Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wyłączenie ekranu Macbooka Pro

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 tuller

tuller
  • 105 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 18 January 2012 - 01:01

Witam! Od kilku dni jestem posiadaczem monitora Dell U2711, podłączyłem go do Macbooka poprzez Mini DisplayPort, wszystko działa perfekcyjnie, jednakże mam pewien problem. Mianowicie, chciałbym wyłączyć ekran Macbooka gdy używam zewnętrznego monitora, ale bez zamykania obudowy, gdyż dużo bardziej komputer się nagrzewa. Wiem, że w Snow była taka możliwość, a nie ma jej w Lionie. Czy jest jakiś sposób, żeby ją włączyć? Dodam, że próbowałem z Terminalem i komendą "sudo nvram boot-args iog 0x0" - w moim przypadku nic nie zmieniła. Wiem, że można maksymalnie przyciemnić ekran, ale jest wtedy niepotrzebnie używana jest mocniejsza karta Radeon, więc zużycie mocy jest też większe. Pozdrawiam.

#2 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 18 January 2012 - 08:34

10.7: Disable internal laptop display when external display is attached - Mac OS X Hints

Może PRAM trzeba zresetować?

#3 tuller

tuller
  • 105 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 18 January 2012 - 09:45

10.7: Disable internal laptop display when external display is attached - Mac OS X Hints

Może PRAM trzeba zresetować?

PRAM też resetowałem i nic. Tylko nie wiem na jakiej zasadzie to działa, czy ekran od razu się wyłącza, czy też trzeba coś robić w tym celu?

#4 tiksiu

tiksiu
  • 34 posts

Posted 18 January 2012 - 10:49

Musisz uruchomić ponownie komputer po wpisaniu komendy, żeby zadziałała.

#5 komoornik

komoornik
  • 61 posts

Posted 18 January 2012 - 11:09

I w międzyczasie nie resetować PRAM'a, bo nie będzie działać.

#6 tuller

tuller
  • 105 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 18 January 2012 - 13:39

Musisz uruchomić ponownie komputer po wpisaniu komendy, żeby zadziałała.

Nic z tego. Komputer uruchamia się normalnie, tzn. na Dellu cały pulpit z dokiem, na MacBooku dodatkowy. Dodam, że kiedy zamykam klapę wszystko działa tak jak powinno, ekran się wyłącza, ale to chyba niekorzystnie wpływa na chłodzenie i na matrycę laptopa...

#7 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 posts
  • SkądCork, Ireland

Posted 18 January 2012 - 14:42

Ja tak pracuje od kilku miesięcy tzn. Z monitorem i zamknięta pokrywą i MBP pracuje bez zarzutu. Czasem przerabiałem film i procesor miał ponad 90 stopni przez około godzine i tak kilka razy i za każdym razem ze zamnknitą pokrywą i chłodzenie dziła bez zarzutu.

#8 groszz

groszz
  • 4 posts
  • SkądSiedlce, PL

Posted 22 August 2012 - 10:01

Ten trick polega na tym, że po jednorazowym wpisaniu tej komendy, odpalasz normalnie mbp, podpinasz monitor, ustawiasz zewnętrzny jako główny i... zamykasz maczka aż się uśpi. Potem otwierasz go, zewnętrzny monitor budzi się i tylko on jest wykrywany :) Włączenie spowrotem matrycy mbp, nastepuje samoczynnie po odpięciu zewnętrznego :) Sam korzystam z tego na konfiguracji: MBP 13" MID 2010 + DELL U2410

#9 aloy

aloy
  • 168 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 August 2012 - 10:19

A ie lepiej poprostu w ustawieniach bt zmienić na budzenie komputera za pomocą bt bo i tak bedziesz kożystać z myszki czy klawiatury?

#10 groszz

groszz
  • 4 posts
  • SkądSiedlce, PL

Posted 22 August 2012 - 19:25

Problem w tym, że panel LCD nie lubi gorąca - kilka godzin pracy dziennie przez dłuższy czas i będą spore odbarwienia. Dlatego takie kombinacje :) korzystam z zewnętrznej myszki i klawiatury, więc Twój sposób nie był dla mnie problemem - wolę jednak zatroszczyć się o chłodzenie sprzętu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users