Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac nie ładuje sytemu, wisi na jabłku

• This topic is locked This topic is locked
15 replies to this topic

#1 Link

Link
  • 102 posts

Posted 21 January 2012 - 02:47

Witam. Dziś zdarzyła mi się przykra historia. Po podłączeniu do USB klawiatury mojego iMaca czytnika kart, system się zawiesił. Wyłączyłem sprzęt "twardo" przytrzymując przycisk zasilania. Po ponownym włączeniu ładowanie systemu zatrzymało się na słoneczku i logo Apple. Spróbowałem jeszcze raz i tym razem się udało - system wstał. Jednak po chwili, podczas oglądania czegoś przez Vimeo, znów wszystko się zawiesiło. Więc znów twardy reset. Niestety, tym razem nic nie pomogło - ładowanie systemu wisi na logo Apple. Target Mode działa bez problemu, dlatego myślę, że to bardziej wina softu niż sprzętu... Czy ktoś miał taką sytuację? Jakie mam opcje? Jak zainstalować z pendrive (jeśli uda mi się zrobić bootowalny dysk) system Lion? Co trzeba trzymać przy starcie, żeby wyświetlił się wybór napędów? A może dałoby się jakoś naprawić kwestię grafiki, żeby nie trzeba było od początku instalować systemu? Dzięki za pomoc.

#2 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 January 2012 - 10:31

Uruchom sam komputer bez podłączonego dodatkowego sprzętu, odłącz nawet myszke / klawiaturę i sprawdź czy system wstanie. Jeżeli by to nic nie dało to zrób najpierw reset SMC a następnie PRAM i napisz jakie efekty.

#3 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 21 January 2012 - 10:34

U mnie trzeba trzymać alt lub cmd+r aby wybrać z czego bootować (np z pendrive). Spróbuj tak wystartować i zobacz czy masz partycję recovery, puszczasz z niej instalkę świeżego liona, dalej restore z MT jak poprosi i już - o ile to nie problem sprzętowy.

#4 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 January 2012 - 10:48

U mnie trzeba trzymać alt lub cmd+r aby wybrać z czego bootować (np z pendrive). Spróbuj tak wystartować i zobacz czy masz partycję recovery, puszczasz z niej instalkę świeżego liona, dalej restore z MT jak poprosi i już - o ile to nie problem sprzętowy.

Masz racje tylko pytanie po co to robić? Napisał że:

Po podłączeniu do USB klawiatury mojego iMaca czytnika kart, system się zawiesił. Wyłączyłem sprzęt "twardo" przytrzymując przycisk zasilania.

Czytnik kart nie mógł uszkodzić systemu także problem wydaje się być zupełnie inny.

#5 Link

Link
  • 102 posts

Posted 21 January 2012 - 11:20

Z drugiej strony może w jakiś dziwny sposób skopały się sterowniki do karty graficznej... Skoro sprzęt generalnie działa, a Target Mode wyświetla niebieski ekran z symbolem FireWire.. No i właśnie przekonałem się, że nie bootuje z Recovery... Tak samo, symbol ładowania systemu przestaje się ruszać i wisi na jabłku...

#6 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 January 2012 - 11:31

Z drugiej strony może w jakiś dziwny sposób skopały się sterowniki do karty graficznej... Skoro sprzęt generalnie działa, a Target Mode wyświetla niebieski ekran z symbolem FireWire..

Wiesz w tej chwili to mam wrażenie iż coś mieszasz, skąd przypuszczenia na sterowniki do karty graficznej? i co to ma wspólnego z czytnikiem kart?

2ga sprawa zastosowałeś się do moich wskazówek z wcześniejszego postu?

Forum służy do pomocy i staram się tobie pomóc ale jeżeli będziemy skakać z kwiatka na kwiatek, a ty nie próbujesz zrobić sugerowanych prostych czynności oznacza to iż ja tracę czas.

1 - Reset SMC
2 - Reset PRAM
3 - SafeBoot (3 pozycja aby nie tracić czasu na pisanie jej później)

Jeżeli za 10 minut zobacze twoją odpowiedź która nie wniesie nic do tematu i nie wykonasz opisanych przeze mnie czynności to ja już więcej nie zajrzę do tego wątku :)

#7 Link

Link
  • 102 posts

Posted 21 January 2012 - 11:44

Przepraszam, zupełnie przeoczyłem pierwszą odpowiedź :| Oczywiście, właśnie zrobiłem reset SMC i PRAM, niestety nic to nie dało. Właśnie googluję, jak zrobić SafeBoot, napiszę o efektach.

#8 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 January 2012 - 11:48

SMC - Odłączasz od komputera wszystkie kable (włącznie z kablem zasilającym) i trzymasz wciśnięty przycisk power jakieś 15s PRAM - Po gongu komputera naciskasz CMD + ALT + P + R i czekasz jak komputer dwa razy zgaśnie SafeBoot - Po gongu trzymasz dość długo wciśnięty Shift komputer będzie się ładował ale znacznie dłużej niż zawsze.

#9 Link

Link
  • 102 posts

Posted 21 January 2012 - 12:05

SafeBoot też nic nie daje.. Staje w tym samym miejscu... Zastanawiam się powoli, jakie mam opcje, żeby komp w ogóle działał... Niestety dysponuję tylko PowerBookiem na PPC jak wiadomo, i nie mogę ruszyć instalki Liona z tego poziomu... Mam oryginalny system Snow Leopard... Może dałoby się zrobić tak, żeby przytrzymując Option wybrać bootowanie z DVD i wtedy zainstalować Snow Leo w opcji, żeby nadpisał tylko system, bez Erase. Wtedy zostaną wszystkie moje dane - biblioteka iTunes, iPhoto i wszystkie inne aplikacje... Tylko pytanie, czy będą kompatybilne.. Zawsze aktualizuję programy do najnowszych, wczoraj update'owałem iTunes... Za chwilę dojdzie do mnie iPad, wszystko już przygotowane, aplikacje, skonwertowane filmy, itp, a tu taka kaszana..

#10 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 January 2012 - 12:43

Cóż teraz to pozostaje tylko jedno Apple Hardware Test lub ręczne sprawdzenie ramu poprzez uruchamianie komputera z jedną kością pamięci, i dysku jeżeli to żadna z tych rzeczy to komputer nadaje się praktycznie do kosza chyba że jest objęty jakąś gwarancją.

#11 Link

Link
  • 102 posts

Posted 21 January 2012 - 14:19

Wróciłem właśnie z pendrive'm 16GB, żeby zrobić bootowalny dysk flash dla Liona...
Jak uruchomić Apple Hardware Test?
Jeśli chodzi o RAM, to sam go instalowałem przy zakupie iMaca, więc mogę to sprawdzić. Pytanie tylko, czy chodzi o kości czy o gniazda?
W iMacu są dwa gniazda, mam w nich dwie kości po 2GB.
Co do dysku, raczej się nie dostanę do niego "normalnym"sposobem? Trzeba by ściągnąć matrycę?

---------- Wpis dodano o 16:19 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:38 ----------

No to kicha... Zrobiłem bootowalny flash, wybieram, żeby startował z niego i tak samo się wiesza...
Sprawdzałem pojedynczo wszystkie kości RAM, też nic.. Nie wiem jak sprawdzić dysk..
Jakieś sugestie? Albo dobry punkt serwisowy w Poznaniu?

#12 tommy73

tommy73
  • 443 posts
  • SkądChełm, PL

Posted 14 February 2012 - 20:12

Witam. Dziś stwierdziłem podobny kłopot z imacem 17". Moim zdaniem padł HDD, lub coś od dysku. Po podpięciu innego imaca 17" w trybie target do tego uszkodzonego wystartowalem system Tiger na tym uszkodzonym. Odwrotnie nie wystartował. Po sprawdzeniu uprawnień dysku "uszkodzonego" i sprawdzeniu dysku program nie znalazł błędów. I dalej nie wstał. Z płyty się nie bootuje. Nie sprawdziłem jeszcze tylko botowania z USB. KONTROLER?

#13 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 14 February 2012 - 22:52

Masz backup? Jesli tak to doradzilbym apdejt z combo. Teoretycznie sprawdzenie uprawnien powinno wyrzucic Ci bledy w sytuacji bad sectorow, stad mysle o tym apdejcie. Jednak by byc pewnym trzeba zrobic skan powierzchni dysku (ktorego zadne z narzedzi systemowych nie robi).

#14 tommy73

tommy73
  • 443 posts
  • SkądChełm, PL

Posted 15 February 2012 - 20:34

Witam. Przeorałem dysk, założyłem dwie partycje, Superduperem po firewire przerzuciłem system z identycznego i ruszył. Mam oryginalną płytkę od tego iMaca z 10.4.8 i z niej za Chiny Ludowe nie chciał zbootować. Ale Płytę widzi, ki diabeł? Wniosek : padł system plików, mbr czy coś w tym temacie.

#15 Pluto27887

Pluto27887
  • 263 posts

Posted 28 August 2013 - 07:52

witam mam podobny problem z moim Macbook pro mid 2012 pojawiła się aktualizacja systemu w app store więc zaktualizowałem, następnie komputer się zrestartował i wisi na jabłku. smc, reset pram zrobiony i nic, komputer uruchamia się tylko w trybie safe mode. Jak mogę sprawdzić co jest nie tak?

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 28 August 2013 - 12:08

I piszesz o tym w wątki o iMacu z maja 2012 roku? Brawo.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users