Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacPro czy iMac

• Please log in to reply
32 replies to this topic

#26 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 21 January 2012 - 00:52

kup MP :D , dobrze sie poczujesz , nie pakuj w niego za duzo bo jak wyzej arras pisal nie sprawdzisz wydajnosci. Lepiej zamiast Applowego TV kupic della ( sam na delu pracuje i chodz cinema 30" chodzila mi po glowie to dell jakos bardziej mi sie podoba ) Photoshop ladnie lata i pliki 500 - 1 gb szybko sie otwerają. Zainwestowal bym w pamiec i szybkie dyski w tym ssd na system . Co do windowsa koledzy przekonują ale moje doswiadczenie juz wieloletnie pokazalo ze czasami w najmniej oczekiwanym momencie sie cos wysypie, moze moj pech, ale juz sparzylem sie niejednokronie ze widnows badz ph wysypal sie uszkadzając przy tym plik na ktorym pracowalem . Na macu nie mialem jeszcze takiego przypadku, pracuje z komfortem ze nie musze co 5 min wciskac japko +S a czasami projektujac jakies ley do sklepow ph mam przez tydzien otwartego, maszyna sie usypia, wsyztsko jest ok . Mnie to pasuje, wczesniej wydalem kupe siana na Power Maca g5, ktory sluzyl mi dzielnie 6 lat, teraz nowy MP posluzy kolejne 4 - 5 lat . jesli to ostatni model to super zostanie puki sie nie rozzsypie ;)

#27 ZeroCool

ZeroCool
  • 19 posts

Posted 21 January 2012 - 02:19

Witam,

korzystam już z laptopa maca i raczej już nie wrócę na windę

Ja na twoim miejscu zastanowiłbym się dobrze nad przesiadką totalną na Maka. Mam Mac Pro 2009, 2x2.66 z 16 GB RAM, ale pracuję na PC z jednym i7 970 3.2 GHz z 12 GB RAM i przy wszystkich odpowiednikach Windowsowych Mac wysiada. No i masz DUŻO więcej możliwości jeśli chodzi o GPU, ja mam 2x580 NVidia i CUDA sprawuje się fenomenalnie, na Maku za takie "cudo" musisz zabulić kilka razy więcej... Plus bezproblemowa praca z polskimi danymi no i dużo więcej zabawy, dobrze działających gier na Maku nie uświadczysz zbyt wiele...

Jeśli jesteś zdeterminowany to i iMac i Mac Pro ci się sprawdzą, iMaca mam w domu i od 4 lat pracuje bez przerwy głównie jako telewizor i nie miałem żadnego pada, w Mac Pro 2 tygodnie po gwarancji spaliła się mi płytka z USB na frontowym panelu, ale reszta bezproblemowa. Dobrze się jest zastanowić zawczasu nad dodatkową gwarancją.

Zapomniałem dopisać: Mac Pro w rozsądnej konfiguracji to 25 000, PC w konfiguracji max. jakieś 12 000 w tym możliwość używania normalnego systemu który sobie możesz skonfigurować pod swoje potrzeby i wg swojego uznania. X jaki jest każdy widzi...

#28 maxijazz

maxijazz
  • 303 posts

Posted 21 January 2012 - 19:16

"Mam Mac Pro 2009, 2x2.66 z 16 GB RAM, ale pracuję na PC z jednym i7 970 3.2 GHz z 12 GB RAM i przy wszystkich odpowiednikach Windowsowych Mac wysiada."

To oczywiste. PS nie wykorzystuje zbyt dobrze wielordzeniowosci, natomiast dobrze wykorzysta wyzszy zegar.
Do PS rozsadniejszym wyborem bylby MP 1x3.2 w najtanszej konfiguracji od Apple (lub 1x3.33 6-rdzeni), a pozostale komponenty kupione gdziekolwiek indziej.

Porady znajdziesz tutaj (jaki sprzet wybrac i jak skonfigurowac system):
[url=http://macperformanceguide.com/index_topics.html]Macintosh Performance Guide: Articles & Reviews[/url] (zacznij od "How to Select and Configure a Mac Pro")

#29 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 posts
  • SkądStrzegom, Poland

Posted 28 January 2012 - 09:50

No i Panowie cała lista argumentów nie do końca mnie przekonała. Nie powiem, nie poszedłem ani w tę, ani w tę stronę. Nadal pozostałem nieprzekonany. Pojechałem więc do iSpota we Wrocku. Tam poprosiłem o dostęp do iMaca na 2h, podpiąłem własny dysk, zainstalowałem co chciałem i podjąłem testy. Niestety testy wypadły niekorzystnie dla iMaca, ale to zapewne z powodu, że był dość słaby i5 i 4Gb ramu. Niestety dla premiere pro to stanowczo za mało. To chodziło znacznie gorzej niż na moim MacBooku, w którym mam 8Gb ramu. To robi niesamowitą różnicę. Poresztą testy wykazały, że praca na 27 i próba wyświetlenia tak dużego obrazu hd nie wychodzi iMacowi za dobrze. Im bardziej zmniejszałem okno aplikacji premierki, tym chodziło lepiej, ale chyba nie po to kupuje się 27 monitor, aby pracować na oknach wilkości macbooka 15 calowego.

Niestety brakło mi już czasu, aby przetestować Maca Pro, ale po przyjrzeniu się, otwarciu maszyny doszedłem do wniosku, że jednak zamiast wydawać 16 tysięcy na iMaca, lepiej dołożyć te 5 i mieć coś na znacznie dłużej z możliwością solidnej rozbudowy. Nie omieszkam jednak zajrzeć jeszcze do iSpota i solidnie go przetestować przed zakupem.

---------- Wpis dodano o 09:50 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:46 ----------

Swoją drogą czytałem, że adobe jest masakrycznie źle zoptymalizowaną aplikacją. Początkowo uznwałem to za fanaberię, jednak po kilku latach pracy na różnym sprzęcie, na różnych systemach dochodzę do takich samych wniosków. Wypuszczają co chwila nowe wersje, dodając kilka wodotrysków, a nie poprawiając ogólnie znanych błędów. Akcja adobe, że najlepiej współpracuje połączenie adobe i nvidii też można sobie między bajki wsadzić. Szkoda, że człowiek dochodzi do takich wniosków po wydaniu niemałych sum.

#30 arsen345

arsen345
  • 4 posts

Posted 28 January 2012 - 10:46

A co byście doradzili mi, bo mam cięzki dylemat.Zajmuję się od jakiegoś czasu fotografią i obróbką wideo,teraz mam zamiar kupić porządny sprzęt.Posiadam w domu Imaca 27', ale wolałbym chyba coś bardziej profesjonalnego,raczej wolę lapka w miarę mobilnego,myślałem o Dell Precision M6600 i macbooku pro 17'. Co myślicie o Dellu, bo wiem,że to porządna maszyna, szczególnie,że jakbym jego kupil to na maksymalnych parametrach, czyli karta geforce Quadro 5010M $096 Mb, 32GB RAM, Intel core i7 2960XM i pozostałe maksymalne parametry.
Prozę was o pomoc .

---------- Wpis dodano o 10:44 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:43 ----------

Aha i właśnie bo nie wiem czy ten ekran dotykowy multitoch jest dobry i się z niego dobrze korzysta na takim dużym ekranie, czy lepiej pomyśleć o matrycy matowej IPS?

---------- Wpis dodano o 10:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:44 ----------

I jeszcze jedno ,bo posiadam troche sprzętu 3d, m.in.: kamere full hd 3d i aparat leici .Mam telewizor 3d ,ale chciałbym też coś wyswietlic na ścianie lub na jakimś ekranie później dzięki projektorowi 3d to odtworzy to mimo,że laptop nie posiada ekranu 3d? oczywiście pliki będa zapisane w trójwymiarze,hmm?

#31 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 posts
  • SkądStrzegom, Poland

Posted 28 January 2012 - 10:51

Kolego pisz takie informacje w osobnym wątku, bo ani to przypiąć do tematu ani przyłatać :)

#32 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 28 January 2012 - 10:54

Jest multum aplikacji na Windows do obróbki obrazu 3D. Osobiscie brałbym Dell'a, bez szans jest MBP w konfrontacji z tą maszyną, o ktorej piszesz.

#33 arsen345

arsen345
  • 4 posts

Posted 28 January 2012 - 10:57

tak wiem,że jest mnóstwo takich aplikacji, ale mi chodzi o odtworzenie obrazu 3d dzięki projektorowi 3d podłącznoemu do lapka(dell precision m6600) czy wszystko będzie tak ajk być powinno ,czyli tak jak np nagrałem na kamerze w pełnej jakości? No bo sądze,że ta karta obsługuje 3d a raczej anpewno.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users