Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Gł. partycja z błędami (narzędzie dyskowe wykrywa)

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 Sstien

Sstien
  • 36 posts

Posted 18 January 2012 - 23:30

Już dobry temat? Mapa bitowa woluminu wymaga pewnej naprawy związanej z osieroconymi blokami Niewłaściwa liczba wolnych bloków woluminu Wolumin Macintosh HD uległ awarii i wymaga naprawy. Błąd: Ten dysk wymaga naprawy. Uruchom komputer z innego dysku (np. z płyty instalacyjnej Mac OS X) i napraw ten dysk za pomocą Narzędzia dyskowego. Nie mam płyty czy tym podobnej rzeczy z systemem. Ściągnąłem Liona z appstore. Posiadam: Aira z połowy 2011 roku no i Lion 10.7.2 z appstora. Co mam zrobić?

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 18 January 2012 - 23:58

Apple - Odtwarzanie systemu OS X Lion - Przedstawiamy funkcję odtwarzania systemu Lion

http://www.mackozer....disk-assistant/

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24600 posts

Posted 19 January 2012 - 00:05

Możesz odpalić system w trybie recovery i wtedy uruchomić Disk Utility. Zacznij od tego.

#4 Sstien

Sstien
  • 36 posts

Posted 19 January 2012 - 00:09

Możesz odpalić system w trybie recovery i wtedy uruchomić Disk Utility. Zacznij od tego.

a jak go tryb recovery odpalić ? (od kilku tyg mam maca)

#5 iBook

iBook
  • 580 posts

Posted 19 January 2012 - 00:15

restart, jak zgaśnie wciśnij i trzymaj "alt"

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24600 posts

Posted 19 January 2012 - 00:56

Jaki tam alt? japko+r (Ale to mogłeś znaleźć sam w 10 sekund. Trochę samodzielności, nie lubimy tu leni.)

#7 iBook

iBook
  • 580 posts

Posted 19 January 2012 - 00:59

Jaki tam alt? japko+r

Zarówno alt jak i japko+r może doprowadzić do recovery.
No może jedno kliknięcie więcej.

#8 Sstien

Sstien
  • 36 posts

Posted 19 January 2012 - 01:05

naprawa dysku poprzez narzędzia dyskowe w alt+r nic nie daje będę musiał wybrać opcje zainstalowania na nowo liona chyba. ciekawe czy to rowniez pomoze w wifi...z ktorym tez mam problem.

#9 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 19 January 2012 - 08:55

Jak nie ma hasła na EFI to może być alt, albo jabłko+r, jak jest hasło to tylko jabłko+r (tak jest w przypadku mba2010)

#10 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 19 January 2012 - 10:03

naprawa dysku poprzez narzędzia dyskowe w alt+r nic nie daje będę musiał wybrać opcje zainstalowania na nowo liona chyba. ciekawe czy to rowniez pomoze w wifi...z ktorym tez mam problem.

Problem z WiFi może być skutkiem uszkodzenia dysku. Po prostu sterownik do sieciówki mógł się znaleźć w miejscu bad sektora.
Właśnie wczoraj udało mi się naprawić kolejny dysk w MB AIR.
Ale u ciebie widzę jest nowy SSD, więc na gwarancji jeszcze go masz.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24600 posts

Posted 19 January 2012 - 10:51

Iro, to NIE JEST wątek o wifi, po co to rozgryzasz?

#12 EMU

EMU
  • 2373 posts

Posted 19 January 2012 - 10:55

ja mam wrażenie że błędy te o których pisze autor tematu wynikają z LIONA i używania z nim dysku SSD, ja mam podobne problemy co jakiś czas. Dochodzi do tego, że muszę na nowo stawiać LIONA i odtwarzać dane z kopi.

#13 squid

squid
  • 242 posts

Posted 19 January 2012 - 17:41

mógł się znaleźć w miejscu bad sektora.

Żaden z wyżej wymienionych błędów nie musi oznaczać błędnych sektorów.

Proponuję postępować jak w linku zasugerowanym przez kolegę MadMax332, tyle że zamiast instalować system od nowa uruchomić narzędzie dyskowe i naprawić uszkodzony system plików.

---------- Wpis dodano o 16:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:32 ----------

wynikają z LIONA i używania z nim dysku SSD

To bardziej wyglada na niepoprawne wylaczenie systemu. Indeks to nie panaceum.
Nie jestem pewien ale mysle, ze w celu ograniczenia liczby zapisów na SSD Lion moze opozniac zapis indeksu (albo w ogole zapis) - przez co staje sie bardziej czuly na nieprawidlowe wylaczenia lub restarty.

#14 Sstien

Sstien
  • 36 posts

Posted 19 January 2012 - 21:34

To bardziej wyglada na niepoprawne wylaczenie systemu. Indeks to nie panaceum.
Nie jestem pewien ale mysle, ze w celu ograniczenia liczby zapisów na SSD Lion moze opozniac zapis indeksu (albo w ogole zapis) - przez co staje sie bardziej czuly na nieprawidlowe wylaczenia lub restarty.

co do nie właściwego wył, masz racje, to "przez" wifi. Musiałem wł, wył i wł zeby działało(wifi) ale niebede o tym już pisać bo to nei ten temat...:) http://myapple.pl/ur...tml#post1796973

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users