Posted 28 January 2012 - 09:50
No i Panowie cała lista argumentów nie do końca mnie przekonała. Nie powiem, nie poszedłem ani w tę, ani w tę stronę. Nadal pozostałem nieprzekonany. Pojechałem więc do iSpota we Wrocku. Tam poprosiłem o dostęp do iMaca na 2h, podpiąłem własny dysk, zainstalowałem co chciałem i podjąłem testy. Niestety testy wypadły niekorzystnie dla iMaca, ale to zapewne z powodu, że był dość słaby i5 i 4Gb ramu. Niestety dla premiere pro to stanowczo za mało. To chodziło znacznie gorzej niż na moim MacBooku, w którym mam 8Gb ramu. To robi niesamowitą różnicę. Poresztą testy wykazały, że praca na 27 i próba wyświetlenia tak dużego obrazu hd nie wychodzi iMacowi za dobrze. Im bardziej zmniejszałem okno aplikacji premierki, tym chodziło lepiej, ale chyba nie po to kupuje się 27 monitor, aby pracować na oknach wilkości macbooka 15 calowego.
Niestety brakło mi już czasu, aby przetestować Maca Pro, ale po przyjrzeniu się, otwarciu maszyny doszedłem do wniosku, że jednak zamiast wydawać 16 tysięcy na iMaca, lepiej dołożyć te 5 i mieć coś na znacznie dłużej z możliwością solidnej rozbudowy. Nie omieszkam jednak zajrzeć jeszcze do iSpota i solidnie go przetestować przed zakupem.
---------- Wpis dodano o 09:50 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:46 ----------
Swoją drogą czytałem, że adobe jest masakrycznie źle zoptymalizowaną aplikacją. Początkowo uznwałem to za fanaberię, jednak po kilku latach pracy na różnym sprzęcie, na różnych systemach dochodzę do takich samych wniosków. Wypuszczają co chwila nowe wersje, dodając kilka wodotrysków, a nie poprawiając ogólnie znanych błędów. Akcja adobe, że najlepiej współpracuje połączenie adobe i nvidii też można sobie między bajki wsadzić. Szkoda, że człowiek dochodzi do takich wniosków po wydaniu niemałych sum.