Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pożeracz RAM'u

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 MrTomAsh

MrTomAsh
  • 42 postów

Napisano 07 lutego 2012 - 14:16

Witam, od momentu jak w moim MBP zamontowałem 8GB pamięci RAM (Kingston) zacząłem bacznie obserwować jak Lion radzi sobie z jego zarządzaniem. Wgrałem nawet jakiś program Free Memory czy coś tam... Jednak okazało się, że te 8GB w Lionie znika w... kilkanaście sekund po odpaleniu kilku aplikacji. Program stawał się męczący bo próbując zwalniać pamięć gdy dochodziło do poniżej 100MB wolnego... Zawieszał cały system. Poszedł w odstawkę. Ale to nie znaczy, że problem się skończył. Programy moje dosłownie zżerają pamięć gigabajtami. Dla przykłądu: Odpale system: 2.5-3.5GB zajęte (zależy od kaprysu) Mail: z miejsca 2GB pożera Adium: 0.5-1GB połknie Chrome... 1-2GB odpale jeszcze np. Ecplipse i pozamiatane. Co ciekawe: nie jest to regułą. Raz jest dobrze przez spory czas mimo dużej ilości programów, a czasem od razu się zapycha. Dla przykładu na Windowsie jak nie odpalam gry to trudno mi zużyć te 4GB. A tutaj idzie jak woda... Miał ktoś taki problem?

#2 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 07 lutego 2012 - 14:23

Zapytam tak: pracuje się normalnie ? system jakoś bardzo wolno chodzi ? Czy tylko obserwujesz cyferki ? u mnie 6GB, system 10.7.3, odpalone safari, mail, thunderbird, itunes, adium, skype, utorrent, radium, ps5, i do tego praca terminalowa na cordi mam free 1,4GB. Zwolnienia pracy nie widzę...

#3 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 07 lutego 2012 - 14:25

Masz problem z brakiem pamięci - komunikaty systemowe/aplikacji? Wolnym działaniem programów? Czy tylko męczy Cię to, że system zagospodarowuje sobie zasoby by nie leżały odłogiem/marnowane?

#4 MrTomAsh

MrTomAsh
  • 42 postów

Napisano 07 lutego 2012 - 14:38

Cyferki, cyferkami. Np. dziś budzę sobie maczka - odaplone w tle: Finder (+ Total Finder), Mail, Adium, Pym, Eclipse, Kod, Chrome... Zacząłem od sprawdzenia poczty - odebranie tych 8 maili zajęło mi ok. 10 min (gdzie nie przyszło nic ciekawego i tylko przeklikać musiałem). Przełączyłem biurka - Chrome... Odwiedzenie kilku stron też było cholernie męczące - szczególnie, że pisała do mnie dziewczyna na Adium i całość już tak chodziła, że... Zajrzałem w Widget iStat. Zauważyłem, że mam wolne ok. 200MB RAM'u - wyłączyłem co się da (Eclipse, Pym, Kod) i zrobiłem restart Maila - zaczął chodzić normalnie (choć z szybkości Maila zadowolony nie jestem) i mam nagle 3.19GB wolnego RAMu. Wydaje mi się, że prawdziwym problemem jest Mail - jak trochę z niego pokorzystam to system zaczyna strasznie mulić. Czy posiadanie ponad 48000 wiadomości w 5 skrzynkach + kilkanaście źródeł RSS to dla niego problem nie do przeskoczenia? Myślałem, o archiwizacji jakiejś tego maila, ale iCloud nie jest szczególnie w tym pomocny, dysk zewnętrzny dostał inne przeznaczenia niż robienie backup'ów, a skasować ich nie mogę, bo czasem trafi się jakiś łoś z pretensjami i muszę mu pokazywać, że temat mailowo już dawno temu rozwiązaliśmy (mniejsza o szczegóły) - w każdym bądź razie - dobrej kopii maili potrzebuje. A myślę, że zmniejszenie tej liczby prawie do zera by problem rozwiązało...

#5 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 07 lutego 2012 - 14:42

ponawiam pytanie, czy system Ci zwalnia ? czy odczuwasz wolniejsze działanie programów ?

#6 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 07 lutego 2012 - 14:46

Odinstaluj "jakiś program Free Memory czy coś tam" i te inne polepszacze, bo to one ci najbardziej zwalniają :-) Pamięć zawsze jest zajęta, bo jak nie jest to macos sobie odkłada tam rzeczy na później.

#7 MrTomAsh

MrTomAsh
  • 42 postów

Napisano 07 lutego 2012 - 15:03

Panowie, pisałem wyżej: "jakiś program Free Memory czy coś tam" - już dawno odinstalowałem i dopóki dziś np. nie zareagowałem wyłączając i włączając ponownie kilka programów to wszystko chodziło jakbym siedział na 486DX2 - gdzie przyzwyczajony byłem do czekania. Po 'restarcie' programów - wszystko wróciło do normy. A największym pożeraczem pamięci jest u mnie Mail.

#8 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 07 lutego 2012 - 15:05

Ile zjada Ci Mail ? Wirtualnej i rzeczywistej

#9 MrTomAsh

MrTomAsh
  • 42 postów

Napisano 07 lutego 2012 - 15:17

Terminal, top, ok. 3 min po uruchomieniu progarmu Mail gdy jest w spoczynku: COMMAND: Mail %CPU: 0.0 TIME: 02:01.71 #TH: 9 #WQ: 1 #PORT: 270 #MREGS: 1031 RPRVT: 185M RSHRD: 102M RSIZE: 270M VPRVT: 372M VSIZE: 3813M PGRP : 24300 PPID: 680 STATE: sleeping UID: 501 FAULTS: 367448 COW: 1194 MSGSENT: 658580 MSGRECV: 289048 SYSBSD: 2104318+ SYSMACH: 1117566 CSW: 936279+ PAGEINS: 487 KPRVT: 3118K KSHRD: 59M Mogę go trochę 'pomęczyć' (napisać kilka maili, odebrać kilka razy pocztę, poszukać jakiegoś maila) i wtedy wrzucić staty ;)

#10 liroyek

liroyek
  • 530 postów
  • Skądslask

Napisano 07 lutego 2012 - 15:30

moze to glupi zabrzmi ale kiedy ostanio robiles restart kompa ? piszesz tylko o wybudzeniu i zamknieciu aplikacji. moze to pomoze :) - wiem ze to windows ale moze warto luknac. czy jak miales 4 gb ramu bylo tak samo ? moze ktoras kosc walnieta ?

#11 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 07 lutego 2012 - 15:30

Najpierw spróbuj przebudować Envelope Index (np. ONYX'em) tylko wcześniej kopia. polecenie z terminala to: sqlite3 ~/Library/Mail/V2/MailData/Envelope\ Index vacuum index Zobacz czy pomogło, jak nie to przebudować skrzynki pocztowe w Mail, tylko wcześniej też kopia. No i musisz się uzbroić w cierpliwość, bo będzie synchronizował skrzynki IMAP.

#12 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 07 lutego 2012 - 15:31

Czy posiadanie ponad 48000 wiadomości w 5 skrzynkach

Czy to wszystko trzymasz w inboxach czy porozrzucane po folderach? Bo w jednym worku to to jest dużo.
Inbox każdy mailer ładuje na starcie i IMO powinien być pusty - ja trzymam tam TYLKO pocztę nową lub do załatwienia odpowiedzi, później wiadomość ląduje we folderze tematycznym już rocznym. Ogólnie utrzymuję inbox na poziomie 20-30 wiadomości. Mam na tą chwilę 2.5GB poczty w 108459 wiadomościach. Lion+2GB ram+SSD - poczta (IMAP - na serwie dovecot+postfix) chodzi na zawołanie. Piszę to jako zawodowy postmaster z 13-letnim doświadczeniem w biznesowych kontach pocztowych.

#13 MrTomAsh

MrTomAsh
  • 42 postów

Napisano 08 lutego 2012 - 23:51

Witam ponownie. Ram sprawdzony memtestem - jest ok. Pocztę zarchiwizowałem i dodałem regułę do Mail: Przenoś do archiwum wiadomości starsze niż 3 dni. Wszystkie skrzynki przekonfigurowałem z POP3 na IMAP. Laptop ma póki co uptime: 6d 8h więc w normie. Skrzynek jeszcze nie przebudowywałem i mam nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby kiedyś robiłem to już z Maila (ok. 2 miesięcy temu) Póki co chodzi płynnie - ale czas to zweryfikuje. Sprawdzane przed chwilą: 2.2GB RAMu wolnego z 8GB. Otwarte mam: Finder (TF), Mail, Adium (kilka rozmów), Chrome (15 zakładek - m.in. Facebook, YouTube), Terminal W tle: Growl, DropBox, FaceTab, MAMP + wszystko inne o czym nie wiem, że działa ;) Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Gdyby problem powrócił to odświeżę wątek ;)

#14 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 09 lutego 2012 - 13:56

Tak jak wcześniej było napisane ilość wolnego ramu nic na dobrą sprawę nie pokazuje. Pamięć powinna być podczas normalnej pracy używana,a nie leżeć odłogiem. Ta pamięć która jest 'wolna' uzywana jest jako cache buforów dyskowych. Gdy odpalasz program, to wywalane są np najstarsze cache dysku i z tego osx przydziela pamięć żądaną przez aplikację. Taki komunikat typu 2.2GB wolne - to albo wywalisz bufory dyskowe jakimś oczyszczaczem (który nie robi nic więcej jak zaalokowanie ramu w ilości buforów i jego zwolnienie - taki prgram to 2 instrukcje memalloc() i free() :), albo zaraz po wyłączeniu dużej aplikacji która zwolniła sporo pamięci.

#15 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lutego 2012 - 07:55

Dokładnie, kogo obchodzi ile jest wolnej pamięci? To nie windows, system wykorzystuje wolną pamięć jako cache dla danych i bibliotek, aby przyspieszyć pracę komputera. Mac os jest systemem do pracy, nie to patrzenia na cyferki. Jak zacznie zamulać to zaczniesz się zastanawiać. Jak ważne są cyferki i wolna pamięć ram to polecam windows albo Amiga OS :) .

#16 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 lutego 2012 - 08:52

@up, a w windowsie to niby jakoś inaczej jest, że "to nie windows"? Oświeć mnie, albo wiesz co, nie, najlepiej od razu przestań pitolić "bo to nie windows", co to za głupie porównanie skoro tam jest dokładnie podobnie z pamięcią.

#17 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lutego 2012 - 12:18

@up chodziło mi o windows 3.11(tylko nie dopisałem 3.11). Widzisz jakąś zależność czasową między amiga os 3.0, a nowymi windows?

#18 MrTomAsh

MrTomAsh
  • 42 postów

Napisano 21 lutego 2012 - 11:39

Witam ponownie ;) Obiecałem podsumować po kilku dniach, więc to robię ;) Mail po stworzeniu Archiwum i przenosinach się uspokoił. W między czasie przyłapałem MacBook'a na złapaniu 107 stopni na CPU więc zainstalowałem mu dodatek do Preferencji systemowych: Fan Control i ustawiłem temperaturę krytyczną na 90 stopni przy których wiatraki osiągają 6000 rpm. Zrobił się trochę głośny, ale się przynajmniej nie grzeje tak, że przyprawia mnie o zawał serca. Pojawił się inny problem. Teraz już z samym CPU. Najczęściej zauważalny przy Flashu czy OpenGL. Gdy tylko coś zaczyna pożerać procek Finder wpada na genialny pomysł, że też się przyłączy i zeżre 50-100% CPU nic praktycznie nie robiąc. Mam nakładkę TotalFindar (wersja próbna) - bardzo mi się ona podoba i aż trudno mi teraz byłoby żyć bez niej. Pytanie: Czy ona może być problemem? Finderowi często też towarzyszą programy od indeksacji Spootlight (zapomniałem jak się dokładnie te procesy nazywały) i najbardziej wkurzające jest to, że nie włącza się gdy z laptopa się nie korzysta (np. stoi włączony, a ja gdzieś pójdę) - Niee... On się zawsze załącza kiedy ja bym chciał aby był maksymalnie wydajny... Jakieś sugestie? P.S. Nie chce śmiecić na forum więc nie zakładałem następnego wątku. Niech wszyscy mający problemy z Macami (grzanie się/przycinanie) mają to w jednym miejscu ;)

#19 fryto

fryto
  • 349 postów

Napisano 16 listopada 2012 - 23:32

A ja mam taki problem z Utorrentem jak go odpale to mija 20 sekund i komp wisi dopóki nie wyłącze utorrenta a nie wspomnę co się dzieje gdy zaloguje sie do Facebooka w safari to też komp wisi. Zaczyna mnie powoli szlak z tym trafiać ;/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych