Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zaznaczanie wielu plików

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 mkc

mkc
  • 64 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 lipca 2007 - 09:56

Chcąc zaznaczyć większą ilość plików w finderze zaznaczam pierwszy i z shiftem ostatni, wszystkie pomiędzy również zostają zaznaczone. To znane i dość intuicyjne. Działa to jednak u mnie tylko w pzypadku widoku listy lub kolumn. Kiedy mam włączony widok ikon shift już tak nie działa, zaznacza jedynie pojedyncze pliki. Czy to normalne zachowanie, a jeśli tak, to jak zaznaczać więcej plików w finderze w widoku ikon? Pozdrawiam!

#2 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 01 lipca 2007 - 10:01

Klikasz mychą i zaznaczasz kursorem ?:)

#3 mkc

mkc
  • 64 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 lipca 2007 - 10:21

Chodziło mi raczej o rozwiązanie dostępne w widoku listy lub kolumn. Zaznaczanie mychą owszem, ale czasami nie mam myszki podpiętej a touchpadem już trudniej.

#4 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 01 lipca 2007 - 10:27

No to inaczej się nie da ;) Jedyny plus to taki że możesz wybiórczo pozaznaczać mychą trzymając "shift", w sensie partiami kilka grup.

#5 mkc

mkc
  • 64 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 lipca 2007 - 10:30

Trudna rada :) Pokutują przyzwyczajenia z okienek. Nie ma tego złego, przynajmniej poczułem co oznacza "Think different" ;)

#6 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 01 lipca 2007 - 10:39

A próbowałeś zaznaczania z command? Zaznaczasz tylko te które klikniesz lub zahaczysz pociągając kursor, np kilka wybranych grup

---- Dodano 01-07-2007 o godzinie 09:42 ----
Dołączona grafika

#7 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 01 lipca 2007 - 10:46

A próbowałeś zaznaczania z command? Zaznaczasz tylko te które klikniesz lub zahaczysz pociągając kursor, np kilka wybranych grup

Dołączona grafika

U mnie tak działa z wciśniętym shiftem ;>

#8 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 01 lipca 2007 - 10:47

W przypadku ikon tak ale w przypadku listy i kolumn już nie.

#9 mkc

mkc
  • 64 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 lipca 2007 - 10:50

Dołączona grafika

Potrzebuje jedynie czegoś takiego w widoku ikon, ale zdaję się jest to nieosiągalne:

zaznaczam pierwszy i z shiftem ostatni, wszystkie pomiędzy również zostają zaznaczone

#10 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 01 lipca 2007 - 10:51

W przypadku ikon tak ale w przypadku listy i kolumn już nie.

Rozumiem, że wklejonego zrzutu nie powinienem traktować jako przykład.
A co do widoku listy to wybiórcze zaznaczanie działa mi przy wciśniętych klawiszach Alt+Jabłko natomiast przy kolumnach z wciśniętym Jabłkiem.

#11 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 01 lipca 2007 - 10:54

fakt nie ten zrzut nie zwróciłem uwagi...
Dołączona grafika

#12 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 01 lipca 2007 - 11:14

Dokladnie - Command = zaznaczanie pojedynczo, Shift = zaznaczanie grupami... dokladnie tak jak pod winda tylko tam zamiast cmd uzywalo sie ctrl.

#13 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 02 lipca 2007 - 01:51

kurde a nie możesz sobie zaznaczyć po prostu grupy zamykając wszystkie wybrane przez siebie ikonki w takim kwadracie? W sumie to zaznaczysz ten sposób pierwszy i ostatni i wszystkie pomiędzy. Najwyżej to co zaznaczyłeś ponadprogramowo klikasz z wciśnietym cmd (japco) i się odznacza. Max 2 kliknięcia.

#14 mkc

mkc
  • 64 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 lipca 2007 - 07:20

kurde a nie możesz sobie zaznaczyć po prostu grupy zamykając wszystkie wybrane przez siebie ikonki w takim kwadracie? W sumie to zaznaczysz ten sposób pierwszy i ostatni i wszystkie pomiędzy. Najwyżej to co zaznaczyłeś ponadprogramowo klikasz z wciśnietym cmd (japco) i się odznacza. Max 2 kliknięcia.

Wszystko cacy, pod warunkiem, że mam akurat mysz, bo na touchpadzie juz tak wygodnie nie jest.
Ale problem jest zupełnie inny i myślałem, że dosyć klarownie opisany. Chodzi o możliwość zaznaczania z shiftem w widoku ikon w ten sam sposób co w widoku listy lub kolumn. Shift w widoku ikon zaznacza jedynie pojedyncze pliki.
I zostało wyjaśnione już że jest to niewykonalne.

~eot

#15 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 lipca 2007 - 07:21

Można wykorzystać też skrót Cmd+1|2|3 do szybkiego przełączenia się w widok ikon, listy lub kolumn i wykonania zaznaczenia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych