Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

IMEI: nieznane ICCID: nieznane. Restart co pare minut ;/

• Please log in to reply
23 replies to this topic

#1 niewyprasowany

niewyprasowany
  • 16 posts

Posted 20 January 2012 - 12:43

Witam Przeglądałem forum ale mam jeden wielki mętlik w głowie, a może też ciut nieco odmienny problem. Może opiszę pokrótce mój problem...otóż iPhone'a dostałem od wujka z Australii w grudniu zeszłego roku i działał bez zarzutu w sieci Play aż do dzisiaj gdy dostałem rano smsa. Bateria miała 5% ale chciałem szybko odpisać i w trakcie pisania telefon się wyłączył. Nie przejmując się tym zbytnio podpiąłem go pod ładowanie (do komputera przez usb bo tylko taka na razie mam możliwość) i ku mojemu zdziwieniu pojawił się ekranik informujący żeby podpiąć telefon do iTunes, a na dole text "slide for emergency" w paru językach. Po przejechaniu paluchem pojawiają się klawisze do dzwonienia ale tylko na numery alarmowe... Natomiast obok jest (i)nfo i tam jest napisane: IMEI: nieznane ICCID: nieznane Mało tego co chwilę, parę minut telefon się restartuje. Odpaliłem więc iTunes jak sugerował rysunek na telefonie, a tam text iż: "iTunes nie może przeczytać zawartości iPhone'a "nazwa". Aby go odtworzyć z ustawieniami fabrycznymi, przejdź do karty Podsumowanie w preferencjach iPhone'a i kliknij Odtwórz." Co ciekawe nie od razu się to udało ale w końcu pokazał się ekranik z Podsumowaniem i kliknąłem Odtwórz gdzie pojawił się następnie ekran informujący że zostanie oprogramowanie zaktualizowane do wersji (bodajże) 5.0.1 (teraz chyba mam 4.3.5) W chwili obecnej iTunes ściąga to nowsze oprogramowanie... Ok ale czy to pomoże? Czy przez to że się restartuje co chwilę nie wyłączy mi się w trakcie upgrade'u i nie zepsuje do reszty? Czy stracę wszystkie dane przez ten upgrade? (mam dość istotne informacje w notatniku) Jeśli tak to może jest jakiś inny sposób? Help

#2 jawe83

jawe83
  • 630 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 January 2012 - 12:58

Możesz mieć już słąbą (w sensie - zużytą) baterię, dlatego przedwcześnie pada. Najpierw to ja bym naładował tego iPhone do minimum połowy przed rozpoczęciem odtwarzania...

#3 niewyprasowany

niewyprasowany
  • 16 posts

Posted 20 January 2012 - 13:25

też myślałem że to może być problem z baterią i podłączony jest cały czas do zasilania (przez usb jak wspominałem...obecnie 40%) lecz cały czas i wciąż się restartuje co parę minut...

#4 jawe83

jawe83
  • 630 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 January 2012 - 13:44

Podłącz do zasilania sieciowego (ładowarki). Jeśli się uruchomi i bateria będzie pokazywać więcej niż 20%, odłącz na chwilę ładowarkę i zobacz, co się zdarzy. Jeśli znowu zacznie się resetować - możesz mieć awarię płyty głównej iPhone'a, ewentualnie tak martwą baterię, że nie potrafi utrzymać odpowiedniego natężenia zasilania (osobiście - nie sądzę). Jeśli nawet na zasilaniu sieciowym będzie się resetować, to możesz jeszcze spróbować wprowadzić iPhone w DFU i wtedy spróbować zrobić odtworzenie.

#5 niewyprasowany

niewyprasowany
  • 16 posts

Posted 20 January 2012 - 14:02

No właśnie w tym problem że mam tylko możliwość podłączyć pod komputer bo gniazda w Australii są inne ;) ...ale postaram się nabyć takowy kabelek sieciowy [albo przejściówkę] i spróbuje...

#6 jawe83

jawe83
  • 630 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 January 2012 - 15:03

Ładowarka do iPhone jest uniwersalna, będzie działać w każdym kraju, musisz tylko wymienić samą końcówkę na europejską:

Przejściówka do ładowarki IPOD IPHONE 071 (2048293190) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#7 misiu0126

misiu0126
  • 374 posts

Posted 20 January 2012 - 15:51

A czy w miejscu zasięgu nie masz szukam cały czas ?

#8 niewyprasowany

niewyprasowany
  • 16 posts

Posted 20 January 2012 - 16:01

Dzięki za info i linka. Tak, jest cały czas Szukam... (teraz wyjąłem kartę SIM ale z nią włożoną było to samo)

#9 kajus01

kajus01
  • 897 posts
  • SkądZiemia?

Posted 20 January 2012 - 16:46

Telefon ma simlocka?

#10 niewyprasowany

niewyprasowany
  • 16 posts

Posted 20 January 2012 - 19:24

75% naładowania bateri i teraz pojawił się komunikat:

Brak karty SIM
Włóż kartę SIM bez blokady PIN, aby aktywować iPhone'a.

IMEI sie pojawilo
ICCID: nieznany

wtf? ;)

Ok włożyłem kartę i powróciło do poprzedniego stanu (czyli nic nie ma) ale pomiętoliłem trochę przyciskami i pojawiła się jedna kreska z zasięgu i w informacji jest zarowno IMEI jak i ICCID. Jednak po restarcie znowu to samo...w sensie 'Nieznane' dane...

Nie wiem czy jest simlock...ale sądziłem że nie bo nie było problemu nigdy z logowaniem się do sieci zarówno Orange jak i Play (teraz przez 2miesiące jak i we wcześniejszych momentach gdy wujek przylatywał do Polski). Jak można sprawdzić w obecnej chwili by się upewnić?

---------- Wpis dodano o 19:24 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:37 ----------

Zrobiłem Odtworzenie jak iTunes radził i oto efekt:

"Nie można było odtworzyć iPhone'a ,,iPhone'' . Wystąpił nieznany błąd (-1)"

i co teraz? :/

#11 vyniu13

vyniu13
  • 77 posts

Posted 20 January 2012 - 20:16

-1 - błąd występujący podczas modyfikacji pliku IPSW nieaktualizującej wersji basebandu. Użyj TinyUmbrella aby wydostać się z trybu recovery.

#12 niewyprasowany

niewyprasowany
  • 16 posts

Posted 20 January 2012 - 21:53

Ściągnąłem Parasolkę...włączyłem TSS...potem exit recovery...i telefon się zrestartował i wrócił ponownie do trybu awaryjnego (na ekranie USB->iTunes) Odpaliłem raz jeszcze Odtwarzanie w iTunes i dalej to samo...-1

#13 vyniu13

vyniu13
  • 77 posts

Posted 20 January 2012 - 23:01

Masz najnowszego itinsa? Spróbuj przeinstalowac.

#14 niewyprasowany

niewyprasowany
  • 16 posts

Posted 20 January 2012 - 23:11

instaluję na drugim komputerze...jutro będę walczył dalej...

#15 Yankos

Yankos
  • 92 posts
  • SkądLegionowo, Poland

Posted 20 January 2012 - 23:53

Coś mi się wydaje że miałem podobny problem. Nic nie pomagało. Gdy udało mi się złapać zasięg to po jakimś czasie znowu przestało łapać i restart aż w końcu padło że nawet po restarcie i byciu przy samym nadajniku nie łapało zasięgu. Wysłałem go do serwisu i tam wymienili mi go na nowy (iPhone 4 to był). Możliwe że coś z mechaniki padło. Tylko ja miałem

Konieczne odtworzenie
iPhone nie może wykonywać ani
odbierać połączeń. Odtwórz go,
używając iTunes.
Apple - Wsparcie

#16 niewyprasowany

niewyprasowany
  • 16 posts

Posted 22 January 2012 - 19:16

Sprawdzałem na innym kompie i ten sam błąd wypluł iTunes (-1) Teraz mam tylko tryb awaryjny nic więcej... Jakieś sugestie może jeszcze?

#17 niewyprasowany

niewyprasowany
  • 16 posts

Posted 26 January 2012 - 17:59

Spróbowałem zrobić jailbreak z tego linku [url]http://myapple.pl/iphone-ipod-touch/210388-3gs-4-jak-wykonac-trwaly-jailbreak-ios-5_0_1-za-pomoca-redsn0w-wideo.html[/url] i pojawia mi się slide, ustawiam język telefonu, kraj dochodzę do iTunes ID i telefon się restartuje...bateria jest w połowie naładowana...no nic...próbuje ponownie tym razem tak szybszymi posunięciami i udało mi się przejść cały ten etap...mam pulpit z ikonkami i pstryk...restart...tyle że tym razem już nie ma 'ścieżki zdrowia ustawień' a od razu (no może to złe słowo bo telefon z 2min wstaje po takim restarcie) pulpit...wchodzę w ustawienia...nie ma wifi...zamiast 'brak SIM' w lewym górnym rogu jest 'Szukam...'...restart....ręcę opadaja...

ale

jak się załączył ponownie pomiętoliłem nim...poruszałem guziczki, vibre i pokazało sie 'brak karty SIM'...w forecast pojawiły się wartości przy Baseband (05.16.05...wcześniej miałem 05.16.02) i Bootloader....telefon od paru minut się nie zrestartował...WIfi działa...z Szukaj zrobiło się brak SIM (nie mam karty włożonej)....ale na razie go nie ruszam niech się podładuje...bo boję się że znowu wróci do poprzedniego stanu...

Konkluzja....może coś nie styka jak powinno? jak poruszałem nim na ruski sposób (pamiętacie scenę w Armageddon?;) co styki zaiskrzyły i działa prawidłowo (bo tak teraz wygląda)...tylko pewnie do czasu...albo do restartu...

Jak temu zapobiec? Jak to ew. naprawić? Ktoś się spotkał z podobnym problemem?

#18 vyniu13

vyniu13
  • 77 posts

Posted 26 January 2012 - 18:59

Pewnie wina tego, że w środku telefonu coś nie styka niestety. Co do BB, bo widzę że Ci się zrobil 05.16.05 to teraz masz simlocka i musisz BB podwyższyć...

#19 niewyprasowany

niewyprasowany
  • 16 posts

Posted 26 January 2012 - 19:39

No właśnie...po kilku wyłączeniach i włączeniach telefon 'trybi' ale po włożeniu karty 'brak sieci'...czyli pewnie tak jak piszesz simlock się uaktywnił... Idę poszukać co z tym zrobić....jak to podwyższyć ;)

#20 vyniu13

vyniu13
  • 77 posts

Posted 26 January 2012 - 20:04

napisz do mnie na GG. wyslalem ci PW.

#21 niewyprasowany

niewyprasowany
  • 16 posts

Posted 26 January 2012 - 22:33

hmm...z simlockiem kolega pomógł i się nim (tj. simlockiem ;]) zajmę bo upgrade basebandu z iPada powinien tu pomóc ale martwi mnie to 'niestykanie'...znowu gdy włożyłem kartę z orange na próbę po włączeniu telefonu ukazał mi się napis w lewym górnym rogu 'Szukam...' i po chwili iPhone się zresetował...gdy już 'wstał' klepnąłem lekko parę razy w stół i powrócił do normalności czyli 'Brak SIM' ;] Czy ktoś może wie gdzie (dosłownie) leży problem? Tzn czy może to jakaś taśma, śrubka poluzowana no nie wiem co...postaram się go rozebrać i obejrzeć tylko że nie mam zupełnie doświadczenia i nie wiem gdzie czego szukać... ew. gdzie się z nim udać? (woj. śląskie)

#22 niewyprasowany

niewyprasowany
  • 16 posts

Posted 27 January 2012 - 12:00

Teraz zniknęło Wifi i Bluetooth...czy to wskazuje na padnięty moduł? Czy może software'owo spróbować coś pokombinować? (może wspomnę że wczoraj wifi działało...)

#23 niewyprasowany

niewyprasowany
  • 16 posts

Posted 06 February 2012 - 12:15

Ok chyba się udało...może pokrótce opiszę co i jak się działo... Postanowiłem rozkręcić dziada...odpiąłem wszystkie te taśmy, poczyściłem, podmuchałem gruszką, podokręcałem wszystkie śrubki i...wifi (i reszta) wróciło...po restartach dalej było 'Szukam...' ale zmieniało się na 'Brak SIM' ew. 'Brak sieci' (w zależności czy była włożona karta SIM czy nie)...czyli objawy Simlocka... Spróbowałem Odtworzyć raz jeszcze via iTunes z najnowszym 5.0.1 ale wyskoczył ten sam błąd co wcześniej czyli (-1)...i ponownie Jailbreak metoda z poprzednich postów...w międzyczasie czekałem na info od wujaszka który miał się zorientować u operatora rodzimego co i jak z tym simlockiem...tamci odpowiedzieli że simlock był zdjęty i nic nie mogą zrobic... Więc już miałem upgrade basebandu robić do 6.15 ale nie dawało mi spokoju to że nastąpi najpewniej utrata GPSa....wpadłem na pomysł downgrade'u (bo 'simlock' po upgradzie się zrobił)...uprzednio SHSH TinyUmbrella zgrałem (4.1 było, 5.0.1 i 5.1)...ściągnąłem firmware 4.1...sn0wbreezem potraktowałem z opcją iFaith (pokazałem pliki SHSH) trochę na 'czuja' że tak to ujmę ale....pomogło! (co prawda baseband był taki sam, się nie zmienił 05.16.05 ale firmware niższy 'zatrybił') Ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i skoro nie zmiana basebandu była problemem to może gdzieś indziej tkwił problem...zatem spróbowałem to samo ale na iOS 5.0.1 (najwyżej wróciłbym do sprawdzonego 4.1)...niestety tu pojawiły się małe problemy...m.in. z kodem błędu 3194 (trzeba TinyUmbrele mieć włączona przy zapodaniu firmware'a)...potem z kodem 16.. ilestam (tu natomiast iReb trzeba odpalić)...i...prawie się udało...stanęło na jabłuszku i z paskiem pod spodem...więc odpiąłem, podpiąłem raz jeszcze i ponownie iReb, iTunes, Custom Firmware 5.0.1... uff...działa ;) ps. Ale nie działa aparat ;] ...tzn przed tymi downgrade'ami i później upgrade'ami nie działał...strzelam że może coś nie do końca dobrze złożyłem...będę się z tymi bawił jeszcze...

#24 klosiu1

klosiu1
  • 6 posts

Posted 08 June 2012 - 22:31

[CIACH]

Raz wystarczy. renqien

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users