Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Brak polskich liter w Parallels Desktop 7

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1聽436 post贸w
  • Sk膮dWarsaw, Poland

Napisano 28 stycznia 2012 - 10:42

Witam, Mam maly problem, a mianowicie nie mam polskich liter w Windows 7 Ultimate w Parallels Desktop 7, mam jakies dziwne znaki. Ponadto mam zamione niektore znaki i litery, na przyklad mam zamienione "z i y", nie mam "@", znaczy jak naciskam "malpe" to mam inny symbol, zamienione tez jest ". i ," Mial ktos podobny problem albo wiecie jak go rozwizac?

#2 NoneZ

NoneZ
  • 249 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 28 stycznia 2012 - 11:00

Prawdopodobnie w Windowsie masz ustawion膮 klawiatur臋 "Polski (programisty, Apple) - Parallels". Zmie艅 na "Polski (programisty)" i b臋dzie OK.

#3 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1聽436 post贸w
  • Sk膮dWarsaw, Poland

Napisano 28 stycznia 2012 - 12:27

Ale gdzie te ustawienia znalezc? Chodzi o te ustawienia?

Do艂膮czona grafika

Bo ta sa ustawienia z Parallels Desktop, czy chodzi o ustawienia w panelu sterowania w windowsie?

#4 dziobolek

dziobolek
  • 336 post贸w
  • Sk膮dDublin, Ireland, Ireland

Napisano 28 stycznia 2012 - 12:37

Windows>Panel Sterowania...

#5 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1聽436 post贸w
  • Sk膮dWarsaw, Poland

Napisano 28 stycznia 2012 - 12:41

No dobra, biore Panel sterowania>klawiatura i mam takie okno:

Do艂膮czona grafika

I gdzie tu mam niby zmienic na "Polski (programisty)" ?

#6 DanielF

DanielF
  • 5聽765 post贸w
  • Sk膮dSiedlce

Napisano 28 stycznia 2012 - 12:44

Na dolnym pasku obok zegarka masz PL i ikon臋 klawiatury mo偶e tutaj? to chyba oczywiste

#7 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1聽436 post贸w
  • Sk膮dWarsaw, Poland

Napisano 28 stycznia 2012 - 12:47

Mam tylko: "Polski (programisty, Apple) - Parallels" i "Polski (214)" No dobra, znalazlem ten caly "Polski (programisty)", i wszystkie znaki sa na swoim miejscu. A tak pozatym jakby bylo oczywiste to bym sie nie pytal jak to zrobic. Od tego jest forum zdaje sie :)

#8 DanielF

DanielF
  • 5聽765 post贸w
  • Sk膮dSiedlce

Napisano 28 stycznia 2012 - 12:51

i dlatego masz krzaki zamiast liter -szukaj tam w opcjach tak jak koledzy wy偶ej podali w艂a艣ciwego uk艂adu klawiatury a nie to google jak taki uk艂ad doda膰/w艂膮czy膰

#9 dziobolek

dziobolek
  • 336 post贸w

Napisano 28 stycznia 2012 - 21:56

No dobra, biore Panel sterowania>klawiatura i mam takie okno:

Do艂膮czona grafika

I gdzie tu mam niby zmienic na "Polski (programisty)" ?

Hmmm... niestety nie w w艂a艣ciwo艣ciach klawiatury fizycznej.

Tak dla potomnych...
Je艣li na pasku jest ikona klawiatury i PL (mo偶e by膰 EN je艣li jest domy艣lnie j臋zyk angielski, lub inne w przypadku innych j臋zyk贸w),
to klik PPM na ikonie PL i z rozwijanego menu wybieramy "Ustawienia".

Natomiast je艣li z jakich艣 powod贸w takowych ikon brak, wtedy:

Menu Start>Panel Sterowania>Region i j臋zyk>zak艂adka "Klawiatury i j臋zyki"> klik na "Zmie艅 klawiatury" wywo艂uje okno "Us艂ugi tekstowe i j臋zyki".

Pozdr贸wka!

#10 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1聽436 post贸w
  • Sk膮dWarsaw, Poland

Napisano 28 stycznia 2012 - 22:33

Ale ja juz sobie poradzilem :) Ale dzieki za pomoc i tak ;)

#11 dziobolek

dziobolek
  • 336 post贸w

Napisano 28 stycznia 2012 - 22:51

Wiem... dlatego napisa艂em, 偶e dla potomnych ;)

#12 jarek_gazik

jarek_gazik
  • 15 post贸w

Napisano 27 grudnia 2012 - 17:56

Hm, No ja mam r贸wnie偶 problem z klawiatur膮 polska w windows 7 na paralellsie. Jako do艣wiadczony windowsowiec (艣wie偶y jab艂ecznik) nie mia艂em problem贸w ze zmian膮 na polski-programisty w windozie. Ale znak贸w polskich jak nie by艂o tak nie ma :-( Mo偶e gdzie艣 w ustawieniach paralellsa? Cho膰 przery艂em wszystkie ustawienia i nie znalaz艂em. Jakie艣 pomys艂y? Macbook Pro Retina + Parallels 8. Wszystko poaktualizowane.

#13 Insuperata

Insuperata
  • 29 post贸w
  • Sk膮dChrzan贸w

Napisano 14 marca 2013 - 11:23

Witam, U mnie r贸wnie偶 wyst膮pi艂 podobny problem, przy pr贸bie wpisania cyfr lub polskich liter pojawiaj膮 si臋 znaki ( Windows 8 Ultimate w Parallels Desktop 8 ) W preferencjach j臋zykowych jest ustawiony Polski programisty. Problem jednak nadal wyst臋puje. Szukaj膮c gdzie mo偶na jeszcze t臋 opcje zmieni膰, zauwa偶y艂am, 偶e w ustawieniach zaawansowanych przy bie偶膮cym u偶ytkowniku, nie mo偶na odczyta膰 ustawie艅 j臋zykowych, ekran powitalny jest jako Polski ( Programisty, Apple) , a przy nowych kontach jest Polski ( Programisty ) Na Windowsie pracuj臋 jedynie korzystaj膮c z dodatkowego okna i tylko w jednym programie. Poni偶ej wklejam zrzut z ustawie艅, mo偶e kto艣 podpowie gdzie pope艂niam b艂膮d, lub gdzie powinnam jeszcze zmieni膰 ustawienia , 偶eby m贸c pracowa膰 jednocze艣nie na 2 systemach. Z g贸ry dzi臋kuj臋 :) [ATTACH=CONFIG]14222[/ATTACH]

#14 McTom

McTom

All work and no play...

• 3聽827 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 21 marca 2013 - 11:28

Na forum zabronione jest sztuczne podbijanie tematu nic nie wnosz膮cymi postami.
Jest to traktowane jako SPAM i karane ostrze偶eniem. Posty podbijaj膮ce usun膮艂em, nast臋pnym razem ukarz臋 ostrze偶eniem.

Moderatorzy maj膮 przywilej ostatniego s艂owa dotycz膮cego moderacji dyskusji. W przywilej ten wchodz膮: prawo do zamykania, usuwania, oraz edycji tre艣ci w膮tk贸w i ich tytu艂贸w, a tak偶e prawo do edycji i usuwania poszczeg贸lnych post贸w. Prawo do ostatecznej decyzji dotycz膮cej zawarto艣ci merytorycznej forum maj膮 Administratorzy.

#15 AnonA2

AnonA2
  • 12 post贸w

Napisano 19 stycznia 2015 - 17:30

Temat sprzed roku, ale my艣l臋 偶e moja odpowied藕 pomo偶e wielu u偶ytkownikom. Programi艣ci Parallels Desktop zaniedbali obs艂ug臋 j臋zyka polskiego w maszynach wirtualnych, fix (po instalacji trzeba zmieni膰 j臋zyk i uwa偶a膰 na kombinacj臋 klawiszy "alt + shift" (prze艂膮czanie grupy j臋zykowej)).

Dla u偶ytkownik贸w innych system贸w ni偶 Windows polecam znale藕膰 "Keyboard Layout Creator" czy co艣 w tym stylu i za艂adowa膰 poprawiony uk艂ad.

U偶ytkownik AnonA2 edytowa艂 ten post 19 stycznia 2015 - 17:30

U偶ywam/u偶ywa艂em najgorszego systemu. Mam awersj臋聽do technologii. Uznaj臋聽tylko tre艣ci nie-emocjonalne i jak najbardziej dobre.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych