkie wątpliwości rozwiązane. Teraz kwestia doboru routera ADSL do neostrady 6mb. Pewnie są miliony wątków o tym, plusy minusy. Pytam was co możecie śmiało polecić do zestawu ze schematu. :)

#13 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 10 lutego 2012 - 10:29

Czemu niby nie dałoby się zrobić NASa z Maca Mini? Przecież NAS to tylko zasoby dyskowe udostępnione w sieci plus dodatkowe usługi zależne od użytych rozwiązań. Z iTunes jest tak jak pisze @gasky - można podmontować zasoby z dysku sieciowego do biblioteki iTunes.

#14 syntetyk

syntetyk
  • 42 postów
  • SkądW-wa

Napisano 10 lutego 2012 - 11:16

Synology teraz formatuje partycje domyślnie jako ext4.
Do multimediów w domu i szybkiej sieci która ma przesyłać spore ilości danych - tylko Gigabit Ethernet, WiFi na etapie rozwoju na jakim jest obecnie niezbyt się do tego nadaje.

Serwer iTunes w Synology i podobnym sprzęcie jest bardzo fajny, ale obsługuje tylko muzykę, bez okładek i innych bajerów. Może lepiej byłoby zrobić NAS z Maca Mini skoro i tak go masz i jest przy TV? Dodatkowo wszystko łatwo udostępnić ustawiając kilka rzeczy na Macu.

Mam Synology 211j i podczas streamu muzyki do PS3 pokazuje okładki płyt.

Co do WiFi i streamowania np. filmów to DVDRip odtwarzany z NAS na PS3 potrafi czasem zacząć skakać przez kilka sekund.

U mnie NAS robi głównie za serwer itunes i dysk do TM. Backupy robią się z kompa podłączonego do Synology przez router z Gigabit Ethernet. Po przesiadce z 100Mbit jest wyraźna różnica w transferach. O WiFi ciężko to powiedzieć niby lata wszystko po N-ce ale rewelacji nie ma.

Z 2 strony, jak masz Maca Mini to chyba faktycznie szkoda żeby się kurzył :)

pzdr

#15 zdzich

zdzich
  • 178 postów
  • Skądjuż nie Poznań

Napisano 10 lutego 2012 - 11:32

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na niepoprawną pisownię. Napisz jeszcze raz, zgodnie z zasadami jęz. polskiego. Pozwoli to na łatwiejsze zrozumienie tego, co chcesz przekazać.
Przeczytaj to!

#16 grrzesiek

grrzesiek
  • 65 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 lutego 2012 - 12:12

Mi a cholerę pełne HD nie chciało isć po wifi - co chwilę zacinał, na szczęście mam skrętkę położoną wiec po kablu idzie normalnie choć tv samsunga nie łączy się na 1gb niestety.

#17 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 10 lutego 2012 - 12:54

Mam Synology 211j i podczas streamu muzyki do PS3 pokazuje okładki płyt.

Co do WiFi i streamowania np. filmów to DVDRip odtwarzany z NAS na PS3 potrafi czasem zacząć skakać przez kilka sekund.

U mnie NAS robi głównie za serwer itunes i dysk do TM. Backupy robią się z kompa podłączonego do Synology przez router z Gigabit Ethernet. Po przesiadce z 100Mbit jest wyraźna różnica w transferach. O WiFi ciężko to powiedzieć niby lata wszystko po N-ce ale rewelacji nie ma.

Z 2 strony, jak masz Maca Mini to chyba faktycznie szkoda żeby się kurzył :)

pzdr

To może teraz już obsługuje okładki, ale filmów, seriali i bajerów typu listy odtwarzania, Genius pewnie już nie.

Synology jest super, ale jakbym miał Maca Mini w dodatku podłączonego do TV to chyba bym to rozwinął w jego kierunku zamiast dokupować kolejny sprzęt.

#18 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 10 lutego 2012 - 13:33

Mi się ten schemat nie podoba i nie sądzę aby był praktyczny. Kup zwykły modem ADSL typu SpeedTream 4100 i podłącz go pod port WAN (ETH) zwykłego routera ale nie jakiegoś wynalazku typu TP-Link. Chociaż łącze 6Mbit/s to każdy router powinien wytrzymać ale nie koniecznie będzie gwarantował znośny poziom używania sieci / internetu. Chcesz w sumie podpiąć pod to 6 urządzeń ja bym się zastanowił nad jakimś poważniejszym rozwiązaniem tego :)

#19 gasky

gasky
  • 78 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 lutego 2012 - 13:58

@seb235 - jakieś konkrety co do rutera? Bo też się zastanawiam nad wymianą.

#20 Sebol

Sebol
  • 501 postów

Napisano 10 lutego 2012 - 15:55

ja mam u siebie sieć opartą na Linksyse E4200 - naprawdę fajna wydajność, pod to podpięty Synology jako TM, magazyn multimediów itd. Działa wyśmienicie. Nie wiem tylko jak z pokryciem sygnału - ma wewnętrzne anteny, pokrywa bez problemu mieszkanie 70m, ale w większym domu może być chyba problem

#21 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 10 lutego 2012 - 16:45

@seb235 - jakieś konkrety co do rutera? Bo też się zastanawiam nad wymianą.

Ja mam tak {ISP} -> modem -> RB750G -> (switch 24 x 100/1000) -> 2 X AP

Dlaczego tak:

RB750G ma 5 portów 100/1000 do tego procek prawie 700Mhz czyli jest dość mocny, w nim ustawione są działania komputerów tylko po DHCP statycznym (wpisanie IP z palca nie daje dostępu do neta) + koncentrator PPPoE dla VMware czy konto gościa.

2 X AP -> Bez hasła, bez szyfrowania, bez filtracji maków z wyłączonym DHCP i NATem czyli wszystko się widzi wzajemnie w całej sieci, do tego nie ma problemu że coś się połączy a coś nie bo wifi bez żadnych zabezpieczeń. Nawet jak ktoś się połączy pod moje WIFI to nie dostanie żadnego IP czyli w zasadzie nic mu to nie da bo cały czas odcinany będzie przez ruter :)

Bardzo proste rozwiązanie i bardzo wydajne, jeżeli chodzi o mój ruch to przez bramę (ETH1) w ciągu 8 dni przeszło sporo danych bo 5GB wysłanych i 20GB pobranych, nie licząc ruchu wewnętrznego którego nie loguję :)

#22 sbarret

sbarret
  • 1 postów

Napisano 20 lutego 2012 - 21:09

Witam, postanowiłem podpiąć się pod temat bo nieco przypomina to do czego zmierzam. W skrócie chce mieć coś takiego: Internet Modem UPC Router WiFi < skrętka > NAS Synology Router WiFi Laptop (Linux) Router WiFi iPhone 4 Router WiFi PS3 TV i teraz funkcje i pytania: 1) Z DS Synology będę streamował filmy do PS3 i oglądał na TV -tu to raczej nie ma problemu, będzie działać 2) DS Synology będzie dyskiem sieciowym do backupów, filmów, zdjęć - standard 3) Chciałbym kupić sobie jakieś głośniki / wieże z AirPlay i pytanie jak i czy to się dogada z Synology ? Niby wsparcie dla airplay jest ale czy to jest streaming bezpośredni tzn DS Głośnik ? czy może DS komputer/iphone z Audio Station Głośnik ? Nie bardzo rozumiem. Czy ktoś mi może to wytłumaczyć ? 4) Rozumiem że funkcja iTunes serwera pozwoli mi odtworzyć muzykę na iphone bezpośrednio po sieci bez konieczności kopiowania muzyki na iphone'a? Czy do czegoś jeszcze można to wykorzystać ? Najbardziej zależy mi na odpowiedzi na AirPlay. Oczywiście mogę stremować muzykę z DSa do PS3 a potem po kablu do wieży, ale to średnio wygodne. Pozdrawiam Michał

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych