Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zbyt duża zajmowana powierzchnia przez Parallels (Windows 7)?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 fischu

fischu
  • 152 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 16 stycznia 2012 - 21:19

Mam do was takie pytanie, ponieważ sprawa wydaje mi się troszkę dziwna, aczkolwiek nie koniecznie tak musi być. Jakieś dwa tygodnie temu po zakupie Parallels wgrałem czystego Windowsa 7, a na niego Operę i program Statistica 10. Na tamten moment powierzchnia jaka była zajmowana przez system wraz z oprogramowaniem to ok. 6-7GB. Tak z ciekawości dla przetestowania programu postanowiłem doinstalować na Windowsie grę Dirt 2 i starego Age of Empires. Nie jestem jednak fanem gier na laptopie, dlatego w niedługim czasie odinstalowałem te dwie aplikacje, pozostawiając tylko to co jest mi potrzebne. Od tamtej pory powierzchnia zajmowana na dysku to aż 32-33GB! Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić na czym to polega? Szukałem w internecie odpowiedzi, ale nic nie znalazłem. Na forum też jakoś nie mogę dobrnąć do odpowiedzi. Nie jest to może jakiś wielki uszczerbek, ale jeśli wielkość Windowsa na Parallelsie ma tak wzrastać to zbytnio mnie to nie satysfakcjonuje. Dokładniej chodzi o plik o nazwie "Windows 7-0.hdd". EDIT: Proszę o przeniesienie do odpowiedniego tematu, bo niestety już teraz nie jestem w stanie zmienić. EDIT2: Ok, już znalazłem samemu odpowiedź na moje pytanie. Jakoś nie mam szczęścia do uzyskiwania szybkiej odpowiedzi tu na forum ;) Dla potomnych po raz kolejny. Parallels tworzy plik z roszerzeniem .hdd, który jest zarazem wirtualnym dyskiem dla danego systemu. Rozszerza się on wraz z ilością plików, które do niego dostarczamy. Po usunięciu ich wartość zajmowanego miejsca pozostaje ta sama. Aby ją zredukować należy wejść w ustawienia Parallels, następnie zakładkę Hardware -> "Hard Disk 1" i naciśnięcie przycisku "Compres...". Pozwala to uwidocznić w MacOSie faktyczną ilość zajmowanego miejsca w danej chwili.

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 stycznia 2012 - 21:53

dysk w parallels na pewno się rozszerza w miarę potrzeby (jak się ustawi 'elastyczny') ale nie jestem pewien, czy też i kurczy.

#3 fischu

fischu
  • 152 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 16 stycznia 2012 - 22:01

Dzięki wielkie :) Dokładnie do tego samego udało mi się dojść. Znalazłem również sposób na redukcję ręczną zajmowanego miejsca na dysku. W ustawieniach jest także opcja automatycznej kompresji wolnego miejsca. Nie wiem tylko kiedy ma ona zadziałać, skoro wszelakiego typu restartowanie obu systemów i inne tym podobne działania nie pomagają. No ale cóż... w każdym bądź razie jakaś alternatywa istnieje. Gdyby ktoś jednak miał pomysł, bądź rozwiązanie automatycznej kompresji, proszę o podpowiedź.

#4 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 stycznia 2012 - 23:25

automatyczna raczej byłaby bez sensu, bo ten plik ciągle by pracował (pliki tymczasowe tworzone, usuwane, etc) i pewnie dlatego tego nie zrobili.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych