Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone 4s vs. HTC sensation xl

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 ariesovsky

ariesovsky
  • 119 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 stycznia 2012 - 14:39

Witam! Jestem nowym forumowiczem. Przywiało mnie tutaj, żeby zaczerpnąć w miarę profesjonalnej opinii. Na przełomie marzec/kwiecień będę przedłużał umowę w orange (mix dla firm). Interesują mnie 2 telefony: HTC sensation xl z tymi słuchawkami mr beats :razz: Iphone 4s (optymalnie 16gb) Liczę na zarówno subiektywne jak i obiektywne porównania obydwu modeli, opinie, etc. Pozdrawiam :>

#2 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 stycznia 2012 - 16:42

A myślałeś może o nowym 70 calowym lcd samsunga? Podobno można z niego dzwonić. A tak serio to określ jaki masz rozmiar ręki i Ci powiem, który telefon bedziesz w stanie wygodnie obsługiwać.

#3 ariesovsky

ariesovsky
  • 119 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 stycznia 2012 - 16:49

Sugerujesz, że HTC będzie niewygodny do użytkowania? Iphone jest 30% mniejszy (58x115x9 mm (iphone) vs 70x132x9 mm (htc))

#4 Squashik

Squashik
  • 38 postów
  • Skądok. Jasła

Napisano 23 stycznia 2012 - 16:54

Myślisz że na forum o apple będzie inna odpowiedź niż Iphone? ;)

#5 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 stycznia 2012 - 16:56

Sugerujesz, że HTC będzie niewygodny do użytkowania?
Iphone jest 30% mniejszy (58x115x9 mm (iphone) vs 70x132x9 mm (htc))

Sugeruje, że jeśli podajesz telefony o takim rozstrzale przekątnych to nie pozostaje nic innego jak przymiarka do ręki, dopiero potem możemy rozmawiać o systemie, funkcjach itd. To tak samo jak rozmiar buta, nie kupisz wypasionych najków jeśli rozmiar bedzie za mały lub za duży.

#6 ariesovsky

ariesovsky
  • 119 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:05

Nie mam pojęcia, czy drwisz w tym momencie. Iphone w łapce leży mi idealnie, htc'a nie miałem okazji 'potrzymać'. Więc, wymiary ręki 18 (długość dłoni) x 10 (szerokość, mierzona nad kciukiem).

#7 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:16

Nie drwię, mówię serio. Chodzi o wygodę uzytkowania, dla niektórych iPhone jest za mały a dla niektórych telefony z ekranem powyżej 4 cali są za duże gdyż nie sięgają kciukiem w pewne obszary na ekranie. Jesli iPhone leży idealnie to masz już jeden argument dla niego, jeśli chcesz spróbować czegoś większego sprawdz np w salonie operatora samsunga glalaxy s 2. Jeśli nadal będzie wygodny to możesz śmiało żałożyć, że HTC też będzie i pozostaje zatem kwestia wyboru systemu, marki, modelu itd.

#8 ariesovsky

ariesovsky
  • 119 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:27

Więc, liczę na kontrargumenty do poniższych, którymi się kieruje. Nie ukrywam, że jestem laikiem. Według mnie największe plusy HTC: -słuchawki, których wartość wynosi +/- 300 zł -przystępniejsza cena, w salonie orange, w moim przypadku HTC jest tańszy o około 400 zł od Iphone -szybszy procesor -możliwość rozbudowania pamięci wew. Natomiast co do Iphone: -jest to przede wszystkim niezawodna marka -zgrabniejszy, niewątpliwie robiłby mniej kłopotu w kieszeni niż w/w HTC -lepszy aparat i kamera Ciekawi mnie jeszcze jak to jest z aplikacjami w obydwu telefonach, ponieważ tymczasowo korzystam z telefonu opartym na symbianie (nokia n97). + czy to prawda, że w Iphonie nie działa JAVA? (czysto teoretyczny przykład: chatroulette, widziałem aplikację 'IChatr' czy coś w tym stylu, jednak jest to chyba tylko w obrębie Iphonów). Proszę o wasze porównania obydwu telefonów, za i przeciw skoro wiemy, że rozmiar nie będzie robił większych problemów.

#9 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:36

Bierz HTC zyskasz zaje... słuchawki. xD

#10 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:36

Więc, liczę na kontrargumenty do poniższych, którymi się kieruje. Nie ukrywam, że jestem laikiem.
Według mnie największe plusy HTC:
-słuchawki, których wartość wynosi +/- 300 zł
-przystępniejsza cena, w salonie orange, w moim przypadku HTC jest tańszy o około 400 zł od Iphone
-szybszy procesor
-możliwość rozbudowania pamięci wew.

Natomiast co do Iphone:
-jest to przede wszystkim niezawodna marka
-zgrabniejszy, niewątpliwie robiłby mniej kłopotu w kieszeni niż w/w HTC
-lepszy aparat i kamera

Ciekawi mnie jeszcze jak to jest z aplikacjami w obydwu telefonach, ponieważ tymczasowo korzystam z telefonu opartym na symbianie (nokia n97).
+ czy to prawda, że w Iphonie nie działa JAVA? (czysto teoretyczny przykład: chatroulette, widziałem aplikację 'IChatr' czy coś w tym stylu, jednak jest to chyba tylko w obrębie Iphonów).
Proszę o wasze porównania obydwu telefonów, za i przeciw skoro wiemy, że rozmiar nie będzie robił większych problemów.

Słuchawki, owszem lepsze w HTC
Cena, owszem przystępniejsza jedank w iPhone dostajesz minimum 16GB pamięci a w HTC?
Procesor wolniejszy bo jednordzeniowy, w dodatku system o otwarter konstrukcji (czyli nie tak dobrze zoptymalizowany jak iOS)
Rozszerzalnośc pamieci z tego co wiem ograniczona jest do 32GB w HTC, iPhone może mieć jej 64GB

Jeśli chodzi Ci o JavaScript Engine to iPhone go obsługuje jak najbardziej. Nie obsługuje jednak Flash'a, można go dograć aplikacją z AppStore (Puffin, Skyfire).

#11 ariesovsky

ariesovsky
  • 119 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:43

Dobra, zdecydowałem. Żeby nie zakładać kolejnego tematu niech mi ktoś szybko odpowie czy wgranie Jailbreak'a na Iphone jest w 100% bezpieczne dla telefonu.

#12 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:52

samo wgranie JB jest w 100% bezpieczne , gorzej jest z aplikacjami nad którymi nikt nie ma kontroli szczególnie z nie oficjalnych repo, ale na 4s nie ma JB

#13 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:54

Jest :)

Untethered A5 jailbreak is now a reality [UPDATE] - GSMArena.com news

Pamietaj, że żegnasz sie z gwarancją robiąc JB (ale zawsze można zrobić restore)

#14 ariesovsky

ariesovsky
  • 119 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 stycznia 2012 - 18:02

Ale, że wgram Jaila coś mi się pochrzani zrobię restore i jak zaniosę do salonu to będzie normalnie na gwarancji, czy oni będą wiedzieli, że "grzebałem" w telefonie?

#15 Obi-Wan-Kenobi

Obi-Wan-Kenobi
  • 45 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 23 stycznia 2012 - 18:20

Nie wiem, nie mam JB i nie jestem jego zwolennikiem. Na twoim miejscu wolał bym nie kombinować. :)

#16 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 stycznia 2012 - 18:20

Nie będą. Ale musisz go zanieść bez JB.

#17 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 18:31

Pamietaj, że żegnasz sie z gwarancją robiąc JB

Ale musisz go zanieść bez JB.

To nieprawda. Nie wprowadzaj w błąd.

Ale, że wgram Jaila coś mi się pochrzani zrobię restore i jak zaniosę do salonu to będzie normalnie na gwarancji, czy oni będą wiedzieli, że "grzebałem" w telefonie?

Gwarancją nie będą objęte wyłącznie wady będące następstwem JB. Samo JB nie powoduje utraty wynikających z gwarancji uprawnień.

#18 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 23 stycznia 2012 - 18:38

jak jest JB to super po restore nie ma sladu, gorzej jak nie bedzie mozna zrbic restore JB jest potrzebny chocby do menadzera plików (ifile) bez niego nawet nie mozna przenies plikow z jednego programu do drugiego, przydaje sie do doreczen sms, zabezpieczenia dowolnej aplikacji hasłem, my3g pozwala instalowac aplikacje powyzej 20MB czasem sie przydaje,

#19 ariesovsky

ariesovsky
  • 119 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 stycznia 2012 - 18:47

gorzej jak nie bedzie mozna zrbic restore

Istnieje w ogóle tak opcja?

#20 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 23 stycznia 2012 - 19:04

piardnie bateria albo padnie ładownie albo inna pierdoła , albo padnie cos co nie pozwoli uruchomić telefonu i lipa, mogą nie patrzeć nie sprawdzać ale jest opcja ze mogą sprawdzć i po naprawie obciążyć juz nie z gwarancji.

#21 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 stycznia 2012 - 19:07

To nieprawda. Nie wprowadzaj w błąd.

Gwarancją nie będą objęte wyłącznie wady będące następstwem JB. Samo JB nie powoduje utraty wynikających z gwarancji uprawnień.

Z tego co wiem, wprowadzanie obcego kodu do systemu powoduje utratę gwarancji. Tak mówią postanowienia licencyjne iOS. Ta sama sytuacja u Androida i robienie Root'a/wgrywanie custom recovery itd.

---------- Wpis dodano o 19:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:06 ----------

Istnieje w ogóle tak opcja?

Jak walnie bateria, albo port USB.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych