Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" czy monitor? - opłacalna inwestycja?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 mektub

mektub
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 stycznia 2012 - 20:58

Witam, Jestem posiadaczką MacBooka Pro 15". Dużo pracuję przy komputerze (grafika - często jednocześnie pracuję w indesignie, illustratorze i photoshopie) i doszłam do wniosku, że jak już muszę patrzeć, to lepiej chyba na coś o większej powierzchni niż 15" ;) Mam okazję dość tanio kupić iMaca 27" i zastanawiam się, czy bardziej opłacalne jest kupienie kolejnego jabłuszka, czy samego monitora i podpinanie go pod laptopa? Parametry iMaca: iMac 27" Core 2 Duo 3.06 GHz, 6 GB RAM, dysk 1 TB, late 2009, grafika ATI Radeon HD 4670 256MB Lion, a cena to ok 4000 zł. Możecie doradzić czy warto? z góry piękne dzięki!

#2 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 22:58

Hmmm, C2D w iMacu czy i7 w MacBooku...? Chyba prosty wybór. Ja wziąłbym monitor do MacBooka.

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 23:14

Ktoś pozbywa się awaryjnego iMaka 27" po gwarancji, w którym w przypadku kolejnej awarii LCD nie wymienią już za darmo ekranu. Masz wypasionego laptopa, więc o wiele lepiej kupić nowy monitor. Np Dell U2711 HP ZR2740w (XW476A4) led Asus VA278Q led Wydasz na niego poniżej 3000,- i na pewno jakość będzie o wiele lepsza

#4 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 stycznia 2012 - 09:46

Oczywiście, że monitor. Na co dzień masz mobilność, a w domu mała stację roboczą. Poza tym nie będziesz miała problemów, które Iro opisał.

#5 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 postów

Napisano 24 stycznia 2012 - 15:27

[...]Możecie doradzić czy warto?[...]

Nie wyobrażam sobie długotrwałej pracy na laptopie. Z ergonomią nie ma to zbyt wiele wspólnego. Prywatnie gdy wiem, że mam zrobić coś więcej niż odpisać na dwa emaile, podpinam MBP do zewnętrznego monitora, klawiatury i myszy. Musisz siedzieć wygodnie skoro spędzasz wiele godzin przed komputerem!

Może wypunktuję jak ja to widzę.

Zakup monitora/klawiatury/myszy do MBP:
- pracuję na dużym, wygodnym i skalibrowanym ekranie;
- klawiatura i mysz ułożone są ergonomicznie;
- monitor MBP mieści poglądowe szkice, komunikator, iTunes'a;
- nie muszę synchronizować danych między komputerami;
- gdy potrzebuję odpinam akcesoria i mogę pracować tam gdzie chcę, lubię, potrzebuję.

Zakup 2 komputera:
- dochodzi konieczność synchronizacji danych miedzy komputerami;
- mam dodatkowy backup (zarówno na dane jak i sam komputer);
- co jak co ale iMac jest ładniejszy niż wielkie grube Eizo (kwestia gustu).

Jeśli głównym kryterium wyboru jest komfort pracy, to stawiał bym na dobry ekran podpinany do MBP. Za 4000 masz piękne Eizo. Sam stosuje takie rozwiązanie i w pracach graficznych spisuje się wyśmienicie. Chcąc zyskać na wydajności można MBP zafundować więcej RAMu. Jeśli potraktujesz iMaca jako backup, to jest to jak dla mnie jedyny argument przemawiający na korzyść tego rozwiązania. Choć ja preferuję zewnętrzny dysk/lub kopie do chmury. Awaryjnie jednak posiadam starego PC na którym jestem w stanie wykonać wszystkie zlecone przez klientów prace.

#6 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 24 stycznia 2012 - 18:01

Twoj Macbook ma lepsze parametry od tego iMaca. Kup monitor. W zupelnosci wystarczy, a mozesz sporo zaoszczedzic.

#7 mektub

mektub
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 stycznia 2012 - 23:16

Dziękuję za rady! rzeczony iMac jest do listopada na gwarancji, więc haczyk jest chyba gdzie indziej. Skłaniałam się ku tej opcji tylko z tego powodu, że mam jeszcze jednego domownika, który teraz dokańcza po mnie poprzednika MBP i wiecie jak to jest - trochę jemu zrobić dobrze, trochę sobie. :roll: Ale na szczęście została mi resztka rozsądku i Wasze obiektywne opinie :-) Dzięki jeszcze raz.

#8 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 stycznia 2012 - 10:08

Gwarancja nie jest po to, żeby z niej korzystać, tylko po to, żeby człowiek spał spokojnie. Nigdy się nie dowiesz, kto co robił z tym komputerem. Widziałem kiedyś iMaka, który spadł ze stołu - po wymianie dysku działał "normalnie" i poszedł na Allegro - sprzedawca zapomniał o tym powiedzieć, sprzęt był wciąż na gwarancji. Jak myślisz, ile taki komputer podziała? Zgodnie z zasadą "nie stać nas na tanie rzeczy" (bo często generują finalnie więcej kosztów) lepiej dorzucić do albo nowego, albo refurbished i nie mieć problemów.

#9 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 26 stycznia 2012 - 10:12

Kup monitor i nie rezygnuj z mobilności. Ja tak mam choć jestem amatorem ale lubię posiedzieć przed dużym monitorem z pełną aluminiową klawiaturą i magic mouse.

#10 kondi552

kondi552
  • 97 postów
  • SkądŁomża, PL

Napisano 29 stycznia 2012 - 13:06

Popieram kolegów wyżej. Bierz monitor:)

#11 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 29 stycznia 2012 - 13:14

Zdecydowanie monitor, U2711 bedzie swietnym wyborem, no chyba, ze chcesz zaplacic dwa razy tyle, to Apple Thunderbolt Display :) W cenie tego drugiego jest U3011 ale rozdzialka ta sama wiec...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych