Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro 13'' zalany...

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 15 January 2012 - 21:20

Witam, 2 dni temu moj MacBook Pro zostal zalany piwem, wszystko jest w jak najlepszym pozadku (nawet klawisze sie nie kleja) pozatym ze backlight w 3/4 klawiatury jest jakby przydymiony, wyciagalem kalwisze i wszystkie diody swieca tylko maja tak jakby 50% mocy, probowalem czyscis je z "zewnatrz" ale nic to nie dalo... jakies pomysly poza kupnem nowego top case?

#2 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 16 January 2012 - 06:24

Piwo jest zabójcze dla płyty głównej. Nie zlekceważ zalania. Podobny temat masz tutaj

#3 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 16 January 2012 - 10:12

Piwo jest zabójcze dla płyty głównej. Nie zlekceważ zalania. Podobny temat masz tutaj

Spoko wiem, moj poprzedni macbook zostal zalany piwem 3 krotnie i dalej dziala ale musialem wkoncu wymienic topcase, sciagne z tego topcase i zobacze czy cos sie dostalo nizej bo raczej watpie. Moje pytanie jeszcze raz, co z backlightem? Da sie jakos te diody przeczyscic czy nowy topcase to jedyne wyjscie?

#4 kugi

kugi
  • 315 posts
  • SkądWilanów, Warszawa, Poland, Poland

Posted 16 January 2012 - 10:37

Jeżeli zalany "od góry" to małe szanse na zniszczenia. Gorzej rozlać coś za macbookiem, bo jak napije się przez wylot powietrza to już będzie źle... :D

#5 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 16 January 2012 - 10:40

Zalany od gory i praktycznie odrazu odwrocony dogory nogami i wytarty, kurcze wlasnie ogladalem wymiane klawiatury na iFixit i teraz trzeba rozbierac calego laptopa :o Z MacBookiem White bylo to duzo prostsze :D

#6 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 16 January 2012 - 10:49

Jeżeli zalany "od góry" to małe szanse na zniszczenia. Gorzej rozlać coś za macbookiem, bo jak napije się przez wylot powietrza to już będzie źle... :D

A to ciekawe... klawiatura składa się z foli i stelażu. dalej plexa i podświetlenie . Nic nie jest uszczelnione,,,, Prawdopodobieństwo zalania Logic Board jest bardzo wysokie. To, że Ci działa dziś nie oznacza, że będzie działać jutro. Większość napraw to właśnie po zaniedbanym zalaniu.... a koszta naprawy Logic Board są wysokie....
Twój mac... twoje owce...

#7 kuba_slonka

kuba_slonka
  • 211 posts
  • SkądOpole, Poland

Posted 16 January 2012 - 10:58

Możesz samo podświetlenie wymienić.

#8 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 16 January 2012 - 13:23

Możesz samo podświetlenie wymienić.

Jak i gdzie? :) Niestety ten macbook jest mi bardzo potrzebny do pracy wiec wolal bym oddajac go do serwisu (nie wiem czy iSpot/Cortland posiadaja takie uslugi) zalatwic to w miare szybko 24-48h Najlepiej wtedy interesowalo by mnie czyszczenie laptopa po zalaniu oraz wymiana podswietlenia...

#9 kuba_slonka

kuba_slonka
  • 211 posts
  • SkądOpole, Poland

Posted 16 January 2012 - 14:51

One nie. Być może Ci Tumpio pomoże. Dorwij jakiś dogorywujący topcase lub poszukaj na ebay. Masz chociażby tu:
MACBOOK PRO UNIBODY MB985 A1286 US KEYBOARD + BACKLIT | eBay
Zdejmujesz folię z podświetleniem i tym przezroczystym materiałem przewodzącym światło i przekładasz.

Sprawdziłbym najpierw czy nie ma zwarcia, przebicia pomiędzy ścieżkami, szczególnie na płycie głównej. To potwierdzałoby fakt różnicy napięć na poszczególnych diodach. Inna kwestia jeżeli padł Ci układ związany z obsługą podświetlenia. Napisz czy klawiatura się przygasza i rozjaśnia.

#10 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 16 January 2012 - 15:11

One nie. Być może Ci Tumpio pomoże. Dorwij jakiś dogorywujący topcase lub poszukaj na ebay. Masz chociażby tu:
MACBOOK PRO UNIBODY MB985 A1286 US KEYBOARD + BACKLIT | eBay
Zdejmujesz folię z podświetleniem i tym przezroczystym materiałem przewodzącym światło i przekładasz.

Sprawdziłbym najpierw czy nie ma zwarcia, przebicia pomiędzy ścieżkami, szczególnie na płycie głównej. To potwierdzałoby fakt różnicy napięć na poszczególnych diodach. Inna kwestia jeżeli padł Ci układ związany z obsługą podświetlenia. Napisz czy klawiatura się przygasza i rozjaśnia.

Tak przygasza sie i rozjasnia, znacie jakis serwis w okolicy katowic ktory mi ogarnie ta plyte po zalaniu zebym mial pewnosc ze za pol roku nie padnie :)

#11 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 16 January 2012 - 20:17

Nie wiem czy to ma zwiazek ale klawisze F9-F12 do skrotow takich jak pokaz pulpit itd. przestaja dzialac po paru godzinach/minutach od restartu i nie widze zwiazku z tym co robie na macu na zewnetrznej klawaituze takze nie dzialaja, klawisze w laptopie fizycznie dzialaja wiec. W ustawieniach wszystko jest tak jak powinno byc a mimo to Lion nie reaguje na polecenia tak samo jak robie gest na touchpadzie to nie reaguje... jakis pomysl?

#12 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 17 January 2012 - 09:55

Szybki update, sciagnalem wczoraj tylnia obudowe, 0 sladow zalania, wyciagnalem tez wentylator i ram zeby zobaczyc czy cos tam sie nie kryje tez nic... moje pytanie czy latwo da sie rozpoznac zalanie? Dla pewnosci chyba wypadalo by wymontowac cala plyte glowna i zobaczyc na niej... co myslicie? Co do tego co pisalem wczesniej ze skrotami klawiszowymi to mialem pomysl ze jest to powodwane przez wygaszanie monitora (bo zazwyczaj sie to jakos dzieje jak nie ma mnie chwile przy kompie) ale dzis to sprawdzilem i po wygaszeniu wszystko normalnie dziala... nie moge znalezc przyczyny...

#13 hemik94

hemik94
  • 80 posts

Posted 17 January 2012 - 12:19

Szybki update, sciagnalem wczoraj tylnia obudowe, 0 sladow zalania, wyciagnalem tez wentylator i ram zeby zobaczyc czy cos tam sie nie kryje tez nic... moje pytanie czy latwo da sie rozpoznac zalanie? Dla pewnosci chyba wypadalo by wymontowac cala plyte glowna i zobaczyc na niej... co myslicie?

Co do tego co pisalem wczesniej ze skrotami klawiszowymi to mialem pomysl ze jest to powodwane przez wygaszanie monitora (bo zazwyczaj sie to jakos dzieje jak nie ma mnie chwile przy kompie) ale dzis to sprawdzilem i po wygaszeniu wszystko normalnie dziala... nie moge znalezc przyczyny...

Takiego pięknego macbooka zalać... wstydził byś się, nie znam się na tym ale gdybym to był ja odrazo zaniósł bym go do serwisu w podskokach.

#14 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 17 January 2012 - 13:26

Takiego pięknego macbooka zalać... wstydził byś się, nie znam się na tym ale gdybym to był ja odrazo zaniósł bym go do serwisu w podskokach.

Jakbym wiedzial gdzie w mojej okolicy jest jakis racjonalny serwis to tez bym go zaniosl... ale nie bardzo wiem kto mi moze to ogarnac w okolicy :o

#15 franz84

franz84
  • 238 posts

Posted 17 January 2012 - 14:17

lepiej wyślij go czym prędzej do wawy do serwisu w którym pracuje tumpio, 10% rabatu dostaniesz z tego co czytałem. Potrzebny ci do pracy, a za chwile będziesz kupował nowego kompa...

#16 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 17 January 2012 - 15:27

lepiej wyślij go czym prędzej do wawy do serwisu w którym pracuje tumpio, 10% rabatu dostaniesz z tego co czytałem. Potrzebny ci do pracy, a za chwile będziesz kupował nowego kompa...

Pytanie tylko czy jest sens wysylac jezeli piwo nie doszlo ponizej klawiatury...

#17 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 17 January 2012 - 21:13

Tak wiec rozkrecilem calosc i nie ma sladow zalania na zadnych czesciach pod klawa, na plycie glownej troche kurzu wiec ja delikatnie oczyscilem ale tak pozatym to nigdzie nie zauwarzylem chocby najmniejszej kropki wiec moim jedynym zmartwieniem chyba jest tylko podswietlanie klawiatury, naprawde nikt nie ma pomyslu jak to ogarnac?:)

#18 pmoo

pmoo
  • 406 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 20 January 2012 - 00:32

Wykręć z komputera płytę, poprzeczkę, napęd i wentylator. Odklej folię z diodami (ostrożnie), następnie zdejmij element z pleksi i cieniutkiej folii. Doczyść wszystko na idealny błysk: zero załamań, zero kurzu, paprochów, najlepiej żeby nie został nawet jeden odcisk palca. Następnie złóż wszystko w odwrotnej kolejności. Kluczową rolę odgrywa idealne spasowanie folii z diodami z przeźroczystą pleksą - światło ma się rozchodzić przecież idealnie. Krok drugi: Wyciągasz od góry wszystkie klawisze i wszystkie koszyczki. Deliktanie. Wszystko wyczyść na błysk (ciepła woda z płynem do naczyń wystarczy). Zbyt gorąca woda spowoduje termiczne odkształcenie przycisków także uważaj. Poskładaj. Otwórz piwo by uczcić świecące klawisze. Co może pójść nie tak? Po pierwsze może się okazać że diody czy odbłyślniki nie są zabrudzone a przepalone. Wtedy robota na marne, potrzeba nowego podświetlania. Możesz porwać folię z diodami starając się odkleić ją od obudowy. Jeśli nie masz doświadczenia w wyjmowaniu klawiszy - pewne jest że połamiesz kilka zatrzasków. Złym duchem zwanym "elektrostatyką" Cię straszył nawet nie będę.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users