Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak ustawić zworki??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jasiek68

Jasiek68
  • 178 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 lipca 2007 - 21:27

Kupiłem dziś nowy dysk do Maca Pro i tam jest jakby jedna zworka-pytanie co z nią zrobić i jak ustawić?Na nalepce dysku ( Seagate 320 GB 7200 16 MB pamięć) jest niby ustawione na 1.5 Gb/s Operation a u dołu druga tabelka już bez zworki i tam jest napisane :3 GB/s Operation.

---- Dodano 02-07-2007 o godzinie 23:23 ----
Przed instalcją wyjąłem pierwszy dysk i tam żadnej zworki nie było , to przed instalacją tego nowego też wyjąłem tą jedyną zworkę , zainstalowałęm dysk , założyłem jedną partycję i ją sformatowałem.Jak narazie wszystko pięknie chodzi ! Pytanie kolejne , to czy założenie partycji i sformatowanie jej nie trwało za krótko ??? W piecu formatowanie to ładnych parę minut a tu sekunda i już! czy wszystko jest OK?

#2 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipca 2007 - 11:01

Co do zworki: ustawia sie nią typ magistrali SATA 3.0 lub 1.5 (wsteczna kompatybilność dla starszych płyt - http://en.wikipedia.org/wiki/SATA ) jeżeli chodzi na 3.0 to OK :)
Co do formatowania - makowy system plików HFS+ nie wymaga formatowania - po prostu zakłada się partycję i jest ...

#3 silverball

silverball
  • 218 postów
  • Skądhome is where the heart lies

Napisano 03 lipca 2007 - 12:09

na PC tez moglbys wykonac Fast Format. Domyslny tam jest format pelny, a na Macu format szybki. Pelny polega na zapisaniu na nowo kazdego sektora na dysku, szybki na zapisaniu sektorow rozruchowych i zalozeniu partycji. Z dysku sformatowanego na szybko mozna nawet odzyskac pliki, ktore tam byly, bo operacja formatowania nadpisuje tylko informacje o tym, gdzie sie jaki plik albo teczka znajduje. podsumowujac - jest OK.

#4 Jasiek68

Jasiek68
  • 178 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipca 2007 - 21:08

Z Waszych postów wynika , że zrobiłem tak jak powinno być:wink: .Przekopiowałem na nowy dysk chyba ze 40 GB i spróbowałem jak głowiczki dysku pracują...i wszystko OK.Na forach wyczytałem , że te dyski są głośne ,ale w moim macu dysk jest bardzo cichy.Pracuje nawet ciszej,jak ten macowy WD.Dzięki koledzy za info.Pozdrawiam.

#5 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 04 lipca 2007 - 05:53

Wyciagnij po prostu zworke. W Mac'u Pro w standardowych dyskach zworki sa po prostu powyciagane i jakos dziala :)

#6 silverball

silverball
  • 218 postów
  • Skądhome is where the heart lies

Napisano 05 lipca 2007 - 17:08

No juz, bo kolega podziekowal i sie cieszy. Nie przeszkadzajmy mu w tym :) Ze zworka masz predkosc SATA I, bez zworki SATA II. W Macu Pro jest kontroler SATA II, wyjecie zworki jest wskazane. W G5 jest SATA I ale jak wlozysz dysk SATA II to tez dziala, calkiem jak urzadzenie USB 2.0 w porcie USB 1.1.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych