Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Airport Express + router firmy innej niż Apple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 lutego 2012 - 20:19

Witam! Mam pewne wątpliwości związane z planowanym zakupem Airport Express i pomimo wielokrotnego googlowania nie udało mi się ich rozwiać (znaleźć w 100% pewnej i wiarygodnej odpowiedzi), więc chciałbym zwrócić się do Was z prośbą o odpowiedź na poniższe pytania. Każda sugestia jest bardzo mile widziana :) 1) Czy Airport Express umożliwia rozszerzenie bezprzewodowej sieci utworzonej przez router innej firmy niż Apple? Oczywiście chodzi mi o to, aby Airport Express odbierał sygnał tej sieci i bezprzewodowo przekazywał go dalej. Chciałbym również, aby oczywiście funkcje udostępniania drukarki/dysku oraz AirPlay były dostępne. Na stronach supportu Apple znalazłem informację, że taki luksus możliwy jest tylko przy współpracy z routerami Apple (czyt. Airport Extreme). Natomiast szukając na forach (w tym MyApple.pl) znalazłem info, że wystarczy router z wsparciem dla WDS. Jak to w końcu jest? 2) Jeśli odpowiedź na powyższe pytanie brzmi "Tak.", to czy uda mi się taką sieć utworzyć z routerem Netgear WGR614 v6? Jeśli ten router się nie nadaje, to jaki możecie mi polecić? 3) Czy są jakieś akcesoria innych, które oferują takie funkcje jak Airport Express (rozszerzenie zasięgu sieci, udostępnianie drukarki/dysku, AirPlay) + ew. są przy tym tak mobilne tak jak Airport Express (nie jest to warunek konieczny)? Puki co to wszystko. Jak coś więcej przyjdzie mi do głowy to będę pytać ;) Z góry dziękuję za pomoc.

#2 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 04 lutego 2012 - 20:40

Witam. Jeżeli nie chodzi ci o zwiększenie zasięgu fizycznie to podepnij APE do routerem kablem i stwórz sieć wifi. Każde dolożenie następnego punktu do istniejącej sieci przez wifi obniża jej wydajność do 60%. Jeżeli podłączysz kablem lan I stowarzyszeń sieć wifi tylko na APE to będziesz miał wszystkie funkcje. Co do WDS ja mam router od dostawcy i APE jak i TC nie ruszyły jako rozszerzenie sieci. Jako klient bez problemu (nie działają funkcje air play itp)

#3 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 lutego 2012 - 20:52

O wydajności nie wiedziałem, że aż tak bardzo spada... Z kablem wolałbym się nie bawić, bo zależy mi właśnie na bezprzewodowym rozszerzeniu - taka ma być w końcu jedna z zalet Airport Express. Jednak w razie czego jest to jakaś opcja - bardzo mi zależy na AirPlay i udostępnianiu drukarki dzięki Airport Express, więc ostatecznie mogę pociągnąć kabel z routera do innego pomieszczenia. Dzięki ;) Może ktoś inny ma jeszcze jakieś doświadczenia? :)

#4 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 04 lutego 2012 - 21:06

Tak dla pewności. Moja sieć składa się z routerem dostawcy, time capsul, 2razy air port expres. Konfiguracji 1 sieci: Router - lan - time capsul (sieć wifi) - air por expres jako klient. Do TC mam podłączoną drukarkę a do air port expres radio jako air port play. Wszystko działa na wifi które tworzy tylko TC dla najlepszej wydajności. Drukarka i radio działają po wifi. Mogłem podłączyć air port expres do TC jako rozszerzenie sieci. Maiał bym tą samą funkcjonalność jak teraz ale mniejszą wydajność ponieważ tracił bym na pakietach rozszerzenia sieci pomiędzy TC i APE. Na tej sieci mam iMac, iPad, iPhone, dysk TC, air play radio. Nie ma najmniejszych problemów z wydajnością. Opcja druga. Router - wifi - air port expres (rozszerzenie sieci wogóle nie dziła) klient podłączony dekoter sat kablem lan jako odbiorca internetu. Po wejściu do tej sieci wogóle nie widzę air port expres i air play. Prawdopodobnie mam ten problem, że router nie obsługuje N tylko G.

#5 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 lutego 2012 - 21:19

Mi na tym, aby w domu przy zachowaniu wszystkich funkcji Airport Express posiadać jak największy zasięg sieci. Dla widzę jedynie takie dwie opcje (nie wiem czy pierwszą będę w stanie zrealizować): 1) Router (najlepiej obecny: Netgear WGR614 v6) -> Airport Express podłączony przez Wi-Fi (+ drukarka/dysk i AirPlay) -> MacBook przez Wi-Fi 2) Router (najlepiej obecny: Netgear WGR614 v6) -> Airport Expres podłączony przez kabel (+ drukarka/dysk i AirPlay) -> MacBook przez Wi-Fi MacBook musi być podłączony do Airport przez Wi-Fi, bo inaczej nie ma sensu, a AirPlay i udostępnianie muszą być, bo to jest główny powód mojego zainteresowania tym akcesorium ;) Teraz pozostaje tylko rozwianie wątpliwości u ustalenie jaką konfigurację da się stworzyć, abym nie był niczym zaskoczonym i mógł wszystko w miarę szybko i bez wielkiej zadumy zorganizować.

#6 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 05 lutego 2012 - 00:47

Opcja nr 2 będzie działała w 100% - jest optymalna. Będziesz mógł w sumie mieć 2 sieci wifi lub jedną. Możesz ustawić sieć wifi A na netgarze i sieć B na APE. Lub jedną sieć B (A wyłączysz w opcjach netgar) Jeżeli netgar będzie współpracował z APE i będziesz miał możliwość rozszerzenia sieci wifi to zastanów się czy większy obszar zasięgu jest lepszy jak przepustowość. Osobiści polecam do rozbudowy sieci kolejne APE. To 100% kompatybilności. BTW. Później pomyśl o dokupieniu Time Capsul. Układ: Router - LAN - TimeCapsule - wifi - reszta: MakBook, np. aTV2, iPhone itp. (kolejne Airport Expres) Zalety: 1. Dysk twardy TC: - kopia Time Machine MacBook - biblioteka dla MacBook i aTV2 - port USB np. Drukarka lub drugi dysk. 2. Dopięcie do sieci Airpor Expres: - dostęp LAN urządzeń bez wifi - USB: np drukarka, dysk - Jack: Airpor Play Moje doświadczenie: internet: Speed: 6144 kbps /512 kbps 1. WIFI: - Time Capsul - odpala się w tle kilkanaście razy dziennie - Rano w iTunes odpalam radio i puszczam na 3 urządzeniach jednocześnie iMac + Airport play do aTV2, + Airport play do Airport Expres radio - w sieci wifi pracuje iMac + iPad + 2 x iPhone (czasem jednocześnie) Nie zauważyłem do tej pory aby sieć w takiej konfiguracji dostała zadyszki na standardowe użytkowanie: www, internet radio, YouTube, itp.

#7 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 lutego 2012 - 00:57

Dzięki za dokładne objaśnienie ;) Chyba zdecyduję się w takim razie na APE i zobaczymy co będzie dalej. W tej chwili głównie zależy mi na tym, żeby mieć AirPlay, żeby nie podłączać za każdym razem drukarki do MacBooka i przede wszystkim, żeby sieć działała jak powinna - niestety mój MacBook nie za dobrze działa ze starym routerem Netgear przez WiFi, a ten znajduje się w innym pomieszczeniu. Pozostaje kupić APE i pociągnąć kawałek kabel ;) Dzięki za poświęcony czas, bo trochę się rozpisałeś :)

#8 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 05 lutego 2012 - 01:14

Nie ma za co. APE - mam na myśli AirPort Expres z jednym LAN ;)

#9 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 lutego 2012 - 01:29

Jasne, że tak. O o Airport Express cały czas mowa :) Extreme mnie nie interesuje. Z tego co widzę to najlepiej będzie żebym poczekał jeszcze trochę z zakupem, bo lada chwila powinna ukazać się nowsza wersja. Tak czy inaczej przekonałeś mnie ;)

#10 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 05 lutego 2012 - 08:52

Zliwkiduj router ktory masz a jego miejsce zastap AE - koniecznie potrzebujesz uzywac ten stary router?

#11 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 lutego 2012 - 11:43

Może ja dopiszę swoje ustawienie moich urządzeń. Może pomoże Ci to w wyborze. Też zastanawiałem się jak wykorzystać APExpress. Ty piszesz że Extreme Cię nie interesuje ale... Zrezygnowałem z Express a zainwestowałem w Extreme gdyż: 1. kupiłem laser samsunga który ma kartę sieciową oraz wifi. drukarkę podpiąłem kablem ethernet do Extreme i jest widoczna dla wszystkich użytkowników. działa bezproblemowo. 2. do wejścia usb w Extreme miałem podpięty kiedyś mały dysk 200GB a teraz 1T i każdy z użytkowników wstawia tam swoje archiwa. Po za tym dla mnie lepszym się wydaje inwestycja AExtreme niż TC gdyż ów dysk podłączany do usb mogę w każdej chwili odłączyć i wziąść z sobą. 3. Zwykły modem z kablówki UPC został podłączony do APExtreme i przy łączu 25mb/s cała rodzina w postaci 4 osób oraz ich dodatkowe akcesoria w postaci komórek są zadowoleni. Owszem drukować możemy tylko z laptopów gdyż z urządzeniami które mają ios niestety to nie wychodzi. zazdroszczę tylko AirPlay koledze @RobertIRL gdyż ja nie mogę sobie z tym poradzić w swojej konfiguracji gdyż chyba jest nie możliwa

#12 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 lutego 2012 - 12:31

Zliwkiduj router ktory masz a jego miejsce zastap AE - koniecznie potrzebujesz uzywac ten stary router?

Tak, do niego podłączony jest PC, który razem z routerem jest w innym pokoju niż ten, w którym korzystam z MacBooka, znajduje się moja drukarka druga drukarka (pierwsza jest przy PC) i sprzęt audio :(

@iANDRZEJ
Niestety moje drukarki nie posiadają kart sieciowych, a dodatkowo zależy mi bardzo na AirPlay, więc nie widzę dla siebie innej opcji. Dzięki jednak za propozycję i chęci ;) Zawsze dodaje to jakiś obraz możliwego ułożenia sieci domowej.

#13 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 05 lutego 2012 - 13:13

Tak, do niego podłączony jest PC, który razem z routerem jest w innym pokoju niż ten, w którym korzystam z MacBooka, znajduje się moja drukarka druga drukarka (pierwsza jest przy PC) i sprzęt audio :(

Niestety moje drukarki nie posiadają kart sieciowych, a dodatkowo zależy mi bardzo na AirPlay, więc nie widzę dla siebie innej opcji. Dzięki jednak za propozycję i chęci ;) Zawsze dodaje to jakiś obraz możliwego ułożenia sieci domowej.

Rozwiazanie jest proste - TimeCapsule przy PC zas AE w innym pokoju ;)

#14 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 lutego 2012 - 14:13

No tak, dokładnie tak Apple zakłada ;) Jednak ja na razie wolałbym nie wydawać tyle kasy tylko po to, żeby przesyłać dźwięk bezprzewodowo do głośników (drukarkę pomijam, bo bardzo często z niej nie korzystam). Wiadomo - będzie wygodniej, ładniej, prościej i bardziej funkcjonalnie, ale na chwilę obecną ja tego nie potrzebuję :) TC albo Airport Extreme dokupię później jak rzeczywiście zajdzie taka potrzeba.

#15 Mac_PePe

Mac_PePe
  • 57 postów

Napisano 05 lutego 2012 - 14:18

... Owszem drukować możemy tylko z laptopów gdyż z urządzeniami które mają ios niestety to nie wychodzi.

Polecam AirPrint Activator - działa bez problemu.

zazdroszczę tylko AirPlay koledze @RobertIRL gdyż ja nie mogę sobie z tym poradzić w swojej konfiguracji gdyż chyba jest nie możliwa

Znaczy się masz jeszcze tego APExpress i nie udaje Ci się go skonfigurować żeby AirPlay działał?

#16 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 05 lutego 2012 - 14:38

A wiesz Chip, czytałem nie tak dawno temu o alternatywie dla AE ktora sama w sobie jest odbiornikiem streamingu muzyki po wifi. Jesli znajde to podesle linka.

#17 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 05 lutego 2012 - 16:15

Może ja dopiszę swoje ustawienie moich urządzeń. Może pomoże Ci to w wyborze.
Też zastanawiałem się jak wykorzystać APExpress. Ty piszesz że Extreme Cię nie interesuje ale...
Zrezygnowałem z Express a zainwestowałem w Extreme gdyż:
1. kupiłem laser samsunga który ma kartę sieciową oraz wifi. drukarkę podpiąłem kablem ethernet do Extreme i jest widoczna dla wszystkich użytkowników. działa bezproblemowo.
2. do wejścia usb w Extreme miałem podpięty kiedyś mały dysk 200GB a teraz 1T i każdy z użytkowników wstawia tam swoje archiwa. Po za tym dla mnie lepszym się wydaje inwestycja AExtreme niż TC gdyż ów dysk podłączany do usb mogę w każdej chwili odłączyć i wziąść z sobą.
3. Zwykły modem z kablówki UPC został podłączony do APExtreme i przy łączu 25mb/s cała rodzina w postaci 4 osób oraz ich dodatkowe akcesoria w postaci komórek są zadowoleni. Owszem drukować możemy tylko z laptopów gdyż z urządzeniami które mają ios niestety to nie wychodzi.

zazdroszczę tylko AirPlay koledze @RobertIRL gdyż ja nie mogę sobie z tym poradzić w swojej konfiguracji gdyż chyba jest nie możliwa

Jeżeli porównasz cenę Extreme plus dysk usb to wychodzi prawie cena TC. Ja tez mam samsunga clx-3175fw. Drukarka jest podłączona prez usb do TC i działa w sieci. Jedyny minus to brak mobilności. Ale ten dysk traktuje jako kopia maka.

Zobacz czy w opcjach airport expres masz zanaczone air play w zakładce w ustawieniach. Tam też możesz zmienić nazwę air play.

#18 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 lutego 2012 - 17:29

kolego @Mac_PePe oraz kolega @RobertIRL dziękuję za podpowiedzi lecz małe sprostowanie. Chciałem wcześniej kupić APExpress lecz nie kupiłem Mam obecnie APExtreme gdyż kiedyś na tym forum doczytałem parę dobrych rzeczy o tym urządzeniu od innych tu piszących. Posłuchałem się i nie ukrywam... jestem bardzo zadowolony, może w 99% gdyż żonka na nim kwiat postawiła jako dodatek do aranżacji centralnego miejsca w domu. Pozdrawiam

#19 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 lutego 2012 - 22:36

A wiesz Chip, czytałem nie tak dawno temu o alternatywie dla AE ktora sama w sobie jest odbiornikiem streamingu muzyki po wifi. Jesli znajde to podesle linka.

No tak, istnieją takie alternatywy. Jednak innego rozwiązania wspierającego AirPlay próżno szukać, a nie chcę się bawić z żadnymi dodatkowymi programami.

Zdecydowałem się na Airport Express :) Jednak pojawiła się nowa zagwozdka. Nie wiem czy kupić nowy AE teraz, czy poczekać - może pojawi się nowa wersja. Co o tym myślicie?
Znalazłem taka informację: Apple Preparing to Release Updated AirPort Express Base Station - Mac Rumors
W połączeniu z ostatnimi aktualizacjami wydaje się to być całkiem prawdopodobnym.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych