witam
mam dosyc nietypowy problem.
chodzi o to, ze wczoraj zauwazylem, ze na pulpicie pojawila mi sie czarna ramka, ktora w dodatku podaza za kursorem. najlepiej to obejrzec na filmiku, bo ciezko mi to dokladnie opisac. oczywiscie robilem juz restarty, nawet wylaczylem macbooka na noc, ale nic sie nie zmienilo. co ciekawe, ramka jest tylko na 1 pulpicie, tym glownym i niestety nie moge go skasowac. poza tym nie przeszkadza w klikaniu na aplikacje i rozne elementy. jedyne co, to denerwuje swoja obecnoscia.. zrobilem sobie czyste konto testowe i tam wszystko jest normalnie.
[url=http://w540.wrzuta.pl/film/3UizMIwoUJm/ramka]WRZUTA - Ramka[/url]
przy okazji w podobnym czasie pojawil mi sie drugi dziwny bug. jak wpisuje cos w wyszukiwarce google to po kilku slowach rozjezdza mi sie kursor. tzn jest zdecydowanie za daleko od litery, przy ktorej powinien byc, mniej wiecej o 2 spacje. do tego tez dolaczam filmik. w wyszukiwarkach z opery jest wszystko normalnie, sprawdzalem tez w safari i tam po bozemu. wszystko wskazuje, ze to cos z opera, pytanie tylko co.
[url=http://w540.wrzuta.pl/film/8I6Ecz7HaSE/google]WRZUTA - Google[/url]
ps. mam nadzieje, ze filmiki zrozumiale. jak cos to mowcie, to poprawie.

na pulpicie pojawila sie ramka
Rozpoczęty przez
leopard.
, 18 sty 2012 00:09
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 18 stycznia 2012 - 00:09
Napisano 18 stycznia 2012 - 23:34
Co do 1. problemu, może to pomoże Mac OS X 10.4.8 Special Report: Black border around cursor� | MacFixIt - CNET Reviews ?
This issue can be resolved by turning off the "Show preview rectangle when zoomed out" option in the Universal Access access pane of System Preferences (under Zoom > Options).
Napisano 19 stycznia 2012 - 00:18
hehe
dzieki. do tego linku dotarlem wlasnie po nocy poszukiwan, chyba jedyny w calym google na temat.
ramka sie pojawia, jak jest zaznaczone: preferencje -> uniwersalny dostep -> zoom -> opcje -> pokazuj prostokat podgladu po zmniejszeniu, pod warunkiem, ze zakres szybkiego powiekszania/zmniejszania (suwak na gorze okna) jest wiekszy od 1. w zyciu bym na to nie wpadl.
na drugi problem na razie nie widze rozwiazania, ale przynajmniej nie jest tak upierdliwy.
Napisano 19 stycznia 2012 - 10:18
Zainstaluj na chwilę trial Suitcase Fusion 3 i sprawdź poprawność plików fontów. Zwłaszcza tych systemowych. Dla przykładu w Lionie problematycznym fontem jest HelveticaNeue. Większość znajomych używających 10.7 podmieniało ten font biorąc wersję ze SnowLeo
Napisano 23 stycznia 2012 - 21:31
hej
a mozesz przyblizyc jak sprawdzic poprawnosc fontow? zainstalowalem ten program i jedyne co w nim znalazlem w temacie, to opcja "check for corruption". tyle, ze ciagle jest nieaktywna na co bym nie klikal.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych