No i stało się! Zaledwie od tygodnia jestem (baa mniej niż tygodnia) właścicielem MacBooka i już muszę napisać pod nim interface i to do fortranowego programu. Napisałem już taki interface ale pod Windowsem i to używając Borland Builder C++. .i wlaśnie sporo przyzwyczajen z tego bardzo dobrego środowiska zrodziło we mnie kilka pytań.
Na początku dostałem od swojej Pani promotor program w fortranie (niestety są jeszcze ludzie którzy uzywaja fortrana i to 77 !!) problem w tym ,ze Ona i cały wydział uzywają Maców. Na szczęście program udało mi sie bez problemu skompilować pod winowsem. Program jest bardzo prosty pobiera parametry z pliku konfiguracyjnego .. przeprowadza obliczenia i generuję kilka plików z danymi. Oczywiście moim pierwszym krokiem było zbudowanie interface-u w Borland Builderze, który edytował plik konfiguracyjny .. potem odpalal w tle skompilowany program fortrana i na samym koncu wyświetlał wykresy (odpalalem GnuPlota w tle z odpowiednimi parametrami, sterowanymi przez interface) .. ale niestety spalil mi sie komputer !! i postanowilem kupic Maca (skoro i tak wszyscy go tu (czyli we Wloszech) używaja) problem w tym ,ze zbyt pochopnie pomyslalem ,ze zbudowanie takie interface pod Mac bedzie równie banalne (moze sie myle?) Obecive-C ?!!? Co za dzika składnia !? Naszczescie XCode i Interface Builder jest przyjemny ...no i moge pisac w Javie z ktorej cos pamietam... (choc strona z tutorialem straszy mnie ,ze Java w polaczeniu Cocoa dogorywa i jest na ostatnich nogach)... ale dla mnie jest najwazniejszy efekt.. i to malym kosztem..
Moj problem polega na tym ,ze nie mam pojecia jak odpalić jakiś program z poziomu intefaceu napisanego w Cocoa (powiedzmy w Javie..ale jesli rozwiazanie bedzie w OC sproboje powalczyc) mało tego ..program ktory chce odpalic skompilowalem pod konsola // g77 *.f -o wyjscie // i jako wisienkę do problematycznego tortu dodam ,ze bede musial odpalac program sekwencyjnie wiele razy (odpalam program w tle ..czekam az wygeneruję pliki, odpalam gnu plota ktory generoje mi klatke animacji, interface zmienia plik konfiguracyjny ..i znowu odpala program w tle..itd. ) tzn. ,ze interface musi "zaczekac" az fortranowy program przestanie działac... zeby odpalic go z nowymi parametrami // w borladzie byl komponent odpalajacy programy w tle, ktory mial metode wait //
Jeśli znajdzie sie jakaś mądra głowa która bedzie mi wstanie pomoc to z góry dziekuje.. .ewentualnie ,moze lepiej dla mnie bedzie zmienic jezyk/srodowisko interfaceu .. moze QT ? o ile moge w tym szybko napisac taki prosty interface (pewnie w nim bedzie latwiej odpalac kosolowe programy.. gnuPlot + moj fortranowy przyjaciel)
p.s. To moj pierwszy post w tym dziale.. zatem witam wszystkich :-)

Fortran (g77) + interface w Cocoa
Started by
randir
, 03 Jul 2007 15:40
2 replies to this topic
Posted 03 July 2007 - 15:40
Posted 03 July 2007 - 17:05
nie mam pojecia jak odpalić jakiś program z poziomu intefaceu napisanego w Cocoa (powiedzmy w Javie..)
W Javie mozesz to chyba zrobic w ten sposob:
java.lang.Runtime.getRuntime().exec("Twoje polecenie").waitFor();
Fortran 77 i GNU Plot? Jestes fizykiem? Ja bym napisal ten interfejs w Javie - latwo, szybko i dziala wszedzie, a nie tylko pod OS X.
Posted 03 July 2007 - 19:22
To smutne ale rzeczywiście fortran 77 + GNU Plot = fizyk .. Tak jestem fizykiem. .. na szczęście cywilizowanym i o fortranie prawie zapomnialem, nietety teraz sytuacja zmusza mnie do tego ,zebym z nim powalczyl.
Ostatecznie zdecydowalem, ze sproboje odpalic Plota (bardzo fajny MacOSki programik, znalazlem go na oficjalnych stronach MacOS-a) prosto z fortrana (mam nadzieje ,ze istnieje w g77 komenda system..) a interface napisze w QT4 ... tez przenosny a przynajmniej w milszym dla mnie jezyku ;-) oczywiscie trafie na ten sam problem pod C++ ale jest chyba malo eleganckie rozwiazanie system("komenda"); co na poczatek mi wystarczy ..tym bardzoej ,ze sekwecyjnosc wpakoje w fortrana.. dzieki za sugestie ..
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users