Czy Apple TV potrafi bezpośrednio odtwarzać z Serwerów plików NAS metodąAirPlay ?
Posted 30 January 2012 - 16:37
Posted 30 January 2012 - 19:54
Posted 31 January 2012 - 10:04
Posted 31 January 2012 - 11:24
Posted 31 January 2012 - 13:17
---------- Wpis dodano o 15:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:55 ----------
update.
Znalazłem myślę, dość ciekawe rozwiązanie. Jest zdaje się plugin QPKG ([QPKG] Airplay arm-x19 & x86) instalować go można np: na Serwerach plików QNAP, który imituje itunes. Dzięki, że plugin jest zainstalowany na Serwere NAS można się do niego podłączyć za pomocą aplikacji Remote i wysłać za pomocą airplay muzykę na inne urządzenie airplay np: AppleTv. Jak to działa w praktyce niestety nie wiem. Jest o tym mowa na forum: QNAP NAS Community Forum • View topic - [QPKG] Airplay arm-x19 & x86
Posted 31 January 2012 - 13:47
Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem. Aplikacja "Remote" widzi apple tv 1 jako bibliotekę itunes? Gdyż w przypadku apple tv 2, najpierw za pomocą aplikacji "remote" łączymy się z biblioteką itunes na jakimś komputerze, potem wskazujemy wyjście( gdzie ma grać) przez Airplay.
Nie, aplikacja Remote łączy się TYLKO z ATV1 i odtwarza NA ATV1 pliki znajdujące się na ATV1. Remote to jak nazwa wskazuje PILOT do ATV1. Ale uruchamia pliki, które iTunes uruchomiony na komputerze skopiował z "miejsca przechowywania plików biblioteki iTunes" na dysk twardy ATV1.
To tak, jakbyś sobie zsynchronizował kablem lub przez wifi muzykę z biblioteki iTunes na iPhone a następnie uruchamiał tę muzykę iPhonem. Tyle, że tutaj akurat pliki znajdują się na ATV1.
Zupełnie inna sytuacja, kiedy pliki te znajdują się na "miejscu przechowywania plików przez ATV1" czyli nie dysk ATV1 a np udział NAS. Podobnie działa również XBMC, ale wtedy konieczne jest włączenie TV i niepotrzebny iPhone. Aplikacja Remote tak naprawdę jest nie tylko pilotem do ATV1 ale również w pewnym sensie "ekranem" do ATV1, bo to na wyświetlaczu iPhone widać co jest odtwarzane. No chyba, że włączysz telewizor to wtedy to samo zobaczysz na telewizorze, pytanie tylko po co Ci obsługa iPhonem skoro masz zwykły pilot... Chodzi o to, że zwykły pilot nie ma wyświetlacza. Jak na razie przynajmniej...
W przypadku ATV2 - tam nie ma dysku twardego, dlatego potrzebny jest komputer z programem iTunes...Nie znam programu, o którym mówisz, ale warto spróbować... zaraz tam zajrzę, dzięki za info!
Posted 31 January 2012 - 13:56
Nie, aplikacja Remote łączy się TYLKO z ATV1 i odtwarza NA ATV1 pliki znajdujące się na ATV1. Remote to jak nazwa wskazuje PILOT do ATV1. Ale uruchamia pliki, które iTunes uruchomiony na komputerze skopiował z "miejsca przechowywania plików biblioteki iTunes" na dysk twardy ATV1.
To tak, jakbyś sobie zsynchronizował kablem lub przez wifi muzykę z biblioteki iTunes na iPhone a następnie uruchamiał tę muzykę iPhonem. Tyle, że tutaj akurat pliki znajdują się na ATV1.
Zupełnie inna sytuacja, kiedy pliki te znajdują się na "miejscu przechowywania plików przez ATV1" czyli nie dysk ATV1 a np udział NAS. Podobnie działa również XBMC, ale wtedy konieczne jest włączenie TV i niepotrzebny iPhone. Aplikacja Remote tak naprawdę jest nie tylko pilotem do ATV1 ale również w pewnym sensie "ekranem" do ATV1, bo to na wyświetlaczu iPhone widać co jest odtwarzane. No chyba, że włączysz telewizor to wtedy to samo zobaczysz na telewizorze, pytanie tylko po co Ci obsługa iPhonem skoro masz zwykły pilot... Chodzi o to, że zwykły pilot nie ma wyświetlacza. Jak na razie przynajmniej...
Nie muszę mieć możliwości wyświetlania filmów na iPhone czy iPaddzie. Apple TV planuje podłączyć do TV i głośników i tam chcę wszystko odtwarzać (muzykę: normalnie, tzn przez oprogramowanie Apple i Airplay), ( filmy przez XBMC) ( Zdjęcia: XBMC ). Iphone ma służyć jako pilot wyszukiwarka do muzyki ( znacznie lepsze od pilota, która również mam zamiar wykorzystywać), ale przy tym wszystkim nie chcę mieć konieczności włączania żadnego komputera ( wszystko ma być strumieniowanie bezpośrednio z NAS, który pracuje 24h).
Posted 31 January 2012 - 15:40
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users