Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy Apple TV potrafi bezpośrednio odtwarzać z Serwerów plików NAS metodąAirPlay ?

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 30 January 2012 - 16:37

Cześć, W zasadzie chodzi o uzyskanie bardzo prostej funkcjonalności: posiadając ciągle uruchomiony serwer plików (Powiedzmy QNAP)(bez konieczności włączania komputera ) chciałbym uruchomić sobie muzykę lub film (*.mov) w Apple TV, z poziomu aplikacji Remote na iphone, korzystając z funkcji AirPlay. Oczywiście cała zawartość muzyki i filmów znajduje się na Serwerze plików NAS z funkcja "itunes server", do której jest dostęp z poziomu Itunes każdego komputera w sieci. Wyczytałem, że Apple TV nie będzie widział serwer NAS. Czy w takim razie będzie widział zasób serwera NAS ale za pośrednictwem włączonego komputera z włączonym itunsem który ma dostęp do biblioteki NAS ? Wydaje się, żeby apple TV mógł zobaczyć bezpośrednio dane znajdujące się na NAS, Serwer NAS musiałby mieć jakiś program imitujący aplikację itunes, może jakiś plugin ? A może jest jakis serwer NAS z funkcją Airplay ? Może macie jakieś informację czy jest na rynku jakiś serwer plików z funkcją Airplay ? Dzięki za pomoc.

#2 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 30 January 2012 - 19:54

Ja mam ATV1, wgrane na dysk pliki (synchronizacja z biblioteka iTunes przez PC). Wtedy, bez konieczności uruchamiania PC lub macbooka można odtwarzać muzykę przy pomocy programu remote (bez konieczności używania opcji airplay). Po prostu iPhone służy jako pilot a sterujemy zawartością dysku na ATV1. Inna opcja to stremowanie plików zgranych na iPhone/iPod Touch, wtedy przez Aiplay. To o co pytasz konkretnie nie jest możliwe z poziomu aplikacji związanej z serwerem iTunes. Ja mam NAS synology 110j i w appstore jest kilka aplikacji (darmowych) do obsługi NASów firmy Synology. To w zasadzie inny świat: pliki (audio i video [mp4 i mov]z dowolnego folderu na NAS mozna odtwarzać na Iphone/iPod Touch i streamować na ATV1, na ATV2. Że nie wspomnę o zaawansowanych opcjach tym razem płatnego programu SynoDS, który ma wbudowanego m.in. klienta obsługi torrenta - przy użyciu iPhone/iPod Touch wyszukujemy plik i podglądamy postęp ściągania a plik się ściąga bezpośrednio na serwer NAS. Za chwilę możemy go odtwarzać z Ipod Touch/iPhone i streamować na ATV1 i ATV2. Natomiast jak zrobimy JB na ATV1 lub ATV2 to nie potrzebujemy do odwtarzania nawet iPhone/iPod Touch - wystarczy ATV1/2 i NAS...

#3 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 31 January 2012 - 10:04

@Marriu Czy ja dobrze Cię rozumiem, Apple TV 1 z wbudowanym dyskiem, gdzie wrzucona jest muzyka, filmy, ebooki itd bez konieczności uruchamiania komputera z włączonym itunes, może służyć jako źródło muzyki lub filmów sterowane z poziomu aplikacji remote(iphone) lub pilota ? Żeby to zobrazować, rozumiem, że apple tv 1 jest w trybie czuwania, tzn po wejściu do chaty nie muszę nić włączać( jedynie głośniki, wzmacniacz), budzić wystarczy, że telefon złapie WiFi, wchodzę do aplikacji remote i uruchamiam muzykę. Powiedz tylko, na czym dokładnie polega ta synchronizacja muzyki z Apple TV i komputerem. Tzn na komputerze z itunes muzykę oddtwarzasz bezpośrednio z Apple TV jest to główny zasób muzyki, czy jest on wydoczny po prostu jako inne źródło sieciowe z muzyką, czy też trzeba to tak samo synchronizować jak iphone ? Moim celem jest jednak przechowywanie wszystkich danych w jednym miejscu na serwerze plików NAS. Czy jest jakiś sposób ( oczywiście apple TV będzie odblokowane czyli miało JB), żeby np: apple TV 1 podmontować zasób NAS, tak żeby korzystał z muzyki nie na swoim dysku ale w zasobie sieciowym. Wiem, że po wgraniu XBMC na apple TV są takie możliwości, ale nie ukrywam, że interesuje mnie AirPlay ( którego Xbmc nie ma), gdyż jest to najwygodniejsza firma zarządzania/uruchamiania multimediów z poziomu telefonu.

#4 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 31 January 2012 - 11:24

Apple TV1 z wbudowanym dyskiem, z JB, ma wrzuconą muzykę ZSYNCHRONIZOWANĄ Z iTunes. Wygląda to mniej więcej tak (jak wiadomo, iTunes normalnym programem nie jest): Masz na komputerze (PC lub mac) zainstalowany iTunes. Dodajesz do biblioteki kolejne foldery i pliki, na których trzymasz muzykę i filmy (filmy m4v, muzyka m4a lub mp3). W preferencjach ustawiasz miejsce przechowywania biblioteki iTunes - u mnie jest to dysk x: (zmapowany do PC jako udział sieciowy - dysk NAS - i widoczny jako kolejna partycja komputera, dla ułatwienia identyfikacji). Synchronizujesz sobie to wszystko, porządkujesz itd. Najważniejszy jest w sumie plik nazwa biblioteki.xml, w którym jest wszystko zapisane gdzie i co masz - ważne przy ponowym formatowaniu systemu itd, bo łatwo wszystko odtwarza. Jeśli tutaj nie będzie porządku to nigdy się już potem nie połapiesz, gdzie i co masz. podłączasz ATV1 do sieci - kablem lub przez wifi i powinno być widoczne w iTunes jako "urządzenie". w ATV1 wchodzisz w ustawienia, komputery i dodajesz. wpisujesz hasło do iTunes w PC i zapamiętujesz wszystko. Następnie nie zaznaczasz KONIECZNIE opcji "automatycznie synchronizuj ATV1", tylko robisz to "ręcznie". Zaznaczasz wszystko, co chcesz mieć na ATV1: filmy, muzykę, zdjęcia itd. Mój ATV1 ma "tylko" 160GB ale słyszałem o ludziach, co mają 2TB sklonowane, nie wiem, jak. Po synchronizacji na ATV1 fizycznie znajdują się te same pliki, co na dysku NAS w bibliotece iTunes (to jakby kopia tej biblioteki). Instalujesz na iDevice prohgram remote i wyłączasz NAS, PC lub mac. Z poziomu iphone "chodzisz" po utworach, które fizycznie znajdują się na ATV1. Nie musisz podłączać go nawet do TV, wystarczą głośniki i stan czuwania. Możesz też włączać airplay z ATV1 (np radio internetowe z iphone) ale to wymaga JB na ATV1. Co do instalacji Biblioteki Itunes na NAS, wiem, że musi być włączony iTunes, żeby używać kolekcji domowej czyli udostępniać tę bibliotekę innym urządzeniom typu iPod Touch, iPhone. W zasadzie synchronizacja z ATV1 nie różni się zbytnio od synchronizacji iTunes z iPod Touch/iPhone robionej kiedyś kabelkiem USB. Możesz przechowywać całą muzykę na NAS, ale wtedy MUSISZ zrobić JB na ATV1 i wskazać dla ATV1 zewnętrzny dysk USB lub sieciowy jako miejsce składowania danych (zamiast dysku twardego ATV1). Wtedy oczywiście możesz miec wszystko w jednym miejscu na dysku NAS. Zważywszy jednak, że ATV1 sprzętowo różnie sobie radzi z filmami to zalecam przechowywać tak jedynie muzykę. Poza tym ja wolę w 2 miejsach, bo jak dysk mi padnie to nie mam nic...Inna sprawa, że jak gdzies wyjeżdżam to zabieram do plecaka oprócz laptopa także ATV1 - niewielkie a wszystko mieści: muzkę, bajki dla dzieci itd... Filmy w formacie m4v zsynchronizowane z ATV1 przez iTunes (szczególnie bajki) mają swój urok, bo widoczne są screeny i mój 4-letni Synek mówi: tę bajkę chcę - tytuły już kojarzy po obrazkach... XBMC jest świetny do odtwarzania filmów. Ma naprawdę sporo możliwości konfiguracji m.in. sam przycina czarne pasy, regulujewielkość obrazu, ustawia napisy itd...Byc może wtyczka będzie do weeb.tv. No ale to wszystko po JB. Oczywiście można mieć to wszystko bez ABSOLUTNIE udziału iTunes. Wystarczy NAS firmy Synology i program Remote plus ATV1 z zainstalowana funkcją Airplay. Na appstore jest DS audio, którzy odtwarza wszystko co mu wskażesz, NAS, PC... i streamujesz na ATV1. ale wtedy nie potrzebujesz ATV1 - wystarczy ATV2. Plusem ATV1 jest to, że nie potrzebujesz dysku NAS przynajmniej do muzyki. ATV2 ma z kolei funkcję iTunes Match - muzyka jest na bieżąco ściągana z iCloud... Jak widać możliwości są różne..

#5 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 31 January 2012 - 13:17

Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem. Aplikacja "Remote" widzi apple tv 1 jako bibliotekę itunes? Gdyż w przypadku apple tv 2, najpierw za pomocą aplikacji "remote" łączymy się z biblioteką itunes na jakimś komputerze, potem wskazujemy wyjście( gdzie ma grać) przez Airplay.

---------- Wpis dodano o 15:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:55 ----------

update.
Znalazłem myślę, dość ciekawe rozwiązanie. Jest zdaje się plugin QPKG ([QPKG] Airplay arm-x19 & x86) instalować go można np: na Serwerach plików QNAP, który imituje itunes. Dzięki, że plugin jest zainstalowany na Serwere NAS można się do niego podłączyć za pomocą aplikacji Remote i wysłać za pomocą airplay muzykę na inne urządzenie airplay np: AppleTv. Jak to działa w praktyce niestety nie wiem. Jest o tym mowa na forum: QNAP NAS Community Forum • View topic - [QPKG] Airplay arm-x19 & x86

#6 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 31 January 2012 - 13:47

Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem. Aplikacja "Remote" widzi apple tv 1 jako bibliotekę itunes? Gdyż w przypadku apple tv 2, najpierw za pomocą aplikacji "remote" łączymy się z biblioteką itunes na jakimś komputerze, potem wskazujemy wyjście( gdzie ma grać) przez Airplay.

Nie, aplikacja Remote łączy się TYLKO z ATV1 i odtwarza NA ATV1 pliki znajdujące się na ATV1. Remote to jak nazwa wskazuje PILOT do ATV1. Ale uruchamia pliki, które iTunes uruchomiony na komputerze skopiował z "miejsca przechowywania plików biblioteki iTunes" na dysk twardy ATV1.
To tak, jakbyś sobie zsynchronizował kablem lub przez wifi muzykę z biblioteki iTunes na iPhone a następnie uruchamiał tę muzykę iPhonem. Tyle, że tutaj akurat pliki znajdują się na ATV1.
Zupełnie inna sytuacja, kiedy pliki te znajdują się na "miejscu przechowywania plików przez ATV1" czyli nie dysk ATV1 a np udział NAS. Podobnie działa również XBMC, ale wtedy konieczne jest włączenie TV i niepotrzebny iPhone. Aplikacja Remote tak naprawdę jest nie tylko pilotem do ATV1 ale również w pewnym sensie "ekranem" do ATV1, bo to na wyświetlaczu iPhone widać co jest odtwarzane. No chyba, że włączysz telewizor to wtedy to samo zobaczysz na telewizorze, pytanie tylko po co Ci obsługa iPhonem skoro masz zwykły pilot... Chodzi o to, że zwykły pilot nie ma wyświetlacza. Jak na razie przynajmniej...

W przypadku ATV2 - tam nie ma dysku twardego, dlatego potrzebny jest komputer z programem iTunes...Nie znam programu, o którym mówisz, ale warto spróbować... zaraz tam zajrzę, dzięki za info!

#7 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 31 January 2012 - 13:56

Nie, aplikacja Remote łączy się TYLKO z ATV1 i odtwarza NA ATV1 pliki znajdujące się na ATV1. Remote to jak nazwa wskazuje PILOT do ATV1. Ale uruchamia pliki, które iTunes uruchomiony na komputerze skopiował z "miejsca przechowywania plików biblioteki iTunes" na dysk twardy ATV1.
To tak, jakbyś sobie zsynchronizował kablem lub przez wifi muzykę z biblioteki iTunes na iPhone a następnie uruchamiał tę muzykę iPhonem. Tyle, że tutaj akurat pliki znajdują się na ATV1.
Zupełnie inna sytuacja, kiedy pliki te znajdują się na "miejscu przechowywania plików przez ATV1" czyli nie dysk ATV1 a np udział NAS. Podobnie działa również XBMC, ale wtedy konieczne jest włączenie TV i niepotrzebny iPhone. Aplikacja Remote tak naprawdę jest nie tylko pilotem do ATV1 ale również w pewnym sensie "ekranem" do ATV1, bo to na wyświetlaczu iPhone widać co jest odtwarzane. No chyba, że włączysz telewizor to wtedy to samo zobaczysz na telewizorze, pytanie tylko po co Ci obsługa iPhonem skoro masz zwykły pilot... Chodzi o to, że zwykły pilot nie ma wyświetlacza. Jak na razie przynajmniej...

Nie muszę mieć możliwości wyświetlania filmów na iPhone czy iPaddzie. Apple TV planuje podłączyć do TV i głośników i tam chcę wszystko odtwarzać (muzykę: normalnie, tzn przez oprogramowanie Apple i Airplay), ( filmy przez XBMC) ( Zdjęcia: XBMC ). Iphone ma służyć jako pilot wyszukiwarka do muzyki ( znacznie lepsze od pilota, która również mam zamiar wykorzystywać), ale przy tym wszystkim nie chcę mieć konieczności włączania żadnego komputera ( wszystko ma być strumieniowanie bezpośrednio z NAS, który pracuje 24h).

#8 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 31 January 2012 - 15:40

I tak będzie. Podaj mi na PRIV swój ID (np email) na iMessage to Ci prześlę screeny z Remote i iPoda Touch.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users