Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Język pisowni w Mail

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 stycznia 2012 - 17:44

Może mi ktoś wyjaśnić działanie sprawdzania pisowni w Mail? Bo ja już nic z tego nie ogarniam. Mam w Preferencjach Systemowych ustawione automatyczne sprawdzanie pisowni, a efekt tego jest taki, że jak piszę po angielsku, to wszystko jest ok, ale jeśli piszę po polsku, to podkreśla mi prawie każde słowo (co jest o tyle ciekawe, że nie podkreśla nawet niektórych słów z polskimi znakami) a jak rozwijam menu podkreślonego słowa, to jednym z propozycji na zamianę jest to właśnie słowo, które zostało podkreślone (bez żadnych zmian) i jak to kliknę, to menu znika a słowo dalej jest podkreślone.
Wygląda to mniej więcej tak:
Dołączona grafika

Ktoś mi może wyjaśnić o co chodzi? Bo ja już nie mam siły do tego programu...

#2 Gregory

Gregory

• 2 732 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 25 stycznia 2012 - 19:28

Jeśli używasz języka polskiego, to zapomnij o automatycznym rozpoznawaniu języków. Wybierz polski język pisowni w Preferencjach systemowych, nie wybieraj tam opcji Automatycznie. Systemowy słownik pisowni języka polskiego w Mac OS X działa na trochę innej zasadzie, niż słowniki pozostałych języków. W sumie, to można powiedzieć, że w systemie polskiego słownika pisowni nie ma. Są słowniki innych języków, a nasz dodany został najwyraźniej „na szybko” (albo na... hm... coś innego) w postaci OpenOffice'owych plików aff/dic. W efekcie mamy, co mamy — czyli np. nienajlepsze działanie naszego słownika z innymi, brak automatycznego uzupełniania wyrazów i brak możliwości sprawdzania gramatyki.

#3 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 stycznia 2012 - 20:07

OK, dzięki za wyjaśnienie:) Trochę szkoda bo zawsze uważałem za duży plus fakt, że OS X po prostu ma wszystkie języki a nie tak jak Winblows, że jak masz angielską wersję to się męcz ze ściąganiem języków, a tu taka plama..

#4 Gregory

Gregory

• 2 732 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 25 stycznia 2012 - 21:34

No, ale to i tak jest dużo lepiej, niż było kiedyś. Do 10.5 włącznie polskiego słownika pisowni w ogóle nie było, trzeba było doinstalowywać zewnętrzny program. Teraz przynajmniej jest, chociaż doczepiony trochę na siłę.

#5 b20308a490

b20308a490
  • 239 postów

Napisano 15 stycznia 2013 - 12:02

Hej, teraz ja się z tym męczę. Mam w preferencjach systemowych w pisowni wybrany polski, ale w Mailu nie sprawdza mi pisowni. Tzn. sprawdza, ale nie w języku polskim, przez co wszystko mi podkreśla. Gdy próbuję sprawdzić ręcznie, to w wyborze języków nie ma polskiego... Może ktoś wie co z tym zrobić?

[edit]
Znalazłem tutaj rozwiązanie i trzeba przyznać, że działa :)

#6 georgis

georgis
  • 31 postów

Napisano 11 października 2014 - 15:55

mrower, możesz napisać jak to rozwiązałeś? strona z linku już nie działa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych