Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Programy śledzące dla iPhona

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 JagodaW

JagodaW
  • 71 postów
  • SkądZ krainy fantazji...

Napisano 25 stycznia 2012 - 14:39

Dzwoniła do mnie znajoma(już się rozeszło, że ogarniam bardziej iphony), która podejrzewa, że pewna osoba zainstalowała jej na telefonie(iPhone 4 bez JB) swojego rodzaju oprogramowanie śledzące ją. Osoba ta miała dostęp do jej telefonu przez krótki czas i wiemy, że wykorzystała go, żeby go podpiąć do komputera i "coś" sprawdzić niby. Wiem o dziurze w oprogramowaniu Apple i tym motywie z sprawdzeniem poprzednich lokalizacji telefonu - to na pewno nie chodzi o to. Osoba ma prawdopodobnie dostęp do jej bieżącego położenia, nie wiemy co jeszcze wie. Telefon oczywiście działa normalnie - nic nie widać na pierwszy rzut oka, że się dzieje niedobrego. Czy takie oprogramowanie istnieje? Szukałam w Google, ale jedyne co znalazłam to jakąś stronę, która oferuje takie usługi, ale mówiąc szczerze wygląda na jakiś scam bardziej, szczególnie, że znalazłam też kilka stron blogowych, które polecają tą pierwszą stronę, przy czym widać, że są robione przez twórców tamtej - wszystko bardzo dziwnie wygląda na scam. Domyślam, się że w appstore nie ma programów śledzących ludzi bez ich wiedzy o tym. Chociaż mogę się mylić. Nie wiem też jak miałaby się odbyć instalacja takiego programu, skoro telefon nie ma JB, trochę to wszystko dziwnie wygląda. Czy ktoś miał do czynienia z takimi aplikacjami szpiegowskimi do iphona, czy może macie jakieś pomysły jak sprawdzić czy coś faktycznie siedzi w telefonie bez robienia JB? Jakieś podglądanie procesów? Może jakieś foldery mogę przeglądnąć na iphonie przez ifunboxa i tam to znaleźć, no jeśli by to miało być na telefonie to gdzieś musi siedzieć prawda?

#2 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 25 stycznia 2012 - 14:46

JagodaW: a nie chodzi przypadkiem o - Apple - iCloud - Find your friends and your missing Apple device. ?

#3 wsciekly

wsciekly
  • 335 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 25 stycznia 2012 - 14:52

Domyślam, się że w appstore nie ma programów śledzących ludzi bez ich wiedzy o tym. Chociaż mogę się mylić.

Masz dwa programy które maja taka funkcję jak już wcześniej Kolega Ci podał to : Znajdź mój iPhone i Znajdź moich przyjaciół

Nie wiem też jak miałaby się odbyć instalacja takiego programu, skoro telefon nie ma JB, trochę to wszystko dziwnie wygląda.

Są to aplikacje z AppStore po prostu musiał znać hasło żeby jedną z nich zainstalować, JB jest tu niepotrzebny !

Zna jej położenie bo pewnie Twoja znajoma ma pakiet internetowy w iPhone i wystarczy zalogować się do iCloud i sprawdzić gdzie teraz mniej więcej jest ! Wystarczy zmienić hasło dostępu

PS
Tutaj masz opisane jak w inny sposób może posłużyć taka aplikacja: Find My Friends w iOS 5 wytropi nie tylko przyjaciół…

#4 JagodaW

JagodaW
  • 71 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 18:34

To na pewno nie jest iCloud bo ona ma soft 4.3.5 przepraszam, że wcześniej nie powiedziałam, nie byłam pewna. Więc teoria z iCloud odpada :/

#5 wsciekly

wsciekly
  • 335 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 25 stycznia 2012 - 19:04

To niech zaktualizuje do 5.0.1 jeżeli cokolwiek by tam umieścił ten Typek to już tego nie będzie ale bez JB to raczej nie miał możliwości dodać tam coś od siebie...

#6 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 25 stycznia 2012 - 19:20

Jeżeli nie zainstalował nic z AppStore to na 100% włączył usługę FindMyIphone. Wystarczy wyłączyć tą skrzynkę pocztową w ustawieniach.

#7 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 25 stycznia 2012 - 19:27

dodać tam coś od siebie...

Był już taki jeden w PL filmie co "dodawał coś od siebie" do frytek!
Może to to :P
Jak pisze kummer sprawdź skrzynkę a najlepiej jak nie masz simlocka to najzwyczajniej restore i nie odtwarzać tylko "jako nowego" zrobić. Przy okazji będzie nowy soft ;)

#8 air40

air40
  • 542 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 stycznia 2012 - 20:48

A mi się wydaje że jest to oprogramowanie spy shop

#9 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 21:01

A mi się wydaje że jest to oprogramowanie spy shop

A jak to niby chcesz zainstalować na telefonie bez JB?

#10 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 25 stycznia 2012 - 21:07

Na 4.3.5 nie było śledzenia przez iCloud, ale było Find my iPhone (konto MobileMe)

#11 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 26 stycznia 2012 - 21:01

JagodaW jak się ta sprawa z śledzeniem iPhona skończyła? Bo jestem ciekaw.

#12 JagodaW

JagodaW
  • 71 postów

Napisano 27 stycznia 2012 - 13:06

Z moich ustaleń wynika, że na 100% nie jest to też Find my phone - nie ma żadnych innych kont pocztowych poza jednym jej, do tego nie ma żadnego programu innego widocznego. Rozumiem, że w appstore poza ww. nie ma żadnych programów śledzących, które do tego by się mogły ukrywać? W poniedziałek powinnam dorwać tel. we własne łapki i go podepnę pod iFunBoxa może coś znajdę tam. No albo to wszystko zbieg okoliczności, ale podobno ten ktoś ma takie dane jakby na bieżąco znał jej pozycje, dziwne :/

#13 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 28 stycznia 2012 - 05:34

W AppStore jest bardzo dużo programów lokalizujących iPhona. Także radzę sprawdzić co było ostatnio instalowane.

#14 JagodaW

JagodaW
  • 71 postów

Napisano 28 stycznia 2012 - 09:14

Domyślam się, że wszystkie działają na zasadzie pozwolenia przez usera na lokalizowanie i żaden z nich nie jest ukryty, w sensie że nie ma nigdzie ikonki do niego czy coś, prawda?

#15 JagodaW

JagodaW
  • 71 postów

Napisano 04 lutego 2012 - 21:52

Okej, dobrałam się do telefonu koleżanki, przebadałam go na wszelkie sposoby jakie potrafiłam i nic... Więc albo to jest coś czego ni w cholere nie można znaleźć chyba, że się wie gdzie patrzeć, albo po prostu bardzo dziwna sytuacja u niej się zrobiła... W każdym razie dziękuje bardzo za pomoc każdemu :)

#16 bartkodebkowski

bartkodebkowski
  • 120 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lutego 2012 - 23:11

Skoro wykluczyliśmy Find My iPhone, jedyną możliwością dodania programu, który nie wymagał właściwego hasła z AppStore i nie pozostawił widocznego śladu (choćby w postaci ikony), jest jailbreake. A skoro znajomy podpinał telefon do komputera, miał szansę go wykonać. Jailbreak daje duże możliwości instalacji różnego oprogramowania, a co więcej takich modyfikacji interfesju, aby pozostał on niezauważony. Np nawet podstawowa aplikacja z Cydii (nie pamiętam czy BossPrefs czy SBSettings) ma możliwość ukrycia ikony z Twojego Home Screen. A wtedy łatwo coś pominąć. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie update systemu - znajoma nie straci przecież żadnych danych, a jeżeli JB jednak był wykonany, poleci w niebyt.

#17 eualex

eualex
  • 2 097 postów

Napisano 16 marca 2012 - 13:44

Interesujący wątek ... osobiście nie spotkałem się z aplikacją której nie widać w iOS a śledzi użytkownika. Czy wykluczona została możliwość śledzenia z użyciem usługi operatora? /np. Orange "Gdzie jesteście?" wtedy potrzebny jest telefon aby wysłać sms ze zgodą na śledzenie .../.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych