Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z połączeniami przychodzącymi i wysyłaniem smsów, T-mobile ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Soli

Soli
  • 75 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 stycznia 2012 - 18:39

Witam wszystkich Nie mogę znaleźć rozwiązania na forum, jeśli temat już był proszę o odesłanie. Otóż od wczoraj mój iPhone 4 z T-Mobile bardzo dziwnie się zachowuje. Mianowicie, podczas wysyłania smsów pasek wysyłania nie dochodzi do końca, objaw jak w przypadku błędu "błąd wysyłania wiadomości" (w przypadku braku pieniędzy na koncie) lecz iP4 mam na abonament, najdziwniejsze jest to że wysyłany sms dochodzi do odbiorcy, mimo wspomnianego zawieszania się. Po włączeniu i wyłączeniu telefonu przy smsie, który wcześniej doszedł pojawia się czerwony wykrzyknik. Połączenia wychodzące działają.. Lecz z przychodzącymi jest problem... Dzwoniąc z mojego 3GS na 4 mam sygnał dzwonienia, ale na iP4 nic się nie pojawia, zero dźwięku, zero informacji, że ktoś dzwoni. W przypadku połączeń wychodzących jak wspomniałem, nie ma większego problemu pomijając fakt że po wykonaniu połączenia, powrocie do SB i ponownej próbie połączenia numer ostatnio wybierany wybiera się sam. Aby zadzwonić do innej osoby trzeba zresetować telefon. Co najlepsze.. robiłem restore, wielokrotnie zerowałem ustawienia sieci, nie mam innego pomysłu. iPhona używam od 5 lat jednak z takim czymś się nie spotkałem. Czy to awaria techniczna ? Wolałbym, żeby obyło się bez kolejnego restore. Dodam jeszcze, że telefon jest bez JB i w międzyczasie niczego nie wgrywalem, niczego na nim nie robiłem, nie wchodziłem na app store, jedyne co to kalendarz i budzik (jak to podczas sesji ;p ) Jakieś pomysły ?? Pozdrawiam

#2 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 05 lutego 2012 - 20:39

Iphone 4 & 4S polaczenia przychodzace i SMSy kaput Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem ? To nie moze byc zbieg okolicznosci ze w ciagu tygodnia 3 osoby zglosily sie do mnie o pomoc z identycznymi objawami. Posiadane telefony to 2 iPhony 4S i jeden 4. Objawy: - nie dochodza SMSy - nie mozna sie dodzwonic na Telefon - po wykonaniu polaczenia ekran z komunikatem 'koncze polaczenie' wisi bardzo dlugo (ponad minute) - po wyjeciu karty SIM wciaz widoczny jest zasieg i nazwa operatora. Czy to zbieg okolicznosci, bug w oprogramowaniu, czy jakas interwencja operatora ? Czasami pomaga wyjecie i wlozenie innej karty, czasami hard reset ... ale objawy powracaja po paru dniach.

#3 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 lutego 2012 - 21:43

Nie jestem pewien, ale bodajże błąd związany z SIM był w sofcie 5.0.1 (9A405) - na 5.0.1 (9A406) jest już problem rozwiązany

#4 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 14:27

OK - dzieki sprawdze, wgrane nowsze wersje. Zobaczymy czy problem nie powroci.

#5 baron231

baron231
  • 97 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 08 lutego 2012 - 16:41

Podpinam się pod temat, restore nie pomaga, mam iP 4S z JB i softem 5.0 wgrałem czysty 5.0.1 problem pozostał, nie działają połączenia wychodzące i smsy pomaga dopiero włączeni/wyłączenie trybu samolotowego albo restart tel. ale po chwili problem wraca. tel bez simlocka siec PLUS. Problem ten pojawił się praktycznie znikąd wszytko było ok myślałem że to JB zawinił po pewnym czasie ale jednak nie. Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi

#6 quziec

quziec
  • 7 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 00:16

Witam, od wczoraj mam ten sam problem w 4s. Dosłownie nikt niemoze sie do mnie dodzwonic a sms dostaje z duzym opoznieniem albo wcale. Jak dzwonie do kogos to mnie wogole nie slychac jak by rozmowa była zawieszona. Jak myslicie wina softu? Pomocy!

#7 baron231

baron231
  • 97 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 01:25

widzę że problem robi się popularny, kilka wątków niżej odświeżyłem taki temat o t-mobile ja mam ten sam problem co maciekp problem powraca w kilka sekund po airplane mode albo restarcie dzieje się to w iP 4S na sofcie 5.0.1 (9A406) ale na 5.0 też zauważyłem ten problem. Nie pomaga przywracanie tel. do ustawień fabrycznych i zerowanie ustawień sieci

#8 Soli

Soli
  • 75 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 lutego 2012 - 10:25

Tylko żeby stało się to tak nagle ? 5.0.1 używałem odkąd wyszła aktualizacja a pierwsze objawy problemu pojawiły się 24 stycznia. Robiłem kilka razy restore, w końcu metodą prób i błędów wgrałem jakieś CF i do tej pory jest ok. Wychodzi więc, że to wina iOS ale problem bynajmniej dziwny.

#9 quziec

quziec
  • 7 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 11:27

Ja posiadam nowszego softa znaczy sie 5.0.1 [9A406] i ten problem mam więc wina całego softu musi być. Tak wogole usunalem wszystkie aplikacje zrobiłem backup, resetowalem tel kilka razy i efekt jest taki ze zaraz po resecie można sie do mnie dodzwonić ale już chwile pózniej nie da rady abonent poza zasięgiem. Z sms jest tak ze pisze do kogoś normalnie ale dostaje z dużym opóźnieniem 30min a nawet godzina. Ciekawe co na to Apple. Czy już wiedza o tym problemie? Ah te iPhone 4 :)

#10 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 lutego 2012 - 12:05

Ok, to teraz mi wytłumaczcie jak doszliście do tego genialnego wniosku, że to wina softu skoro większość osób mających ten soft, oraz abo w TMobile, iPhone'y 4/4s tego problemu nie ma.

#11 baron231

baron231
  • 97 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 12:06

W Apple po oczywistych radach typu Przywrócenie i uaktualnienie softu i mojej ... "dezaprobacie" odesłali mnie do serwisu, co polecacie cortland czy isource? Kto bardziej dba o tel.?

#12 Soli

Soli
  • 75 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 lutego 2012 - 12:09

Jak ciężko znaleźć racjonalną przyczynę, szuka sie nawet tych najgłupszych. A tak serio, wniosek wyciągnąłem na podstawie, że jednak któryś z kolei restore i skonfigurowanie jako nowego iPhona pomogło. Z drugiej strony nie wiem czy to nie rozwiązanie chwilowe tj. problem może wrócić w każdej chwili. Narazie jest ok

#13 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 09 lutego 2012 - 12:17

Ja miałem raz ten problem na iP 4 z T-Mobile, kumpel miał raz na tym samym iP, ale z kartą Orange. W obu przypadkach pomógł restore i problem nie wrócił. Jeśli ktoś ma tak, że nie pomaga ani restore, ani reset ustawień, to nie widzę innego wyjścia jak oddać do serwisu.

#14 quziec

quziec
  • 7 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 14:10

Czyli jedyne wyjście jakie radzicie to serwis. Mam 3 ip 4 w tym jeden 4s i problem wystąpił jak narazie tylko w moim 4s ale z jedna 4 tez zaczyna coś szwankowac bo dodzwonić się niemozna co jakiś czas a zasięg jest na full. Jak myślicie ile będzie trwać naprawa?

#15 baron231

baron231
  • 97 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 15:56

Z rezerwą podchodzę do serwisu bo oni pewnie zrobią restore wloza inną kartę i powiedzą ze nie ma problemu, który oczywiście dalej będzie z tym że dopiero jak telefon wróci do wlasciciela i tak w kółko.

#16 quziec

quziec
  • 7 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 16:25

baron231 tez tak myślę bo Oni nie sprawdzą tego tak dokładnie jak użytkownik telefonu. I co teraz robić? Chyba czas wrócić do starej nokii albo zainwestować w prosty tel. Macie jakieś pomysły jak pozbyć się tego problemu? Już któryś raz on/off robię i backup, dalej bez zmian na chwile jest zasięg a później głucha cisza.....

#17 baron231

baron231
  • 97 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 19:22

a próbował ktoś może odtwarzania ale bez wgrywania potem kopii zapasowej tylko konfigurowanie od nowa?

#18 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 lutego 2012 - 21:52

Wygląda to na kwestię konfiguracji sieci, jeżeli zresetowanie tego, potem restart telefonu nie pomagają to serwis(zaznaczając, że po restore problem powraca po kilku godzinach czy po kilku dniach). Problem softu na pewno to nie jest. Ew. mogła by być to sprawka karty sim, przycinania, czy uszkodzenia, więc spróbujcie z inną. quziec - zastanawia mnie jak można mieć 3 iP 4 w tym jeden 4s :D haha

#19 baron231

baron231
  • 97 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 22:00

Kartę sim mam orginalną (PLUS) może by do nich zadzwonić i poprosić o jakiś reset tej karty albo coś? najbardziej mnie dziwi że problem pojawił się znikąd i mimo jego w miarę częstego występowania (jest kilka tematów w sieci) nie ma na niego rozwiązania ;/

#20 quziec

quziec
  • 7 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 23:55

NoVyr9 - a jednak są możliwe takie rzeczy ;D Ja posiadam orginał kartę tyle że z Orange i wcześniej takich problemow nie było. Dzwoniłem na infolinie Orange i powiedzieli mi że wszystko jest ok. Stwierdzili że to problem albo karty sim albo telefonu... No właśnie mogli by już coś z tym zrobić! Ale pewnie doszli do wniosku że jak mają wypuszczać w niedalekiej przyszłości iOS 5.2 to bez sensu robić aktualizacje 5.0.1 lub ją poprawiać. Ciekaw jestem ile jeszcze osób ma ten problem...

#21 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 lutego 2012 - 07:20

iOS 5.1 nie 5.2 :) Na pewno możecie pójść do salonu, powiedzieć co się dzieje, ściemnić, że na infolinii apple zalecili wymianę sim i tego też dokonać za free. Nie pomoże - serwis. Oczywiście wcześniej zresetować ustawienia sieci i zrestartować telefon, jeśli ktoś tego nie zrobił :)

#22 jaula

jaula
  • 4 postów

Napisano 04 lipca 2012 - 20:11

Jestem w sieci t-mobile, iphone 4S, od 2 tygodni mam ten sam problem tzn. sms-y dochodza z opoznieniem, otrzymuje takze z opoznieniem, w trakcie rozmowy urywane jest polaczenie, telefon bez JB, najnowsza wersja oprogramowania.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych