Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacPro czy iMac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 17 stycznia 2012 - 23:09

Witam, korzystam już z laptopa maca i raczej już nie wrócę na windę, powoli jednak zaczynam zastanawiać się nad zakupem czegoś szybszego i ze znacznie większym ekranem. Po głowie chodzi mi iMac z maksymalnie dużym ekranem. Zrobiłem sobie konfigurację pod swoje potrzeby na stronie sklepu apple i wyszło mi niemal 16000 - niemal wszystko włożyłem co było można. Teraz zastanawiam się, czy jeśli chodzi mi o wydajność, to czy przy tych pieniądzach lepiej nie zdecydować się na mac pro? Okrutnie nie chcę stojącego pudła przy biurku, ale może podacie jakieś argumenty za i przeciw? Czy to co jest w sprzedaży w Polsce tzn. iMac z ekranem 27 cali to max? Wczoraj oglądałem film Dziewczyna z tatuażem i tam przez chwilę babka pracowała na naprawdę ogromnym ekranie maca. Stąd pytanie.

#2 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 17 stycznia 2012 - 23:37

dawno dawno temu były monitory ACD 30" matowe. Obecnie iMac 27" to max. Jeżeli stać Cię na MacPro to brałbym Pro. Pamiętaj, że konfigurując w sklepie Apple za każdą część dajesz czasem 4x tyle ile kosztuje w sklepie za rogiem, jak chociażby dysk i pamięć. W przypadku iMac'a wymienić bezproblemowo możesz tylko i wyłącznie pamięć. Jednak musisz mieć też na uwadze możliwe problemy z matrycą. W iMaku nie wymienisz dysku, procesorów, karty graficznej. Kupując nawet podstawowego MacPro otrzymujesz łatwy dostęp do dysków i pamięci. Nie wiem do czego używasz swojego sprzętu ale jeszcze możesz rozważyć MacMini server, zmieniając standardowe dyski na 2xSSD w raid.

#3 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 17 stycznia 2012 - 23:41

Głównie projektowanie stron, praca w photoshopie + dreamweaver -- jest też okres w roku - około 3 miesięcy - kiedy dość intensywnie używam premiere pro do obróbki wideo. A czemuż to nie można wymienić dysku i karty graficznej - tak są zakopane? Karta jest zintegrowana z płytą? Niewiele wiem o konstrukcji iMaca - wygląd mnie urzeka.

#4 Sawom

Sawom
  • 83 postów

Napisano 17 stycznia 2012 - 23:43

Maca pro możesz w przyszłości dużo lepiej rozbudować, do tego nie będzie problemu z matrycą, która często nawala...

#5 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 17 stycznia 2012 - 23:44

Maca pro możesz w przyszłości dużo lepiej rozbudować, do tego nie będzie problemu z matrycą, która często nawala...

no ale tak czy inaczej kupiłbym ten monitor maca 27 cali, czy to nie na jedno wychodzi?

#6 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 17 stycznia 2012 - 23:46

Karta graficzna jest w iMacu to wersja mobilna. Mac Pro mozesz zbudowac dokladnie taki, jakie twoje potrzeby sa. W tej cenie mialbys znacznie lepsza maszyne od iMaca, oczywiscie za cene dodatkowego pudla przy biurku. Zawsze mozesz wziac jakikolwiek inny monitor 27 calowy zamiast ATD. Poza tym, zaraz update Mac Pro ;).

#7 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 17 stycznia 2012 - 23:49

Karta graficzna jest w iMacu to wersja mobilna. Mac Pro mozesz zbudowac dokladnie taki, jakie twoje potrzeby sa. W tej cenie mialbys znacznie lepsza maszyne od iMaca, oczywiscie za cene dodatkowego pudla przy biurku.
Zawsze mozesz wziac jakikolwiek inny monitor 27 calowy zamiast ATD.
Poza tym, zaraz update Mac Pro ;).

a właśnie, a czy wiadomo kiedy szykuje się jakiś update iMaców? jest jakiś kalendarz na to?

#8 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 18 stycznia 2012 - 00:05

ATD to podoba acz inna konstrukcja i nie wiem czy wynika to z ich "popularności" ale nie ma chyba z nimi takich problemów jak w przypadku iMaka. iMak jak padnie/dysk/matryca(kurz/plamy)/grafika/cokolwiek, leci do serwisu jako całość. Jeżeli to co robisz wykonujesz zawodowo to Prosiaczek, chociaż gdyby nie Premiere to Mac Mini dobrze rozbudowany z dyskami ssd w raid załatwiłby sprawę koncertowo.

#9 Sawom

Sawom
  • 83 postów

Napisano 18 stycznia 2012 - 00:06

ACD nie ma pod sobą procesora, dysków, grafiki etc., więc jest mniej awaryjny nić iMac. Do tego ja już ktoś wyżej wspomniał w iMacu masz wersje mobilną choćby grafiki ;) No i jak ci się zachce większej ilości kart graficznych, dysków itp to w Macu pro dokładasz co chcesz i kiedy chcesz ;-)

#10 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 18 stycznia 2012 - 00:19

a właśnie, a czy wiadomo kiedy szykuje się jakiś update iMaców? jest jakiś kalendarz na to?

Update iMaków będzie nie wcześniej niż w maju, kiedy Intel upora się z problemami przy produkcji nowych procesorów.
Po za tym ostatnie lata pokazały, że iMaki też wymagają jakiś modyfikacji, bo wszystkie 3 ostatnie wydania 21,5 i 27" mają ogromne problemy za matrycami (http://myapple.pl/so...-z-ekranem.html z tej sondy wynika, że ponad 50% ludzi miało z tym problemy)
Mak Pro, to chyba obecnie jedyny komputer zasługujący na miano "PRO", choć jego konstrukcja jest już lekko przestarzała. No i podobno Apple nie zamierza kontynuować tej linii.

#11 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 20 stycznia 2012 - 10:54

Zrobiłem sobie konfig iMaca - zrzut ekranu - koszt 15 613zł -- co możecie mi doradzić w ramach Mac Pro - aby wydajność była zbliżona a i cena mocno nie odbiegała od tego co mam za iMaca? [ATTACH=CONFIG]10316[/ATTACH]

#12 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 20 stycznia 2012 - 11:14

Mac Pro na zamówienie. Z 6 rdzeniowym układem CPU, choc zastanawiam sie "po co", bo OS X bardzo "lubi" wielowątkowość, przy tym "oszczędzając" układ CPU ;) do takiego stopnia, że lepiej szybszy zegar niz wieksza ilość rdzeni. Optymalnym rozwiązaniem to Mac Pro Quad 2.93GHz z 12GB RAM, przy duzych pracach z 24GB RAM. Do tego 4 dyski WD BLACK lub najlepiej VelociRaptor. Jesli ktoś lubi wydawac pieniądze, to dysk SSD na system+ 3 dyski złączone w RAID. Co do Mac Pro, prawdopodobnie Mac Pro umarł smiercią naturalną. O ile Apple zdecyduje sie na Mac Pro w jego najblizszej odsłonie, to będzie to ostatnia seria Mac Pro. Powodem jest strategia Apple i zmiana oferty dla uzytkowników domowych. Apple sprzedając iPad'a zarabia krocie na sprzęcie najtańszym do wyprodukowania. W przypadku Mac Pro Apple nie jest w stanie pomimo wysokich marż zrekompensować sobie koszty wynikające z całegio cyklu powstawania i produkcji tej stacji. Stąd powolna śmierć ostatniego prawdziwego PROFESJONALNEGO sprzętu od Apple. Nie nastawiałbym się na nowego Mac Pro, jeśli nawet wyjdzie to dotychczasowa maszyna z powodu systemu nie jest w stanie wykorzystać 60% tego, co oferuje ten sprzęt. Sprzęt jest juz przestarzały w takich pozycjach jak : GPU, jest to juz kilkuletnia pozycja, / doskonałym rozwiązaniem byłby układ na bazie serii 69xx od ATI lub odpowiednik NVIDIA /, SATAII, w dobie obecnego standardu SATAIII, wydaje się, że dla dysków SSD o wiele lepszym rozwiązaniem staje się SATAIII Brak portu TB, choć martwego, bo oferta znikoma, to jednak w tej cenie nie zaszkodziłoby tej stacji posiadanie TB. Zmiany jesli nastąpią w obrebie tego, o czym pisze wpłyną na korzyść w szybkosci tylko w jednym przypadku. Sam system OSX zostanie wreszcie mocno podciagnięty w kwestii umiejętnego wykorzystywania zasobów systemowych, a nie rozwój w stronę wodotrysków i ładnego designu. OS X kiepsko jest optymalizowany pod kątem wykorzystywania tego, co oferuje Mac Pro. I na koniec... wydając takie pieniądze nie wiem czego oczekujesz, bo róznice w zwiekszaniu wydajności nie są tak oczywiste, jak wzrost kosztów. Możesz kupić Ferrari i wykorzystasz jego mozlwiosci tylko w 2 przypadkach. 1 często podróżujesz autostradami. 2 jeździsz na torach wyścigowych. Niestety ale wydanie takich pieniędzy to takie drogie Ferrari, które porusza sie co najwyżej w gąszczu POLSKICH KRAJÓWEK. Nie będziesz widział ogromnych róznic, czy wsadzisz do MAC PRO 12GB, czy 24, wzrost szybkosci komputera nie bedzie o 100%, a koszty i owszem. Tak samo z CPU, wszystkie tabelki to syntetyczne wyniki. Rzeczywiste róznice zamykają się czasem w maksymalnie kilku procentowym wzroście. Koszty idą w kilkudzieisęcio procentowym wzroście. Do tego, o czym piszesz układ XEON w Mac Pro całkowicie poradzi sobie nawet na poziomie 4 rdzeniowego 2.66GHz, dając mu do środka 12GB / pamiętaj o Triple Channel/. I uwierz mi, bez problemu nie będziesz w stanie "zamęczyć" tej maszyny. Wszystko powyżej to jedynie nasze chęci do kilku procentowych wzrostów, co dla realnych czasów zamyka sie czasem w smiesznych kilku sekundach realnie szybszych przeliczeń dla projektu. Wydając taką gotówke zastanowiłbym sie , czy warto. Nie inwestowałbym w iMac'a takiej kasy. Iro dobrze Ci radzi. Wolałbym jak pisałem na 100% kupic sobie Mac Pro z 4 rdzeniowym układem Xeon z zegarem 2.66GHz, wsadził mu SSD i porządne dyski HDD. Wyjdzie taniej i lepiej.

#13 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 20 stycznia 2012 - 13:32

No dobra, co z tego byś wywalił co ja wsadziłem uważając za niezbędne minimum, które zapewni mi w pełni płynną pracę z plikiem psd o wadzę 500mb lub większym. [ATTACH=CONFIG]10317[/ATTACH] ten zestaw wychodzi 23 000.

#14 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 13:44

Czy ty na prawdę widzisz sens kupowania ACD? Nie lepiej kupić porządnego DELLa znacznie tańszy i lepszy :)

#15 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 20 stycznia 2012 - 13:55

Czy ty na prawdę widzisz sens kupowania ACD? Nie lepiej kupić porządnego DELLa znacznie tańszy i lepszy :)

mam w sumie w domu 5 monitorów, a jedynie na macbooku pro pracuje mi się w pełni komfortowo, stąd poszedłem w kierunku takiego typu monitora - mógłbyś mi dać ze 2 linki monitorów, które faktycznie jakością są porównywalne z tymi macowskimi?

#16 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 stycznia 2012 - 14:07

A nie lepiej kupić refurba albo używanego pro w dobrym stanie i go rozbudować? Przy odrobinie szczęścia można dorwać maszynę za 6-7 tysięcy, po wsadzeniu dodatkowych bebechów wyjdzie ~10k. Nie przesadzajmy, 0,5 gb PSD to nie jest film w nieskompresowanym hd, żeby potrzebował 12 rdzeni itp. Trzeba kłaść nacisk na ram i grafikę (bo z tego co wiem, teraz PS czerpie garściami z OpenGL) - wystarczy pewnie jakiś starszy 8x2.8 (sprawdź: mac pro 3,1) i do tego dwie karty graficzne w sli/crossfire i 16 gb ramu. Dyski jak zrobisz zwykłe (np. Scorpio Black) w RAID 0 lub 10 to też będziesz miał odpowiednią wydajność na takie potrzeby.

#17 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 16:24

apple cinema display jest o kant dupy rozbić. przejdź się do ispota i zobacz jak wszystko pięknie się odbija w szybie. nadaje się do pracy tylko przy słabym oświetleniu. kup lepiej ten monitor 27-calowy monitor Dell UltraSharp U2711 z technologią PremierColour — informacje szczegółowe | Dell Polska w sklepie agito.pl jest za 2650.

szczerze mówiąc na twoim miejscu do pracy zbudowałbym sobie peceta na i7-3930K za 3x mniejsze pieniądze, ale co ja tam wiem

#18 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 20 stycznia 2012 - 16:26

szczerze mówiąc na twoim miejscu do pracy zbudowałbym sobie peceta na i7-3930K za 3x mniejsze pieniądze, ale co ja tam wiem

no tak, ale jak na tym postawić OSX :) bez tego to nawet nie myślę o pracy na kompie.

#19 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 16:36

primo78 z tą róznicą, że taki PC będzie wydajniejszy i znacznie więcej będzie miał mozliwości programowych. Oczywiscie, nie bedzie OSX'a. Jednak nie spodziewaj się szerokiej oferty profesjonalnego softu na OSX jaki jest na Windows'a. Kolejny minus, Windows daje możliwosc korzystania z najnowszego sprzętu małym kosztem. iMac po zakupie juz za kilka miesiecy moze okazac sie , ze jest nowsza, szybsza wersja. Oczywiscie, ze bedzie jedynie szybsza o kilka %, ale skoro chcesz byc zawsze na "topie", to iMac nie jest dobrym rozwiązaniem. Co do Mac Pro, jesli nie pracujesz na nieskompreoswanym materiale HD, odpuść sobie maszyne za 20K. Jakas fobia na punkcie wydatkowania kasy? Kup komputer za 8-10K, nie bedzie znaczacej róznicy, reszte przeznacz na potrzebniejsze rzeczy. I na koniec...n ie pakuj do srodka Mac Pro do wszystkich slotów RAM, bo to błąd! Zainstalowanie 3 modułów jest najlepszym rozwiązaniem.

#20 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 16:41

macbooka pro masz do multimediów i internetu, a do profesjonalnych zastosowań pc, gdzie uruchamiasz tylko swoje profesjonalne oprogramowanie i na tym pracujesz, stabilnie i wykorzystując cały potencjał hardware'u

#21 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 20 stycznia 2012 - 16:42

primo78 z tą róznicą, że taki PC będzie wydajniejszy i znacznie więcej będzie miał mozliwości programowych.
Oczywiscie, nie bedzie OSX'a. Jednak nie spodziewaj się szerokiej oferty profesjonalnego softu na OSX jaki jest na Windows'a.
Kolejny minus, Windows daje możliwosc korzystania z najnowszego sprzętu małym kosztem. iMac po zakupie juz za kilka miesiecy moze okazac sie , ze jest nowsza, szybsza wersja.
Oczywiscie, ze bedzie jedynie szybsza o kilka %, ale skoro chcesz byc zawsze na "topie", to iMac nie jest dobrym rozwiązaniem.

Co do Mac Pro, jesli nie pracujesz na nieskompreoswanym materiale HD, odpuść sobie maszyne za 20K.
Jakas fobia na punkcie wydatkowania kasy? Kup komputer za 8-10K, nie bedzie znaczacej róznicy, reszte przeznacz na potrzebniejsze rzeczy.

Niechęć do windy wynika właśnie z lat doświadczeń jakie mam za sobą. Ja nie chcę siedzieć przy kompie dla samego siedzenia, naprawiania i główkowania dlaczego to nie chce działać, skoro powinno. Mam dość takich doświadczeń. Każde dziecko wie, że kompy appla odstają sprzętowo o galaktykę od pctów jeśli chodzi o nowinki technologiczne, ale w rezultacie co lepiej chodzi? Mac czy Pc? Tu nie trzeba mnie przekonywać. Mam laptopa z jakimś śmieszmy intel core duo i 8gb ramu, a chodzi o niebo szybciej niż pc z dużo szybszym prockiem, 16gb ramu, macierzą i kartą graficzną quadro fx 3800 za którą swego czasu dałem dobre 2-2,5K.

#22 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 17:01

primo78 jak całe zycie masz składaki, coz...takie własnie doswiadczenia masz za soba.
Zainteresowałes sie kiedys oferta Dell'a czy jak dla mnie NUMERO UNO, HP i stacją Z 600 albo Z 800?
Zapewne nie. Jako uzytkownik stacji roboczych firmy Apple i HP zdecydowanie widzę różnice w jakości pracy na rzecz HP, integracja oprogramowania z systemem jest bajeczna. Windows doskonale wykorzystuje potencjał jaki jest w HP Z800.
Piekny i szybki Mac Pro z OS X to kulawy biegacz, ciągnie i ciagnie te projekty...
Jest jeszcze jedna rzecz. Sterowniki tylko dedykowane do zastosowań Pro, karty tylko Pro lub w ostateczności kazda, byle bardzo dobrego producenta.
Zero instalek czegokolwiek z sieci, co nie potrzebne do pracy.
Zadne GG, gierki i inne cuda na kiju.

---------- Wpis dodano o 16:56 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:54 ----------

[url=http://www.sklephp.pl/sklep/template_main.aspx?pid=category_details&ctid=85197626&bcn=Workstations%20catalog]HP Z800 Workstation HP - Sklep komputerowy Hewlett-Packard[/url]

---------- Wpis dodano o 16:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:56 ----------

A dokładnie polecam Ci ten model...do Twoich celów jak dodasz RAM będzie nie do zajechania
[url=http://www.sklephp.pl/sklep/template_main.aspx?pid=product_details&ptid=92678900&bcn=Workstations%20catalog]HP Z800 (KK644EA) HP - Sklep komputerowy Hewlett-Packard[/url]

---------- Wpis dodano o 17:00 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:58 ----------

A najlepsze jest to:

Maksymalna wielkość pamięci : Maks. 192 GB
Gwarancja 3-letnia ogólnoświatowa na części i robociznę z dojazdem na miejsce w następnym dniu roboczym;

---------- Wpis dodano o 17:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:00 ----------

Apple "nas" rozpieszcza", gdy trzeba targac Mac Pro w razie awarii :)

#23 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 20 stycznia 2012 - 17:01

To zapewne jest w pełni skonfigurowana stacja, a co powiesz na to, że ja po instalacji MacOS ma w pełni skonfigurowany system, a na windozie to trzeba się nieźle nagłówkować co i jak włączyć/wyłączyć, aby się nie gryzło z tym czy owym. Tak pracuję, że mam stałe zamknięte oprogramowanie Adobe master collection - jedna instalacja wszystkiego na raz + wszystkie przegladarki + microsoft office (mac wersja:) ) i tak jadę na tym latami bez reinstalacji, a z windą :) no cóż, jak nie zrobisz mu porządnego rezania systemu to po 2 latach żaden procesor i dysk nie chce tego udźwignąć :)

#24 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 17:02

Mylisz się w zwiazku z reinstalką systemu. Ale kazdy ma inne doswiadczenie :)

#25 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 20 stycznia 2012 - 17:07

Mylisz się w zwiazku z reinstalką systemu. Ale kazdy ma inne doswiadczenie :)

Przy tak drastycznym przejściu na inną platformę trzeba wziąć mnogość czynników pod uwagę. Choćby licencje oprogramowania, to przez lata wydany drugi komp, a teraz zacznij się kopać z adobe, microsoftem, ze jestem legalny, tylko mam inną platformę. Jak kupowałem swojego pierwszego maca to wieszałem psy, że taka cena i w ogóle, ale po kilku latach pracy na tym macu - średnio po 10H dziennie zmieniam zdanie - to jest warte tych pieniędzy.

Nie powiem, że nie rozważę Twoich sugestii, za które jestem bardzo wdzięczny. Warto posłuchać doświadczonych userów, a po stopce wnoszę, że masz zarówno doświadczenie w posługiwaniu się jednym jak i drugim.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych