Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z dokręceniem śrubki - MacBook Pro early 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 drakerc

drakerc
  • 45 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:22

Witam, Dziś wymieniałem pamięć RAM w moim MacBooku Pro early 2011. Wszystko poszło sprawnie prócz jednej kwestii, mianowicie śrubki. Wszystkie odkręcały się bezproblemowo, przykręcały również prócz śrubki długiej w (patrząc od włączonego macbooka) lewym górnym rogu, pod klawiszem esc. Początkowo odkręcała się bardzo ciężko, w pewnym momencie się zaklinowała i przy użyciu sporej siły dopiero udało mi się ją odkręcić. Teraz problem jest z jej przykręceniem - dokręca się do mniej-więcej 3/4 długości, a potem nic - nawet próbując ją dokręcić śrubokrętem z całą siłą nie udaje się. Niby się trzyma, ale wystaje ponad obudowę i trzymając na kolanach czuć ją, co jest strasznie denerwujące. Czy ma ktoś jakieś rady, co można zrobić? Śrubki są oczywiście oryginalne, korzystałem ze zwykłego śrubokręta "krzyżaka", który bezproblemowo dawał sobie radę z innymi śrubkami. Już nie wiem, co mogę z tym zrobić, może pod jakimś specyficznym kątem? Czy ktoś jeszcze miał z tym problem?

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 19:04

1. Lekko przesmarować "śrubkę" & wkręcić. 2. Wkręcić wkrętakiem akumulatorowym.

#3 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 stycznia 2012 - 09:39

Nie ma co na siłę wkręcać - zetrzesz główki (nie wiem jak to się fachowo nazywa) w śrubkach i będziesz miał po zabawie (nie rozbierzesz w przyszłości komputera) - ja przez swoją nadgorliwość nie mam teraz 2 śrub u siebie. Jeżeli coś się Tobie nie dokręca to moim zdaniem lepiej nie przykręcać tego w ogóle. O ile nie rzucasz komputerem, nic się nie powinno stać, jeżeli to jest kwestia co najwyżej jednej, a nie pięciu ;) Ewentualnie popatrz na allegro/ebayu, na pewno znajdziesz jakieś zapasowe komplety. Poza tym pozostaje kwestia dobrego wkrętaka - to, co napisał madmax + (moja opcja po starciu kilku śrub) - wkrętak z leroy merlin, taki za 7zł krzyżak, z obrotową końcówką uchwytu (żeby można było dobrze rękę docisnąć) - żadna śruba się nie oprze ;)

#4 drakerc

drakerc
  • 45 postów

Napisano 04 lutego 2012 - 12:53

Przepraszam za brak odpowiedzi przez dłuższy czas, całkowicie zapomniałem o temacie. Dziękuję za rady. Przestałem już wkręcać śrubę, bo powoli właśnie zaczyna się ścierać gwint (tzn. nie ma już krzyżakowej główki tylko robi się całkowicie okrągła przez takie intensywne wkręcanie). Wkrętak odpuszczę, bo jednak śrubki są bardzo niewielkie i już mi kilka razy śrubokręt się "ześlizgnął", więc takiego ześlizgnięcia się wkrętarki zbytnio nie chciałbym doświadczyć na drogim sprzęcie. Próbowałem chłodzić śrubkę (sprężonym powietrzem), smarowałem olejem silikonowym i niestety nic to nie dawało. Da się przeżyć z takim defektem, bo aż tak zbytnio to nie przeszkadza, bo wystaje ponad obudowę o 2-3 milimetry. Najwyżej kiedyś zakupię śrubki z ifixit, choc nie wiem, czy to przypadkiem nie jest wina obudowy laptopa. Dziękuję za pomoc jeszcze raz.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych